kebersihan & keceriaan prasekolah

Download Kebersihan & Keceriaan Prasekolah

Post on 19-Jun-2015

7.027 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

PERSEKITARAN ALAM SEKITARILHAM BINTI AB RAHIM MARIA BINTI YAHYA FAIZNUR AINI BINTI FAUZI MOHD AMMAR BIN SAUTI

AMALAN KEBERSIHAN DI PRASEKOLAH

MEMOTONG KUKU- Guru perlu sentiasa pastikan kuku murid-murid pendek dan bersih - kuku yang panjang akan mudah terdedah kepada kekotoran dan pembawakan kuman.

MEMBASUH TANGAN Murid-murid perlu membasuh tangan sebelum dan selepas makan. Guru pastikan tangan murid bersih selepas melakukan sesuatu aktiviti. Contoh main doh, main pasir dll.

MENGGOSOK GIGI Guru perlu pastikan menggosok gigi menjadi amalan harian pelajar. Guru perlu pastikan murid menggosok gigi selepas makan. Guru memberi tunjuk ajar tentang cara menggosok gigi dengan betul. Pemeriksaan gigi dari pihak kesihatan sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

MEMBUANG SISA MAKANAN- Guru dan pembantu memastikan sisa makanan dibuang ke dalam tong sampah. - Memberitahu murid-murid supaya membuang sisa ke dalam tong yang telah disediakan. - Mengelakkan dari serangga seperti lipas, tikus dan sebagainya. - Supaya keadaan dapur dan kelas dalam keadaan yang selesa.

MEMBUANG SAMPAH SARAP- Guru perlu memberi penekanan kepada murid-murid supaya menjaga kebersihan kelas. - murid-murid mesti membuang sampah seperti kertas atau habuk pensel ke dalam tong sampah. - Guru membiarkan murid-murid membersihkan sendiri kelas di samping bantuan guru sendiri.

MEMBERSIHKAN LANTAI- Guru perlu memastikan lantai dimop dan sentiasa dalam keadaan bersih. - Lantai yang kotor akan menyebabkan keadaan dalam kelas kurang selesa. - Lantai yang licin akan mengundang bahaya kepada murid-murid.

Menjaga kebersihan

Ruang Permainan

Sudut - sudut

Ruang Belajar

Tandas

Dapur

Bilik Sakit

Rak Kasut

Prasekolah Bersih

Meja dan kerusi tersusun kemas. Kerusi dimasukkan ke dalam sekiranya tidak digunakan.

Katil dikemas. Cadar dan sarung bantal dicuci Ubat-ubatan diletak dalam kotak khas. Katil tidak terlalu hampir dengan ruang belajar.

Kasut disusun kemas. Lantai disapu setiap pagi.

BBM disusun dan disimpan dalam rak dengan teratur.

Tandas sentiasa dalam keadaan bersih. Menyediakan peralatan mencuci yang lengkap. Pemakaian selipar di tandas penting bagi mengelakkan berlakunya kemalangan ( lantai licin ).

Rumput sentiasa pendek dan bersih ( luar kelas ). Kawasan permainan mempunyai ciri keselamatan yang diluluskan oleh KPM. Ada pengawasan guru ketika kanak-kanak bermain.

Tong sampah diletakkan berhampiran sinki. Tempat memasak di lap selepas memasak. Peralatan yang telah digunakan dicuci bersih dan disusun di rak tetingkat. Tuala untuk lap tangan sentiasa ditukar ganti. Lantai disapu dan di mop.

MENCERIAKAN PRASEKOLAH

PENGENALAN Keceriaan di prasekolah perlu meliputi semua aspek sama ada di dalam mahupun luar bilik darjah. Kawasan prasekolah yang ceria dapat menarik minat pelajar ke prasekolah. Mewujudkan suasana pembelajaran yang selesa dan kondusif.

Contoh-contoh keceriaan di prasekolah Kerusi dan meja pelajar selesa dan menarik. Menggantung origami Mewujudkan sudut-sudut pembelajaran mengikut komponen. Wujudkan satu ruang hasil kreativiti pelajar. Taman mini Mengecat dinding dengan warna ceria Mural

Sambungan.. Menampal gambar di sekitar prasekolah termasuk dapur dan tandas. Bilik rehat sentiasa kemas dan menarik. (cadar bercorak kartun,anak patung dll) Meletakkan bunga-bunga di kawasan luar prasekolah. Gotong royong (taman mini, kebun sayur dll). Alatan di taman permainan selamat dan menarik. Menampal kad-kad belajar di dinding kelas.

JOM TENGOK GAMBAR !!!!

Susunan kerusi dan meja yang kemas dan menarik

Taman permainan yang selesa dan menarik

Ruang belajar yang selesa dan menarik (warna warni)

Sudut ict disusun kemas

Origami digantung pada syiling kelas

Kad-kad belajar ditampal pada dinding

Sudut pembelajaran untuk setiap komponen

Ruang tandas dan dapur dihias agar nampak ceria

PENGGUNAAN BILIK AIR & TANDAS

Bagaimana menjaga kebersihan tandas & bilik air?? Pintu tandas hendaklah sentiasa di tutup. Pelapik kaki hendaklah disediakan di luar bilik air bagi mengesat lebihan air kaki murid yang keluar tandas. Menyediakan sabun di bilik air dan tandas. Meletakkan pewangi di dalam tandas.

Sambungan.. Sebarang serbuk pencuci tandas hendaklah disimpan ditempat yang selamat dan susah dicapai oleh murid. Pam tandas hendaklah berada dalam keadaan baik. Lantai hendaklah sentiasa kering dan selamat digunakan.

Contoh tandas yang bersih

SEKIAN,TERIMA KASIH