kenal pasti bakat, pembangunan atlet

Download Kenal Pasti Bakat, Pembangunan Atlet

Post on 29-Oct-2015

71 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kenal Pasti Bakat, Pembangunan Atlet

TRANSCRIPT

PEMBANGUNAN ATLET PROGRAM PEMBANGUNAN SUKAN

PEMBANGUNAN ATLET PROGRAM PEMBANGUNAN SUKANDisediakan : AZLI AFIFPROGRAM PEMBANGUNAN SUKANPembangunan sukan di kalangan pelajar bermatlamat melahirkan pelajar yang yangmempunyai ciri yang unggul dan sentiasa berdaya saing. Bagi mencapai matlamat ini, Dasar Pembangunan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (DPSIPT) telah dilancarkan dan mensasarkan objektif berikut:Menjadikan IPT sebagai pemangkin kepada pembangunan kecemerlangansukan negaraMewujudkan budaya bersukan di IPT ke arah memperkasakan modal insanseimbang dan berkualitidalam pencapaian akademik dan penglibatan bidang sukanSasaran untuk melahirkan sekurang-kurangnya 30% atlit negara adalah terdiridaripada atlit IPT atau"The Thinking Athletes"

7 Kluster DPSIPTPelaksanaan dasar ini akan menggerakkan perancangan dan pelaksanaan agendapembangunan sukan di IPT dapat dilaksanakan secara lebih menyeluruh dansistematik melalui fokus kepada tujuh (7) kluster berikut:Program Pembudayaan SukanProgram Pembangunan Infrastruktur SukanProgram Pembangunan Pusat Kecemerlangan SukanSkim Kecemerlangan, Kebajikan, Insentif dan Penyelidikan Sukan (SKIPS)Program Pembangunan Akademik AtlitProgram Promosi dan Jaringan KerjayaProgram Pembangunan Pengajian Sukan di IPT

http://ailab.uum.edu.my/rimc/index.php/en/expired-grants/267-geran-penyelidikan-sukan-kpt-2011-dalam-bisang-qsports-engineeringq

Insentif Biasiswa SukanBertepatan dengan usaha menggalakkan kecemerlangan sukan atlet IPT, inisitiatif menawarkan Biasiswa Sukan kepada atlit IPT yang menunjukkan pencapaian cemerlang dalam sukan yang diceburi serta mendapat pengiktirafan Majlis SukanNegara (MSN) telah dilaksanakan. Sejak penawaran Biasiswa Sukan dibuka bermula pada 2006 hingga 2010, seramai 356 atlet telah diperakukan sebagai penerima Biasiswa Sukan KPT. LINKhttp://eputra.com/permohonan-biasiswa-sukan-kpt-2011/

Peruntukan RM10 juta gerak sukan di IPT. Kosmo! 4-April-2012FUNGSI UNIT PERSEDIAAN ATLETMerancang, mengatur dan melaksana serta menilai prestasi atlit bagi sukan-sukan terpilih untuk prestasi tinggi.Merancang, mengatur, melaksana dan menilai program pembangunan SukanPrestasi Tinggi pada semua tahap bagi semua jenis sukan.Memantau dan meneliti keberkesanan semua program persatuan yangterlibat dengan sukan prestasi tinggi dari semasa ke semasa.Bertanggungjawap membantu persatuan atau pasukan dari aspek penyediaan jurulatih, venue latihan, kelengkapan latihan dan kelengkapanlain yang dikira perlu.Memantau program latihan dan kejohanan pendedahan disemua peringkatdan menyediakan laporan.Membantu mengumpul data-data maklumat atlit, pegawai sukan bagi tujuan rekod-rekod dan statistic atlit dan pasukan.Memantau dan mengambil tindakan untuk membantu pasukan-pasukan yangbermasalah.

PEMAKANAN SEIMBANGDefinisi Pemakanan Seimbang :Aplikasi strategi pemakanan untuk menggalakkan kesihatan, mengadaptasi pemakanan kepada latihan, mengurangkan masa pemulihan dan meningkatkan prestasi latihan.

Pemakanan sukan terbahagi kepada dua aspek iaitu:1.Pemakanan bagi latihan2.Pemakanan bagi pertandingan

Kepentingan pemakanan sukanAtlet mengetahui kesan pemakanan terhadap kesihatan merekaAtlet boleh menentukan jumlah cecair, nutrien dan tenaga yang diperlukan.Membantu meningkatkan prstasi atlet.Mengurangkan risiko mendapat kecederaan semasa latihan danpertandingan.Tubuh badan dengan keperluan nutrient-nutrien essential

Pemakanan sebelum latihan dan pertandinganMemastikan glikogen tubuh berada pada tahap optimum bagi melambatkankelesuan.Pengambilan makan mestilah 2-4 jam sebelum latihan atau pertandinganbermula.Jumlah karbohidrat adalah antara 200-300 gram protein pada kadar sederhana dan lemak pada kadar rendah.Makanan mestilah mudah dihadam.

Pemakanan semasa latihan dan pertandinganMelengkapkan simpanan karbohidrat sebagai tambahan untuk otot-otot yangbekerja.Dapat mengekalkan glukosa dalam darah.Atlet perlu mengambil makanan berkabohidrat pada setiap jam semasa berlatih dan bertanding pada kadar 30-60 gram.Atlet juga boleh mengambil minuman yang membekalkan karbohidrat.

http://www.rileks.com/details/1178/ini-dia-makanan-yang-harus-dihindari-atlet-sea-gamesWiraBar Suatu Makanan Padat Untuk Tenaga Dihasilkan Saintis UKM

http://www.ukm.my/news/index.php/ms/berita-penyelidikan/1158-wirabar-local-snack-for-athletes-uniformed-personnel-developed-by-ukm-food-scientist.html

Proses mengenal pasti bakat

Identifikasi Bakat Di RusiaSistem kenalpasti atlet adalah berdasarkan kejayaan atlet Russia yang lalu atau atlet-atlet dunia yang berjaya dalam sukan-sukan tertentu. Performans atlet-atlet itu pada beberapa tahap umur mereka, dijadikan parameter untuk TID atlet-atlet baru. Secara biologi umur dan potensi atlet akan dibuat andaian tentang prestasi mereka pada masa akan datangParameter yang diambilkira dalam kaedah model ini termasuklah:

1. Ukuran antropometrik tinggi; berat; jangkauan.2. Keupayaan performans fizikal umum kelajuan, kekuatan, kuasa, daya tahan, mobiliti.3. Tahap performans untuk sukan spesifik pecutan lompat jauh, peluru, mengelecek dan lain-lain.4. Keupayaan acara/ posisi spesifik daya tahan pecutan 100/200m daya tahap aerobik/anaerobik 400-1500m, daya tahan aerobik 3000-10,000m; pecutan, daya tahan pecutan, mobiliti, agiliti untuk lompatan; kuasa dan kekuatan untuk lontaran.5. Kadar peningkatan prestasi mengikut parameter di atas diambilkira.

Sistem Pemilihan TIDSetelah atlet dikenalpasti melalui kaedah model, ukuran peningkatan prestasi dinilai dalam 3 peringkat utama untuk mendapatkan atlet berpotensi. Prosedur bermula dengan kanak-kanak berumur 8-10 tahun dengan pemilihan terakhir mengikut sukan spesifik setelah lebih 4 tahun dalam sistem latihan ini, iaitu:Pemilihan asas (Basic Selection)

TID Russia dilakukan di sekolah-sekolah rendah untuk pelajar-pelajar berumur 8-10 tahun. Pemilihan yang dibuat secara mass (ramai) melibatkan beribu-ribu kanak-kanak dilakukan oleh guru-guru PJ yang melibatkan potensi mereka. Guru-guru PJ di Russia adalah terlatih dan mereka menggunakan ujian-ujian yang mudah untuk mengenalpasti bakat. Kemudian kanak-kanak itu dimasukkan ke sekolah/kelab sukan. Ujian yang digunakan merangkumi:

Tinggi dan berat badan (BMI). Speed 30m dengan standing start. Daya tahan larian 12 atau 15 minit. Keupayaan latihan Harvard step tests. Power standing long jump. Ujian sukan spesifik teknik semasa berlari, melompat, lontar dan lain-lain.

Pemilihan saringan (Preminalary Selection)

Pada fasa ini, pemilihan dilakukan ke atas kanak-kanak 10-12 tahun atau pun lebih kurang 18 bulan selepas pemilihan asas. Penilaian diperingkat ini berdasarkan kepada:

Perkembangan keupayaan fizikal kanak-kanak. Ujian sukan spesifik. Kadar pertumbuhan kanak-kanak. Umur biologikal diukur dengan x-ray tulang. Keputusan dari ujian psikologi.

Pemilihan akhir (Final Selection) Dalam pemilihan akhir ini, penilaian dilakukan ke atas kanak-kanak yang berumur 13-14 tahun. Pada masa ini kanak-kanak dianggap sesuai untuk memulakan latihan secara lebih khusus mengikut sukan atau acara tertentu. Pakar sukan Rusia berpendapat bahawa, penilaian pada tahap kanak-kanak lelaki yang berumur 12-14 tahun dan kanak-kanak perempuan yang berumur 11-13 tahun merupakan peringkat yang terbaik untuk melakukan pemilihan mengikut sukan atau acara tertentu yang disertai oleh mereka. Penilaian ini juga berasaskan kepada parameter dimana model atlet yang telah berjaya dijadikan ikutan atau idola kepada mereka dalam sukan atau acara-acara tertentu.Aspek- aspek yang dinilai adalah:

Tahap pencapaian dalam sukan atau acara tertentu masa dan jarak larian, lompatan, lontarandan kemahiran. Kadar peningkatan sukan atau acara spesifik. Konsistensi melakukan prestasi yang terbaik. Keputusan keupayaan fizikal spesifik, termasuk ujian di makmal. Keputusan ujian psikologi. Ujian antropometrik untuk melihat kesesuaian jenis sukan atau acara.

Ujian kekuatan back dynometer, barbell squats dan bench press. Power vertical jump, standing long jump, standing triple jump, medicine ball throw paras dada, standing 5 hops. Daya tahan otot pull ups, tekan tubi dan bangkit tubi. Speed 30m standing start dan 30m flying start. Daya tahan kardiovaskular larian 12 minit, 15 minit, 2000m dan mass O uptake (treadmill atau bicycle ergometer). Daya tahan speed larian 300m dan 600m. Keupayaan latihan Harvard step tests. Ujian koordinasi mengikut keperluan sukan. Ujian mobiliti mengikut keperluan sukan/ acara. Ujian psikologi.