kejadian banjir di thailand

Click here to load reader

Post on 01-Dec-2014

1.045 views

Category:

Education

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

KEJADIAN BANJIR DI THAILAND: IMPAK TERHADAP ALAM SEKITARNAMA KUMPULAN : TRIDIMITMohamad Hafizuddin Bin Mahmood A129055Muhamad Faiq Bin Yahaya A129004Ahmad Affandy Bin Halim A128471Muhammad Hazim Haznan A129052

TRANSCRIPT

 • 1. NAMA KUMPULAN : TRIDIMIT 1. Mohamad Hafizuddin Bin Mahmood A129055 2. Muhamad Faiq Bin Yahaya A129004 3. Ahmad Affandy Bin Halim A128471 4. Muhammad Hazim Haznan A129052STAG 3072GEOLOGI SEKITARAN
 • 2. Banjir besar yang berlaku di Thailand bencana hidrologi terburuk sejak hampir 80 tahun. Berlaku pada musim monsun yang bermula pada Akhir Julai berterusan 2 bulan. Akibat banjir 377 orang terkorban dan kerugian sekitar 5.1 billion USD. 6 Juta hektar terjejas ditenggalami air setinggi 3 meter kawasan pertanian (58 wilayah) dan tujuh industri utama . Impak banjir harga beras dan barangan elektronik melonjak naik, alam sekitar terjejas e.g tanah runtuh, pencemaran sampah sarap.
 • 3. Thailand terletak di bahagian Tenggara Asia dgn keluasan 518,000 km. Batuan batuan yang tersingkap meliputi usia Prakrambrian hingga Kuartener. Batuan Prakrambrian terletak di kawasan utara ,timur dan selatan thailand (bersambung singkapan batuan di Perlis dan Kedah) Jenis batuan Igneus, sedimen, metamorf, granit hingga granodiorit paragenesis,kalk-silika dan marmar. Beriklim Savana Tropika setiap tahun banjir kilat berlaku. Saki baki ribut tropika di Vietnam dan Selatan Thailand punca kepada banjir kerana kadar hujan yang berlebihan.
 • 4. Berlaku apabila Ribut Tropika Nock-Ten di Vietnam membadai beberapa buah negara Asia Tenggara termasuk Thailand. Akibat daripada ribut ini, kawasan utara Thailand mula dibanjiri air bermula pada 31 Julai 2011. 13 orang maut dilaporkan dalam masa 1 minggu. Air mula bergerak ke beberapa wilayah seperti:1. Wilayah Utara: sekitar Chiang Mai, Lampang, Lamphun, Mae Hong Sun, Nan, Phrae dan Uttradit2. Wilayah Timur Laut: sekitar Bung Khan, Nakhon Phaanom, Nong Khai, Sakon Nakhon dan Udon Thani.
 • 5. Banjir terus berlaku sehingga akhir Ogos dijangka berterusan akibat daripada kesan La Nina. Banyak kawasan rendah digenangi air seperti kawasan Nangkon Sawan, Ang Thong, Ayutthaya, dan Nangkhon Nayok. Jumlah aliran masuk melebihi jumlah luahan air yang keluar di empangan Bumibol dan Sirrkit. Pada 19 september, hampir keseluruhan kawasan rendah di tengah Thailand ditenggelami air banjir. Kawasan tanaman padi di Shingburi, Ang Thong dan Ayutthaya terjejas teruk apabila kunci air di Sungai Chao Phraya pecah sehingga menyebabkan sebahagian besar ditenggelami air.
 • 6. Pada awal oktober, kebanyakan empangan telah penuh, menyebakan pelepasan air ditingkatkan bagi mengelakkan empangan pecah memberi kesan buruk terhadap kawasan di hilir sungai. Keadaan banjir semakin teruk apabila telah membanjiri Taman Bersejarah UNESCO Ayutthaya dan memaksa penduduk berpindah. Penghadang banjir turut gagal menyebabkan banjir berlaku di kawasan perindustrian utama. Menjelang pertengahan Oktober, ancaman banjir dikeluarkan terhadap 12 juta penduduk di kotaraya Bangkok apabila air banjir telah menenggelamkan beberapa wilayah di bahagian Utara Bangkok.
 • 7. TENTERA Thai memaut antara satu sama lainmenahan arus air apabila penghadang air pecah diBangkok, semalam. - Foto AP
 • 8. Beberapa daerah di timur Bangkok dan kawasan sekitarnya digenangi air banjir sungai chao Phraya mengalir ke Sungai Nankhon Nayok melalui terusan terpencil. Kegagalan sistem pengawalan banjir di Phantum Thani banyak kawasan perindustrian ditenggelami air. Jalan raya Phanon Yothin-Bangkok dinaiki air jalan alternatif sesak. Pada 20 Oktober, lebihan air banjir di tadahan air Khlong Propa telah diluah keluar air banjir mengalir laju ke kawasan rendah di Sam Seng, tengah Bangkok. Sebahagian besar kawasan di Universiti Thammasat kampus Rangsit pusat pemindahan sementara mangsa banjir.
 • 9. Peta 1 di bawah menunjukkan keadaan banjir di bahagian UtaraBangkok, Thailand (sumber Google Maps.
 • 10. Gambar di atas menunjukkan kerja-kerja menyelamatsedang giat dilakukan oleh pihak penyelamat.
 • 11. Peta di atas menunjukkan tempat-tempat perlindunganbanjir yang sediakan oleh kerajaan Thailand dan jugaparas air beberapa kawasan yang terlibat.
 • 12. Peta ini menunjukkan kawasan-kawasan yang telah dinaikiair dan ditandakan dengan simbol bulatan merah bertitiktengah hitam
 • 13. Pencemaran Hakisan Kerosakan Kehilangan harta benda Kerosakan sistem aliran Kerencatan aktiviti ekonomi
 • 14. Marvin,1969 kesan-kesan bahaya akibat banjir melitupi kerosakan struktur dan hakisan,kehilangan harta benda dan nyawa,pencemaran makan dan air,gangguan aktiviti sosio-ekonomi termasuk pengangkutan dan komunikasi dan kerosakan pada tanah pertanian. Kejadian banjir boleh menyebabkan kerosakan kepada bangguan ,perkhidmatan awan, peralatan industri,perdagagan dan pengeluaran luar bandar. ESCAP,1984 jenis kerosakan banjir kepada tiga kategori iaitu kerosakan langsung (direct damages), kerosakan tidak langsung (indirect damages) dan kerosakan ketara (intangible damages). Marvin pula berpendapat kerosakan banjir boleh dibahagikan kepada dua kategori utama iaitu kerosakan ketara (tangible damages) dan kerosakan tidak keta (intangible damegs).
 • 15. Kerosakan ketara terbahagi kepada dua: 1.kerosakan langsung kerosakan terhadap hasil pertanian,ternakan dan kemudahan awam. 2. kerosakan tidak langsung gangguan sistem ekonomi,gangguan komunikasi, servis awam dan kos tambahan bagi menangani masalah banjir. Kerosakan tidak ketara bersifat kepada kesan minor seperti kematian,sakit, tekanan, kebimbangan dan kualiti alam sekitar. Selain itu,bencani ini juga sudah meragut hampir 400 orang dan menjejaskan lebih satu pertiga daripada wilayah di negara tersebut. Banjir turut memusnahkan berjuta-juta hektar tanaman dan memaksa beribu-ribu kilang untuk ditutup.
 • 16. Gambar menunjukkan penduduk menjalankan aktivitseharian walaupun dalam keadan banjir
 • 17. Gambar menunjukkan dua orang budak sedangmenikmati makanan tengah hari dalam suasanabanjir.
 • 18. PERDANA Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra,mengagihkan bantuan mangsa banjir kepada penduduk didaerah Bang Phlat, Bangkok. Paras banjir di negara itu terusmeningkat sehingga menyebabkan pusat beli belah,bangunan perniagaan dan jalan di ibu kota negara ituditutup. - Foto EPA
 • 19. SEORANG wanita dan pekerjanya menjual makananyang dimasak di kawasan banjir diChinatown, Bangkok. - Foto EPA
 • 20. SEORANG wanita memindahkan periuk belanga ketikabanjir merebak ke kawasan pasar berdekatan GrandPalace, Bangkok, hari ini. Keadaan lalu lintas menujuluar Bangkok terjejas ketika beribu-ribu pendudukberpindah akibat air pasang besar yang menjadikanbanjir bertambah buruk dan merosakkan kilang sertamendorong kerajaan negara asing memberi amaransupaya warga mereka tidak berkunjung ke Bangkok. -Foto Reuters
 • 21. Kebanyakkan penduduk yang menternak hawain berbahaya seperti ular berbisa dan b