cetakan stensil

Download CETAKAN stensiL

If you can't read please download the document

Post on 25-Jun-2015

435 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

AZREN BIN ABDULLAH ZAWAWI D20091035303 MOHD SAIFUL AZUAN BIN MOHAMAD NOOR SAIDI D20091035296

MASA: 1JAM (80 MINIT)

SUB TAJUK: SUTERA SARING TARIKAH: 23 SEPT 2010

MURID: 30 ORANG

KELAS: 2 CEMPAKA

PENDIDIKAN SENI VISUAL

TAJUK: CETAKAN

Mengenal pasti pelbagai jenis, media , dan teknik cetakan. Menghasilkan cetakan yang tertentu sebagai penghasilan seni visual. Memahami cetakan dan aplikasi unsur seni dan prinsip rekaan.

OBJEKTIF

Pengetahuan Sedia Ada Mengenal pelbagai unsur seni dan prinsip rekaan dalam cetakan sutera saring.

Penerapan Nilai

Bekerjasama, kekemasan, kebersihan dan melahirkan individu yang kreatif serta berkemahiran.

Mengetahui bahawa dengan warna sewarna/ corak dapat menghasilkan gambar yang menarik melalui cetakan sutera saring.

Mengetahui kesan teknik stensil atas kertas.

SET INDUKSI (5 MINIT)

GURU

Guru menyediakan pemaparan vedio dan peralatan.

PELAJAR

Pelajar melihat vedio, disamping mengetahui peralatan yang perlu dan melihat teknik yang dihasilkan melalui pemerhatian vedio.

LANGKAH 1GURUGuru menunjukkan bahan yang perlu ada bagi menghasilakn cetakan sutera saring. Guru menunjukkan cara menghasilkan cetakan sutera saring.

PELAJAR

Murid memerhati dan mempelajari serta menjalankan.

LANGKAH 2GURUGuru memberi arahan supaya muridmurid dalam berkumpulan. Murid mengambil salah satu blok yang disediakan oleh guru dan bebas memilih flora dan fauna.

PELAJAR

Murid mengambil kedudukan masingmasing bersama peralatan yang disediakan.

LANGKAH 3GURUDi dalam kelas guru memberikan arahan kepada murid untuk memulakan tugasan, mengeksplorasi dengan menggunakan blok/ kertas tersebut untuk menghasilkan sutera saring

PELAJAR

Setiap murid digalakan mengekplotasi dan menggunakan bahan/ blok flora fauna sebagai alat untuk mempelbagaikan warna dan kretiviti pelajar.

PENUTUPGURUGuru akan merumus dan membuat kesimpulan serta penerangan tentang kelebihan dan kekurangan yang terdapat pada hasil kerja murid- murid.

PELAJAR

Murid dapat menilai keupayaan dan pendapat diri sendiri.

Alat Bantu Mengajar

Baju yang telah siap

Peralatan bahan yang diperlukan ialah:1. Skrin 2. Dye fabrik atau pewarna 3. Sekuji 4. Kain organdi (untuk diregangkan pada skrin) 5. Kain atau kertas untuk cetakan 6. Kertas (untuk melukis imej) 7. Cutter/pisau (untuk memotong imej) 8. Pita pelekat 9.Stepler gun

Peralatan dan bahan yang dikehendaki

sekuji (digunakan untuk mencetak)

ProsesSediakan skrin dengan meregangkan kain organdi dengan menggunakan stapler gun. Pastikan kain tersebut benar-benar tegang

Lukis imej yang dikehendaki pada kertas seperti imej flora, tulisan atau logo tertentu.

Potong bahagian positif imej dan tinggalkan bahagian negatifnya

Lekatkan imej yang telah siap dipotong tadi pada bahagian belakang skrin dengan kemas dan lekatkan pita pelekat agar imej tidak tertanggal semasa mencetak

Skrin telah sedia untuk dicetak. Letakkan kain atau kemeja T di bahagian bawah skrin, jika menggunakan kemeja T, pastikan bahagian dalam kemeja T hendaklah dilapik dengan kertas tebal atau kadbod agar tidak terkena pada bahagian belakang baju.

Tuang dye fabrik di atas hujung skrin sebanyak yang dikehendaki

Cetak menggunakan sekuji, anda hendaklah memastikan skrin tidak bergerak-gerak semasa cetakan kerana ini akan mengakibatkan imej yang dicetak akan rosak, sekuji juga hendaklah dicondongkan sedikit bagi mendapat kesan yang sempurna. Jangan cetak berulang-ulang kali kerana ini mungkin akan merosakkan imej atau dye akan masuk terlalu banyak.

Karya cetakan yang telah siap

Anda juga boleh mencetak pada permukaan kemeja T, ini lebih menyeronokkan dan anda semua lebih enjoy menghasilkan aktiviti tersebut. Jika menggunakan beberapa warna, anda perlukan menghasilkan beberapa imej mengikut warna-warna yang dikehendaki dan skrin yang berbeza

Sekian, Terima Kasih..

Selamat mencuba