fakta best

Upload: ludin-junior

Post on 03-Jun-2018

274 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/12/2019 Fakta Best

    1/30

    Fakta menarik tentang coca-cola

    Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang

    dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain sertalaporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola

    !i dalam kebanyakan negeri di US" kereta peronda lebuhraya akan

    dimuatkan # gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya

    apabila berlaku kemalangan Cam pasukan S$A%& dan bomba kita tu"

    'ar(adous &eam Cuba tanya )lus %onda atau )olis *ebuhraya" adakah

    mereka guna+

    Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

    , $asukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke" ia akan

    hancur atau hilang sama sekali dalam masa # hari -lok untuk yang

    berniaga sup tulang.

    # Untuk mencuci tandas : $asukkan setin air Coke dalam tandas dan

    biarkan selama , jam dan kemudian flush 0esan kotoran/hampas akan

    hilang dari tindakan citric asid yang berada dalam Coke Satu bahan

    gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis. %asa1rasa buat sabun badan

    boleh tak+

    2 Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome

    : *ap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke 0esannya

    karat hilang.

    3 Untuk menghilangkan kesan corrosion atau hakisan pada skru/nat

    bateri kereta : &uang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta

    merta

  • 8/12/2019 Fakta Best

    2/30

    4 Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke" skru

    tersebut pasti longgar dan boleh dibuka

    5 Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : &ambahkan

    setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam

    biasa 0esan minyak tu pasti hilang 0emudian bolehlah minum air

    basuhan tadi berperisa coke

    6 Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit + Celup tuala dengan

    Coke dan lap)asti bersih &ak payah guna tin sembur cuci cermin cam

    jual di 7awata tu kerana ianya amat mahal.

    8 Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid 9a mempunyai p' #8 9a

    boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 3 hari 0ilang )erwaja/besi

    mesti suka ni.

    Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang

    lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit

    osteoporosis

    Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki"

    bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin; pasti dilengkapi dengan

    tanda amaran

  • 8/12/2019 Fakta Best

    3/30

    = )ara pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci

    bahagian enjin lori/trak mereka sejak #> tahun ?ahhmesti buat

    o@erhaul ni.

    ,> 0andungan gulanya ,8 sudu cawan teh satu tin Coke Cuba try

    bancuh kopi/teh dengan ,8 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti

    termuntah tapi tambahkan citric asid" mesti muka tersenyum &ambah pula

    dengan ais. ?ahh. %asa cam minum Coke berperisa kopi Asid tersebut

    akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa

    air yang diminum tidak berapa manis *idah ngan otakpun kena tipu

    Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama &ak kiralah )epsi

    61up" !rinho" 7eos" $ilo" F dll Sama jer. Anak bapak dan

    0eluarga 5=

    Coke membawa maksud dadah Cocaine Asal minuman Coke adalah dicipta

    untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja

    buruh Cam candu masuk China dulu Antara isi kandungannya adalah

    ekstrak dari daun coca cocaine; dan kacang Cola &u yang mai perkataan

    CocaCola tu

    Cuba rendamkan gigi gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi

    dalam mulut tu pun boleh gak; dalam satu mangkuk Coke" pasti gigi tu

    hilang/lebur dalamasa #313= jam 7ang mana sakit gigi" try cara ni"

    kot1kot gigi tu bleh hilang.

    0alau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke" samajer. Anda minum Caffein" bahan yang sama dalam # minuman tersebut

    !i9ndia" negeri Andhra )radesh dan Chattisgarh secara spesifiknya"

    para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh

    serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka adi racun

    seranggalah pulak Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu" semburlah

    Coke untuk bunuh serangga Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot+

    Cubalah.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    4/30

    adi" sambil1sambil kita minum Coke tu" bolehlah pada masa yang

    sama cuci cermin kereta" cuci baju" buka nat skru" cuci tandas " sembur

    serangga dll %upa1rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency

    jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah Semua fakta diatas

    anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya 7ang mana tak pass

    sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains

    kimia ni kat rumah

    &epuk dahi tanya hatinak minum ke tak+ Saya pun minum sekali

    sekala. ;Sama1samalah kita bercoke sambil singgah 0FC time raya" time parti" time kenduri"

    time bola piala dunia dll

    Melihat kawannya, Jojo sejak tadi asyik termenung, Din pun mendekatinya.

    Din: Apa hal ni, macam ada masalah aja.

    Jojo: Aku tengah bengang dengan si Raman tu.

    Din: (dengan terkejut bertanya Raman! "enapa pulak!

    Jojo: #ak taulah aku apa yang dibuat dengan duit dia tu. $emalam tak ada duit, hari ni pun

    tak ada duit,

    Din: %aa..dia nak pinjam duit dengan engkau ke!

    Jojo: #ak, aku yang nak pinjam..(katanya sambil tersengih&sengih.

    $emasa kelas 'eograi, )ikgu Johari menyoal muridnya, *smaon.

    )ikgu Johari: *smaon, beritau saya dimanakah letaknya 'unung +erest!

    *smaon: #ak tau, cikgu (jawabnya tanpa teragak&agak.

    )ikgu Johari: (dengan suara keras dan -A-- ketuk rotan ke meja, berkata /ah, tak tau!

    0erdiri atas kerusi

    http://www.sioloon.com/sudut-informasi-f33/10-fakta-menarik-coca-cola-t1414.htm#bottomhttp://www.sioloon.com/sudut-informasi-f33/10-fakta-menarik-coca-cola-t1414.htm#bottomhttp://www.sioloon.com/sudut-informasi-f33/10-fakta-menarik-coca-cola-t1414.htm#top
  • 8/12/2019 Fakta Best

    5/30

    *smaon pun berdiri atas kerusi, kemudian perhai sekeliling. #iba&tiba dia berkata 1Masih tak

    nampaklah cikgu1

    Dua saat kemudian terdengarlah bunyi -A- -A-

    $uatu hari seorang lelaki terjumpa sebutir bom dalam sebuah kotak. Diambilnya bom

    tersebut dan membaca arahan yang ditulis pada sekeping...

    2. -astikan anda pegang bom ini dengan menggunakan sebelah tangan.

    13a, aku pegang dengan tangan kiri,1 kata lelaki tersebut.

    4. 'enggam pin di celah jari telunjuk dan hantu menggunakan tangan yang sebelah lagi.

    15key,1 kata lelaki tersebut.

    6. #arik pin dengan berhati&hati.

    1$udah,1 kata lelaki tersebut lalu menarik pin.

    7. 0uang pin itu melepasi bahu kiri anda.

    5key.

    8. 0engkokkan lengan dan dapatkan posisi yang sesuai untuk membaling bom ini.

    5key.

    9. Amaran: %akukan semua ini dalam masa lima sa...

    0055MMMMM -A- dan *smaon pun meraung kesaki

    Suatu petang di sebuah pasar raya, seorang lelaki muda

    bernama Awang yang tengah berjalan di bahagian

    barang-barang dapur terperasan ada seorangperempuan tua sedang memandangnya dengan mata

    yang tak berkelip-kelip. Awang terus pergi ke

    bahagian buah-buahan tapi dari ekor matanya

    perasan yang permpuan tua itu masih juga

    memandang dan mengekorinya. Akhirnya Awang pun

    buat dek saja, sebab dia ingat mungkin itu

    perasaannya semata-mata.Lepas mengambil tiga tin sardin, dua bungkus mi

  • 8/12/2019 Fakta Best

    6/30

    segera dan sebungkus roti ( maklumlah orang bujang),

    Awang pun menuju ke kaunter untuk membayar

    barang-barangnya. Tetapi di pertengahan jalan,

    permpuan tua tadi cepat-cepat memintas dan berdiridi depannya.

    !aa"kan mak cik, nak## kata permpuan itu. !ak

    cik mintak maa" bebanyak kalau anak rasa tak senang

    dengan pandangan mak cik tadi. !ak cik bukannya

    apa, cuma wajah anak ni serupa macam arwah anak

    mak cik yang meninggal bulan lepas.

    !endengarkan kata-kata mak cik itu, serta-mertatimbul rasa sedih di haati Awang. $arulah Awang

    "aham kenapa permpuan itu asyik saja

    memandangnya.%h, gitu ke ceritanya mak cik&

    !aa"lah, saya tak tau... kata Awang dengan suara

    sedih. 'alau gitu, ada apa-apa yang boleh saya

    tolong& tanya Awang.

    AA..mak cik ada satu permintaan kecik, itu pun

    kalau anak tak keberatan,kata perempuan itu. Apa

    dia mak cik& tanya Awang.

    $ila mak cik dah nak jalan keluar, bolih tak anak

    lambai dan cakap babai...mak##& Terubat betul rindu

    mak cik kalau anak dapat tolong sebab arwah anak

    mak cik selalu buat macam tu pada mak cik.

    %h boleh..boleh.. takde masalah, balas Awang. ia

    kemudian mencium tangan perempuan tua itu selepas

    perempuan tersebut menghulurkan tangan dan

    meminta Awang menciumnya. 'ata perempuan tua

    tersebut, itulah yang dilakukan oleh arwah anaknya

    sejam sebelum dia meninggal akibat kemalangan.

    Setelah juruwang memasukkan semua barangnya ke

    dalam plastik, perempuan tua itu pun berjalan keluar

    dan melambai tangannya ke arah Awang. Awang pun

  • 8/12/2019 Fakta Best

    7/30

    melambaikan tangannya kembali sambil melaung

    $abai, mak..babai maaakk..

    Apabila perempuan tua itu hilang dari pandangan,

    dengan hati yang masih sebak Awang pun bergerak kearah juruwang untuk membayar barang-barangnya.

    *umlah semuanya +!./ encik, kata juruwang

    pasar raya itu setelah mengepunch harga sardin, roti

    dan mi segera yang dibeli oleh Awang.

    0ah# Seratus enam puluh hinggit& terkejut

    kambing Awang mendengar kata-kata juruwang itu.

    1g...ggapo maha sangak, ambo beli barang sikik jah,huano sapa seghatuh riyal& tanya Awang tak puas hati

    sampai terkeluar dialek 'elantannya.

    0abis tu, tadi mak encik kata, encik nak bayarkan

    untuk dia sekali#kata juruwang itu.

    0ah# !ok ambo& !ata Awang terkebil-kebil...tan#

    'enali Tubuh $adan -2akta Sains

    Adminon Sat ,8 ul #>>=" =:#> am

    Orang lelaki mudah mendapat buta warna, 10 kali ganda berbanding

    wanita.

    Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

    pabila seseorang ber!akap, se!ara purata 300 titisan air liur akan keluar

    dalam tempoh seminit, iaitu kira-kira 2." titisan bagi satu perkataan.

    #e!ara purata sesaorang itu minum $,000 gelen air sepanjang hidupn%a.

    Manusia han%a menggunakkan 10 peratus daripada otakn%a untuk berfikir.

    http://hewar.7forum.biz/sudut-kesihatan-f6/kenali-tubuh-badan-fakta-sains-t135.htm#248http://hewar.7forum.biz/profile.forum?mode=viewprofile&u=1http://hewar.7forum.biz/profile.forum?mode=viewprofile&u=1http://hewar.7forum.biz/sudut-kesihatan-f6/kenali-tubuh-badan-fakta-sains-t135.htm#248
  • 8/12/2019 Fakta Best

    8/30

    &etika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung.

    'sebab tuh kena sebut lhamdulillah, s%ukur sebab tak jalan terus....bukan

    sebut pardon me or e(!use me..)

    &erosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41

    darjah *el!ius.

    +adan manusia mengandungi sulfur %ang !ukup untuk membunuh kutu

    anjing, karbon untuk membuat ,000 batang pensel, potassium, lemak

    untuk membuat ketul sabun, fosforus untuk membuat 2,200 batang

    kepala man!is dan air untuk mengisi tangki seban%ak 3 liter.

    mulut kering, anda tidak akan dapat menikmati sebarang makanan, ini

    kerana air liurlah %ang membantu kita merasa sesuatu %ang masin, manis,

    masam dan sebagain%a.

    pabila anda menge!am muka sesaorang anda sedang menggunakan otak

    sebelah kanan.

    ada retina mata, terdapat lebih 100 juta sel %ang !ukup sensitif terhadap

    !aha%a.

    /ika $0 peratus hati manusia dipindahkan, bahagian %ang tinggal masih

    boleh berfungsi, malahan ia akan membesar ke sai asal dalam tempoh

    tertentu.

    #e!ara purata kita menuturkan 30,000 perkataan sehari, mengambil masa

    selama 3 jam 30 minit. ni bererti dalam tempoh 1 jam kita men%ebut ,000

    perkataan %ang ada.

    /ika anda terkurung didalam bilik %ang kedap udara, anda akan mati

    kerana kera!unan karbon dioksida bukan kerana kekurangan oksigen

    seperti %ang disangkakan.

    #e!ara purata setiap orang makan "1 kilogram bahan perasa temasuk gula

    dan garam setahun.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    9/30

    Sains selalu memberikan misteri buat kita semua $asih banyak fakta1fakta menarik yang

    tersembunyi yang terkadang di luar dugaan kita $anusia sebagai makhluk yang selalu ingin

    tahu telah membuka banyak pintu dan masih akan terus mengungkap kebenaran 9nilah ,4

    dari berjuta1juta fakta sains mengagumkan lain yang mungkin kamu belum tahu

    2akta -3

    , ari tangan tumbuh empat kali lebih cepat dari jari kaki

    # )engguna tangan kanan" dalam rata1rata" hidup sembilan tahun lebih lama dari orang kidal

    2 0alau kamu menggosokkan bawang ke kaki" sekitar 2> D 5> menit kamu akan bisa

    merasakannya 9ni karena bawang tersebut mengalir melalui aliran darah

    3 0amu tidak akan bisa bunuh diri dengan menahan nafas Ekalau kamu melakukannyasampai tak sadarkan diri" kamu akan mulai bernapas normal secepatnya

  • 8/12/2019 Fakta Best

    10/30

    4 !i satu inci persegi kulit manusia terdapat #> juta makhluk mikroskopik

    2akta -

    5 Armadilo adalah satu1satunya makhluk hidup bukan manusia yang bisa menderita kusta

    Ada juga kasus penularan penyakit ini dari armadilo ke manusia

    6 Seekor siput bisa tidur 2 D 3 tahun selama masa dia tidak membutuhkan makanan

    8 erapah bisa hidup lebih lama tanpa air daripada unta

    = yanyian paus bungkuk bisa berubah secara dramatis dari tahun ke tahun" tetapi setiap

    paus di seluruh samudera selalu menyanyikan lagu yang sama dengan yang lainnya

    ,> Gaya yang diperlukan untuk memengangkat sebuah kaki dari pasir apung dengankecepatan satu centimeter per detik sama dengan gaya yang dibutuhkan untuk mengankat

    mobil berukuran sedang

    2akta -3

  • 8/12/2019 Fakta Best

    11/30

    ,, Untuk menguji keaslian mutiara" kamu bisa menggosokkan @inegar ke permukaanya

    0omposisi dari mutiara akan membuatnya menggelembung dengan cepat

    ,# 9kan mash yang ditaruh di tempat gelap akan berubah menjadi putih !an kalau bukan

    karena pengaruh makanan" mereka akan berubah menjadi putih seluruhnya

    ,2 &idak seperti lebah lainnya" penyengat ratu lebah tidak berduri dan bisa digunakan

    berkali1kali tanpa melukainya

    ,3 )asir apung tidak dengan cepat membunuh manusia karena biasanya tidak terlalu dalam

    Faktanya" sangat sulit membebaskan diri dari pasir apung dan inilah yang menyebabkankematian

    ,4 &iram bisa berubah antara jantan dan betina

    ($%45S),5 )ria 2>H lebih kuat dari wanita dalam rata1rata" terutama tubuh bagian atas"

    dan otak pria lebih berat dari otak wanita

    Fakta sains

    , ika semua saluran urat darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi alan

    %aya sepanjang =5">>> 0ilometer

    # Saraf ditubuh badan manusia dapat menghantar impuls kira1kira => $eter sesaat

    2 ika usus kecil manusia dibelah dan dicantum1cantumkan" ia boleh memenuhi kawasan

    seluas =# $eter persegi

    3 $anusia akan hilang sebanyak 4> )eratus deria rasa pada usia 5> tahun

  • 8/12/2019 Fakta Best

    12/30

    4 Setiap langkah kehadapan anda terpaksa menggerakkan 43 otot dalam tubuh badan

    5 Irang lelaki mudah mendapat buta warna" ,> kali ganda berbanding wanita

    6 $anusia bernafas kira1kira #2">>> kali dalam tempoh #3 jam

    8 Apabila seseorang bercakap" secara purata 2>> titisan air liur akan keluar dalam tempoh

    seminit" iaitu kira1kira #4 titisan

    bagi satu perkataan

    = Secara purata sesaorang itu minum 8">>> gelen air sepanjang hidupnya

    ,> $anusia hanya menggunakkan ,> peratus daripada otaknya untuk berfikir

    ,, 0etika bersin" semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung

    ,# 0erosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 3, darjah Celcius

    ,2 Badan manusia mengandungi sulfur yang cukup untuk membunuh kutu anjing" karbon

    untuk membuat =">>> batang

    pensel" potassium" lemak untuk membuat 6 ketul sabun" fosforus untuk membuat #"#>>

    batang kepala mancis dan air

    untuk mengisi tangki sebanyak 26 liter

    ,3 0etika mulut kering" anda tidak akan dapat menikmati sebarang makanan" ini kerana air

    liurlah yang membantu kita

    merasa sesuatu yang masin" manis" masam dan sebagainya

    ,4 Apabila anda mengecam muka sesaorang anda sedang menggunakan otak sebelah kanan

    ,5 )ada retina mata" terdapat lebih ,>> juta sel yang cukup sensitif terhadap cahaya

    ,6 ika 8> peratus hati manusia dipindahkan" bahagian yang tinggal masih boleh berfungsi"

    malahan ia akan membesar

    ke sai( asal dalam tempoh tertentu

    ,8 Secara purata kita menuturkan 2>">>> perkataan sehari" mengambil masa selama 2 jam 2>

    minit 9ni bererti dalam tempoh , jam kita menyebut =">>> perkataan yang ada

    ,= ika anda terkurung didalam bilik yang kedap udara" anda akan mati kerana keracunan

    karbon dioksida bukan kerana

    kekurangan oksigen seperti yang disangkakan

    #> secara purata setiap orang makan 4, kilogram bahan perasa temasuk gula dan garam

    setahun

  • 8/12/2019 Fakta Best

    13/30

    10 fakta tentang lelaki

    Assalamualaikum dan selamat sejahteraJ Kp

    Sesuatu hubungan tu boleh menjadi mengelirukan kadang kala bila mana seorang lelaki dan

    perempuan itu sangatlah berbe(a ?anna make your relationship works+ i amek beberapa

    fakta tentang lelaki yang kita perlu tahu sebagai seorang perempuan 'ohoho

    .$ukan ke saya dah cakap 67 Lo8e 9ou: semalam&

    7a" ya &ak dinafikan perempuan ni selalu nak sangat si lelaki cakap those three little words"

    tapi tapi. 9t is somehow isnLt much important to most men adi" terimalah kalau si dia tu

    macam tu !ah beliau macam tu" nak buat macamana" ye tak+ &api tu tak bermaksud he lo@es

    you any less pun. &engok cara dia" that should communicate louder than his words Action

    speaks louder than words kan+ 'oho

    ;. Awak nampak cantik sayang#

    'ah" kalau kita tak nak standard jawapan" jangan tanya standard soalan. 9tu memang akan

    buatkan lelaki ni off as thereLs no right answer 7ou are going to disbelie@e him anyway adijangan tanya" lebih baik tanya budak# because kids donLt lie &ee heeeee :!

    http://2.bp.blogspot.com/_064LUvQHA2k/S_vtBOZ4WjI/AAAAAAAAA4M/I0_t2SF68OM/s1600/men.jpg
  • 8/12/2019 Fakta Best

    14/30

    /. Saya tak tengok dia la#

    *elaki tetap lelaki 9tu kenyataan yang tak dapat disangkal lagi 0alau kita tengah makan

    dengan dia kat sebuah kedai/restoran etc" tiba1tiba dia notice the pretty girl at the cashier

    angan complain. SheLs pretty" thatLs why he will notice. &hat is what we called his primaltendency 0ita tak boleh ubah what comes naturally to him dan tak perlu nak o@erly jealous

    about it 'ey" he lo@es you" so what+ 'ahaha Mtapi if he goes over the limit then you should

    do something! Haha.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    15/30

    sampai ke tahap itu &api jika anda mahu dia berpakaian seperti yang anda mahu" you better

    tell him earlier before he puts anything on $ay be he might consider about it :

    .$iar saya betulkan#

    *elaki tak suka bermain dengan game teka1teki 9 mean" if you ada masalah" tell him !iamesti akan nak cari solution untuk kita" dan itu semestinya cepat dan percuma 'ehe $en are

    wonderful creations if you know how to deal with them on a daily basis Msaya pun tak

    master lagi bab ni. hoho.

    "ost men know how to talk a talk,

    eal men know how to walk a talk"

    :$engapa Senyum amat bermakna::++

    ni ada citer sikit pasal senyum

    ini adalah fakta bagi senyum

    S-7U$ adalah perhiasan dunia

    S-7U$ adalah bahasa dunia

    yang menunjukkan keceriaan

    membawa maksud bagi umat manusia

    S-7U$ adalah perhiasan batin yang dapat

    membantu mengindahkan perhiasan lahir yang

    tidak sempurna

    S-?A0&U kita berhubung dengan orang lain"

    sewajarnya kita S-7U$

    S-7U$ adalah jalan pintas bagi anda

    mengatakan anda menyukai seseorang

    S-7U$ yang kamu berikan kepada sahabat

    kamu adalah satu sedekah

    S-7U$ adalah jambatan perhubungan

    persahabatan

    S-7U$ adalah satu pelabuhan yang pastinya

    tidak akan merugikan

    !i $oscow" %usia ada sekolah yang mengajaruntuk S-7U$

  • 8/12/2019 Fakta Best

    16/30

    S-7U$ harus ada ketulusan

    S-7U$ yang dibuat1buat pasti tidak

    menyenangkan" sama sahaja dengan kening yang

    berkerut

    Adalah diperakui apabila kita S-7U$" kita akan

    menggerakkan hanya ,4 otot manakala ketika

    marah kita akan mengedutkan 52 otot di bahagian

    muka )erbuatan mengerutkan dahi sahaja

    memerlukan pergerakan 3> otot untuk

    bekerjaBA7AG0A*A'..

    0ebanyakan S-7U$ adalah jangkitan

    SENYUM

    Bila kita S-7U$ kat orang" orang itu akan

    S-7U$ balik pada kita

    Irang akan merasai dihargai apabila kita senyum

    padanya" sekaligus ia akan memberi tanggapan

    yang baik terhadap diri kita*antas" mengapa kita

    tidak muliakan+ $uliakan dengan diri kita

    S-7U$lah dengan orang yang anda tidak kenali

    hari ini" insya1A**A' dia akan membalas

    S-7U$an anda itu

    Alangkah mudahnya membina rangkaian

    persahabatan?illiam Shakespear ada

    menyatakanapa yang anda kehendaki adalah

    lebih cepat daripada memotong lidah dengan

    pedang adalah S-7U$an

    Semasa bekerja" belajar" S-7U$lah" kerana iaakan menggembirakan dan menceriakan hidup

    anda

    Bila berhadapan dengan keadaan susah"

    S-7U$lah

    Bukankah ketawa yang sopan itu sihat+

    )ujangga menyebutPS-7U$an itu kelopakP 1

    tertawa itu bunga yang sempurna kembangnya

  • 8/12/2019 Fakta Best

    17/30

    SoS-7U$lah selalu dengan ikhlas dan tidak

    berpura D pura 0erana yang bepura1pura itu

    hanyalah mendapat sakit sedangkan orang yang

    melihat S-7U$anmu itu mendapat barakah

    &api A?AS... jangan menyalahgunakanS-7U$anbahaya

    $itos Seputar )erawatan Bayi

    $other And Baby Sat" ,5 an #>,> >=:22:>> ?9B

    )erawatan bayi" sekalipun pada masa modern ini" cenderung diliputi

    berbagai mitos $asih banyak ibu yang mempercayainya" karena itu mari

    kita telaah kebenaran di balik mitos tersebut

    abe rawit untuk membentuk lesung pipit

    !itosBColek pipi bayi dengan cabe rawit sesering mungkin" jika ingindia berlesung pipit

    2aktaB*esung pipit terjadi karena adanya gerakan susunan otot1otot di bagian wajah

    terutama pipi )ada orang1orang tertentu susunan otot1otot tersebut membentuk lekukan

    sehingga terjadilah lesung pipit ketika otot bergerak

    $ulu mata lentik jika dipotong

    !itosBAnak akan memiliki bulu mata yang lentik jika bulu mata sering dipotong saat bayi

    2aktaB *entik atau tidaknya bulu mata ditentukan oleh faktor genetis Bulu mata yangdipotong akan menjadi lebih kaku )erlu diketahui" memotong bulu mata justru dapat

    mengurangi fungsi bulu mata melindungi matanya terhadap benda asing yang mengarah ke

    mata si kecil

    5rut jari agar lentik

    !itosBemari bayi yang sering diurut akan menjadi panjang

    2aktaB$engurut jari tak akan mengubah bentuk jari anak

    )anjang jari anak ditentukan oleh faktor genetis

    'oin atasi pusar bodong

  • 8/12/2019 Fakta Best

    18/30

    !itosBSetelah tali pusar puput" pusar harus diberi koin agar tidak bodong Emenonjol

    2aktaB )usar menonjol pada bayi adalah kondisi yang wajar Sebab" otot dinding perut pada

    bayi masih lemah dan mempengaruhi bentuk pusar amun" seiring makin kuatnya dinding

    perut" bentuk pusar akan berubah dan tidak menonjol lagi

    !enarik hidung agar mancung

    !itosB&arik hidung bayi saat pagi hari" agar hidung bertambah

    mancung

    2aktaB'idung seseorang ditentukan oleh bentuk tulang hidung dan

    bersifat genetis adi" meskipun ditarik1tarik setiap pagi bentuk

    hidung tak akan berubah

    Air liur ibu melebatkan alis

    !itosB Ilesi alis bayi dengan air liur ibu agar tumbuh lebat

    2aktaB Seperti juga rambut" ketebalan alis ditentukan oleh faktor genetik dan nutrisi yang

    baik

    Sumber: conectiOuecom

    fakta pasal tahi lalat..

    bycoloreCon ?ed ># ul #>>8" ,:28 pm

    &engok ler kat maner tahi lalat korang yek tp ingat tahi idung ker jerawat ker tidak diamik

    kiretahi lalat onlyhakhak

    , !i kepala sebelah kanan 1 terkabul cita1citanya# !i kepala sebelah kiri 1 sering menemui kesusahan

    2 Ubun1ubun 1 kurang jujur

    3 )usar 1 cerdas"tangkas dan tekun

    4 !i 0ening kanan 1 cergas dan cekap

    5 !i kening kiri 1 cergas dan sopan santun

    6 Sudut mata kanan luar 1 baik budi" ramai yang cinta

    8 Sudut mata kanan dalam 1 disayangi suami atau isteri

    = Biji mata kanan 1 suka serong dan pembohong

    ,> Biji mata kiri 1 pembohong tapi baik hati

    ,, !i alis kanan 1 baik hati" suka menolong

    ,# !i alis kiri 1 ramai yang suka,2 !i pipi kanan 1 ramai teman

    http://www.conectique.com/http://asper.huhohi.com/general-discussion-f3/fakta-pasal-tahi-lalat-t74.htm#86http://asper.huhohi.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=1http://asper.huhohi.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=1http://www.conectique.com/http://asper.huhohi.com/general-discussion-f3/fakta-pasal-tahi-lalat-t74.htm#86http://asper.huhohi.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=1
  • 8/12/2019 Fakta Best

    19/30

    ,3 !i tengah1tengah pipi kanan 1 ramai yang suka

    ,4 !i tengah1tengah pipi kiri 1 ramai kawan

    ,5 )ada hidung 1 banyak re(eki

    ,6 )ada batang hidung 1 banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

    ,8 Bibir atas kanan 1 banyak re(eki dan pandai

    ,= Bibir atas kiri 1 ramai kawan" baik hati#> Bibir bawah kanan 1 disegani orang" ramai yang suka

    #, Bibir bawah kiri 1 pandai bicara" tak mudah kalah

    ## 'ujung mulut kanan 1 kecil re(eki" tak mudah kalah

    #2 'ujung mulut kiri 1 suka berpoya1poya

    #3 !agu bawah kanan 1 jujur dan baik hati

    #4 !agu bawah kiri 1 bijaksana" berbudi luhur

    #5 *eher kanan 1 cerdas" jujur" berani menderita

    #6 *eher kiri 1 cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan

    #8 *eher ditengah 1 tercapai apa yang dicita

    #= !i bahu kanan 1 cermat dlm mengambil keputusan dan banyak tanggungan

    2> !i bahu kiri 1 suka kerja keras" banyak tangungjawab2, !i dada kanan 1 dapat mengatasi masalah

    2# !i dada kiri 1 berani" jujur dan sabar

    22 &etek kanan 1 baik hati" pendiam dan simpan rahsia

    23 &etek kiri 1 ramai kawan" setia pada suami atau isteri

    24 !i punggung kanan 1 pendiam" simpan rahsia

    25 !i punggung kiri 1 lambat" kurang agresif

    26 !i perut bawah kanan 1 banyak re(eki" suka memberi maaf

    28 !i perut bawah kiri 1 baik hati" tenang hidupnya

    2= )inggang kanan 1 sayang pada isteri atau suami

    3> )inggang kiri 1 disayangi oleh isteri atau suami

    3, !i jari telapak tangan kanan 1 banyak re(eki tapi boros

    3# !i jari telapak tangan kiri 1 banyak re(eki" menyimpan

    32 *engan kanan 1 setia dan taat pada atasan

    33 *engan kiri 1 menepati janji dan suka kerja

    34 Siku tangan kanan 1 kuat hendak memiliki kekayaan

    35 Siku tangan kiri 1 baik hati" suka menolong

    36 0etiak kanan 1 menyimpan rahsia

    38 0etiak kiri 1 jujur" banyak yang cinta

    3= )ergelangan tangan kanan 1 boros" suka bersukaria

    4> )ergelangan tangan kiri 1 dapat berpangkat

    4, )angkal peha kanan 1 kemahuan kuat4# )angkal peha kiri 1 suka kerja apa saja

    42 0emaluan kanan atau kiri 1 baik" suka senggama Ebersetubuh

    43 !i kepala kemaluan 1 bakal beristeri dua

    44 Betis kanan 1 suka berpoya" boros

    45 Betis kiri 1 tidak suka menganggur

    46 &umit kanan 1 jujur" banyak kawan

    48 &umit kiri 1 baik budi

    4= !i telapak kaki kanan 1 tidak mudah mengeluh

    5> !i telapak kaki kiri 1 baik budi pekertinya

    5, *utut kanan 1 bersifat tidak peduli" tidak mahu berusaha

    5# *utut kiri 1 kurang berusaha

  • 8/12/2019 Fakta Best

    20/30

    bleh caya ke+ nie sembang# jerk..

    Fakta menarik tentang wanita

    &uesday" !ecember ," #>>= by nadiah fatihah

    1. Perempuan suka bercakap. Walaupun mereka tak ada apa-apa perkarauntuk dikatakan, mereka tetap akan bercakap walaupun hanya untukmembicarakan tentang perkara yang sama berulangkali. Kadang-kadangorang yang mendengar pun dah boleh hafal jalan ceritanya.

    2. Perempuan suka bertanya tentang perkara yang tidak mempunyai

    jawapan yang tepat. tu salah satu usaha untuk membuatkan anda rasaserba salah walaupun anda tak bersalah. !erutamanya jika anda lelaki.

    ". Perempuan tak ada apa-apa untuk dipakai bila diajak untuk keluar.#anganlah tanya tentang baju yang bertimbun dalam cupboard $ pintu diatu. %esti dia akan cakap, &!ak ada bajulah nak pakai'. (h shut up. )oujust don't understand.

    *. Perempuan suka berjalan dalam kumpulan walaupun hanya untuk ke

    tandas. nilah salah satu cara mereka mencari peluang untuk bergosip+

    $. Kalau seorang lelaki akan pergi untuk hari lawatan ke sesuatutempat, dia akan pack untuk $ hari punya outfits dan akan pakai bajuyang sama 2 kali. !api kalau seorang perempuan akan pergi untuk harilawatan ke tempat yang sama, dia akan pack 21 outfits sebab dia taktahu apa yang dia nak pakai untuk setiap hari kat sana nanti.

    . Perempuan akan sentiasa rasa tak selamat tentang berat badan,punggung dan breast sie mereka. %esti ada yang tak kena.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    21/30

    . Perempuan akan rasa e/ited, hea0en dan &terkawal' bila berada dishopping comple/. ampak mall macam nampak rad Pitt.

    3. Perempuan tak suka jawapan jujur bila dia tanya, 45ow do look67

    8. Perempuan sanggup memandu jauh untuk mengelakkan possibilityuntuk sesat kalau guna jalan shortcut.

    19. Perkara yang paling memalukan bagi seorang perempuan adalahapabila mengetahui ada seseorang memakai pakaian yang sama atauhampir sama dengan mereka. !api pernah tak anda dengar seorang lelaki

    berkata, 4(hmaigoat+ !here's another man wearing the same blacktu/edo, get me outta here+7

    Mitos Tidur dan Fakta Tidur$elama ini banyak mitos beredar seputar tidur, mulai dari olahraga bisa mempermudah

    tidur, penggunaan obat tidur untuk membantu insomnia bahkan hingga tidur dianggap tidak

    penting.

    0ahkan ada yang lebih ekstrem dengan sengaja mengurangi jatah tidur karena

    menganggap sepertiga hidup diisi dengan tidur sangat tidak bijak.

    "ebanyakan tidur dianggap malas, tapi kurang tidur malah disayang penyalit. 0erikut 9 mitosdan akta seputar tidur yang dilansir National Sleep Foundation, $enin (4;;4akta: *nsomnia bisa menjadi masalah kesehatan yang serius jika sudah mengganggu

    kualitas hidup. 0eberapa konsekuensi dari insomnia adalah menurunkan perorma kerja,

    depresi, perubahan mood dan meningkatkan risiko kecelakaan kendaraan bermotor.

    6. Mitos: %aki&laki dan perempuan memiliki eek yang sama dari insomnia.

    http://horus.ziplak.com/2009/07/mitos-tidur-dan-fakta-tidur.htmlhttp://horus.ziplak.com/2009/07/mitos-tidur-dan-fakta-tidur.html
  • 8/12/2019 Fakta Best

    22/30

    >akta: -erempuan lebih mudah terkena insomnia dua kali lipat dibandingkan laki&laki, tapi

    perempuan lebih suka mengatasinya dengan perawatan kesehatan proesional

    dibandingkan laki&laki. -ola tidur perempuan unik karena dipengaruhi oleh siklus menstruasi,

    kehidupan biologis, kadar stres, kesehatan, mood, status orang tua, jam kerja dan tanggung

    jawab kehidupan lainnya.

    7. Mitos: 5lahraga sebelum tidur akan membuat tubuh lelah dan membantu untuk tidur.

    >akta: 5lahraga mungkin akan membantu untuk tidur dengan nyenyak, khususnya jika

    dilakukan secara teratur di pagi hari atau sore hari dan tidak terlalu dekat waktunya dengan

    jam tidur. 5lahraga bisa memberian eek menyegarkan dan meningkatkan suhu tubuh. #api

    karena ada peningkatan ini membutuhkan waktu 8&9 jam untuk menurunkannya. $ehingga

    para ahli menyarankan untuk tidak melakukan olahraga minimal 6 jam sebelum tidur.

    8. Mitos: Menonton #? dan bekerja dengan laptop di tempat tidur bisa mempercepat waktutidur.

    >akta: 0ekerja, menonton #? dan menggunakan komputer di tempat tidur mengganggu

    kualitas tidur. #ontonan kekerasan, siaran berita dan tontonan cerita sebelum tidur bisa

    membuat gelisah. %ingkungan untuk tidur sebaiknya hanya digunakan untuk tidur dan

    jangan untuk kegiatan lainnya.

    9. Mitos: #idur tidak terlalu penting, bisa didapatkan dalam beberapa jam saja.

    >akta: #idur sangat penting untuk kesehatan dan sama pentingnya dengan diet danolahraga. -eneliti menunjukkan bahwa semua mamalia membutuhkan tidur. #idur

    mempengaruhi mood dan berhubungan dengan ungsi memori dan pembelajaran. Dengan

    tidur yang cukup maka akan menjadi lebih produkti, dan merupakan aktor penting untuk

    kesehatan, berat badan dan kadar energi.

    0anyak orang mengikuti program olahraga untuk menjaga kesehatan, namun penting juga

    untuk memiliki program tidur yang cermat agar tubuh menjadi lebih sehat.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    23/30

    $urat -siko

    $unday, May

  • 8/12/2019 Fakta Best

    24/30

    mengenangkan dirimu entah ke mana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil

    makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. %alu aku membakar mesin

    basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak

    bersalah. Mengapa! Mengapa sayang! Mengapa ini semua boleh berlaku! Mengapa

    setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta

    yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni&guni batu yang kau timpakan diatas belakangku. Derita yang kau timpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untukku

    tanggung bagaikan mendukung 8 ekor biawak dan 6@9 ekor anak beruk. Dan kini segala

    harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara "uala %umpur dan dihempap

    oleh Menara 0erkembar -etronas lalu tersangkut dicelah landasan %R# dan kemudiannya

    digilis pula keretapi "omuter hingga aku hancur berkecai.5h, terlalu berat dugaan yang ku

    tempuhi kini. "ini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan yang

    suka makan mi segera. Aku bukannya Mc'yer, McDonaldEs, $uperman atau "esatria

    0ajak /itam. Aku juga bukanlah Fltraman seperti yang kau idam&idamkan. Aku menyedari

    kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. #ak perlu dikesali lagi

    kerana nasi sudah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luputtarikhnya. $egalanya sungguh mengharukan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin

    kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.Galaupun segalanya telah

    pun berakhir di sini, di atas pokok getah ini aku tetap menunggumu sehingga kau kembali.

    $elagi ada naas ini, selagi ada kompleks membeli&belah $5'5, selagi ada kedai kasut

    selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap

    menunggumu sehinggalah bulan terbelah lapan. Camun aku menyedari bahawa

    penantianku ini hanyalah sia&sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan muktamad

    untuk menunggu tiang elektrik di hadapan rumahku berbuah. "alau tiang elektrik berbuah

    nanti aku poskan kepadamu. Cak tak!

  • 8/12/2019 Fakta Best

    25/30

    0ila -aderi #erpaksa 0uka Rahsia1

    Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesa ikan bangku kuliahnya di

    Amerika. -emuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah

    berupa pendidika n agama *slam bahkan dia mampu mendalami nya. $elain

    belajar, dia juga seorang juru dakwah *slam. "etika berada di Amerika, dia

    berkenala n dengan salah seorang Casrani. /ubungan mereka semakin akrab,

    dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberiny a hidayah masuk *slam.

    -ada suatu hari mereka berdua berjalan&jalan di sebuah perkampun gan di

    Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut.

    #emannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia

    keberatan, namun karena desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi

    permintaa nnya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu

    bangku dengan hening, sebagaima na kebiasaan mereka.

    "etika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberika n penghorma tan

    lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat

    kepada para hadirin dan berkata, 1Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku

    harap dia keluar dari sini.1

    -emuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya . -aderi tersebut mengucapk an

    perkataan itu berkali&kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya .

    /ingga akhirnya paderi itu berkata, 1Aku minta dia keluar dari sini dan aku

    menjamin keselamat annya.1 0arulah pemuda ini beranjak keluar.

    Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, 10agaimana anda tahu

    bahwa saya seorang Muslim!1

    -aderi itu menjawab, 1Dari tanda yang terdapat di wajahmu.1

  • 8/12/2019 Fakta Best

    26/30

    "emudian dia beranjak hendak keluar. Camun, paderi ingin memanaat kan

    keberadaa n pemuda ini dengan mengajuka n beberapa pertanyaa n, tujuannya

    untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhk an ugamanya. -emuda

    Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

    -aderi berkata, 1Aku akan mengajuka n kepada anda 44 pertanyaa n dan andaharus menjawabn ya dengan tepat. 1

    $i pemuda tersenyum dan berkata, 1$ilakan1

    $ang paderi pun mulai bertanya, 1$ebutkan satu yang tiada duanya, dua yang

    tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima

    yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapanny a,

    delapan yang tiada sembilann ya, sembilan yang tiada sepuluhny a, sesuatu

    yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas

    yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya.1

    1$ebutkan sesuatu yang dapat bernaas namun tidak mempunyai ruh Apa yang

    dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya! $iapakah yang berdusta

    namun masuk ke dalam surga! $ebutkan sesuatu yang diciptaka n Allah namun

    Dia tidak menyukain ya! $ebutkan sesuatu yang diciptaka n Allah dengan tanpa

    ayah dan ibu1

    1$iapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diaBab dengan api dan

    siapakah yang terpeliha ra dari api! $iapakah yang tercipta dari batu,

    siapakah yang diaBab dengan batu dan siapakah yang terpeliha ra dari batu!1

    1$ebutkan sesuatu yang diciptaka n Allah dan dianggap besar -ohon apakah

    yang mempunyai 24 ranting, setiap ranting mempunyai 6< daun, setiap daun

    mempunyai 8 buah, 6 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari!1

    Mendengar pertanyaa n tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada

    Allah.

    $etelah membaca 0asmalah dia berkata,

    &$atu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

    &Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan $iang. Allah s.w.t. berirman, 1Dan

    "ami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami.1

    (Al&*sraH: 24.

    iga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Cabi Musa ketika

    "hidir menenggel amkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika

    menegakka n kembali dinding yang hampir roboh.

    &+mpat yang tiada limanya adalah #aurat, *njil, abur dan al&IurHan.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    27/30

    & %ima yang tiada enamnya ialah $olat lima waktu.

    &+nam yang tiada tujuhnya ialah jumlah /ari ketika Allah s.w.t. menciptak an

    makhluk.

    ujuh yang tiada delapanny a ialah %angit yang tujuh lapis. Allah s.w.t.berirman, 13ang telah menciptak an tujuh langit berlapis&lapis. "amu

    sekali&kali tidak melihat pada ciptaan Rabb 3ang Maha -emurah sesuatu yang

    tidak seimbang.1 (Al&Mulk: 6.

    &Delapan yang tiada sembilann ya ialah Malaikat pemikul Arsy ar&Rahman.

    Allah s.w.t. berirman, 1Dan malaikat&malaikat berada di penjuru&penjuru

    langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat men&junjung HArsy Rabbmu

    di atas (kepala mereka.1 (Al&/aah: 2.

    &$embilan yang tiada sepuluhny a adalah muHjiBat yang diberikan kepada CabiMusa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik,

    katak, darah, kutu dan belalang.K

    &$esuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah "ebaikan. Allah s.w.t.

    berirman, 10arang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali

    lipat.1 (Al&AnHam: 29

  • 8/12/2019 Fakta Best

    28/30

    &$esuatu yang diciptaka n Allah namun tidak Dia sukai adalah suara "eldai.

    Allah s.w.t. berirman, 1$esungguh nya sejelek&jelek suara adalah suara

    keldai.1 (%uman: 2=.

    &Makhluk yang diciptaka n Allah tanpa bapa dan ibu adalah Cabi Adam,

    Malaikat, Fnta Cabi $halih dan "ambing Cabi *brahim.

    &Makhluk yang diciptaka n dari api adalah *blis, yang diaBab dengan api

    ialah Abu Jahal dan yang terpeliha ra dari api adalah Cabi *brahim. Allah

    s.w.t. berirman, 1Gahai api dinginlah dan selamatka n *brahim.1

    (Al&AnbiyaH:9=.

    &Makhluk yang terbuat dari batu adalah Fnta Cabi $halih, yang diaBab dengan

    batu adalah tentara bergajah dan yang terpeliha ra dari batu adalah Ashabul

    "ahi (penghuni gua.

    &$esuatu yang diciptaka n Allah dan dianggap perkara besar adalah #ipu Daya

    wanita, sebagaima na irman Allah s.w.t.! 1$esungguh nya tipu daya kaum

    wanita itu sangatlah besar.1 (3usu: 4@.

    &Adapun pohon yang memiliki 24 ranting setiap ranting mempunyai 6< daun,

    setiap daun mempunyai 8 buah, 6 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran

    matahari maknanya: -ohon adalah #ahun, Ranting adalah 0ulan, Daun adalah

    /ari dan 0uahnya adalah $olat yang lima waktu, #iga dikerjaka n di malam

    hari dan Dua di siang hari.

    -aderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim

    tersebut. "emudian dia pun mula hendak pergi. Camun dia mengurung kan

    niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaa n saja.

    -ermintaa n ini disetujui oleh paderi.

    -emuda ini berkata, 1Apakah kunci surga itu!1 mendengar pertanyaa n itu

    lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimut i keraguan dan rupa wajahnya

    pun berubah. Dia berusaha menyembun yikan kekuatira nnya, namun tidak

    berhasil. 5rang&orang yang hadir di gereja itu terus mendesakn ya agar

    menjawab pertanyaa n tersebut, namun dia cuba mengelak.

    Mereka berkata, 1Anda telah melontark an 44 pertanyaa n kepadanya dan

    semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaa n namun

    anda tidak mampu menjawabn ya1

    -aderi tersebut berkata, 1$esungguh aku tahu jawapanny a, namun aku takut

    kalian marah.1

    Mereka menjawab, 1"ami akan jamin keselamat an anda. 1

    -aderi pun berkata, 1Jawapanny a ialah: Asyhadu An %a *laha *llallah Ga Ga

    Asyhadu Anna Muhammada r Rasululla h. 1

  • 8/12/2019 Fakta Best

    29/30

    %antas paderi dan orang&orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama

    *slam. $ungguh Allah telah menganuge rahkan kebaikan dan menjaga mereka

    dengan *slam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.KK

    K -enulis tidak menyebutk an yang kesembila n (pent.KK "isah nyata ini diambil dari MausuHah al&Iishash al&GaiHah

    *ni adalah artikel sulung dari asha dan merupakan sebuah artikel yang

    cukup bagus. *a dapat menyedark an kita agar membaca dan memahami isi

    kandungan Al&IurHan bagi membolehk an kita menangkis tohmahan dan menjawab

    pertanyaa n orang&orang kair.

    $aya pernah membaca dari satu buku bahawa sebenarny a paderi "ristian tahu

    bahawa "unci $yurga itu adalah Dua "alimah $yahadah. "erana itu (kononnya

    apabila naBak seorang "ristian, maka paderi akan datang membisikk an kalimahitu ke telingany a dengan harapan dia akan mati dalam *slam. $aya tidak

    pasti sama ada dakwaan ini (membisikk an ke telinga orang naBak benar atau

    tidak. Camun saya pasti ahli kitab "ristian tahu bahawa "unci $yurga adalah

    Dua "alimah $yahadah. )uma, mereka tidak mahu mengaku (kebenaran *slam

    kerana bimbang akan kehilanga n pangkat dan kedudukan duniawi.

    GallahuaHlam.

  • 8/12/2019 Fakta Best

    30/30

    Ada 0and -emain )inta

    ... 5riginal ?ideo )lip

    .......... %irik ..........

    #ak habis pikir ku jadinya

    "au bisa membuatku cinta padamu

    Meskipun tlah berulang kali

    "au begitu asyik mendua

    $udah cukup saja, sikapi kegilaanmu

    $ebelum sukmaku, kau cabik dan perih

    Re :

    Gahai dirimu pemain cinta

    -enikmat nasu dunia

    Galau dirimu begitu indah

    Maa kau tak pantas bagiku

    Direlung kalbu yang terdalam

    'etaran asmara masih tersisa

    Memang dalam bermain cinta

    "adang kau terlihat sempurna

    +loknya parasmu rabunkan mata batinku

    "u harus berpaling meski kau memohon

    0ridge :

    Apa yang kau dambakan

    Dalam duniamu yang sungguh palsu

    #erpikirkah olehmu

    Fntuk dapatkan cinta yang sejati