dorsett pulse - issue 1/2013 (malay)

of 9 /9
ISU 1 2013 BERPESTA DI SHANGHAI Ekspo CITM yang menjadi sebutan dan penjenamaan semula Dorsett Shanghai yang berlangsung dengan gilang gemilang melengkapkan tahun 2012. Nadi

Author: dorsett-international

Post on 25-Mar-2016

231 views

Category:

Documents


4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Dorsett Pulse

TRANSCRIPT

 • Isu 1 2013

  BerPesTA dI shAnghAIekspo CITM yang menjadi sebutan dan penjenamaan semula dorsett shanghai yang berlangsung dengan gilang gemilang melengkapkan tahun 2012.

  nadi

 • PeMACu PeMIkIrAn

  Tahun ini menjanjikan banyak keseronokan dan cabaran baru. Tetapi sebelum kita melihat ke hadapan, mari kita menjenguk kembali detik-detik penting dalam tempoh 12 bulan lepas. Antara acara kemuncak 2012 termasuklah kita mendapat perhatian banyak pihak sewaktu penjenamaan semula bagi mewujudkan kesedaran antarabangsa tentang nama dorsett hospitality International serta portfolio jenama hotel kita iaitu d.Collection, dorsett hotels & resorts, dan silka hotels di ITB Asia (singapura) dan CITM (shanghai).

  Tahun lepas juga menyaksikan penjenamaan silka Maytower hotel & serviced residences dan dorsett shanghai serta pengambilalihan The Matrix di London, hotel kedua kita di united kingdom.

  saya amat gembira melihat banyak hotel baru di bawah rangkaian dorsett hospitality International akan mula beroperasi seperti yang dirancang. di samping dorsett kwun Tong, hong kong, dorsett grand Chengdu merupakan hotel yang menakjubkan dan pastinya bakal memberi impak di China, manakala dorsett singapura sudah pasti akan menjadi ikonik seterusnya sebagai mercu tanda apabila ia membuka pintunya pada tahun ini.

  semua pencapaian di atas membawa kepada yang prestasi kewangan yang kukuh bagi kumpulan. secara ringkas, hasil untuk enam bulan pertama adalah 11.1% berbanding dengan tempoh yang sama tahun kewangan lepas; keseluruhan keuntungan purata bilik (revPAr) meningkat 4.9% manakala keseluruhan purata harga bilik (Arr) meningkat 5.8%; dan keuntungan bagi tempoh enam bulan pertama meningkat sebanyak 479.8%.

  Prestasi operasi yang kukuh telah membawa stok kami (hkex stock Code:2266) terkumpul sebanyak 58% pada tahun 2012, berbanding keuntungan +20% bagi Indeks sang heng. kami juga membayar pemegang saham dividen hkd4 sen sesaham dalam separuh pertama tahun kewangan 2013.

  namun, bukan sekadar nombor yang menggambarkan kejayaan kami. kebanyakan hotel

  di bawah kumpulan dorsett hospitality International mengambil masa dan usaha untuk menyumbang kepada komuniti yang kurang bernasib baik di sekeliling kita terutamanya di musim perayaan. senyuman yang menguntum dan harapan yang diberikan kepada mereka yang kurang bernasib baik mungkin kelihatan tidak begitu penting, tetapi bagi saya, ia melambangkan semangat pasukan kita yang sebenar dalam memberi dan berkongsi.

  saya amat yakin dan berterima kasih kepada usaha berterusan semua orang menuju ke arah objektif dan kepentingan perniagaan kumpulan ini. secara keseluruhannya kita hari ini jauh lebih baik daripada sewaktu kita bermula beberapa tahun lepas.

  Bagi pihak pengurusan, saya dengan ikhlas mengucapkan terima kasih untuk tahun 2012 yang luar biasa, dan menyeru kita semua untuk meneruskan usaha bagi meraih kejayaan sepanjang 2013.

  semoga kita beroleh kesihatan dan kebahagiaan selalu!

  Winnie ChiuPresiden dan Pengarah Eksekutif Dorsett Hospitality International

  2013... mari berusaha ke arah kecemerlangan!

  PAPAn MATA

  keputusan interim-setakat 30 september 2012

  2 3

  Lembaga pengarah dorsett hospitality International Limited gembira untuk mengumumkan keputusan sebelum audit setelah disatukan hasil syarikat dan anak-anak syarikatnya (kumpulan) untuk enam bulan berakhir 30 september 2012 adalah seperti berikut:

  SOROTAN KEWANGAN Hasil mencecah HK $ 554.4 juta untuk tempoh enam

  bulan pertama, sehingga 11.1% berbanding dengan tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Hasil keseluruhan keuntungan purata bilik (RevPAR) milik Kumpulan meningkat 4.9% kepada HK $ 621 manakala purata harga bilik (ARR) meningkat 5.8% kepada HK $ 768.

  Keuntungan kasar telah dilaporkan pada HK $ 316.9 juta, meningkat 9.5% berbanding dengan tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Dalam tempoh tersebut, Kumpulan mencatatkan keuntungan HK $ 445.1 juta hasil pelupusan harta subsidiari.

  Keuntungan bagi tempoh enam bulan pertama meningkat sebanyak 479.8%, HK $ 545.9 juta daripada HK $ 94.2 juta. Tidak termasuk keuntungan atas pelupusan harta subsidiari, keuntungan bagi tempoh ini adalah HK $ 100.8 juta meningkat 7.1% berbanding dengan tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Pendapatan sesaham adalah HK27.29 sen, 479.8% lebih tinggi berbanding tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Keuntungan operasi bersih bagi tempoh ini mencecah HK $ 246.5 juta, menunjukkan peningkatan 10.9% tahun-ke-tahun. Margin operasi bersih adalah 44.5% berbanding dengan 44.6% bagi tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Lembaga Pengarah telah mengisytiharkan dividen interim sebanyak hk4 sen sesaham bagi tempoh enam bulan berakhir 30 september 2012, meningkat 100.0% berbanding hk2 sen sesaham bagi tempoh enam bulan berakhir 30 september 2011.

  PENGAMBILALIHAN DAN PELUPUSANPada separuh pertama tahun kewangan 2013, kumpulan telah menguruskan urusniaga penting berikut:

  Pada bulan April 2012, kumpulan telah menyempurnakan pengambilalihan Big Orange, bangunan perindustrian yang terletak di kwai Chung, hong kong dari pihak ketiga dengan harga HK $ 210.0 juta. Kumpulan bercadang untuk menukar bangunan ini kepada hotel dengan 420-bilik tetamu, yang akan dijenamakan kepada rangkaian hotel tiga bintang kumpulan silka hotel, iaitu silka Tsuen Wan, hong kong.

  sebagai sebahagian daripada strategi penempatan semula modal kumpulan, pada september 2012, kumpulan telah menyempurnakan pelupusan hong kong (sAr) hotel Limited hotel dorsett regency hotel, hong kong yang terletak di Kennedy Town, Hong Kong untuk HK $ 800.0 juta.

  kumpulan terus mengembangkan portfolio hotel dengan memilih kawasan strategik di uk dengan pengambilalihan harta yang terletak bersebelahan dengan Aldgate underground station on London undergrounds Circle Line dan Metropolitan Line untuk kira-kira 14.1 juta (bersamaan kira-kira HK $ 178.4 juta) pada Oktober 2012. Kumpulan bercadang untuk membangunkan semula harta itu menjadi hotel yang akan dinamakan sebagai The Matrix.

  TINJAUAN KEWANGANhotel yang dimiliki di hong kong terus mendapat manfaat daripada permintaan yang tinggi bilik penginapan membolehkan 9.8% pertumbuhan dalam Arr tersebut sepanjang tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas mencecah HK $ 940,6. Di Hong Kong mencatatkan 7.7% pertumbuhan tahun-ke-tahun untuk revPAr, iaitu 51.3% daripada jumlah inventori bilik milik kumpulan.

  kumpulan ini dengan pelan strategik memacu kadar bilik dalam segmen pasaran yang berbeza untuk meningkatkan revPAr yang penting kepada keuntungan kumpulan. Penurunan 2.1% dalam OCC adalah terutamanya disebabkan oleh tanjakan dorsett kwun Tong yang dibuka pada bulan Ogos 2012. sepanjang tempoh ini, momentum pertumbuhan pendapatan di rantau China berterusan dari tempoh kewangan tahun lepas. dorsett regency Wuhan mencapai peningkatan yang ketara dalam revPAr 59.9% berbanding tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  dorsett shanghai juga mencatatkan 36.8% pertumbuhan tahun-ke-tahun revPAr bagi tempoh ini hasil usaha pemasaran yang berterusan dalam mempromosikan jenamanya dan mengembangkan perniagaan dalam segmen yang pelbagai. dengan peningkatan inventori bilik daripada dorsett grand Chengdu yang masih dalam tempoh percubaan pada bulan Ogos 2012, keseluruhan Arr bagi rantau China sepanjang tempoh ini menurun sebanyak 6.8%. Arr dorsett grand Chengdu semasa tempoh percubaan adalah lebih rendah daripada purata Arr bagi tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas.

  Walau bagaimanapun, revPAr keseluruhan untuk rantau China mencapai peningkatan memberangsangkan sebanyak 33.7% berbanding tempoh yang sama tahun kewangan yang lepas. di Malaysia, kurangnya acara-acara peringkat antarabangsa berbanding tahun lepas dan pengurangan jumlah dan perkhidmatan penerbangan kebangsaan dan syarikat penerbangan tambang murah, mengakibatkan penurunan bilangan pelancong.

  Ini menjejaskan prestasi hotel di Malaysia. Meskipun lima hotel di Malaysia dapat mengekalkan Arr keseluruhan berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, OCC menunjukkan penurunan tahun ke tahun sebanyak 9.6% menyebabkan penurunan keseluruhan sebanyak 9.2% revPAr untuk tempoh ini.

 • dAfTAr MAsuk

  dAfTAr MAsuk

  daftar Masuk @Lan kwai fong [email protected] u fong

  5Jika ada satu lokasi yang mencerminkan hong kong moden, ia pastinya Lan kwai fong. dengan lebih daripada 90 aneka restoran, bar dan kedai-kedai, ia adalah salah satu tempat hiburan malam yang paling popular di hong kong dan sering menjadi tuan rumah karnival dan perayaan utama, seperti krismas dan Tahun Baru.

  Bagi anda yang ingin menikmati keseronokan bandar dan gaya hidup yang aktif, Lan kwai fong [email protected] u fong merupakan pilihan paling tepat. hotel Lan kwai fong [email protected] u fong merupakan hotel butik yang telah memenangi pelbagai anugerah, terletak di Central hong kong.

  kedudukan yang strategik di kawasan Lan kwai fong dan kawasan soho dengan hanya jarak berjalan kaki ke daerah perniagaan Central dan sheung Wan, hotel ini merupakan pilihan terbaik untuk makan, aktiviti malam dan hiburan. hotel ini juga disokong oleh kemudahan sistem pengangkutan awam ke kawasan membeli-belah utama, Causeway Bay dan Tsim sha Tsui.

  sejak dibuka pada tahun 2006, butik hotel di Central ini telah diiktiraf oleh para tetamu dan industri hospitaliti kerana prestasi yang cemerlang. hotel ini telah dianugerahkan Butik hotel Terbaik di Asia oleh TravelWeekly 2007, diikuti oleh Butik hotel utama di hong kong oleh World Travel Awards 2008, Butik hotel Terbaik China oleh China hotel starlight Award 2008 dan Perusahaan Cemerlang - Butik

  hotel oleh Anugerah Perniagaan high flyers hong kong 2008 dan 2010. Pada tahun 2012, hotel ini telah diiktiraf sebagai Butik hotel utama di hong kong oleh World Travel Awards.

  Pesona hotel ini adalah reka bentuknya yang unik, hiasan moden dan unsur Cina yang melambangkan kawasan sekitarnya yang kaya dengan sejarah, seni dan budaya. Terdapat juga deretan kedai-kedai antik, galeri seni dan butik pereka yang bagaikan cendawan tumbuh di celah-celah bangunan pencakar langit dan pusat membeli-belah yang besar seperti Landmark, IfC,

  4

  Tidur lenasemua 162 bilik hotel, termasuk lima suite dilengkapi dengan sentuhan tersendiri gaya oriental dengan perabot, fabrik dan artifak yang dipilih dengan teliti untuk memaparkan keperibadian dan menawarkan keselesaan maksimum. Semua bilik adalah bebas-rokok Akses internet tanpa wayar dan kabel iPod dan pemain CD Adapter Elektrik Peti simpanan elektronik Bar mini Telefon mudah alih dengan mel suara Pengering rambut, jubah mandi, kemudahan bilik mandi Tab mandi atau pancuran mandian hujan Air botol percuma, kemudahan membuat kopi dan teh TV LCD dengan CNN, BBC, Bloomberg, TV satelit,

  saluran Australia, Jepun dan korea

  exchange square dan The square.hiasan dalaman yang direka dengan menarik dilengkapi

  dengan seleksi makanan dan minuman yang lazat. dianugerahkan restoran dua Bintang Michelin di hong kong, restoran Celebrity Cuisine menawarkan makanan kantonis yang selesa dan mewah dengan bahan-bahan segar dipilih sendiri oleh eksekutif Chef hotel ini. Chef Cheng, merupakan chef yang terkenal di kalangan selebriti tempatan dengan kemahiran tangkas dan resipi inovatif beliau.

  Lan kwai fong hotel @ kau u fong Lounge Breeze, teres dengan konsep terbuka menghidangkan kopi dan teh segar percuma sepanjang hari bersama-sama dengan akses Wi-fi percuma. Ia merupakan tempat yang sempurna untuk merehatkan kaki anda dan berehat selepas seharian menghabiskan masa di jalan-jalan yang sibuk di hong kong.

  www.lankwaifonghotel.com.hk

  daftar Masuk @ silka seaview, hong kong

  Lawatan ke hong kong tidak pernah lengkap tanpa melangkah ke kawasan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa iaitu Yau Ma Tei. Berjalan disekitar kawasan ini pastinya pelancong dapat merasai budaya sebenar masyarakat Cina.

  silka seaview, hong kong terletak di tengah-tengah Yau Ma Tei dan hanya kurang daripada dua minit berjalan kaki ke pasar malam Temple street, yang menjual pelbagai barangan murah untuk lelaki dan wanita, termasuk pakaian, jam tangan, Cd dan alat elektronik sekaligus menjadikan hotel ini merupakan pilihan utama.

  seterusnya, anda boleh melawat Pasar Jed yang terletak disebelahnya. Pasar ini menampilkan lebih 400 gerai yang menjual pelbagai loket jed, cincin, gelang, rantai, perhiasan dan cenderamata.

  Malah, silka seaview sering menjadi pilihan utama pengunjung antarabangsa ketika berada di hong kong kerana menyediakan akses yang tiada tandingan kepada kehidupan yang sibuk dan hiburan hong kong. daripada pasar, kuil, kedai-kedai moden dan bangunan pejabat, anda pastinya akan mengalami keseronokan hong kong apabila anda menginap di hotel yang mempunyai 268 bilik ini.

  Bilik dan suite moden di hotel ini menawarkan tetamu pengalaman yang hebat dengan nilai untuk wang. semua bilik dilengkapi internet Wi-fi percuma sesuai bagi ahli perniagaan, pengunjung santai dan pelancong yang mempunyai bajet melancong untuk terus berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan mereka di kampung halaman.

  untuk memudahkan para tetamu melawat bandar sekitar, silka seaview, hong kong menawarkan perkhidmatan percuma bas ulang-alik ke Langham Place (Mongkok), China hong kong

  City (Tsim sha Tsui) dan Airport express kowloon station.Apabila tiba ke destinasi membeli-belah, tetamu hanya

  perlu menunjukkan kad bilik hotel silka mereka kepada kedai-kedai yang mengambil bahagian dalam program stay & shop & save dimana tetamu boleh mendapatkan diskaun membeli-belah dan keistimewaan yang lain.

  www.silkahotel.com / seaview

  Makanan ditemani pemandangan indahsilka seaview, hong kong menawarkan citarasa tempatan dan masakan antarabangsa yang memenuhi selera setiap pengunjung. Terletak di tingkat 19, Caf Jade menawarkan pemandangan pelabuhan hong kong yang mengasyikkan dikala tetamu enak menjamu selera.

  dengan sarapan bufet yang mewah dengan kepakaran memasak menu a-la-carte Asia dan barat, selain perkhidmatan Wi-fi percuma, Caf Jade memang sempurna!

 • sama seperti pasukan bola sepak kegemaran beliau, Manchester united, Jeffy Lee gemar berada di bahagian hadapan dan memahami kepentingan berada di hadapan permainan dan menonjolkan diri.

  Saya suka bekerja di Front Office kerana ia membolehkan saya untuk terus berhubung dengan tetamu dan juga membolehkan saya memahami sedikit tentang budaya yang berbeza dari seluruh dunia, jelas Lee.

  sejak memulakan kerjaya sebagai Bell Boy di silka far east, hong kong pada bulan Ogos 2007, Beliau yang berusia 23 tahun dan berperwatakan ceria, menjadi tulang belakang di jabatan beliau. Beliau yang kini

  Membina barisan hadapan yang kuat

  memegang jawatan sebagai Agen senior Perkhidmatan Tetamu di jabatan Front Office sentiasa bersedia menghadapi cabaran yang menanti setiap hari.

  Mempelajari mengendalikan pelanggan yang sukar dan menyelesaikan aduan tetamu, saya berpeluang meningkatkan kemahiran saya dan yang penting mempunyai kemajuan untuk saya berkembang dalam industri ini. Dengan bekerja di Front Office, saya juga belajar untuk bekerja secara berpasukan dan meningkatkan kemahiran komunikasi dengan rakan sejawat saya, kata Lee.

  Beliau bertanggungjawab sebagai pegawai pembantu di kaunter daftar masuk , membantu penyelia, dan juga sebagai pengurus perkhidmatan tetamu dalam mengendalikan pertanyaan tetamu untuk memastikan kelancaran operasi Front Office serta untuk membantu memaksimumkan pendapatan bilik setiap hari.

  seorang yang berdedikasi, Lee menceburi industri perhotelan dengan bekerja sebagai pelayan sambilan di sebuah hotel pada usia yang muda. Beliau memperolehi sijil Pengurusan hotel Antarabangsa Asia dan tidak sabar-sabar untuk memajukan diri dalam industri ini.

  saya terdorong untuk terus mengembangkan pengetahuan dan pengalaman dalam industri ini. saya percaya bahawa dengan bekerja keras dan membina semangat berpasukan kukuh dengan rakan-rakan saya, kami boleh mencapai perkara-perkara yang lebih besar di masa hadapan, kata Lee.

  Pengunjung gimnasium tegar ini menambah: ganjaran yang terbaik bagi saya adalah apabila tetamu meninggalkan hotel dan berkata kepada saya: Terima kasih, selamat tinggal dan jumpa lagi. kata-kata ini amat bermakna kerana kita tahu itu tandanya saya telah menjalankan tugas dengan baik.

  kenALI LeBIh dekAT

  Mempercayai bahawa industri perhotelan mampu memberi beliau masa depan yang lebih cerah, Ivan Lai menyertai dorsett kwun Tong, hong kong pada Januari 2012 dan sejak itu beliau tidak menoleh ke belakang lagi.

  Bermula sebagai pembantu bilik dan ditugaskan untuk mengendalikan panggilan telefon dari tetamu hotel serta membuat susulan tentang keadaan bilik dengan kontraktor yang telah dilantik, pemuda yang berusia 22 tahun ini berazam untuk membuktikan bahawa beliau mempunyai nilai kepada pasukan.

  Pengurusan hotel telah mengiktiraf kerja keras dan usaha gigih beliau dengan menaikkan pangkat Ivan pada september tahun lepas dalam masa hanya lapan bulan bekerja. Pastinya sesuatu di luar jangkaan, tetapi beliau menyambutnya dengan penuh semangat.

  Tanpa banyak pengalaman dalam industri perhotelan sebelum ini, saya terpaksa bekerja keras untuk belajar tentang tugas saya, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di hotel ini, akui Lai. ketekunan beliau dalam mempelajari perkara-perkara baru jelas kepada semua, khususnya di kalangan rakan-rakan; kemahiran beliau digilap dan beliau mempunyai kemahiran perkhidmatan pelanggan yang lebih baik.

  kebolehan saya untuk belajar dengan cepat juga kerana rakan sekerja di hotel ini sangat ramah dan saling batu membantu. Ini memudahkan saya menyesuaikan diri dengan semua orang di sekeliling, dan pihak pengurusan yang sentiasa bersedia untuk mengajar saya turut membantu, kata Lai yang merendah diri.

  untuk berjaya dalam tugasan yang diberikan, beliau percaya bahawa merendah diri dan mempunyai semangat untuk belajar adalah yang paling penting. selain itu, beliau juga percaya adalah penting untuk mewujudkan gaya hidup yang seimbang untuk dirinya sendiri. Pada hari cuti, Lai sangat aktif dalam permainan bola sepak dan permainan computer.

  didorong oleh matlamat beliau untuk menjadi seorang penyelia dalam masa 12 bulan akan datang, Lai menyimpulkan: dengan meletakkan keperluan tetamu sebagai keutamaan dalam kerja seharian kita, barulah kita boleh memberikan perkhidmatan terbaik.

  Teliti dalam melakukan kerja

  Bobby ChengBell AttendantDorsett Kwun Tong, Hong Kong

  sejurus tamat zaman persekolahan, Bobby Cheng yang berusia 20 tahun menyertai dorsett regency hong kong sebagai Bell Attendant pada bulan september 2011. Bersemangat untuk memulakan kerjayanya, beliau memilih industri perhotelan kerana di sinilah saya boleh berjumpa dengan orang dari negara-negara dan budaya berbeza.

  Tugas Cheng adalah membantu tetamu hotel dengan bagasi mereka, menjadi tempat rujukan bagi sebarang pertanyaan, dan memberikan maklumat tentang tempat-tempat menarik dan lokasi membeli-belah. Berada di sini memberikan saya peluang untuk meningkatkan kemahiran komunikasi saya serta belajar bagaimana untuk berinteraksi dengan orang, dedah Cheng.

  Masa yang terbaik bagi beliau setakat ini adalah menjadi ahli jawatankuasa parti tahunan untuk hotel, yang memberikan beliau peluang untuk belajar lebih lanjut daripada rakan-rakannya dari hotel berlainan di hong kong di bawah rangkaian dorsett hospitality International.

  saya berterima kasih di atas bantuan rakan sekerja dan senior yang telah melatih saya. kerjasama adalah sangat penting untuk membolehkan sebuah pasukan berjaya. saya berharap satu hari nanti, saya dapat berkongsi pengetahuan dan kemahiran kepada mereka yang baru di dalam industri ini, kata Cheng.

  Ivan LaiPembantu Bilik KananDorsett Kwun Tong, Hong Kong

  76

  kenALI LeBIh dekAT

  Jeffy LeeFront Office - Agen

  Perkhidmatan Tetamu KananSilka Far East, Hong Kong

 • YAng TerBAru dI dOrseTT?

  YAng TerBAru dI dOrseTT?

  Objektif untuk menyambut hari natal bertukar menjadi lebih meriah daripada yang di jangka. Tiada yang lebih bertenaga dan ceria daripada kumpulan dorsett hospitality International.

  Pada 19 dan 20 disember, kumpulan yang terdiri daripada bahagian komunikasi Pemasaran dan Perhubungan Awam dorsett regency kuala Lumpur, grand dorsett subang, grand dorsett Labuan, silka Johor Bahru and silka Maytower hotel & serviced residences telah membuat lawatan ke media-media utama di sekitar kuala Lumpur.

  saya telah mengetuai banyak lawatan sempena hari natal ke media tetapi tidak ada yang pelik seperti kumpulan ini. Maksud saya, pernahkah anda melihat seorang santa yang sangat kurus? Atau santarina yang ingin minum minuman karbohidrat untuk memberikan tenaga. kami juga telah dilarang masuk ke Astro kerana kami terlalu girang! ulas ketua santarina, kattie hoo.

  Dilengkapi dengan hamper, muffin, biskut dan beg santa yang dipenuhi hadiah, kumpulan yang terdiri daripada tujuh orang begitu riuh sepanjang perjalanan dan apabila tiba di destinasi. Mereka telah mengumpul 3 saman, menjengkelkan petugas di tempat letak kereta, dan berjaya mengelak daripada melanggar 2 ekor kucing dan seekor anjing kerana santarina yang memandu sibuk memerhatikan Cik Labuan membetulkan bulu mata palsu beliau yang hampir tertanggal.

  Walaubagaimanapun, kami berasa gembira kerana bukan hanya menyebarkana kegembiraan hari natal tetapi acara ini juga membantu kami memahami satu sama lain memandangkan kami daripada hotel yang berbeza, kata santarina kavitha Parthiban.

  Beliau menambah, sekarang saya tahu bahawa Cik subang memandu dengan sebelah tangan (sebelah lagi untuk sms) dan tidak memberi perhatian penuh di jalan raya; saya tahu Cik silka england menukar pertuturan secara

  santa dan santarina telah menyebabkan kesesakan lalu lintas di kuala Lumpur

  dramatik apabila beliau bersama Cik Labuan; dan saya tahu encik Media sosial dan Cik Labuan secara sembunyi telah bertukar-tukar nombor telefon dan alamat rumah.

  santarina Yvonne Lo bersetuju bahawa pertemuan dengan rakan komunikasi dan pemasaran amat menggembirakan. saya selalunya berada di elysium (tidak tahu maksudnya, ah.selamat datang ke dunia saya) dan membolehkan saya belajar daripada rakan-rakan yang lebih berpengalaman. kata beliau.

  dalam pertuduhan bahawa beliau sedang mengadakan hubungan berbaur romantik dengan encik Media sosial yang cuba menyorokkan cincin perkahwinan, Cik Labuan berkata, Saya menafikan pertuduhan ini. kenapa saya inginkan lelaki yang sangat berbudi bahasa seperti beliau? Lagipun, beliau sentiasa sibuk mengecas telefon beliau sepanjang perjalanan untuk melihat saya.

  dengan semua perkara yang berlaku, kumpulan daripada dorsett hospitality International berjaya memeriahkan suasana dengan gelak ketawa dan kenangan manis bersama dengan 10 kumpulan media (terdapat banyak penerbitan/stesen radio dalam setiap kumpulan media yang dilawati) sepanjang dua hari.

  selebriti-selebriti radio meminta untuk bergambar dengan santa; bos-bos di media menyarankan untuk meneruskan lawatan ini pada setiap perayaan; para wartawan dan pereka grafik menyuarakan rasa terkejut mereka atas lawatan yang diberikan; permintaan untuk menyanyikan lagu hari natal dan yang paling penting, nombor telefon yang tidak putus-putus diperolehi bagi setiap hotel.

  sementara itu, bandar kuala Lumpur kembali seperti biasa, polis trafik telah pun mula membuat persiapan dan memerhatikan kemeriahan Tahun Baru Cina, terutamanya yang dihadiri Patung Cina dan Apek daripada dorsett hospitality International.

  dorsett grand Chengdu telah memberi impak dan mengkagumkan banyak pihak di Chengdu baru-baru ini di International Travel fair (CITf) 2012. ruang pameran dorsett grand Chengdu amat jelas kelihatan dan menjadi antara yang paling sibuk dan dihadiri oleh ramai orang, serta turut diperakui oleh Pentadbiran

  silka far east menang anugerah golden Circle

  sebagai bukti reputasi syarikat yang berkembang maju sebagai jenama antarabangsa, dorsett hospitality International telah diiktiraf sebagai Best small Cap Company di bawah kategori Best Managed Company Award: hong kong oleh AsiaMoney. setiap tahun, anugerah

  AsiaMoney mengenalpasti syarikat yang menonjol di setiap negara serantau untuk pengurusan yang kukuh.

  Pelancongan sichuan serta Biro ekspo Perbandaran Chengdu.

  digelar pameran pelancongan berskala besar pertama di barat China, CITf 2012 berdedikasi untuk menyediakan pusat platform sehenti untuk semua organisasi dan pengusaha pelancongan, syarikat penerbangan, destinasi pelancongan dengan menawarkan pelbagai pakej pelancongan, destinasi dan perkhidmatan hospitaliti yang menakjubkan.

  dorsett hospitality International memenangi anugerah AsiaMoney.

  98

  silka far east, hong kong telah diberikan anugerah berprestij golden Circle oleh Agoda.com, laman sesawang untuk pengguna membuat tempahan secara talian terkemuka di Asia. dilancarkan pada tahun 2009, anugerah ini diberikan oleh Agoda.com kepada rakan kongsi yang komited untuk menampung keperluan unik industri tempahan secara talian. kini, setelah

  memasuki tahun kelima, anugerah ini diiktiraf sebagai tanda kecemerlangan dalam pengedaran dalam talian.

  kami amat berbangga dapat di senaraikan lagi pada tahun ini. Ini adalah bukti komitmen kami kepada pengurusan hasil dalam talian dan usaha konsisten kami dalam menawarkan nilai hebat untuk semua tetamu, kata eric Cheng, Pengurus Besar silka far east.

  dorsett grand Chengdu membanggakan di CITf 2012

 • Anugerah Most Valuable Company di hong kong

  YAng TerBAru dI dOrseTT?

  grand dorsett subang telah menjadi hos Parti hari natal sebagai penghargaan kepada lebih daripada 200 tetamu dan rakan media bertemakan Tradisional. Tetamu yang hadir berpakaian menarik mengikut tema majlis dan grand selangor Ballroom telah berubah menjadi dewan yang begitu cantik di lengkapi seleksi makanan dan minuman serta hiburan.

  selain itu, terdapat pertunjukan silap mata, pertandingan gambar-gambar lucu, pertandingan pakaian paling cantik dan cabutan bertuah yang menawarkan percutian ke hong kong, Chengdu, Wuhan, singapura dan Johor Bahru.

  Menyebarkan kasih sayang dan membantu mereka yang memerlukan sentiasa menjadi pegangan Cosmopolitan hotel, hong kong, Cosmo hotel, hong kong and Cosmo hotel Mongkok. Baru-baru ini, ketiga-tiga hotel telah membuat keputusan untuk melipatgandakan usaha ini dengan hasil inisiatif jabatan Pengurusan sumber Manusia yang dinamakan program satu keluarga.

  Program ini melibatkan kolaborasi bersama rumah s. k. h.st. Christophers dengan menawarkan bantuan kepada belia yang kurang bernasib baik merasai pengalaman dan peluang menjadi pelatih di hotel. dua belia daripada rumah tersebut telah menjalani latihan di hotel pada musim panas yang lepas. di akhir program, mereka memperolehi pemahaman yang lebih baik tentang industri perhotelan dan pelbagai kemahiran yang diperlukan di tempat kerja.

  sisi lain program satu keluarga merupakan peruntukan untuk ahli keluarga atau tanggungan para perkerja hotel yang kini berada di sekolah menengah atau di pusat pengajian tinggi untuk menjadi pelatih di hotel. empat individu telah dipilih daripada 20 permohonan dan mereka telah menjalani latihan di Front Office dan Concierge.

  sambutan hari natal di subang

  Memasak dengan penuh gaya di festival gourmet Antarabangsa

  grand dorsett subang telah memperolehi tiga trofi di Pertandingan festival gourmet Antarabangsa. Pasukan kulinari grand dorsett subang membawa pulang Most Creative restaurant station pada pelancaran gala, Best use of the festival dan Most Outstanding Appetisers di festival ini. sebanyak 28 restoran telah menyertai pertandingan yang dijalankan selama sebulan.

  YAng TerBAru dI dOrseTT?

  dorsett hospitality International telah menerima satu lagi anugerah Most Valuable Company di Hong Kong 2012. Trofi kecemerlangan yang diberikan oleh Mediazone group ini melibatkan 33 industri seperti perbankan dan kewangan, pemaju hartanah, hotel, insurans, pengusaha barangan kemas, permotoran, kemudahan awam dan agensi pelancongan.

  Anugerah dan penghargaan yang diperolehi di hong kong ini berkait rapat dengan pencapaian dan kemajuan dorsett hospitality International dalam masa yang singkat, ulas naib Prsiden kanan Jualan dan Pemasaran, dorsett hospitality International, Philip schaetz.

  Pembangunan sumber Manusiagrand dorsett subang telah dianugerahkan tempat kedua dalam kategori Large service Industry di Persidangan Pembangunan sumber Manusia 2012. Anugerah ini diberikan sebagai tanda penghargaan kepada majikan di atas usaha untuk pembangunan sumber manusia di tempat kerja.

  Ini merupakan tahun kedua berturut-turut grand dorsett subang mendapat tempat kedua dalam kategori ini dan kami sangat komited untuk merangsang dan memajukan para pekerja di grand dorsett subang, kata ramesh kumaraguru, Pengarah sumber Manusia grand dorsett subang.

  khas untuk kanak-kanak!dorsett regency kuala Lumpur dan silka Maytower hotel & serviced residences, dengan usaha sama kelab kiwanis Lembah klang, telah menyemarakkan sambutan hari natal dengan kanak-kanak dari The House of Victory, Rumah Jaireh dan divine Mercy home.

  Lebih daripada 40 kanak-kanak dan penjaga rumah telah di layan dan dihiburkan dengan penuh keseronokan dari kumpulan artis dorsett regency kuala Lumpur. kanak-kanak tersebut juga telah dikejutkan dengan kehadiran santa dan santarina yang menghadiahkan pelbagai gula-gula dan manisan.

  .

  1110

  Membina hubungan kekeluargaan

 • grand dorsett Labuan sambut ulang tahun ke 5 grand dorsett Labuan telah menyambut ulang tahun ke lima dengan penuh gaya, di rasmikan oleh ketua Pengarah Perkhidmatan kewangan Labuan, Ahmad hizzad Baharrudin. kemeriahan begitu terasa dengan kehadiran kanak-kanak istimewa sepanjang karnival berlangsung.

  Menyinari Musim CutiPara tetamu dipukau dengan pari pari yang memenuhi lobi grand dorsett Labuan dan seterusnya memberi tongkat sakti kepada dorsett hospitality International naib Presiden kanan, Jualan dan Pemasaran, Philip shaetz, Pengurus Besar serantau, Christina Toh dan Pengurus Besar hotel, hubert Wilfred untuk melancarkan perasmian menyalakan lampu-lampu di pokok krismas yang menandakan bermulanya kemeriahan krismas.

  k-Pop, Cara dorsett!dorsett hospitality International di hong kong telah mengadakan parti akhir tahun untuk warga kerjanya dengan k-Buffet (karaoke dan bufet) di CeO neway, Causeway Bay.

  Banyak bakat nyanyian terpendam telah ditemui apabila mereka menyanyi sambil menikmati makanan yang lazat dan minuman. Bukan sahaja mereka seperti sebuah keluarga, tetapi para pekerja juga telah menunjukkan kesetiaan yang luar biasa kepada organisasi ini. dalam foto ini sahaja, apabila digabungkan hampir 100 tahun pengalaman terkumpul di organisasi ini!

  Pejabat korporat dorsett hospitality International di kuala Lumpur telah mengadakan Teknik Latihan gerila: Melangkah melangkaui sempadan yang disampaikan oleh penulis dan pelatih terkenal, Orvel ray Wilson untuk rangkaian hotel di Malaysia. Objektif utama latihan ini adalah untuk memulakan pemasaran 2013 dan melatih 26 kakitangan jualan dalam bidang jualan dan rundingan.

  YAng TerBAru dI dOrseTT? YAng TerBAru dI dOrseTT?

  kegembiraan berganda untuk laman sesawang Cosmo hotel Mongkok

  Laman sesawang Cosmo hotel Mongkok (www.cosmomongkok.com.hk) telah memenangi dua anugerah Adrian Award dan Web Award baru-baru ini untuk fungsi, maklumat dan reka bentuk estetik dan kempen seO yang berkesan.

  Laman sesawang kami tidak sahaja menjadi alat yang berguna untuk menjana perniagaan dengan pertumbuhan maksimum. Lebih penting lagi, dengan reka bentuk yang dibina sebegitu rupa, juga telah menjadi satu cara yang berfungsi untuk bookers tahu mengenai lokasi kami yang unik dan maklumat terkini tentang apa yang berlaku di kawasan sekitar. kata Anita Chan,Pengurus Besar Cosmo hotel Mongkok.

  nilai teras dilancar untuk hotel Malaysiagrand dorsett subang telah menjadi tuan rumah bagi pelancaran rasmi nilai teras untuk dorsett hospitality International. Majlis ini telah diadakan dalam satu majlis gilang gemilang dimana kesemua hotel di Malaysia menghadirinya. sesi melatih para fasilitator telah dijalankan oleh enam orang pelatih. Buku bersaiz poket dan poster yang mengandungi nilat teras dorsett hospitality Internatioanl juga telah diserahkan kepada hotel-hotel tersebut.

  Pasukan Malaysia memulakan 2013 dengan Teknik Latihan gerila

  1312

 • dArI kAnTA LensA

  14

  15

  CITM & Penjenamaan Yue shanghai

  Penjenamaan semula nama hotel ini sangat meriah! Lebih daripada 300 tetamu yang terdiri daripada rakan media dan industri perhotelan telah berhibur sehingga lewat malam di dorsett shanghai. Pelbagai hiburan, permainan, seleksi makanan dan minuman disediakan.

 • kenAIkAn PAngkATMenerAJuI JABATAn JuALAn dAn PeMAsArAn

  Henry LooPengurus BesarSilka Maytower Hotel & Serviced Residences

  silka Maytower hotel & serviced residences menerima Pengurus Besar, henry Loo pada 2 Januari tahun ini. Beliau merupakan Pengurus residen di dorsett regency kuala Lumpur dan beliau bertanggungjawab untuk operasi keseluruhan hotel serta mengekalkan belanjawan tahunan, rancangan perniagaan dan menetapkan prestasi utama objektif bagi pelbagai jabatan.

  Beliau juga menyumbang untuk program go green yang menjadi inisiatif hotel bagi mengurangkan perbelanjaan elektrik dan air di hotel ini. selain itu, beliau turut membantu untuk memenangi Anugerah datuk Bandar kuala Lumpur (pelancongan) pada tahun 2011.

  Loo berkelulusan sarjana eksekutif Perniagaan Pentadbiran dalam kepimpinan Jualan daripada swiss Pengurusan forum (st gallen) dan diploma Pengurusan hotel dari kolej hotel & Catering switzerland.

  Frankie LamPengarah Jualan & PemasaranDorsett Singapura

  frankie Lam menyertai dorsett singapura yang tidak lama lagi akan dibuka sebagai Pengarah Jualan dan Pemasaran pada Julai tahun lepas. graduan Pengurusan hotel dan restoran

  dari university of Wisconsin, Lam mempunyai lebih 20 tahun pengalaman hospitaliti.

  di dorsett singapura, Lam bertanggungjawab untuk memajukan dan menguruskan pelan belanjawan jualan dan pemasaran serta memimpin pasukan jualan beliau ke arah memaksimumkan potensi pendapatan.

  sebelum ini, Lam merupakan Pengarah Jualan & Pemasaran Amara sanctuary

  Penasihat Penerbitan: kattie hoo

  Pengarang: Christopher Tan

  Penyumbang: Vivian Lo Chloe Tse Anthony Wee nurul Ashikin najib

  Kreatif: kenneth fan

  Pasukan editorial dorsett Pulse ingin menyampaikan penghargaan khas kepada pihak pengurusan dorsett hospitality International atas sokongan dan galakan untuk merealisasikan risalah ini. Jutaan terima kasih kepada semua Pengurus Besar hotel atas sumbungan artikel dan berita. Tidak dilupakan, individu-individu yang membantu dan berusaha untuk menjadikan dorsett Pulse suatu kenyataan.

  Gong Xi Fa Cai

  DORSETT PuLSE PASuKAN EDiTORiAL

  resort sentosa.Tanggungjawab beliau termasuk akauntabiliti bagi keuntungan dan kerugian resort, perancangan dan belanjawan serta melaksanakan semua jualan dan pemasaran berkaitan.

  Lam juga pernah mengetuai jabatan Jualan & Pemasaran di hotel terkemuka di shanghai,

  singapura, hong kong dan Bangkok.

  Calvin MaPengarah Jualan & PemasaranDorsett Grand Chengdu

  Menerajui jabatan jualan dan pemasaran dorsett grand Chengdu ialah Calvin Ma.

  Calvin adalah antara perintis ketika pembukaan hotel, serta bertanggungjawab untuk memimpin inisiatif jualan dan pemasaran hotel.

  Ma berkelulusan dari Inti College di Malaysia.

  16