hbef2703 (kokurikulum).docx

Click here to load reader

Post on 27-Dec-2015

86 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

kokurikulum

TRANSCRIPT

KOD KURSUS : HBEF2703

TAJUK KURSUS : KO-KURIKULUM

TAJUK TUGASAN : PERMAINAN TRADISIONAL (CONGKAK)

NAMA :NO. MATRIK :

SEMESTER : JANUARI 2014

ISI KANDUNGAN

TAJUKMUKA SURAT

PrakataiiiPengenalan1Definisi Permainan Tradisional1Pengenalan Kepada Permainan Tradisional2Tujuan Pertandingan Permainan Tradisional2Kebaikan Permainan Tradisional3Jenis Permainan Tradisional3Pengenalan Congkak4Gambarajah 14Asal-usul Congkak4Cara Bermain5Persediaan Sebelum Pertandingan6Pemililhan Aktiviti6Komponen Gerak Kerja Kokurikulum7Sukan (Olahraga dan Permainan)7Kertas KerjaPertandingan Permainan Tradisional (Congkak)SK Padang Garong 28Pengenalan8Matlamat8Objektif9Perincian Program9Penyertaan9Ahli Jawatankuasa Induk & KerjaAhli Jawatankuasa Induk10Ahli Jawatankuasa Kerja10Perincian Tugas Ahli Jawatan Kuasa12Tentatif Program15Anggaran Perbelanjaan15Penutup16Peraturan Permainan CongkakKelayakan17Yuran Pendaftaran17Pendaftaran dan Bilangan Pemain17Pengadil17Peraturan Pertandingan17Sistem Pertandingan18Tempoh Perlawanan19Bantahan19Pakaian Pemain19Kecederaan20Peringatan20Pelaksanaan Sebenar PertandinganLaporan AktivitiPertandingan Congkak21Gambarajah 222Gambarajah 322Gambarajah 423Gambarajah 523Refleksi Kendiri Selepas Pertandingan24

PRAKATA

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Dengan rendah diri , saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T. kerana dengan limpah kurnianya maka dapat saya melakukan kata-kata pembuka bicara di dalam kerja berfortfolio ini, iaitu sebagai kerja kursus kokurikulum bagi semester ini

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan projek ini. Terutama sekali kepada rakan-rakan SK Padang Garong 2 dan pansyarah yang banyak memberi tunjuk ajar dan semangat kepada saya untuk membuat tugasan ini.

Pada peringkat awal kerja kursus ini diberi saya beranggapan bahawa, saya tidak mampu untuk melakukan kerja berfortfolio ini. Namun setelah meneliti, bertanya dan menyelidik tentang kaedah perlaksanaannya, maka akhirnya saya berjaya melaksanakannya.Segala rintangan dan dugaan yang saya lalui semasa membuat projek ini, saya menjadikan ia sebagai satu dorongan untuk berjaya.

Akhir bicara, semoga kerja kursus ini akan menjadi dorongan kepada saya iaitu sebagai guru untuk mencari pengalaman dan seterusnya pengalaman itu akan saya serapkan pada murid-murid saya nanti. Sekian , terima kasih.

iii

Pengenalan

Kebudayaan Malaysia yang unik lahir daripada kebudayaan masyarakat berbilang kaumtelah melahirkan pelbagai jenis kebudayaan tersendiri. Sejak zaman nenek moyang kita terdahulu lagi, masyarakat majmuk Malaysia sering bekerjasama. Acara-acara diraikan bersama selain berhibur dengan pelbagai permainan seperti gasing, congkak, wau dan lain-lain yang kini dikenali sebagai permainan tradisional. Terdapat permainan tradisional yang masih terus kekal dimainkan oleh kanak-kanak dan orang dewasa sehingga ke hari ini.

Namun, kebelakangan ini permainan tradisional kurang popular. Merujuk kepada tugasan individu HBEF2703 saya telah memilih permainan congkak. Pada tugasan ini kita dapat melihat bagaimana guru merancang aktiviti aktiviti sepanjang tahun. Aktiviti 20 minggu pada penggal yang pertama telah dipilih iaitu mengadakan Pertandingan Congkak peringkat Sekolah Kebangsaan Padang Garong 2. Guru haruslah merancang aktiviti sebelum, semasa dan selepas Pertandingan Congkak berlangsung.

Definisi Permainan Tradisional

Permainan Tradisional bermaksud permainan yang ditubuhkan oleh melayu dari dulu lagi. Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. Di samping itu, secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. Namun, untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan, kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampungterutamanya sejak dahulu hingga hari ini.

Pengenalan Kepada Permainan Tradisional

Permainan tradisional telah membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita bagi membolehkan mereka bekerja dan berhibur pada masa yang sama. Tempoh antara musim inilah digunakan untuk mengadakan keramaian serta pesta yang turut dikenali sebagai permainan rakyat serta merupakan sebahagian daripada aktiviti rekreasi. Permainan tradisional merupakan aktiviti yang dipilih secara sukarela tanpa paksaan atau tekanan. Konsep permainan tradisional adalah untuk berlibur dan memenuhi masa lapang pemainnya. Permainan tradisional dimainkan bertujuan untuk mendapatkan keseronokan, ketenangan minda dan merehatkan badan.

Biasanya tiada peraturan atau piawaian tertentu dalam aktiviti permainan tradisional. Selain daripada itu, permainan tradisional juga ada berkaitan dengan adat resam dan kebudayaan sesuatu bangsa. Permainan tradisional adalah kehidupan di luar rutin harian dan memberi kesan yang positif terhadap aspek jasmani, emosi dan rohani serta intelektual.

Tujuan Pertandingan Permainan Tradisional

Terdapat pelbagai tujuan permainan tradisional antaranya ialah untuk mengisi masa lapang, mendorong pemainnya menngunakan fikiran dalam menyelesaikan masalah seperti permainan dam dan congkak, membolehkan pemainnya menggunakan kreativiti seperti membina wau dan dapat membantu membina kecergasan berasaskan kesihatan dan kemahiran.

Kebaikan Permainan Tradisional

Permainan tradisional bersifat sebagai permainan untuk beriadah, ia dilihat berupaya menangani masalah tekanan hidup harian pengamalnya dan membentuk kehidupan yang bermotivasi. Permainan tradisional juga merupakan medan yang baik untuk membentuk komunikasi yang berkesan antara pemain sepasukan dan pemain lawan yang seterusnya akan merangsang ukhuwah. Selain daripada itu ia juga dapat memudahkan individu untuk menerapkan kebudayaan, nilai, sikap dan sahsiah sesuatu bangsa atau masyarakat serta dapat membina dan mengekalkan tahap kesihatan fizikal.

Jenis Permainan Tradisional

Terdapat pelbagai jenis permainan tradisional yang dimainkan di setiap pelusuk negeri di Tanah Melayu sejak dulu lagi. Kebanyakan permainan adalah hampir sama dan disebabkan dialek negeri yang berlainan , maka nama permainan juga sedikit mengalami perubahan. Tetapi, cara permainan yang dijalankan adalah masih sama dari segi teknik dan cara dimainkan. Antara jenis-jenis permainan tradisional ialah Galah Panjang, Batu Seremban, Gasing, Congkak, Wau, Teng-teng, Sepak Raga, Konda-kondi dan lain-lain. Permainan yang dipilih bagi tugasan ini ialah Congkak.

Pengenalan Congkak

Gambarajah 1 : Bentuk Papan Congkak

Permainan congkan ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain. Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak, lubang-lubang dibuat di atas tanah. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca, buah getah, biji saga, batu-batu kecil dan sebagainya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja.

Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil kampung. Terdapat dua lubang besar disetiap hujung papan congkak yang dipanggil rumah.

Asal-usul Congkak

Congkak yang dipercayai berasal daripada duniaAfrikaatauArab, bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Bagaimanapun,buktitertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh PersatuanNational Geographic menjumpai kepinganbatu kapuryang mempunyai dua liang selari.

Dari Timur Tengah, permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. Di Asia Tenggara, congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Kanak-kanak di Kepulauan Carribean juga bermain congkak. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di sana, congkak dikenali sebagaiwarriatauawari. Di Indonesia, congkak dikenali dengan nama Congklak, dan di Filipina ialah Sungka.

Pada zaman dahulu, golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah, sementara di kalangan rakyat jelata, ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah.

Pada hari ini, congkak dimainkan di seluruh dunia. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai lelaman web di internet. Dalam lelaman-lelaman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Terdapat juga permainan congkak dalam telefon bimbit hari ini.

CARA BERMAIN:

Congkak hanya boleh dimainkan oleh 2 dua orang sahaja pada sepanjang masa. Kedua-dua mereka akan berhadapan dengan satu sama lain, dengan papan congkak tersebut diletakkan di tengah. Mulanya, kedua dua pemain akan mencapai semua biji yang terdapat di salah satu lubang yang berderetan di depan masing-masing. Setiap lubang mempunyai 7 biji pada waktu permulaannya, tetapi akan berbeza setelah permainan tersebut mula.

Kemudian, genggaman biji itu dilepaskan satu demi satu pada setiap lubang, mengikut daerah ke kiri. Lubang besar yang terdapat di dua-dua hujung papan congkak itu dipanggil rumah. Setiap pemain akan memilih rumah mereka sebelum mula bermain. Sedang mereka melepaskan satu demi satu biji itu, mereka juga akan letakkan satu di rumah masing-masing.

Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam lubang kosong di kawasan sendiri atau pesaing dan pemain hendaklah berhenti. Pemain itu boleh menembak lubang lawan yang setentang dengan lubangnya iaitu mengaut kesemua biji (jika ada)