kerta cadangan persembahan

Download KERTA CADANGAN persembahan

Post on 30-Nov-2015

155 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Contoh Kertas Kerja

TRANSCRIPT

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH31150 HULU KINTAPERAK DARUL RIDZUAN

KERTAS CADANGANPAMERAN DAN PERSEMBAHAN MUZIKAL

UNIT PGSR ( MUZIK )AMBILAN NOVEMBER 2008 IPG KAMPUS IPOH2011

INSTITUT PENDIDIKAN GURUKEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIAKERTAS CADANGAN PAMERAN DAN PERSEMBAHAN MUZIKALIPG KAMPUS IPOH 2011

1. Tajuk 1.1. Kertas cadangan pelaksanaan pameran dan persembahan muzikal di bawah kelolaan Unit Muzik Jabatan Sains Sosial IPG Kampus Ipoh.

2. Tujuan kertas2.1. Kertas ini disediakan untuk memenuhi tugasan MZU 3116, MZU 3117, MZP 3118V serta makluman kepada Pengarah IPG Kampus Ipoh.

3. Objektif3.1. Memperkembangkan potensi guru dalam aspek pengurusan pameran dan persembahan agar bertepatan dengan tugasan kerja kursus.3.2. Memperluaskan kemahiran muzikal yang dipelajari kepada satu bentuk persembahan yang berkaitan muzik Malaysia3.3. Aktiviti yang dipelajari secara teori dipraktikan dalam persembahan dan pameran3.4. Memupuk usaha perpaduan kaum melalui kepelbagaian persembahan.3.5. Menjalinkan satu kerjasama antara unit muzik IPG Kampus Ipoh dengan Agensi Kerajaan

4. Rasional 4.1. Satu tugasan yang berkaitan dengan kerja kursus MZU 3116,3117 dan MZP 3118V dalam membantu guru memahami dan mempraktikkan kemahiran yang dipelajari melalui pameran dan persembahan dalam situasi yang sebenar.4.2. Membantu guru meningkatkan keyakinan dalam aspek muzikal untuk pengajaran dan pembelajaran di sekolah.4.3. Memberi pengalaman situasi sebenar dalam pengurusan sebuah pameran dan persembahan diharapkan membantu dalam mengendalikan sesebuah majlis persembahan di sekolah.5. Pelajar yang Menguruskan :5.1. Unit PGSR ( Muzik ) Ambilan November 2008 seramai 24 orang guru Pelatih Semester 6 sidang Akademik 2011.

6. Perkara yang dicadangkan 6.1. Tarikh pelaksanaan 7 November 2011 (Rabu) Raptai 5 November 2011 (Isnin) Raptai penuh 6 November 2011 (Selasa )

6.2. Tempat Dewan Sri Tanjung IPG Kampus Ipoh

6.3. Masa 10:30 pagi hingga 1:00 petang

6.4. TemaKENALI MUZIK MALAYSIA

6.5. Tetamu Utama Pengarah IPG Kampus Ipoh Timbalan Pengarah IPG Kampus Ipoh Ketua Ketua Jabatan IPG Kampus Ipoh Pensyarah Unit Muzik Pensyarah-pensyarah IPG Kampus Ipoh Tutor unit berkenaan Pengerusi JPP Guru guru Pelatih IPG Kampus Ipoh

6.6. JawatankuasaRUJUK LAMPIRAN A

6.7. Anggaran PerbelanjaanRUJUK LAMPIRAN B

6.8. Tentatif ProgramRUJUK LAMPIRAN C

PENUTUPAdalah diharapkan program ini dapat memberikan pendedahan kepada para pelatih dengan menunjukkan kepatuhan dan memahami serta menghayati nilai etika keguruan. Selain itu, harap para pelatih dapat membina pemikiran yang positif dan motivasi kendiri terhadap kerjaya keguruan. Semoga segala aktiviti yang telah dirancang dapat dijayakan dengan sokongan dan kerjasama daripada semua pihak. Semoga program pameran dan persembahan muzikal ini juga dapat memberi manfaat dan pengalaman kepada guru-guru pelatih tentang peranan dan tanggungjawab mereka masing-masing.Disediakan oleh : ( EN MOHD ROSDI BIN MAT RADZI )Unit Pgsr MuzikSetiausaha, Pameran dan Persembahan Muzikal Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh Disemak oleh :

...( EN. MUBIN BIN MD. NOR )Pensyarah Muzik PgsrInstitut Pendidikan Guru Kampus Ipoh

Disokong oleh :

..(ENCIK KAMAL BIN MOHD YUSOF) Ketua Jabatan Sains Sosial,Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh

Diluluskan Oleh :

(TN. HJ ABD KADIR BIN BASIRAN)Pengarah, Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh

Lampiran AAHLI JAWATANKUASA PAMERAN DAN PERSEMBAHAN MUZIKALPGSR UNIT MUZIK AMBILAN NOVEMBER 2008________________________________________________________________Penaung: Pengarah IPIP, Tuan Haji Abd Kadir Bin Basiran.Pensyarah Penasihat : Encik Mubin Bin. Md. Nor Encik Samsi Bin Ijai Encik Asri Bin Haji Che Mat Puan Hanizah Binti Abdul Bahar Pengerusi : Mazeli bin IsmailNaib Pengerusi : Faridah bt. Hj. BukilSetiausaha : Mohd Rosdi Bin Mat RadziNaib Setiausaha: Kantaroa A/L SuperemanyBendahari: Kalthom bt. Mat Dahalan Jawatankuasa Pelaksanaa) Pengurus Persembahan : Chan Kee Wai ( Nyanyian ) Sazali Bin Md Tarmidi ( Kompang ) Rodzi Bin Osman ( Gamelan )b) Pengurus Pameran : Jamal Ikhsan bin Mohd Noorc) Jemputan dan Protokol Sambutan : Rackemal a/p Periasamyd) Tugas-tugas Khas : Wan Noriyah bt. Wan Ngah : Wooi Sin Ho

e) Rakaman dan Dokumentasi : Mohd Junaidi Bin Muhd Subrif) Juruacara dan Bacaan Doa : Mohamad Rohaizad Bin Mohd Kher Kaazah bt. Kamaruding) Publisiti dan Seranta : Nazrul Badrin Bin Ahmad Sayutih) Buku Program : Norzaidi bin Badaridini) Gimik dan Pembukaan : Tan Lee Chinj) Sumbangan dan Tajaan : Murniyati bt. Mohd Yusofk) Sistem Bunyi, Cahaya,dan Pentas : SokhipolAkmam bin Sentatl) Tanda Nama / Backdrop / Banner : Norazah bt. Yunusm) Perhubungan, Pengangkutan dan Peralatan: Asiah bt. Yusopn) Keselamatan, Kebajikan dan Kecemasan : Zarina bt. Othman

Bidang tugas Jawatankuasa Pelaksana

BilJawatankuasaBidang Tugas

1Pengerusi Sebelum Memanggil mesyuarat jawatankuasa pelaksana. Mengelola dan mengurus hal ehwal surat menyurat. Menyelaras semua aktiviti jawatankuasa. Mendapatkan senarai persembahan. Mengendalikan taklimat penyelarasan kepada peserta. Membantu semua jawatankuasa.

Semasa Menyelaras perjalanan konsert dengan semua j/kuasa. Memastikan program berlangsung seperti dijadualkan. Menyediakan maklumat terkini untuk rujukan semua. Memastikan semua j/kuasa berfungsi semasa program. Menyelesaikan sebarang masalah secara adhoc dan terperinci.

Selepas Menyediakan laporan pelaksanaan majlis Mengurus surat penghargaan kepada semua peserta yang terlibat Melaksanakan tugas-tugas j/kuasa yang memerlukan bantuan.

2Pengurus peserta Sebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Menyusun peserta mengikut giliran persembahan. Memastikan peserta berada dan bersedia untuk persembahan. Bekerjasama dengan J/K Pengurus Pentas. Bekerjasama dengan persiapan tempat.

Semasa Memastikan persembahan berjalan dengan sempurna. Memastikan peserta berada ditempat yang disediakan sebelum dan selepas persembahan. Bekerjasama dengan J/K Pengurus pentas.

Selepas Melaksanakan tugas membantu j/kuasa lain jika diperlukan. Menyediakan laporan kepada pelaksanaan program.

3Pengurus PentasSebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Memastikan giliran peserta persembahan. Memastikan alatan yang diperlukan peserta persembahan. Bekerjasama dengan j/kuasa pengurus peserta. Bekerjasama dengan persiapan tempat. Bekerjasama dengan j/kuasa pencahayaan. Bekerjasama dengan j/kuasa sistem bunyi. Memberi taklimat kepada semua peserta persembahan. Penyediaan alat perhubungan antara krew dan j/kuasa.

Semasa Menyelaras dan menyediakan persembahan dengan sempurna. Menyediakan bantuan krew pentas jika ada masalah semasa dan selepas persembahan. Memastikan persembahan disempurnakan mengikut ketetapan.

Selepas Menyediakan laporan pelaksanan program Melaksanakan tugas membantu j/kuasa lain jika diperlukan.

4Jemputan /ProtokolsambutanSebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Memastikan jemputan diserahkan sebelum tarikh yang ditetapkan. Memastikan petugas bersedia menyambut tetamu. Mengenal pasti tempat duduk tetamu,penonton. Meraikan kehadiran jemputan dan mengiringi ke tempat duduk. Memastikan tempat duduk tetamu utama disusun mengikut protokol dan dilabel. Menyemak skrip pengacara majlis.

Semasa Menyambut tetamu,penonton yang hadir. Menyelia dan membantu j/kuasa lain ketika persembahan bermula.

Selepas Menyediakan laporan. Membantu j/kuasa lain apabila diperlukan.

5 Tugas-tugas Khas(Teks ucapan Pengarah,kata aluan)Sebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Menyediakan kata aluan dalam buku program: Pengarah IPG Kampus Ipoh Ketua Jabatan Sains Sosial Menyediakan teks ucapan Pengarah IPG Kampus Ipoh, dan KJJSS. Membantu j/kuasa yang perlu bantuan.

Semasa Bertindak sebagai runner untuk setiap bahagian j/kuasa. Membantu menyelesaikan masalah semua j/kuasa. Memastikan semua tindakan dapat diselesaikan secara cepat. Sentiasa bersedia sebagai back up dalam semua keadaan.

Selepas Menyediakan laporan. Melaksanakan dan membantu j/kuasa lain apabila diperlukan.

6Perhubungan,peralatan, dan pengangkutanSebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Bekerjasama dengan pengurus peserta menyediakan pengangkutan bas,van ,kereta Menyediakan jadual untuk peserta persembahan sewaktu raptai,persembahan sebenar. Mengenalpasti peralatan yang digunakan dalam persembahan. Memastikan peralatan berada dalam keadaan baik sewaktu tiba ke tempat persembahan.

Semasa Memastikan keadaan pemandu, dan kenderaan bersedia Peralatan berada dalam keadaan baik dan boleh diambil dengan mudah Bekerjasama dengan pengurus pentas,pengurus peserta.

Selepas Melaksanakan tugasan membantu j/kuasa lain jika diperlukan. Menyediakan laporan.

7Publisiti dan serantaSebelum Menubuhkan j/kuasa kecil dan mengadakan mesyuarat. Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyediakan rancangan publisiti konsert. Mewarwarkan konsert dalam akhbar. Meletakkan kain rentang ditempat yang sesuai.

Semasa Memastikan kain rentang/banting dalam keadaan baik. Membantu j/kuasa yang memerlukan bantuan

Selepas Memastikan semua kain rentang dikumpul semula selepas konsert. Menyediakan laporan. Membantu j/kuasa lain jika diperlukan.

8Keselamatan,kebajikan dan kecemasanSebelum Menubuhk