dokumentasi kursus pen gurus an jenazah 2010

of 28 /28
- 2 3 - DOKUMENTASI KURSUS PENGURUSAN JENAZAH SM TEKNIK SEPANG TARIKH : 6 FEBRUARI (SABTU) (21 SAFAR 1431 H) TEMPAT : DEWAN AL-JAZARI SM TEKNIK SEPANG, 43800 DENGKIL.

Author: siti-rahayu-jaidon

Post on 05-Jul-2015

355 views

Category:

Documents


8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

DOKUMENTASI KURSUS PENGURUSAN JENAZAH SM TEKNIK SEPANGTARIKH : 6 FEBRUARI (SABTU) (21 SAFAR 1431 H) TEMPAT : DEWAN AL-JAZARI SM TEKNIK SEPANG, 43800 DENGKIL.

-1-

SENARAI KANDUNGANPERKARA

1.0 PENGENALAN 2.0 OBJEKTIF 3.0 KUMPULAN SASARAN 4.0 TARIKH PELAKSANAAN 5.0 TEMPAT 6.0 LAPORAN KEWANGAN 7.0 ATURCARA MAJLIS 8.0 SENARAI JAWATANKUASA 9.0 PENUTUP

LAMPIRAN

-2-

1.0

PENGENALAN Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu atas sebahagian yang lain. Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada generasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya. Sejajar dengan itu, Panitia Pendidikan Islam bersama Persatuan Pendidikan Islam dan Badan Dakwah dan Kerohanian telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan Kursus Pengurusan Jenazah di peringkat sekolah.

2.0

OBJEKTIF 2.1 2.2 2.3 Memberi pendedahan secara teori dan praktikal kepada peserta tentang tanggungjawab dan panduan untuk menguruskan jenazah. Menilai kemahiran pelajar di dalam Perkara Fardu Ain dan Fardu Kifayah. Menambahkan ilmu pengetahuan peserta dalam memenuhi tuntutan fardu kifayah.

3.0

KUMPULAN SASARAN Pelajar-pelajar tingkatan 5 dan semua guru.

4.0

TARIKH PELAKSANAAN 4.1 4.2 Tarikh Masa : 6 Februari 2010 (Sabtu) : 7.30 2.00 petang.

5.0

TEMPAT Dewan al-Jazari, SM Teknik Sepang.

6.0

LAPORAN KEWANGAN (Rujuk lampiran 1)

-3-

7.0

ATURCARA MAJLIS (Rujuk lampiran 2)

8.0

SENARAI JAWATANKUASA (Rujuk lampiran 3)

9.0

PENILAIAN PROGRAM (Rujuk lampiran)

10.0

PENUTUP Pengurusan jenazah ini telah mendapat sambutan yang baik daripada pelajar. Pelajar menumpukan perhatian ketika sesi teori dan telah melaksanakan amali mengkafankan jenazah dengan baik. Diharapkan program ini dapat membantu pelajar menunaikan keperluan fardu kifayah dengan baik.

DISEDIAKAN OLEH:

DISEMAK OLEH:

SITI RAHAYU BINTI JAIDON AJK Dokumentasi

ZOL AMRI BIN SAKRONI Ketua Panitia Pendidikan Islam

DISAHKAN OLEH:

SUPIAN BIN MAHMOOD Pengetua SM Teknik Sepang

-4-

LAMPIRAN 1 LAPORAN KEWANGANPENDAPATAN BIL 1 2 5JAIS

PERBELANJAAN PERKARA Saguhati dan cenderahati penceramah & Fasilitator luar Makan Penceramah dan Fasilitator (RM 15.00 X 10 orang) Alat tulis & nota kursus Bahan Kursus (kelengkapan jenazah x 4 set) JUMLAH RM 400.00 150.00 250.00 800.00

Duit Kegiatan Pendidikan Islam SMT Sepang

4

LAMPIRAN 2 ATUR CARA MAJLIS7.30 pagi 8.00 pagi 10.00 pagi Pendaftaran peserta Slot 1 Tajuk : Pengurusan jenazah mengikut syariat Oleh : Ustaz Jamsari bin Rehat. Slot 2 Tajuk : Amali pengurusan jenazah. Oleh : Lelaki dibimbing oleh Ustaz Jamsari bin Perempuan dibimbing oleh Ustazah Jamariah bt.Mohd. Zaini

10.30 pagi

12.30 tengah hari

Penangguhan kursus

-5-

LAMPIRAN 3 SENARAI JAWATANKUASAAHLI JAWATANKUASA Penasihat Pengerusi Penyelaras Pengerusi Majlis Pendaftaran : : : : : Encik Supian bin Mahmood. Puan Nazliyaton binti Saari. Ustaz Zol Amri bin Moh Sakroni. Pelajar. Ustazah Syarifah Khazani Puan Masita bt. Abdul Hamid. Ketua kelas Tingkatan 5. Puan Wan Zaharah bt. Wan Ahmad. Ustazah Siti Rahayu binti Jaidon. Ustazah Siti Noriah binti Endut. Ahli Persatuan Agama Islam Ustaz Mohamad Sayuthi bin Ghazali. AJK BADAR Ustaz Mohd Abdul Razak semua guru Pendidikan Islam. Ustazah Siti Rahayu binti Jaidon. Encik Mohamad Shah bin Misdi.

Makan & Minum Fail & Nota kursus

: :

Persiapan tempat

:

Sijil peserta

:

Dokumentasi Juru Foto

: :

-6-

LAMPIRAN GAMBAR-GAMBAR PERJALANAN MAJLISSesi ceramah teori pengurusan jenazah

-7-

-8-

Pelajar puteri membuat amali mengkafankan jenazah

-9-

- 10 -

Pelajar putera membuat amali pengurusan jenazah

- 11 -

- 12 -

Program pengukuhan dan penilaian kursus

- 13 -

Majlis perasmian penutup

- 14 -

CONTOH SIJIL KEPADA PELAJAR

- 15 -

CONTOH SURAT MEMOHON SUMBANGAN KEPADA JABATAN AGAMA ISLAM DAERAHRuj. Kami : SMTSS/01/05/008/002 ((01/2010) Tarikh: 28 Januari 2010 Kepada, Ustaz Haji Abdul Halim bin Mat Esa. Pentadbir Agama Islam Daerah, Pejabat Agama Islam Sepang, Bandar Baru Salak Tinggi. Tuan, MEMOHON SUMBANGAN PROGRAM PENGURUSAN JENAZAH Perkara di atas adalah dirujuk. 2. Sekolah Menengah Teknik Sepang akan mengadakan pengurusan Jenazah mengikut ketetapan dibawah : Tarikh Masa 3. : 06 Februari 2010 (Sabtu) : 7.30 pagi 2.00 petang. Program

Sehubungan dengan itu, kami ingin memohon sumbangan kewangan dan tenaga daripada pihak tuan untuk melancarkan lagi program tersebut. Bersama-sama ini kami sertakan kertas cadangan program sebagai rujukan tuan. Semoga dengan perhatian serta kelulusan dari pihak tuan kelak diharapkan dapat menyumbang ke arah pembinaan generasi Islam Madani. Kelulusan dari pihak tuan terhadap perkara ini amat dihargai.

4.

Sekian, terima kasih. BERSAMA MENCAPAI KECEMERLANGAN Saya yang menurut perintah,

.......................................... (SUPIAN BIN MAHMOOD) Pengetua Sekolah Menengah Teknik Sepang Selangor

- 16 -

CONTOH SURAT JEMPUTAN KEPADA PENCERAMAHRuj. Kami : SMTSS/01/05/008/002 (03/2010) Tarikh: 3 Februari 2010 Kepada, Pengetua, Sekolah Agama Menengah, Bandar Baru Salak Tinggi, 43900 Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor. (u.p : Ustazah Jamariah bt. Mohd. Zaini) Puan, JEMPUTAN SEBAGAI PENCERAMAH KURSUS PENGURUSAN JENAZAH SM TEKNIK SEPANG Perkara di atas adalah dirujuk. 2. Sekolah Menengah Teknik Sepang akan mengadakan pengurusan Jenazah mengikut ketetapan dibawah : Tarikh Masa 3. : 06 Februari 2010 (Sabtu) : 7.30 pagi 2.00 petang. Program

Sehubungan dengan itu, kami ingin menjemput puan untuk memberi ceramah bagi tujuan tersebut. Kerjasama yang pihak puan berikan diharapkan dapat menyumbang ke arah pembinaan generasi Islam Madani. Kerjasama pihak puan terhadap perkara ini amat dihargai.

4.

Sekian, terima kasih. BERSAMA MENCAPAI KECEMERLANGAN Saya yang menurut perintah,

.......................................... (SUPIAN BIN MAHMOOD) Pengetua Sekolah Menengah Teknik Sepang Selangor

- 17 -

NOTA EDARAN KEPADA PELAJAR

- 18 -

BORANG PENILAIAN KURSUS DARIPADA PELAJAR

- 19 -

CONTOH BORANG PENILAIAN KURSUS

SEKOLAH MENENGAH TEKNIK SEPANG, 43800 DENGKIL, SELANGOR

INSTRUMEN PENILAIAN KURSUS/LATIHANProgram Tarikh Tempat : : : Kursus Pengurusan Jenazah. 6 Februari 2010 Masa : 7.30 pagi 2.30 petang. Dewan al-Jazari dan Surau al-Khawarizmi.

ARAHAN Sila tandakan () di ruangan yang disediakan berdasarkan skala berikut : 5 2 Sangat Setuju Tidak Setuju 4 1 Setuju Sangat Tidak Setuju 1 2 3 4 5 3 Kurang Setuju

BIL. 1.

PERKARA

Tajuk ceramah sesuai dengan keperluan diri/tugas saya sebagai seorang muslim untuk memenuhi keperluan ilmu fardu kifayah. Isi kandungan ceramah berjaya meningkatkan 2. percambahan ilmu saya. Isi kandungan ceramah berjaya mengubah persepsi 3. terhadap kepentingan ilmu pengurusan jenazah. Isi kandungan ceramah berjaya meningkatkan 4. kemahiran saya untuk menguruskan jenazah Isi kandungan ceramah membolehkan saya 5. mengamalkannya dalam tugas seharian Isi kandungan ceramah adalah merangkumi semua 6. aspek yang sepatutnya disampaikan Penyampaian penceramah amat 7. memberangsangkan Bahasa yang digunakan penceramah mudah 8. difahami Maklum balas/interaksi penceramah semasa 9. ceramah adalah sesuai dan jelas 10 Penceramah bersifat bersedia, yakin dan terbuka Persediaan penceramah adalah menarik dan 11. mantap Penampilan penceramah adalah sesuai dan 12 profesional Penceramah menepati masa dan menggunakan 13 masa secara optimum Tempoh masa program bersesuaian untuk 14 meningkatkan kemahiran pelajar. CADANGAN/ULASAN:

- 20 -

SOALAN PENILAIAN

- 21 -

KEHADIRAN PELAJAR

- 22 -

CONTOH SIJIL

- 23 -

- 24 -