jenis - jenis tingkah laku bermasalah

Download Jenis - Jenis Tingkah Laku Bermasalah

Post on 25-Jun-2015

743 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

JENIS JENIS TINGKAH LAKU BERMASALAH

TINGKAH LAKU POSITIF

TINGKAH LAKU NEGATIF

DISTRUKTIF

DISTRUPTIF

PENGASINGAN DIRI

PERGANTUNGAN BERLEBIHAN

AGRESIF

KEBIMBINGAN

- tingkah laku anti sosial sering berlaku di kalangan murid yang berusia 10 hingga 15 tahun.

Sikap agresif mereka sering ditunjukkan dalam bentuk tingkah laku merosakkan sama ada melalui sindiran atau melalui perbuatan fizikal seperti tumbukmenumbuk, bergaduh, melukai atau menyakiti seseorang yang lain.

Tindakan agresif kepada pihak lawan akan ditunjukkan akibat rasa tidak puas hati, benci, marah atau dendam Tingkahlaku destruktif sebenarnya dipelajari sama ada melalui masyarakat, ibu bapa mahupun televisyen.

Tingkah laku merosakkan ini mungkin melibatkan permusuhan nyata, vandalisme dan klik

aktiviti berkaitan tingkah laku menganggu dan menjejaskan kelicinan perjalanan pengajaran dan pembelajaran. Tingkah laku menganggu ini juga berlaku di luar bilik darjah sama ada sesama adik beradik mahupun rakan sebaya.

- wujudnya keadaan tidak kondusif ketika mengikuti pengajaran dan pembelajaran. Golongan ini akan membuat bising sama ada ketiadaan guru atau sebaliknya. Mereka akan bercakap sesama mereka, menjerit, mengganggu rakan sekelas dan sebagainya.

- kurangnya kemahiran guru mengendalikan murid-murid tersebut seperti tidak mempelbagaikan kaedah penyampaian mengajar, guru menghadirkan diri ke mesyuarat dan meninggalkan mereka tanpa pengawasan,

Kebiasaan mereka akan hilang minat untuk mengikuti pembelajaran selepas waktu rehat atau melakukan aktiviti luar seperti pendidikan jasmani.

Merupakan suatu keadaan emosi apabila terdapat ketakutan atau perasaan kurang senang berkaitan dengan ketakutan tentang sesuatu.

Perasaan ketakutan dan kecemasan tentang masa hadapan tanpa sesuatu sebab yang khusus Sesuatu ketakutan ringan yang berpanjangan

Berpunca daripada kekecewaan Mudah naik angin Merasa tidak selamat, terancam, kurang keyakinan diri dan rendah dalam pencapaian akademik

Suka bergantung kepada orang lain Mengganggu tugas-tugas perkembangan individu

Cara-cara Guru Boleh Mengurangkan Kebimbangan Murid-murid Memberikan galakan dan pujian kepada muridmurid supaya dapat membina keyakinan diri dan dorongan yang positif. Membantu murid-murid membina sikap dan personaliti yang positif terhadap cabaran. Elakkan daripada membandingkan murid-murid yang lebih dengan murid-murid yang tidak lemah. Mengalakkan aktiviti dalam kumpulan bagi membina semangat kerjasama antara rakan sebaya.

PENGASINGAN DIRIPengasingan diri berbentuk fizikal

Pengasingan diriPengasingan diri berbentuk insulasi/penebatan

PENGASINGAN DIRI BERBENTUK FIZIKAL Merupakan tindak balas daripada sesuatu masalah atau situasi yang mengancam. Contoh : Kanak-kanak berhenti bermain jika ia merasa ia akan kalah.

PENGASINGAN DIRI BERBENTUK INSULASI/PENEBATAN Individu mengasingkan diri daripada orang lain yang tidak dapat ditemui serta diajak berbincang oleh orang lain tentang masalahnya. Contoh : Seorang murid mungkin tidak akan mengatakan apa-apa dan tidak mahu membuka mulut dalam perbincangan.

CIRI-CIRI PENGASINGAN DIRI Sejenis helah bela diri Mengundur diri untuk dapatkan masa berfikir dan berseorangan sahaja. Pengasingan diri dalam tempoh masa yang panjang dan melampau akan memutuskan seseorang itu disorientasikan daripada orang ramai.

PERGANTUNGAN BERLEBIHAN Pergantungan berlebihan ialah suatu keadaan dimana pergantungan itu telah menjadi terlalu melampau Satu keadaan di mana seseorang individu mesti bergantung kepada orang lain atau kepada masyarakat untuk sara hidupnya Cenderung merujuk orang lain dalam membuat keputusan Tidak mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri

AGRESIF Cenderung mneyerang sesuatu yang dipandang sebagai hal yang mengecewakan, mengahalangi atau menghambat Bersifat verbal dan nonverbal Contoh: Verbal: mengejek, menjerit & berbohong Nonverbal: memukul, menangis, menyiksa binatang , merosakkan harta benda & melanggar arahan