ceramah dadah

Click here to load reader

Download ceramah dadah

Post on 11-Apr-2015

3.143 views

Category:

Documents

23 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

KANDUNGAN CERAMAH DADAH.APAKAH

DIMAKSUDKAN DENGAN PERKATAAN

DADAH. PENGERTIAN DADAH DAN CIRI-CIRINYA. SEJARAH ASAL USUL WUJUDNYA DADAH DI DUNIA. ISTILAH/JENIS-JENIS DADAH PADA ZAMAN DAHULU. TREND PENGARUH PENGGUNAAN DADAH DI MALAYSIA. JENIS-JENIS DADAH MASA KINI DI MALAYSIA. KESAN-KESAN AKIBAT PENGGUNAAN DADAH. UNDANG-UNDANG DADAH DI MALAYSIA. PERBINCANGAN DAN SOALJAWAB PENUTUP.

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN DADAH

DIDALAM BAHASA INGGERIS DIPANGGIL DRUG YANG BERMAKSUD SEBAGAI UBAT-UBATAN MENURUT KAMUS DEWAN. UNTUK MEMBERI TAKRIFAN PENYALAHGUNAAN KEPADA DRUG PERKATAAN USE, MISUSE ATAU ABUSE PERLU DIGUNAKAN BERSAMA PERKATAAN DRUG. DIDALAM BAHASA MALAYSIA DADAH ADALAH ISTILAH YANG DICIPTA KHUSUS UNTUK MEMBERI ERTI PENYALAHGUNAAN DADAH ATAU SALAH GUNA. DENGAN PERKATAAN DADAH SAJA SUDAH CUKUP MENUNJUKAN IA TELAH DISALAHGUNAKAN. PERKATAAN PENGGUNAAN ATAU PENAGIHAN ADALAH PERKATAAN YANG SESUAI UNTUK MENGGAMBARKAN PENGGUNAAN DAN JUGA MASALAH-MASALAH YANG BERKAITAN DENGAN DADAH

PENGERTIAN DADAH DAN CIRI-CIRINYADADAH ADALAH SEJENIS BAHAN KIMIA PSIKOAKTIF YANG MEMPUNYAI CIRI-CIRI SEPERTI BERIKUT :

MEMPUNYAI KESAN PALING KETARA KE ATAS SISTEM SARAF PUSAT ( OTAK DAN SARAF TUNJANG ) DIGUNAKAN BUKAN TUJUAN PERUBATAN DAN PENGGUNAANYA ADALAH DILARANG ATAU DISEKAT. DIPEROLEHI SECARA HARAM ATAU PENYELUDUPAN. MEMBAWA KEPADA PERGANTUNGAN FIZIKAL DAN PSIKOLOGIKAL DAN MENINGKATKAN DAYA TAHAN TERHADAP DADAH MENDATANGKAN KESAN KESAN YANG NEGATIF DAN BAHAYA KE ATAS KESIHATAN DAN FUNGSI SOSIAL.

PERINGATANISTILAH ATAU TAKRIF DADAH TIDAK MELIPUTI BAHAN-BAHAN PELARUT ( GAM DAN PETROL ), ALKOHOL, DAUN KETOM DAN TEMBAKAU WALAUPUN BAHAN-BAHAN INI MEMPUNYAI BANYAK PERSAMAAN DENGAN DADAH DARI SEGI KESAN-KESAN DAN AKIBAT DARI PENGGUNAANNYA. SAMA ADA DIGUNAKAN SECARA BETUL,SALAH ATAU BERLEBIHAN. SENARAI JENIS-JENIS DADAH YANG DILARANG AKAN DITERANGKAN SELEPAS INI DIBAWAH AKTA DADAH BERBAHAYA 1952.

SEJARAH ASAL USUL DADAH DI DUNIADADAH

TELAH LAMA WUJUD DALAM TAMADUN MANUSIA DAN TELAH DIGUNAKAN SEMENJAK LEBIH KURANG 5000 TAHUN DAHULU. MENGIKUT SEJARAH ISLAM DADAH TELAH DIBAWA MASUK KE NEGARA ARAB OLEH ORANG-ORANG PARSI YANG TIDAK BERAGAMA. BUKTI-BUKTI BAHAWA DADAH SUDAH LAMA WUJUD DIDUNIA IAITU:SEPERTI DIDALAM KITAB AL-HITAT DITULIS OLEH ALMUGRIZI BERKATA: TELAH DATANG KE KHAHERAH BEBERAPA ORANG PARSI YANG TIDAK MEMPERCAYAI TUHAN, MEREKA MEMBAWA CANDU DAN BEBERAPA BAHAGIAN YANG DIKERINGKAN TELAH DIBANCUH DENGAN MADU DAN DINAMAKAN AL-UKDAH ( DR. AHMAD SYUKRI AL-FANJAR, 1975 )

AHLI PERUBATAN ARAB BERNAMA IBNU ALBINAR DIDALAM KITABNYA BERTAJUK ALMUFADATBAHAWA ADA SEJENIS POKOK YANG DINAMAKAN QUBDA ALHINDI YANG TELAH DITANAM DI NEGERI AL-HASYISY. JIKA DIMAKAN TANAMAN ITU, BOLEH MEROSAKAN FIKIRAN, GILA ATAU MEMBAWA MAUT ( FERGUSON, 1976 ).

MENGIKUT CERITA DI KHAHERAH, MESIR: SULTAN SALIHUDDIN TELAH MENDIRI PONDOK-PONDOK POLIS UNTUK MENANGKAP DAN MERAMPAS DADAH. JIKA DIDAPATI BERSALAH AKAN DIKENAKAN HUKUMAN CABUT GIGI ( FERGUSON, 1976 )

JENIS-JENIS DADAH PADA ZAMAN DAHULU.

DI NEGARA IRAQ TERDAPAT MARIJUANA DAN HASHISH. POHON GAYA TERDAPAT DI MESIR PADA ABAD KE 6 HIJRAH. PENDUDUK ARAB DI AFRIKA SELATAN MENGGUNAKAN COCOA. PENDUDUK AMAZON MENGGUNAKAN CAAPI SEBAGAI DADAH. PENDUDUK CONGO MENGGUNAKAN KACUGIBUGA SEBAGAI DADAH. PENDUDUK ASLI AUSTRALIA GUNAKAN PITURI SEBAGAI DADAH.

SEBELUM 1957(SEBELUM MERDEKA)- GOLONGAN TUA 45 TAHUN KEATAS. - MENGGUNAKAN CANDU - PENAGIH KEBANYAKANNYA BURUH PERLADANGAN DAN PERLOMBONGAN - PENAGIH MENGISAP DADAH DIKEDAI BERLESEN DAN KEDAI YANG PRA BERLESEN.

TAHUN 1957 HINGGA 2000 (SELEPAS MERDEKA)- PENAGIH ADALAH GOLONGAN MUDA. - DADAH DARI JENIS CANDU, HEROIN, GANJA, PIL DAN LAIN-LAIN. - BERUMUR DIANTARA 25 TAHUN HINGGA 40 TAHUN. - DIKAWASAN SEMAK, RUMAH KOSONG DAN KAWASAN LADANG. - TERDIRI GOLONGAN KURANG BERPENDIDIKAN DAN PENGANGGUR.

MASA KINI TAHUN 2000- TERDIRI DARI GOLONGAN MUDA, TUA, PELAJAR, IPTS, IPTA DAN PELAJAR KOLEJ SAMADA LELAKI DAN PEREMPUAN. - MEREKA YANG BERPENDIDIKAN TINGGI, MEMPUNYAI PEKERJAAN TETAP KERAJAAN DAN SWASTA JUGA TERLIBAT. - DADAH YANG DIGUNAKAN ADA BERBAGAI-BAGAI JENIS PIL ECSTASY, SABU, GANJA, HEROIN DAN LAINLAIN. - KAWASAN TUMPUAN SEPERTI DI PANTAI, PERLADANGAN, PERKILANGAN, PEMBINAAN, INSTITUSI PENDIDIKAN SAMADA DIKAWASAN KAMPUNG ATAU BANDAR.

JENIS-JENIS DADAH DI DUNIAOPIAT - HEROIN, MORFIN, CANDU DAN CODEIN. KANABIS - GANJA DAN HASHISH. DEPRESEN - SEDATIF-HIPNOTIK JENIS BARBITURAT DAN BUKAN BARTIBURAT SERTA TRANQUILIZER STIMULANTS - JENIS AMFETAMIN DAN KOKAIN HULUSINOGEN - IYSERGIS ACID DIETHYLAMIDE(LSD) MESKALIN, PSILOSIBIN DESIGNER DRUGS- ANALOG FENTANY ANALOG PETHIDINE ANALOG METHAMPHETAMINE.

JENIS DADAH DI MALAYSIAJENIS HEROIN, GANJA, PIL ECSTASY, SYABU, CODIEN DAN JENIS AMPHETAMINE TYPE STIMULANTS (ATS)

KESAN-KESAN AKIBAT PENGUNAAN DADAH

GANJA - MENTAL DAN OTAK - PERUBAHAN PERSEPSI MASA DAN JARAK - MELEMAHKAN DAYA PEMIKIRAN DAN PERINGATAN. - MELEMAHKAN PERCAKAPAN DAN PENGIRAAN. - TIDAK BOLEH TIDUR. - FIZIKAL(BADAN) - MENDAPAT PENYAKIT JANTUNG - MEROSAKKAN OTAK - KEROSAKAN PARU-PARU.

HEROIN- MENTAL, FIZIKAL DAN EMOSI - KHAYALAN - BOLEH MEMBAWA MAUT APABILA SUKATAN (DOS) BERLEBIHAN . - TIDAK DAPAT MENGAWALPERGERAKAN BADAN. - JALAN TERHUYONG HAYANG. - CEPAT MARAH. - FIZIKAL(BADAN) - SUSUT BERAT BADAN DAN KURUS. - MUNTAH-MUNTAH, MATA BERAIR, HIDUNG BERHINGUS. - RISIKO JANGITAN PENYAKIT AIDS, HEPATITIS YANG AKAN MEMBAWA MAUT.

CANDU - MENTAL DAN OTAK - MELEMAHKAN DAYA PEMIKIRAN DAN PERINGATAN. - MELEMAHKAN PERCAKAPAN DAN PENGIRAAN. - FIZIKAL(BADAN) - KEROSAKAN PARU-PARU - LETIH DAN LESU PIL ECSTASY DAN SYABU - MENTAL DAN OTAK - PERUBAHAN PERGERAKAN IAITU GOYANG KEPALA HINGGA HABIS KEKUATAN DOS. - KEROSAKAN ORGAN BUAH PINGGAN, HATI DAN JANTUNG KERANA KEHILANGAN BANYAK AIR DALAM BADAN ( HAUS) - MELEMAHKAN PERCAKAPAN DAN PENGIRAAN - FIZIKAL(BADAN) - KEKEJANGAN OTOT - TEKANAN PERASAAN YANG TERUK SETELAH HABIS DOS - TINGKAHLAKU MENJADI AGRESIF. - KESAN BURUK KEPADA SISTEM SARAF PUSAT.

UNDANG-UNDANG DADAH DI MALAYSIAAKTA DADAH BERBAHAYA 1952 AKTA PENAGIH DADAH (RAWATAN DAN PEMULIHAN) 1983 AKTA DADAH BERBAHAYA (LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN KHAS) 1985 AKTA DADAH BERBAHAYA (PERLUCUTHAKAN HARTA) 1988 AKTA RACUN 1952

AKTA DADAH BERBAHAYA 1952SESEORANG ITU ADALAH DIANGGAP MENGEDAR DADAH SEKIRANYA DIDAPATI DIDALAM MILIKNYA :4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15 GRAM ATAU LEBIH HEROIN 15 GRAM ATAU LEBIH MORFIN 15 GRAM ATAU LEBIH CAMPURAN HEROIN ATAU MORFIN 1000 GRAM ATAU LEBIH CANDU MASAK 1000 GRAM ATAU LEBIH CAMPURAN CANDU MENTAH ATAU MASAK 200 GRAM ATAU LEBIH GANJA 200 GRAM ATAU LEBIH RESIN GANJA 200 GRAM ATAU LEBIH CAMPURAN GANJA ATAU RESIN GANJA 40 GRAM ATAU LEBIH KOKAIN 2000 GRAM ATAU LEBIH DAUN KOKA 50 GRAM ATAU LEBIH AMPHETAMINE TYPE STIMULANTS (ATS)

HUKUMANYA IALAH GANTUNG SAMPAI MATI MANDATORI DI BAWAH SEK. 39(B) ADB 1952

TAFSIRAN PENGEDARAN ( DIBAWAH SEK. 37 ADB 1952 )PENGEDARAN TERMASUKLAH SEMUA PERBUATAN SEPERTI MEMBUAT, MENGIMPORT, MENGEKSPORT, MENYIMPAN, MENYEMBUNYI, MEMBELI, MENJUAL, MEMBERI, MENERIMA MENYETOR, MENGURUS, MENGANGKUT, MEMBAWA, MENGHANTAR, MENYERAH,MENDAPATKAN, MEMBEKAL DAN LAIN-LAIN ADALAH DIANGGAP PENGEDAR DADAH BERBAHAYA.

SESEORANG ITU DIKATAKAN MELAKUKAN KESALAHAN DI BAWAH SEK. 39A(2) ADB 1952. JIKA DIDAPATI DIDALAM KAWALAN DAN MILIKNYA :5 - 15 GRAM HEROIN 5 - 15 GRAM MORFIN 5 - 15 GRAM CAMPURAN HEROIN ATAU MORFIN 250 - 1000 GRAM CANDU MASAK 250 - 1000 GRAM CAMPURAN CANDU MENTAH ATAU MASAK 50 - 200 GRAM GANJA 50 - 200 GRAM RESIN GANJA 50 - 200 GRAM CAMPURAN GANJA ATAU RESIN GANJA 15 - 40 GRAM KOKAIN 750 - 2000 GRAM DAUN KOKA 30 50 GRAM AMPHETAMINE TYPE STIMULANTS (ATS) HUKUMANYA IALAH PENJARA SEUMUR HIDUP DAN TIDAK LEBIH 20 TAHUN SERTA SEBATAN TIDAK KURANG 3 KALI DAN TIDAK LEBIH 10 KALI SEBATAN

SESEORANG ITU DIKATAKAN MELAKUKAN KESALAHAN DI BAWAH SEK. 39A(1) ADB 1952. JIKA DIDAPATI DIDALAM KAWALAN DAN MILIKNYA :2 - 5 GRAM HEROIN 2 - 5 GRAM MORFIN 2 - 5 GRAM CAMPURAN HEROIN ATAU MORFIN 100 - 250 GRAM CANDU MASAK 100 - 250 GRAM CAMPURAN CANDU MENTAH ATAU MASAK 20 - 50 GRAM GANJA 20 - 50 GRAM RESIN GANJA 20 - 50 GRAM CAMPURAN GANJA ATAU RESIN GANJA 5 - 15 GRAM KOKAIN 250 - 750 GRAM DAUN KOKA 5 20 GRAM AMPHETAMINE TYPE STIMULANTS (ATS) HUKUMANYA IALAH PENJARA TIDAK KURANG 2 TAHUN DAN TIDAK LEBIH 5 TAHUN PENJARA SERTA SEBATAN TIDAK KURANG 3 KALI DAN TIDAK LEBIH 5 KALI SEBATAN.

SESEORANG ITU DIKATAKAN MELAKUKAN KESALAHAN DI BAWAH SEK. 12(2) ADB 1952.JIKA DIDAPATI DIDALAM KAWALAN DAN MILIKNYA :KURANG DARIPADA 2 GRAM HEROIN KURANG DARIPADA 2 GRAM MORFIN KURANG DARIPADA 2 GRAM CAMPURAN HEROIN ATAU MORFIN KURANG DARIPADA 5 GRAM ATS HUKUMANYA IALAH DENDA TIDAK LEBIH RM 100,000.00 ATAU DIKENAKAN PENJARA SELAMA TEMPOH TIDAK LEBIH 5 TAHUN SESEORANG ITU DIKATAKAN MELAKUKAN KESALAHAN DI BAWAH SEK. 6 ADB 1952.JIKA DIDAPATI DIDALAM KAWALAN DAN MILIKNYA :KURANG 20 GRAM GANJA KURANG 20 GRAM RESIN GANJA KURANG 20 GRAM GANJA DAN RESIN GANJA KURANG 100 GRAM CANDU MENTAH DAN CANDU MASAK HUKUMANYA IALAH DENDA TIDAK LEBIH RM 20,000.00 ATAU PENJARA TIDAK LEBIH 5 TAHUN

AKTA PENAGIH DADAH (RAWATAN DAN PEMULIHAN)1983 SESEORANG BOLEH DITAHAN UNTUK UJIAN AIR KENCINGNYA DI BAWAH SEK. 3(1) APD(R&P) 1983 SEKIRANYA DISYAKI SEBAGAI PENAGIH DADAH. SETELAH DISAHKAN BAHAWA SESEORANG ITU ADALAH PENAGIH DADAH MAJISTRET BOLEH MEMBUAT PERINTAH MENURUT SEK. 6(1) SAMA ADA PENAGIH TERSEBUT. I. II. MENJALANI RAWATAN DAN PEMULIHAN SELAMA 2 TAHUN DAN KEMUDIAN MENJALANI JAGAAN LANJUTAN ATAU ; DILETAKKAN DI BAWAH PENGAWASAN SESEORANG PEGAWAI PEMULIHAN DAN POLIS UNTUK TEMPOH SELAMA 2 3 TAHUN.

AKTA DADAH BERBAHAYA (LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN KHAS)KATEGORI ORANG YANG BOLEH DITANGKAP DI BAWAH AKTA INI ADALAH SEPERTI BERIKUT :I II ORANG YANG TELAH DITANGKAP DI BAWAH SEK. 39B ADB 1952 DAN DIBEBASKAN OLEH MAHKAMAH KERANA KEKURANGAN BUKTI UNTUK DITUDUH DI MAHKAMAH. ORANG YANG DIS