fadz jaya enterprise

Click here to load reader

Post on 26-Jun-2015

171 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Slide Show asas keusahawanan

TRANSCRIPT

FADZ JAYA ENTERPRISE

G IN

S A K

N A

U K E S K E

IF T

SYARIKAT : FADZ JAYA ENTERPRISE LOT 22000 PADANG JEJAWI, KAMPUNG GUNTUNG DALAM, 22040 SETIU, TERENGGANU. UNTUK DIHUBUNGI CIK FAZILAWATI BINTI MOHD ZAIN, PENGARAH FADZ JAYA ENTERPRISE 0199196315 JENIS PERNIAGAAN FADZ ENTERPRISE MERUPAKAN SEBUAH PERNIAGAAN BERBENTUK MILIKAN TUNGGAL.

PENGURUSAN CIK FAZILAWATI BINTI MOHD ZAIN PEMILIK DAN PENGURUS FADZ JAYA ENTERPRISE. MEMILIKI PENGALAMAN SELAMA 3 TAHUN DALAM SELOK BELOK PERNIAGAAN MAKANAN SEJUK BEKU INI. DIPLOMA REKA BENTUK INDUSTRI DI POLITEKNIK JOHOR BAHRU. TELAH MENGHADIRI KURSUS DI PUSAT BIMBINGAN USAHAWAN MELALUI JABATAN PERTANIAN SELAMA ENAM BULAN.

INSURANS TIADAINSURANS. MENCARUMDALAMPERKESOUNTUKKEBAJIKANPARA PEKERJANYA. BERMINATUNTUKMENGINSURANKANPERNIAGAANBELIAU PADAMASAAKANDATANG. CARTAORGANISASI DIURUSKANOLEHPEMILIKNYA CIKFAZILAWATIMERUPAKANPENGURUSYANGMENGURUS SEMUAURUSANYANGBERKAITANDENGANASPEK PENGURUSAN. DIBANTUOLEHPEKERJA-PEKERJANYAYANGTERLIBAT DALAMPENGHASILANPRODUKBELIAU.

N A S I U S R A U IS G N N A E G P R O

N A D

KUMPULAN PENGURUSAN Cik Fazilawati, pemilik Fadz Jaya Enterprise merupakan pengusaha, pengurus dan juga penyelia dalam organisasinya. Beliau yang menguruskan hal-hal pentadbiran syarikat, Juga terlibat dalam penghasilan produk Fadz Jaya Enterprise. INFRASTRUKTUR Fadz Jaya Enterprise memiliki infrastruktur seperti bangunan bengkel pemprosesan.

PRODUK/PERKHIDMATAN

TUJUAN Memenuhi kepelbagaian citarasa pengguna dalam aspek pemakanan. Melengkapkan lagi suasana musim perayaan dengan pelbagai jenis biskut yang dihasilkan mengikut citarasa para pengguna. CIRI-CIRI UNIK o Sedap, menarik dan berkualiti. o Menggunakan bahan-bahan mentah yang berkualiti tinggi dan dihasilkan sendiri dengan menggunakan resipi turun-temurun. o . FASA PERTUMBUHAN o Produk ini kini berapa pada tahap matang. Pada tahap ini, produk ini telah pun dikenali ramai.

PENGIKTIRAFAN KERAJAAN PRODUK-PRODUK KELUARAN USAHAWAN INI DIIKTIRAF OLEH JABATAN PERTANIAN MALAYSIA. BENGKEL BELIAU JUGA TURUT DIPERIKSA OLEH JABATAN KESIHATAN .

JAMINAN PRODUK/ PERKHIDMATAN SEMUA PRODUK KELUARAN MEMPUNYAI JAMINAN. KEBIASAANNYA SEMUA PRODUK YANG TELAH SIAP DIBUAT AKAN DIPERIKSA DAHULU SEBELUM SAMPAI KE TANGAN PARA PELANGGAN.

PENGELUARAN SEMUA PRODUK DIHASILKAN SENDIRI. RESIPI ADALAH RAHSIA DAN DIWARISI SECARA TURUNTEMURUN. KEMUDAHAN MEMILIKI KEMUDAHAN YANG LENGKAP UNTUK MENGHASILKAN PRODUK-PRODUK SEPERTI MESIN PENGADUN BERKAPASITI TINGGI. PEMBEKAL DI SEKITAR BANDAR PERMAISURI UNTUK PENGELUARAN PRODUK UTAMANYA IAITU PRODUK FROZEN SEPERTI MURTABAK. UNTUK PRODUK SAMPINGAN, BAHAN-BAHAN MENTAH DARI KOTA BHARU, KELANTAN.

FAKTOR PERSEKITARAN .

N A G N A C N A

P

A M E

N A R A S

RANCANGAN PEMASARAN

LATAR BELAKANG INDUSTRI SAIZ

SEMASA

Potensi PertumbuhanPerniagaan Fadz Enterprise mempunya potensi yang tinggi untuk diperkembangkan dengan meluas. Buat masa sekarang produk ini hanya dikenali di kawasan-kawasan daerah Setiu sahaja. Selain itu juga, bagi menjamin keuntungan yang berterusan Fadz Enterprise memiliki pelanggan tetap seperti para pengusaha kantin . Produk Fadz Enterprise turut dipasarkan di kawasan Kota Bharu, Kelantan melalui ejen di sana.

LokasiFAD'Z JAYA ENTERPRISE

PANCUR MERAH

GUNTUNG/ SAUJANA / FIKRI

CHE MOHID

BENGKEL PEMPROSESAN PRODUK FADZ JAYA ENTERPRISE INI TERLETAK DI LOT 22000 PADANG JEJAWI, KAMPUNG GUNTUNG DALAM, 22040 SETIU, TERENGGANU. BERHAMPIRAN DENGAN PEKAN KG.JEJAWI. BERDEKATAN DENGAN SEKOLAH-SEKOLAH YANG BERADA DI KAWASAN PADANG JEJAWI ITU

K/TERENGGANU

S/DURIAN

JENIS INDUSTRI

FAKTOR MUSIMSEWAKTU BULAN PUASA, PERMINTAAN TERHADAP PRODUK UTAMA PERNIAGAAN INI IAITU MURTABAK MENINGKAT. PADA BULAN PUASA , MENJUAL MURTABAK DI BAZAR RAMADHAN KG.JEJAWI. MUSIM PERAYAAN, PARA PELANGGAN AKAN MEMBUAT TEMPAHAN BISKUT RAYA KEPADA PERNIAGAAN FADZ JAYA ENTERPRISE INI. PADA MUSIM CUTI SEKOLAH, MAJLIS PERKAHWINAN BANYAK DIADAKAN.SEWAKTU ITU PERMINTAAN KEATAS KEK CAWAN AMAT MEMBERANGSANGKAN KERANA INGIN DIJADIKAN BUAH TANGAN UNTUK PARA TETAMU YANG HADIR.

CIRI-CIRI KEUNTUNGAN INDUSTRI INI BIASANYA MENGALAMI UNTUNG LEBIH NORMAL. HAL INI KERANA PADA KEBIASAANNYA, HASIL YANG DITERIMA MELEBIHI KOS. WALAUPUN BERLAKU PENINGKATAN DALAM HARGA BAHAN MENTAH SPERTI TEPUNG, AKAN TETAPI BAHAN MENTAH LAIN SEPERTI MARJERIN YANG MENGALAMI PENURUNAN DAPAT MENSTABILKAN SEMULA KOS PENGELUARAN.

PESAING ASASPERSAINGAN YANG TERPAKSA DIHADAPI OLEH PERNIAGAAN FADZ ENTERPRISE IALAH PRODUK KELUARAN BEKAS PELAJAR PUSAT BIMBINGAN USAHAWAN. BERSAING DALAM PASARAN YANG SAMA

Bil.1.

Nama PesaingAini Ayub

Kekuatanbertapak

Kelemahanrasa yang kurang memuaskan Kualiti rasa yang kurang

Pilihan yang pelbagai telah lamaKualiti

2.

Wan Anom

Pilihan yang pelbagai Produk telah ramai dikenali

memuaskan Baru mula bertapak

3.

Haslinda

Resepi yang sama (Bekas pelajar Pusat Bimbingan Usahawan)

4.

Nur Iswa Enterprise

Merupakan saingan yang kuat Kualiti Pelajar Usahawan) Pusat

rasa

yang

kurang

Fadz Enterprise di Setiu ( Bekasmemuaskan dan harga yang di Bimbingantawarkan terlalu tinggi.

MAKLUMAT PESAINGSEMUA PESAING TERDIRI DARIPADA BEKAS PELAJAR PUSAT BIMBINGAN USAHAWAN. KEKUATAN- PRODUK KELUARAN FADZ ENTERPRISE ADALAH SEMUA PRODUK YANG DIHASILKAN MEMPUNYAI RASA YANG UNIK . FADZ ENTERPRISE AKAN MEMBERI PARA PELANGGAN MERASA SEBELUM MEREKA MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK MEMBELI PRODUK TERSEBUT DAHULU. PRODUK DIJAMIN BERSIH BERBANDING DENGAN PRODUK LAIN.SEMUA PEKERJA TELAH DIKENAKAN SUNTIKAN TYPHIM V I

PROFIL PELANGGANPelanggan ReaksiterhadapprodukFadzEnterprise

Pn. Salmah Ibrahim merupakan pengusaha kantinMenurut Pn. Salmah para pelajar Sekolah yang menjual makanan sejuk beku kepada pelajarKebangsaan Guntung amat meminati produk yang Sekolah Kebangsaan Guntung. dihasilkan oleh perniagaan Fadz Jaya Enterprise krana mempunyai rasa yang tersendiri tidak sama seperti produk lain. Pn. Kamariah Harun, penduduk tetap kg. PadangMenurut Pn. Kamariah beliau suka membeli Jejawi. produk Fadz Enterprise ini kerana beliau yakin akan mutu produk tersebut. Menurut beliau lagi, beliau lagi beliau yakin akan tahap kebersihan produk ini kerana beliau pernah tengok proses pembuatannya. Pn. Aini Kamal meupakan pelanggan tetap yangMenurut Pn. Aini Kamal yang merupakan akan memdapatkan produk Fadz Enterprise untukseorang kakitangan kerajaan yang sibuk, produk kegunaannya tersendiri. Menurut beliau, beliauFadz Enterprise ini amat memudahkan untuk telah lama membeli produk keluaran Fadzbeliau menyediakan sarapan dan minum petang Enterprise untuk keluarga beliau sahaja. Hanya perlu gorengkan sahaja. Selain itu, Pn. Aini Kamal turut memberitahu bahawa produk Fad Enterprise tahan lama.

PROFIL PASARAN SASARAN PASARAN UTAMA BAGI PERNIAGAAN FADZ ENTERPRISE ADALAH DI SEKITAR KAWASAN KG. PADANG JEJAWI DAN DAERAH SETIU SAHAJA. BERIKUT ADALAH SASARAN PASARAN YANG FADZ ENTERPRISE SASARKAN IAITU :

NO 1

SASARANPELANGGAN Penduduk Kampung : Kg. Padang Jejawi Kg. Guntung dalam Kg. Guntung Luar

BILANGAN (ORANG) 200 250 200

BILANGANSASARAN (ORANG) 100 110 100

2

Pelajar sekolah dan kolej : Sekolah Guntung Sekolah Kebangsaan Guntung Kolej Komuniti Setiu Menengah Kebangsaan 1200 1100 5000 1100 1000 4050

3

Orang awam di pekan Kg. Padang Jejawi 50 25

SAIZ PASARAN

PELANGGAN-PELANGGAN FADZ ENTERPRISE TERDIRI DARIPADA PELBAGAI KUMPULAN DAN JUGA LATAR BELAKANG. KEBANYAKAN DARIPADA JUALANNYA TERDIRI DARIPADA JUALAN TERUS DAN SELEBIHNYA DATANG DARIPADA TEMPAHAN JUALAN HARIAN: JUALAN DI SEKOLAH- SEKOLAH BERHAMPIRAN JUALAN DI BENGKEL SENDIRI JUALAN MINGGUAN: PASAR TANI DI DAERAH SETIU PASAR TANI DI PEKAN KG. PADANG JEJAWI JUALAN PROMOSI: JUALAN DI EKSPO-EKSPO YANG DIADAKAN DI NEGERI TERENGGANU TEMPAHAN YANG DITERIMA: MAJLIS PERKAHWINAN, MAJLIS HARI JADI, MAJLIS KESYUKURAN DAN LAIN-LAIN LAGI.

PROFIL HARGA PERNIAGAAN FADZ ENTERPRISE MELETAKKAN HARGA YANG BERPATUTAN KE ATAS PRODUKNYA. MURTABAK - RM 2.50 SEBUNGKUS. ROTI ANEKA RASA - RM1.20 KEK CAWAN - RM1.50 SEBIJI. HARGA BOLEH DITAWARKAN MENGIKUT KUMPULAN SASARAN YANG BERBEZA.

PENEMBUSAN PASARAN

SALURAN PENGEDARAN FADZ JAYA ENTERPRISE MENJUAL SENDIRI PRODUKNYA TERUS KE TANGAN PELANGGAN. FADZ JAYA ENTERPRISE MENJUAL SENDIRI PRODUKNYA DI BAZAR RAMADHAN SEPANJANG BULAN RAMADHAN. TURUT MENGGUNAKAN EJEN UNTUK MEMASARKAN PRODUKNYA DI KOTA BHARU, KELANTAN.FADZ JAYA ENTERPRISE PENGEDAR

PELANGGAN / PENGGUNA

PESANAN TERUS/ TELEPASARAN SETIAP PRODUK KELUARANNYA AKAN DILABEL ATAU DILETAKKAN ALAMAT DAN NOMBOR TELEFON. MENERIMA TEMPAHAN PRODUKNYA MELAUI SISTEM PESANAN RINGKAS (SMS) DAN MELALUI PANGGILAN TELEFON. PENGIKLANAN DAN PROMOSI UJIRASA PRODUK - PELANGGAN-PELANGGAN DIGALAKKAN MERASA PRODUK KAMI SEBELUM MEREKA MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK MEMBELI. PROFIL PERNIAGAANNYA DIBERIKAN KEPADA SYARIKAT-SYARIKAT BESAR. MENGEDARKAN PAMPLET DAN BROSUR SECARA BERKALA.

PEMBUNGKUSAN DAN LABEL

SEMUA PRODUK YANG DIHASILKAN AKAN DIMASUKKAN DALAM BEKAS YANG SESUAI. PEMBUNGKUS YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMBUNGKUS ADALAH PEMBALUT LUTSINAR YANG TEBAL.. FADZ JAYA ENTERPRISE MELETAKKAN LABEL YANG MENGANDUNGI NAMA PERNIAGAAN FADZ JAYA ENTERPSISE, ALAMAT DAN NOMBOR TELEFON.

PERKHIDMATAN DAN JAMINANRASA DAHULU BARU BELI BERPELUANG MENCUBA SEBELUM MEMBELI. PRODUK MEMPUNYAI JAMINAN ROSAK, PARA PELANGGAN DIMINTA MEMBERITAHU DAN MEMBAWA PRODUK TERSEBUT UNTUK DIGANTIKAN DENGAN PRODUK YANG BARU. PERKHIDMATAN AMBIL DAHULU DAN BAYAR KEMUDIAN - SITUASI INI SELALUNYA BERLAKU KEPADA PARA PEGUSAHA KANTIN.

PAMERAN PERDAG

View more