fakta sains berdasarkan hadis

of 21 /21
Fakta-fakta sains berdasarkan hadis Pembuktian Sains dan Islam Amat Berkait Rapat

Upload: nurulain-samsol

Post on 19-Jun-2015

1.333 views

Category:

Education


8 download

TRANSCRIPT

Page 1: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

Fakta-fakta sains berdasarkan hadis

Pembuktian Sains dan Islam Amat Berkait Rapat

Page 2: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

IBADAh

Page 3: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

“ Tidak ada bekas yang lebih keji yang diisikan oleh anak Adam daripada perut” (Riwayat Al Tirmizi)

• Dr. Henry Bieler M.D Amerika Syarikat membuktikan bahawa, “Sebab utama penyakit bukan kerana kuman, tapi toksemia yang menyebabkan kerosakan sel-sel yang membuka pintu kepada pembiakan kuman dan serangannya.” Hasil pengalamannya selama 50 tahun. • Dr. Paavo Airola ( 1985 ) “ Puasa telah digunakan sebagai salah satu kaedah rawatan bagi pesakit yang mengalami penyakit kronik seperti kanser usus, kegagalan buah pinggang semenjak sekian lama.”

PUASA

Page 4: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

WUDUK“Jika salah seorang antara kamu bangun dari tidur, maka janganlah terus memasukkan kedua-dua tangannya ke dalam bekas, sebelum dibasuh terlebih dahulu sebanyak 3 kali. Sesungguhnya dia tidak mengetahui di manakah letak tangannya itu semasa tidur.” (Sahih Muslim)

“ Jika kamu berwuduk hendaklah kamu berkumur-kumur terlebih dahulu”• Bau mulut berubah menjadi kurang enak jika seseorang terlalu lama berdiam diri dan tidak mencuci mulut selepas makan.

“Jika salah seorang antara kamu berwuduk,maka hendaklah memasukkan air ke dalam hidung kemudian mengeluarkannya semula.” (Sahih al-Bukhari)• Mampu mencuci rongga hidung daripada kuman dan kotoran yang melekat

pada bulu hidung dan membuang benda asing yang masih belum aktif.

Page 5: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

ALAM SEMESTA

Page 6: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

BULAN TERBELAH DUA

Riwayat Anas ra “ Bahawa penduduk Mekah meminta kepada Rasulullah SAW, untuk diperlihatkan kepada mereka satu mukjizat (tanda kenabian)”, maka Rasulullah SAW memperlihatkan kepada mereka mukjizat terbelahnya bulan sebanyak dua kali. (Shahih Muslim No.5013)

• RILLE atau RIMA• Bekas saluran lava yang keluar dari perut bulan pada masa lampau• Seperti aliran sungai yang ada di bumi

Page 7: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

PEREDARAN MATAHARI

Matahari sujud di bawah Arasy di malam hari.

Berkata Abu Dzar radiallahu anhu, Rasulullah sallallahu’alaihi wasallam telah bertanya kepada dia tentang hal terbenamnya matahari:

“Tahukah kamu ke mana perginya (matahari di malam hari) ?” Saya (Abu Dzar) menjawab: “Allah dan Rasul-Nya yang lebih mengetahui.” Lalu Rasulullah bersabda:

“Sesungguhnya ia pergi sehingga sujud di bawah Arasy. Ia meminta izin maka diizinkannya. Lalu ia segera untuk bersujud lagi tetapi tidak diterima dariNya, lalu ia meminta izin lagi namun ia tidak diperkenankan. Dikatakan kepada ia: Kembalilah dari mana kamu datang. Maka ia muncul (terbit) dari tempat ia tenggelam (terbenam).

Page 8: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

kesihatan

Page 9: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

ARAK“ Semua yang memabukkan bererti arak, dan setiap arak adalah haram.” ( Riwayat Muslim)

Khamar: Minuman dan dadah yang mempunyai kesan yang sama

Narkotik: Dadah yang mempunyai kesan penurunan kesegaran sistem saraf seperti candu (morfin),kodein dan heroin.

• Dr. Paavo Airola (1985 ) “ Semua ubat (dadah) boleh menyebabkan penyakit sampingan yang berbahaya. Sungguh pun dadah aspirin yang disangkakan tidak berbahayayang telah digunakan di A.S dengan kadar 30 tan setiap hari telah menyebabkan banyak kematian dan berjuta kecederaan yang serius.”

Page 10: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

LALATDari Abu Hurairah Radliyallaahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallam bersabda:

"Apabila ada lalat jatuh ke dalam minuman seseorang di antara kamu maka benamkanlah lalat itu kemudian keluarkanlah, sebab pada salah satu sayapnya ada penyakit dan pada sayap lainnya ada ubat penawar." 

Dikeluarkan oleh Bukhari dan Abu Dawud dengan tambahan: "Dan hendaknya dia waspada dengan sayap yang ada penyakitnya."

Page 11: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

bernafas dalam bekas minuman

Dari Abu Qatadah radhiyallahu ‘anhu yang

menceritakan; Rasulullah sallallahu alaihi wasallam

bersabda; “Apabila seseorang dari kamu minum,

janganlah dia bernafas dalam bekas minumannya”.

(Riwayat Bukhari, kitab al-Aysribah)

Page 12: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

Ulasan;:• 1. Dalam hadis yang lain, Abu Said al-Khudri radhiyallahu

anhu menceritakan; “Rasulullah sallallahu’alaihi wasallam, melarang daripada minum dari bekas yang pecah dan melarang bernafas di dalam bekas air”.

(Riwayat Abu Daud)

• 2. Ketika hendak bernafas, hendaklah dijauhkan gelas dari mulut, kemudian baru bernafas. Sabda Nabi; “Jauhkanlah gelas dari mulutmu, kemudian bernafaslah”

(Riwayat Imam Malik dalam al-Muwatta‟ dari Abu Sa’id al-Khudri, bab “ ْش�ة ُّش�� ان ٙف� ُّش�خ ان (” ثبة

Page 13: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

SAINS:• Hasil penemuan sains, apabila kita bernafas dan

menghembuskan nafas dari hidung kita ketika minum, maka kita mengeluarkan CO2 (karbon dioksida) yang mana apabila bercampur dengan air (H2O).

• Ia akan menjadi H2CO3 iaitu sama dengan cuka yang menyebabkan minuman itu menjadi asid dan asid ini adalah tidak sesuai untuk kesihatan.

• Begitu juga anjuran supaya tidak meniup minuman asbabnya adalah sama.

Page 14: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

madu

• Dari Aisyah radhiyallahu anha menceritakan; Nabi sallallahu alaihi wasallam menyukai manisan dan juga madu.

(Soheh al-Bukhari, kitab at-Thib)

Page 15: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

Ulasan:• Menurut ulama; Maksud al-halwa dalam hadis di atas

ialah semua makanan yang manis. • Disebut pula selepasnya madu adalah bagi

menunjukkan kelebihannya. • Hadis ini juga menunjukkan bahawa diharuskan kita

menikmati makanan-makanan yang sedap/lazat dari rezeki yang dikurniakan Allah dan ia tidak menyalahi sikap zuhud dan muraqabah.

(Syarah Soheh Muslim, kitab at-Thalaq, bab Wujub al-Kaffarah…).

Page 16: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

SAINS

Analisis peratusan struktur molekul tertentu dalam kandungan nutrien madu

lebah adalah seperti berikut:• Kandungan gula paling ringkas monosakarida yang banyak ( ~70 %) yang

secara langsung membekalkan tenaga segera untuk sebarang aktiviti. Penukaran gula kepada gula paling ringkas monosakarida ini sebenarnya telah dilakukan melalui air liur lebah.

• Oleh itu madu lebah terkenal kegunaannya sebagai pemulih tenaga dan saraf.

• Kajian telah menunjukkan bahawa bacteria tidak dapat hidup dengan kehadiran madu lebah. Ini disebabkan oleh factor zat mineral Kalium di dalam madu yang menghisap lembapan dari bacteria yang penting untuk kehidupan.

• Madu boleh menjadi antibiotik dan antiseptik bagi melawan jangkitan bakteria samada dalaman dan luaran. Kajian penyelidik Universiti Wales mendapati bahawa Madu boleh menghentikan aktiviti bakteria yang menyerang luka dan menghalang jangkitan daripada terus merebak.

Page 17: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

air kencing unta Anas radhiyallahu anhu menceritakan; Terdapat beberapa orang yang datang ke Madinah dan mengalami sakit kerana cuaca di Madinah (yang tidak sesuai dengan tubuh mereka). Nabi lalu menyuruh mereka supaya tinggal bersama penggembala unta milik baginda dan meminum susu dan juga air kencing unta-unta milik baginda. Mereka pun tinggal dengannya dan meminum susu dan air kencing unta hinggalah tubuh-badan mereka kembali pulih/sihat. Namun mereka telah membunuh penggembala Nabi itu dan merampas unta-unta milik baginda. Nabi menghantar sekumpulan sahabat menjejaki mereka dan baginda menghukum mereka dengan dipotong tangan dan kaki mereka serta dibutakan mata mereka.

(Soheh al-Bukhari, kitab at-Thib)

Page 18: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

Ulasan; • 1. Mengenai manfaat air kencing unta untuk perubatan, terdapat

hadis dari Ibnu Abbas radhiyallahuanhu menceritakan; Nabi sallallahu alaihi wasallam bersabda; “Hendaklah kamu berubat dengan air kencing unta kerana ia bermanfaat untuk penyakit zaribah (perut yang tidak dapat menghadamkan makanan)”. (Riwayat Ibnu Munzir. Lihat hadis ini dalam Tuhfah al-Ahwazi dan Fathul-Bari).

• Zaribah menurut ulamak ialah penyakit yang menimpa perut yang menyebabkan ia tidak dapat menghadamkan makanan. (Fathul-Bari, an-Nihayah) Terdapat riwayat yang menyebutkan kedua-dua sekali (susu dan air kencing); “Pada susu unta dan air kencing unta terdapat penawar bagi zaribah”. (Riwayat Imam Ibnu Sunni dan Ibnu Nu’aim dari Ibnu Abbas radhiyallahu „anhu. Lihat hadis ini dalam; Kanzul-Ummal, hadis no. 28286).

Page 19: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

SAINS:• Dr. Fatin Abdurrahman Khursyid, ilmuwan Saudi yang juga staf King Abdul

Aziz University (KAAU) dan Presiden Tissues Culture Unit di Pusat Penelitian Medik King Fahd, setelah melakukan penelitian selama lima tahun menemukan bahawa air kencing unta dapat melawan sel kanser dengan baik.

• Air kencing unta mengandung zat alami yang boleh membasmi sel berbahaya, serta menjaga sel-sel sihat pada penghidap kanser. Penyakit kanser yang boleh disembuhkan dengan susu dan air kencing unta meliputi kanser paru-paru, kanser darah, kanser perut, kanser usus besar, tumor otak, dan kanser payudara.

• Ketika krisis nuklear di Jepun semakin bertambah buruk, selepas letupan di loji Nuklear Fukushima 1, katanya: “Pihak berkuasa Jepun mahu mencuba kesan air kencing unta secara saintifik dalam merawat individu yang terdedah kepada radiasi nuklear bagi mencegah mereka daripada mendapat penyakit kanser.”

• Dr Fatin berkata lagi, “dia sudah menjalankan penyelidikan mulai 2004 selepas berjaya memulihkan berpuluh-puluh kes pelbagai penyakit kanser dengan air kencing unta yang diambil secara meminumnya, dalam bentuk kapsul, salap atau syampu. Pesakit yang sudah menjalani rawatan itu di Arab Saudi dan negara lain menunjukkan penyembuhan 98 peratus.”

Page 20: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

KESIMPULAN

• Sebagai seorang muslim, kita seharusnya mengambil cakna mengenai hadis yang telah dibuktikan dengan penemuan sains.

• Sebagai seorang manusia yang dikurniakan akal, seharusnya bijak membezakan perkara yang bermanfaat dan sebaliknya.

Page 21: Fakta Sains Berdasarkan Hadis

Terima kasihAtas Masa & Perhatian

Anda Semua