carta organisasi jawatankuasa kokurikulum

Download Carta Organisasi Jawatankuasa Kokurikulum

Post on 18-Oct-2015

80 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

untuk panduan membuat organisasi

TRANSCRIPT

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA KOKURIKULUMSMK TAMAN PANGLIMA, ASSAM KUMBANG, TAIPINGTN HJ AZRAEI BIN HJ ISMAILPENGETUA

TN. HJ. MOHMAD BIN MAT HUSSINPENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SETIAUSAHAPN. FARIDAH BT SAAD

PENYELARAS 1M1SPN. MAIZATUL SHIMA BT. ABD RASAD

PENYELARAS SUKAN & PERMAINANEN KARUNAMURTHY A/L KUMARASAMY

SETIAUSAHA SUKANEN ZULKIFLI B ISMAIL

PEN. SETIAUSAHA SUKANEN. MD FAZLI B MOHAMMAD

PENYELARAS UNIT UNIFORMTN HJ ABDUL HAMID B HJ YAHAYA

GURU PENASIHAT SUKAN & PERMAINAN

GURU PENASIHAT PASUKAN BADAN BERUNIFORM

RUMAH LAKSAMANAEn. Md Shukri b Abu ShahidRUMAH TEMENGGUNGEn. Norddin bin Majid

PENYELARAS KELAB & PERSATUANEN. MOHD SHUKRI BIN ABU SHAHID

PENOLONGPN. SAMIHAH BT REZALI

RUMAH BENDAHARAEn Karunamurthi A/L KumarasamyRUMAH SHAHBANDARTn. Hj. Omar bin Mohd

GURU PENASIHAT KELAB DAN PERSATUAN

DASAR PENGURUSAN KOKURIKULUMTARGET KOKURIKULUM 2013

Mencapai sekurang-kurangnya tempat KETIGA dalam setiap pertandingan yang disertai.

1. PendahuluanKegiatan kokurikulum adalah sebahagian daripada kurikulum sekolah. Kokurikulum merupakan aktiviti luar bilik darjah yang mempunyai kurikulumnya tersendiri dan telah dijadualkan secara terancang untuk diaplikasikan di semua sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia. Kokurikulum bererti, apa-apa kegiatan yang dirancang lanjutan daripada proses pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah, yang memberi peluang kepada pelajar untuk menambah, mengukuh dan mengamalkan pengetahuan, kemahiran dan nilai hidup. Di samping bertujuan untuk mengukuh pembelajaran, kokurikulum dapat menyuburkan nilai-nilai murni, memupuk perpaduan antara kaum, dan mengembangkan bakat kepimpinan dan sedia berkhidmat dalam kalangan masyarakat selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan seorang insan yang berketerampilan dan seimbang dari segi intelek, emosi, rohani dan jasmani.

2. Kegiatan kokurikulum di sekolah kerajaan atau bantuan kerajaan mengandungi bidang berikut:- Penyertaan sukan dan permainan.2.1 Penyertaan persatuan dan kelab.2.2 Penyertaan dalam unit uniform.2.3 Lain-lain kegiatan yang ditentukan oleh Menteri.

3. Penyertaan pelajar dalam aktiviti kokurikulum adalah WAJIB. Setiap pelajar hendaklah mengambil bahagian dalam salah satu gerak kerja unit uniform, satu kegiatan persatuan atau kelab dan satu kegiatan sukan atau permainan. (Perkara 5.1 SPI Bil 1/1985 Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah).

4. Peruntukan Masa Dalam Warta Kerajaan bertarikh 28 Disember 1967, JLD.11, Bil. 27, No. 5652 telah dibuat ketetapan tentang pembahagian masa untuk Kegiatan Kokurikulum :

Sekolah Menengah TINGKATANALIRANPERUNTUKAN MASA

Peralihan, 1 - 3180 minit

4 dan 5

Sastera180 minit

Sains140 minit

Teknik100 minit

Pertanian140 minit

Perdagangan180 minit

SRT180 minit

(Nota: Peruntukan masa minimum seminggu)

5. Dasar Perlaksanaan Kokurikulum Dasar perlaksanaan kokurikulum terbahagi kepada tiga bidang lain: 5.1 Bidang kokurikulum fokus adalah diberi kepada perkara-perkara berikut : Pengukuhan kurikulum. Pemupukan bakat dan minat. Pengembangan potensi akademik. Pembinaan dan pemupukan semangat patriotisme dan setia kawan. Pengukuhan ketahanan dan disiplin diri. Keusahawanan, penabungan dan koperasi.5.2 Bidang pembangunan murid penekanan diberi kepada perkara-perkara berikut: Pengukuhan keyakinan diri. Peningkatan mutu kepimpinan murid. Pengukuhan disiplin dan sahsiah. Pendidikan pencegahan dadah. Motivasi. Bimbingan dan kaunseling. Pendidikan kerjaya.5.3 Bidang kebajikan murid tumpuan adalah kepada perkara-perkara berikut : Kesejahteraan murid . Kebajikan dan bantuan. Kebersihan ,keselamatan dan keceriaan persekitaran sekolah. Perlindungan dan keselamatan. Kesihatan.

6. Hala tuju Kokurikulum6.1 Penglibatan sekolah dalam kokurikulum sepanjang tahun.6.2 Penglibatan pelajar dalam kegiatan sukan dan permainan ,pasukan beruniform, persatuan dan kelab.6.3 Mengambil bahagian dalam acara-acara tertentu sukan dan permainan, pasukan beruniform di peringkat bahagian / kawasan dan negeri mengikut keputusan mesyuarat peringkat sekolah.6.4 Melahirkan atlet dan pemain yang berwibawa untuk mewakili kawasan dan negeri.6.5 Memastikan setiap pelajar mencapai tahap kesihatan dan kecergasan fizikal serta mental dan sosial yang sempurna.6.6 Berusaha mencapai kecemerlangan dalam setiap pertandingan , sekurang-kurangnya 10 terbaik .

PANDUAN MENGENDALIKANPERSATUAN, UNIT BERUNIFORM DAN KELAB PERMAINAN

PERKARATINDAKANTARIKH

KEAHLIAN Setiap pelajar wajib menyertai satu persatuan, satu badan beruniform dan satu kelab permainan/rumah sukanAKTIVITI1. UNIT UNIFORM Semua aktiviti yang dirancangkan hendaklah meliputi 3 aspek Kawad kaki Pembangunan sekolah mural, kawasan angkat, gotong-royong Perkhemahan Mesyuarat AJK sekurang-kurangnya 4 kali setahun Aktiviti lain yang berkaitan kuiz, pameran, kursus2. KELAB/PERSATUAN Semua aktiviti yang dirancangkan hendaklah meliputi aspek : Silibus wajib dadah. Bantuan kecemasan, kebersihan, kemahiran berfikir, public speaking, kajian masa depan, refleksi diri Keceriaan dalaman sekolah Lawatan Aktiviti yang berkaitan dengan persatuan (boleh rujuk buku panduan yang disediakan oleh JPN)3. KELAB PERMAINAN Semua aktiviti yang dirancangkan hendaklah meliputi : Kemahiran yang diperlukan Penyediaan pasukan pelapis Penyediaan pasukan sekolah Pertandingan-pertandingan persahabatan, tidak terbuka kepada semua muridPENDAFTARAN Pendaftaran akan diadakan untuk Persatuan/Kelab dan Unit Beruniform khusus untuk pelajar Tingkatan 1/Tingkatan 4 dan pelajar baru sahaja.JADUAL PERJUMPAAN Persatuan Akademik Rabu (2.00 3.30) Unit Uniform Rabu (2.00 3.30) Kelab Permainan Sabtu (8.00 10.00 pg) Minggu 2 , 4

PERJUMPAAN RUMAH SUKAN Laksamana Isnin (4.30 6.00 ptg) Temenggung Selasa (4.30 6.00 ptg) Shahbandar Rabu (4.30 6.00 ptg) Bendahara Khamis (4.30 6.00 ptg)MESYUARAT PERTAMA Mesyuarat AJK pertama dengan guru penasihat adalah untuk memilih AJK dan menetapkan aktiviti yang akan diadakan untuk sesi persekolahan.

KURSUS PEMANTAPAN PENGURUSAN KELAB/PERSATUAN Kursus akan diadakan dalam bulan Januari. BUTIRAN FAIL- Maklumat berikut dikehendaki disediakan dalam 3 salinan Perlembagaan Butir Peribadi ahli (nama, kad pengenalan, kelas) Carta Gantt Objektif Minit Mesyuarat Kehadiran Pelajar- Maklumat di atas hendaklah dimasukkan ke dalam Fail untuk simpanan sekolah Fail untuk simpanan penasihat Buku perjumpaan / minit mesyuarat

- Fail Kelab Permainan/Unit Uniform/Persatuan untuk simpanan sekolah hendaklah dilengkapi dan diserahkan kepada PK Koku.- Fail Kelab Permainan/Unit Uniform/Persatuan hendaklah disimpan oleh Penasihat- Buku Perjumpaan/minit mesyuarat dilengkapi oleh Pengerusi/Setiausaha pada setiap perjumpaan.- Satu salinan minit mesyuarat hendaklah dimasukkan ke dalam fail sekolah setiap kali selepas setiap mesyuarat dan perjumpaan.

BORANG PEMBERITAHUAN KEPADA IBU BAPA Sila ambil borang ini daripada Penyelaras Kokurikulum untuk pengetahuan ibu bapa tentang penglibatan pelajar dalam unit uniform dan permainan

SURAT KEBENARAN KEPADA IBU BAPA Surat kebenaran untuk aktiviti luar seperti lawatan/pertandingan/tugasan/ceramah/kursus dll hendaklah disediakan dalam 1 salinan untuk simpanan penasihat. Penasihat perlu membawa bersama surat kebenaran itu semasa aktiviti dijalankan.

BORANG CATATAN AKTIVITI LUAR Penasihat sila catatkan dalam Buku Catatan Aktiviti Luar Kelab/ Unit Uniform/Persatuan bagi aktiviti ;lain daripada yang telah dirancangkan (seperti pertandingan/lawatan/tugasan/ceramah/kursus dll). Borang tersebut ada di atas meja PK Koku.

KEDATANGAN AHLI Sila laporkan kepada PK HEM/Penyelaras Kokurikulum, jika ada ahli 3 kali berturut-turut tidak hadir untuk perjumpaan, sebelum penasihat mengambil tindakan muktamad.

KAD KEHADIRAN AKTIVITI KOKURIKULUM Semua pelajar mesti membeli buku tersebut yang akan digunakan daripada Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5. Kad boleh didapati daripada Koperasi sekolah dengan harga RM0.60 satu. Guru Penasihat hendaklah tandatangan kad semasa perjumpaan diadakan. Kad ini akan disimpan oleh guru.

LAPORAN TAHUNAN Laporan Tahunan kegiatan kokurikulum perlu dihantar kepada Penyelaras Koku pada tarikh yang ditetapkan. Sekurang-kurangnya terdapat satu laporan bergambar aktiviti induk.

PAPAN KENYATAAN Papan Kenyataan Persatuan/Kelab Permainan/Unit Uniform hendaklah sentiasa dihias penuh dan menarik, serta ditukar sebulan sekali. Pertandingan papan kenyataan terbaik akan dijalankan. Pengadilan akan dilakukan pada akhir tahun. Hadiah akan diberi sewaktu MAC.

PERTANDINGAN DALAMAN Papan Kenyataan Terbaik Persatuan/Kelab Permainan/Unit Beruniform Paling Aktif Kawasan Angkat Terbaik

SIJIL PENGHARGAAN / KEPUJIAN Sila rujuk (Buku Panduan) untuk panduan mengisi Sijil-sijil Penghargaan dan Kepujian dalam bidang Koku. Sijil-sijil ini hendaklah diisi setelah selesai semua perjumpaan di akhir tahun.

AKTIVITI LAWATAN / PERKHEMAHAN Sila lihat panduan dalam (Buku Panduan) apabila Penasihat ingin mengadakan lawatan atau perkhemahan.Penasihat

Penasihat

Penasihat

Penasihat

Penasihat

Penasihat

Ketua Guru Rumah

PenasihatAJK

PenasihatSetiausaha

Penasihat

PenasihatPengerusiSetiausaha

PenasihatPengerusiSetiausaha

PenasihatPengerusiSetiausaha

Penasihat

Januari/Februari

Januari ~Ogos

Januari ~Ogos

Januari ~Ogos

Januari

Januari ~Ogos

Januari

Januari

Jan

Februari ~Ogos

Ogos

Recommended

View more >