dunia muzik tahun 2-band 5

Post on 20-Jul-2015

1.506 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Kumpulan 3. Band 5. Ahli-ahli Kumpulan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Petra Patrick (SK Sungai Seputi) B5D1E1 Jenny Uring Ajang (SK Pujut Corner) B5D1E2 Cynthia Lebas Dubline (SK Lepong Ajai) B5D1E3 Siti Nur Azzin Binti Hamadan (SK Senadin) B5D1E4 Felix Nang (SK Sungai Liam) B5D1E5 Mohd Bakri (SK Sungai Kelabit) B5D1E6 Kenneth Patrick (SK Sungai Entulang) B5D1E7 Roza Binti Sakuan (SK Pendidikan Khas Miri) B5D1E8 Dahliawati Binti Johari (SK Sungai Buri) B5D2E1 Mohd Rizal Bin Baiee (SK Anchi) B5D2E2 Yusri Bin Yusuf (SK Kampung Beraya) B5D2E3 Chan Kit Fah (SK Merbau) B5D2E4 Chai Bee Yong (SK Sungai Bakas) B5D2E5 Beatrice Bulan Jalong (SK Beluru Central) B5D2E6

B5D1E1 Mengenalpasti mud sedih, riang dan takut

Arahan:

1. Guru memperdengarkan lagu 1 (CD 1 Track 09). 2. Kemudian murid menandakan gambar berdasarkan mud lagu yang telah diperdengarkan. 3. Seterusnya, guru mengulang aktiviti 1 dan aktiviti 2 dengan memperdengarkan lagu 2 (CD 1 Track 01) dan lagu 3 (CD 2 Track 01).

DUNIA MUZIK TAHUN 2

NAMA : ________________

TAHUN :____________

Arahan : 1. Dengar lagu yang diperdengarkan oleh guru anda. 2. Kemudian tandakan ( ) pada gambar berdasarkan mud lagu yang diperdengarkan.

MUD RIANG LAGU SEDIH TAKUT CEMAS TENANG

Lagu 1

Lagu 2

Lagu 3

BAND 5 : Tahu, Faham dan Boleh Buat Dengan Berabad Terpuji. B5D1( Pengetahuan dan Kefahaman Muzik ) Memberi respon kepada semua elemen muzik dengan betul dan tepat. B5D1E2 : Mengenalpasti tekstur nipis dan tebal. Langkah 1 : Mengenalpasti tekstur nipis dan tebal. a. Guru menayangkan gambar seekor semut dan gambar sekumpulan semut. b. Guru meminta murid untuk mengenalpasti gambar-gambar tersebut? Contohnya seekor semut : tekstur nipis. Langkah 2 : Menyanyikan Lagu Mari Bergerak secara solo dan berkumpulan.

Contohnya sekumpulan semut : tekstur tebal.

Pentaksiran Tekstur Nipis dan Tebal. Tajuk : Mengenal pasti tekstur tebal dan nipis. Tandakan (/) pada petak yang menunjukkan suara solo (nipis) atau suara ramai (tebal) berdasarkan muzik yang diperdengarkan.

B5D1E3 mengenalpasti dinamik kuat dan lembut

Arahan: 1. guru memperdengarkan dua bunyi kuat dan lembut menggunakan ikon ( f ) forte (kuat) dan (p) piano(lembut). 2. guru menayangkan gambar-gambar berkaitan dengan dinamik kuat dan lembut. 3. murid menyebut dinamik yang betul berdasarkan gambar yang ditayangkan oleh guru.

Aktiviti Eviden;

Tulis (f) pada ikon kuat dan (p) pada ikon lembut.

BAND 5

Pic tinggi, pic rendah dan pic tengah.B5D1E4 Arahan ; Murid dikehendaki untuk menandakan ( ) pada kotak yang disediakan dengan pic yang dimainkan oleh guru pada kibod.

1.

2.

3.

4.

B5D1E5 Mengenal pasti warna ton suara dan perkusi Instrumen Pentaksiran: E:\pentaksiran b5d1e5 felix\Instrumen B5D1E5.pptx Nama Murid:. Kelas: . WARNA TON PERKUSI ARAHAN: Murid memberi respon pada klip-klip audio yang dimainkan oleh guru dengan menandakan (/) pada ikon yang betul. BUNYI SATU

BUNYI DUA

BUNYI TIGA

BUNYI EMPAT

WARNA TON SUARA ARAHAN: Murid memberi respon pada klip-klip audio yang dimainkan oleh guru dengan menandakan (/) pada ikon yang betul. SUARA SATU

SUARA DUA

SUARA TIGA

SUARA EMPAT

B5D1E6 Melakarkan grafik yang menunjukkan tempo cepat dan lambat

Arahan 1. Guru memberi contoh lakaran yang melambangkan tempo cepat dan lambat 2. Murid mendengar track lagu yang dimainkan oleh guru. 3. Murid membuat lakaran grafik tentang tempo sambil mendengar track lagu

Contoh lakaran grafik

Tempo cepat

Tempo Lambat

Pemerhatian Lakaran grafik tempo cepat atau lambat berdasarkan lagu yang didengar 1.

2.

3.

(LAGU CD2 TRACK 7( CEPAT). CD2 TRACK 8 (LAMBAT), CD2 TRACK 9 (CEPAT DAN LAMBAT)

Band 5 : B5D1 : muzik

Tahu, Faham dan Boleh buat dengan Beradab terpuji (Pengetahuan dan Kefahaman Muzik) memberi respon kepada semua elemen betul dan tepat

Band 5 :

B5D1E7- Mengenalpasti bunyi detik panjang dan pendek

Aktiviti. 1. Murid memainkan alat perkusi kerincing, tamborin, kayu tik-tok, dan kastenet untuk mengenalpasti bunyi panjang dan pendek 2. 3. Guru menjelaskan maksud bunyi kiraan detik alat perkusi tersebut. Guru memainkan semula alat perkusi dan murid meneka jenis bunyi tersebut

Arahan : 1. Murid diminta mewarnakan 4 petak kosong yang panjang dan pendek dengan 2 warna yang berbeza mewakili bunyi detik alat perkusi yang dimainkan oleh guru.

Pemerhatian: Warnakan petak kosong yang menunjukkan bunyi detik panjang dan pendek dan tuliskan detik panjang atau pendek. Kerincing 1. Contoh Detik panjang

Kayu tik-tok 2. Detik pendek

Tamborin 3.

Kastenet 4.

B5D1E8 Membezakan ton suara. Kemahiran Muzik Memberi respon kepada semua elemen muzik dengan tepat.

Arahan 1. Guru memainkan Cd ton suara manusia yang mempunyai suara lembut, suara serak, suara nyaring dan suara halus. 2. Murid mengikut bunyi suara yang didengar oleh mereka dengan betul.

Pemerhatian Murid membunyikan suara mengikut ton suara yang dimainkan. Evidence : Murid membunyikan ton suara mengikut arahan guru. 1. Suara nyaring 2. Suara halus 3. Suara serak. 4. Suara lembut

B5D2E1 Kemahiran Muzik : Menunjukkan cara menyanyi dan permainan alat perkusi dengan betul. Evidence : Bermain perkusi mengikut detik. Arahan: 1. Murid menyanyikan lagu Main Muzik dengan mengikut detik yang betul. 2. Guru tunjuk cara membunyikan rentak dram, kerincing, kastanet dan loceng dengan perkusi mulut mengikut detik lagu kemudian murid ikut. Contoh: Boom, boom, boom (bunyikan nada dram bass dengan mulut) Ting, ting, ting (bunyikan nada kerincing dengan mulut) Tap, tap, tap (bunyikan nada kastanet dengan mulut) Ring, ring, ring (bunyikan nada loceng dengan mulut) 3. Nyanyi dan tukarkan perkusi mulut dengan alat muzik sebenar dengan mengikut detik yang betul. Kemudian, bimbing murid main detik . (tampal ikon drum dan ikon senyap) Pemerhatian: Murid nyanyi dan bermain alat muzik dengan mengikut detik yang betul. Lampiran Evident Arahan : Bunyikan alat muzik mengikut kumpulan A dan B Soalan : Mainkan detik berdasarkan gambar di bawah dengan betul.

Mainkan Muzik

Diam

1.

2.

B5D2E2: Bermain alat perkusi dengan dinamik 1. 2. 3. 4. Mendengar dan menyanyi lagu Main Muzik (CD 1 Track 07) Bersoaljawab tentang perkusi yang disebut dalam lirik. Menepuk mengikut carta ikon dinamik lembut dan kuat. (Lamp 7 Unit) Memain perkusi mengikut ikon yang ditetapkan pada lirik Boom, ting tap dan ring. (lamp 8 unit 4 CD 1track 07)

Arahan :Bulatkan jawapan yang menunjukkan kad ikon alat perkusi yang bermula dengan dinamik lembut dan kuat Contoh kad ikon dinamik:

Bunyi kuat

bunyi lembut

A.

B. C.

Arahan: Guru menyuruh murid memainkan alat perkusi mengiringi lagu Main Muzik mengikut ikon dinamik yang betul.

:Dinamik kuat

:Dinamik lembut

MAIN MUZIK

Mainkan bes dram boom boom boom,

Main kerincing ting ting ting,

Main kastenet tap tap tap

Main loceng ring ring ring

B5D2E3: Bermain alat perkusi atau menyanyi dengan kuat atau lembut 1. Mendengar lagu ayam didik cd1 trek 11 2. Menyanyi dengan sebutan lirik yang jelas 3. Tulis (f) atau (p) pada gambar yang melambangkan dinamik kuat atau lembut pada pic yang diperdengarkan ( Lampiran 10 unit 6 cd 2 trek 10 ) 4. Menyanyi lagu ayam didik berpandukan kad ikon dinamik ( cd 1 trek 12 ) Lampiran 10 unit 6 ( latihan dinamik lembut dan kuat ) CD 2 track 10 Arahan untuk bunyi pertama yang dimainkan. : Dengarkan 2 bunyi yang dimainkan Tandakan X pada gambar yang melambangkan dinamik kuat atau lembut

Dinamik Kuat

Dinamik Lembut

B5D2E4: Menyebut lirik dengan jelas Arahan: 1) Murid mendengar lagu see-saw. (CD1track03) 2) Murid menyebut lirik lagu see-saw dengan jelas. Pemerhatian: memerhatikan murid yang dapat menyebut lirik dengan jelas tanpa bimbingan guru. (Disertakan dengan lirik lagu see-saw)

B5D2E5 Bernafas dengan betul pada frasa lagu yang ditetapkan.

Arahan:

1. Guru memperdengarkan lagu 1 (CD 1 Track 23). 2. Murid menyanyikan lagu Come Sing with Me frasa demi frasa sambil melambaikan tangan dari kiri ke kanan, kanan ke kiri.

Arahan : 1. Dengar lagu yang diperdengarkan oleh guru anda. 2. Nyanyikan lagu dengan nafas yang betul sambil menandakan fraa pada lagu tersebut.

B5D2E6- Menyanyi bunyi pic tinggi, rendah dan pic tengah.

Arahan:

1. Guru memainkan lagu yang mengandungi pic tinggi, rendah dan pic tengah. 2. Murid diminta untuk mengajuk bunyi yang didengar. 3. Murid menyanyikan lagu See Saw dengan iringan muzik.

Aktiviti: - menyanyikan lagu See Saw dengan iringan Muzik CD 1 Track 03.