edu 3093 guru dan cabaran semasa

Click here to load reader

Download Edu 3093 guru dan cabaran semasa

Post on 01-Feb-2016

10 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

tanda -tanda awal gangguan emosi kanak-kanak

TRANSCRIPT

FAKTOR-FAKTOR DAN TANDA AWAL GANGGUAN EMOSI DALAM KALANGAN KANAK-KANAK

EDU 3093 GURU & CABARAN SEMASAPEMBENTANG : Nur Fazriena Binti Faizul RizalNor Zahirah Binti ZakariaNoor Azimah Binti Mhd Shafer

PENSYARAH :Puan Radiah Binti IdrisFaktor-faktor & Tanda-tanda Awal Gangguan Emosi Dalam Kalangan Kanak-kanak.Huraikan Langkah-langkah Yang Boleh Diambil Oleh Guru Untuk Mengatasinya.

SOALAN TUTORIAL

2Gangguan EmosiSatu situasi yang menunjukkan satu atau lebih perwatakan oleh seseorang.

KAMUS DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA : akibat konflik yang tidak dapat diselesaikan, yang dicirikan dengan keresahan sama ada melalui pertuturan atau perlakuan tertentu.

Kelakuan menunjukkan ciri suka menyendiri dan mempunyai emosi yang tidak stabil.

FAKTOR-FAKTOR GANGGUAN EMOSI DALAM KALANGAN KANAK-KANAKFaktor Gangguan EmosiTerri mauro (2004)persekitaran sekolahperistiwa dalam keluargapengaruh keluargapengaruh rakan sebayatindakan guru dan lain-lain lagi. Persekitaran SekolahKecenderungan ke arah perlakuan negatif wujud kerana dipengaruhi unsur rangsangan di sekeliling mereka. Ini bermaksud murid mungkin melakukan kesalahan akibat daripada suasana persekitaran yang tidak kondusif dan mengganggu emosi mereka.

Peristiwa Dalam Keluarga

Peristiwa dalam hidup mungkin bersifat positif atau negatif dan melibatkan diri sendiri atau orang yang tersayang.

Peristiwa PositifPeristiwa NegatifPerkahwinanMengandungKenaikan PangkatBerpindah Ke Rumah Baru. PenderaanPenceraianKemalanganKematianMuflis Hilang PekerjaanDipenjara

Pengaruh KeluargaKeluarga yang mesra antara satu sama lain, demokratik dan ibu bapa yang memenuhi keperluan kanak-kanak akan meningkatkan penyesuaian kanak-kanak tersebut.

Keluarga yang bermasalah dan tidak mengambil berat antara satu sama lain akan menyebabkan gangguan emosi kanak-kanak.Pengaruh Rakan SebayaPengaruh rakan sebaya juga menjadi salah satu punca gangguan emosi dalam kalangan kanak-kanak. Minat kanak-kanak lebih mirip kepada minat rakan daripada ibu bapa.

Pandangan rakan-rakannya sangat penting dalam perkembangan personalitinya. Tindakan GuruTindakan guru yang tidak memahami masalah kanak-kanak ini mungkin akan mengabaikannya begitu sahaja tanpa memberikan perhatian, sokongan dan bimbingan.

Kanak-kanak yang sebegini perlu mendapatkan penilaian yang terperinci bagi mengenal pasti ciri-ciri kelemahan dan kekuatan yang dimlikinya.

Tanda-tanda masalah emosi muridTidak hadir sekolah tanpa sebabSelalu mengamuk atau tertidur dalam kelasKelihatan letihKerap sakit perutSering berasa cemas, takut dan benciMurung dan sedihKerap berbohong

Sila berikan contoh-contoh tanda yang lain ^_^Langkah-Langkah Mengatasi Gangguan Emosi Dalam KalanganKanak-kanakMewujudkan suasana bilik darjah yang ceria dan kondusif.

Guru bersifat penyayang, bertimbang rasa, peramah dan lucu, serta menjalankan tugas dengan bertanggungjawab dan adil, mengamalkan sikap demokrasi dan tidak memilih kasih (Mok Soon Sang, 2008).Tindakan & Gaya Pengajaran GuruGaya Kepimpinan Autokratik guru kawal murid melalui ganjaran dan hukuman (tertekan, tidak menarik, tidak kondusif)

Gaya Kepimpinan Demokratik berkongsi tanggungjawab dengan murid (beri galakan, P&P lebih menarik)

Gaya Kepimpinan Laissez-Faire beri kebebasan sepenuhnya kepada murid dalam apa jua aktiviti pembelajaran (bilik darjah tidak terurus, perhubungan guru-murid tidak akrab)Kepimpinan GuruMenggerakkan keinginan murid untuk melibatkan diri dalam sebarang aktiviti.Perancangan aktiviti pembelajaran yang bersesuaian dengan situasi atau emosi murid.Murid suka diterima, dipuji dan diperhatikan.Melibatkan interaksi dua hala.Kefahaman Terhadap Minat & Sikap PelajarKaitkan pengetahuan sedia ada murid.Memperkembangkan pengalaman murid menggunakan alat bantu mengajar yang sesuai.

Penerangan JelasSimpati & Mengambil BeratTunjukkan bahawa anda bersimpati, mengambil berat dan cuba memahami perasaannya. Dengar apa yang akan diceritakan oleh anak murid anda.Dengar dengan penuh minat sabar, terbuka dan penuh rasa kasih sayang. KesimpulanGangguan emosi dalam kalangan murid mungkin berlaku pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak. Oleh yang demikian, menjadi peranan guru untuk membantu mereka kerana guru ibarat ibu bapa kedua kepada mereka semasa di sekolah.