cara menjahit manik dan

Download CARA MENJAHIT MANIK DAN

Post on 02-Apr-2018

271 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    1/9

    SULAMAN BUNGA DAHLIA

    Jom belajar cara buat sulaman bunga dahlia...alahhh senang jer... tapi yang baru nak start macam akukira kekok jugak..hehehe..

    Mula-mula kita buatkan bulatan pada kain,selepas itu tandakan titik tengah didalam bulatan bahagikankepada 8 bahagian tapi 4 garis seperti rajah dibawah (A, E, G, C jelas) bagi memudahkan kitamembezakan (H, B, F, D garis putus2)..tandakan A sampai H..mulakan jarum dan benang dari bawahkain tanda A di bahagian atas

    selepas itu ambilkan labuci pastikan di bahagian depan dahulu dimasukkan ke dalam jarum,kemudianmasukkan labuci yang diterbalik di bahagian belakang ,masukkan pula labuci saiz kecil dan manikkecil.Ulangkan proses tadi sehingga 3 kali, Akhir sekali masukkan labuci besar (bahagian belakang )dan masukan labuci kecik , dan masukkan jarum ditengah tanda bulatan dan kemudian keluarkan

    jarum di bahagian B

    Buatkan proses kelopak bunga tadi dari tanda A,B,C,D,E,F,G,dan H.Untuk ditengah-tengah kelopakbunga kita masukkan manik besar. Dan masukkan jarum tue ke tepi manic dan tarik ke bawah kain Jahitmati dibelakang kain.Selesai sudah...

    http://2.bp.blogspot.com/-LF6q7FxPuFU/T40mRmacI9I/AAAAAAAAAgA/22YtoJsvbzQ/s1600/dahlia1.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-ESFIy_J-3mU/T40mDC_OX2I/AAAAAAAAAf4/pjcWf7Vcqow/s1600/dahlia.jpghttp://2.bp.blogspot.com/-LF6q7FxPuFU/T40mRmacI9I/AAAAAAAAAgA/22YtoJsvbzQ/s1600/dahlia1.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-ESFIy_J-3mU/T40mDC_OX2I/AAAAAAAAAf4/pjcWf7Vcqow/s1600/dahlia.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    2/9

    Jahit Manik Tabur

    Langkah-langkah:

    1. Sediakan manik yang bersesuaian dengan kombinasi warna kain & manik. Benang seelok-eloknya sama warna dengan warna kain.

    http://1.bp.blogspot.com/-geRINOfvD1Q/T40r1tIZMWI/AAAAAAAAAgI/_zmOFQZ6WNY/s1600/Photo-0030.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0145.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0056.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0057.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-geRINOfvD1Q/T40r1tIZMWI/AAAAAAAAAgI/_zmOFQZ6WNY/s1600/Photo-0030.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0145.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0056.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0057.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-geRINOfvD1Q/T40r1tIZMWI/AAAAAAAAAgI/_zmOFQZ6WNY/s1600/Photo-0030.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0145.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0056.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0057.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-geRINOfvD1Q/T40r1tIZMWI/AAAAAAAAAgI/_zmOFQZ6WNY/s1600/Photo-0030.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0145.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0056.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0057.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-geRINOfvD1Q/T40r1tIZMWI/AAAAAAAAAgI/_zmOFQZ6WNY/s1600/Photo-0030.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0145.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0056.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0057.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    3/9

    2. Mulakan menjahit manik ikut suka mana-mana arah dan anggarkan jarak di antara setiapmanik adalah sama/hampir sama mengikut kepadatan yang diinginkan (sama ada jarak ataurapat).

    3. Manik dijahit satu persatu atau boleh juga gunakan 2 biji sekali. Cucuk jarum dari bawah kain,

    masukkan sebutir manik dan cucuk semula jarum ke bawah jaraknya sama dengan saiz manik.

    4. Penuhkan manik di kawasan atau zonnya yg berhampiran.

    http://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0092.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0092.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0092.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    4/9

    ***Tips atau rahsia nak cepatkan jahit manik tabur ni ialah letakkan beberapa campuran manik yang hendak dijahit pada telapak tangan dan semasa menjahit, ambik manik dari telapak tangankiri seperti gambar di bawah. Semasa menjahit pegang jarum dengan tangan kanan (bg yang

    bukan kidal). Manakala tangan kiri digenggam supaya manik tidak jatuh/bertabur.

    Walaupun teknik ini nampak senang, tapi ramai juga yang mengeluh apabila nak menyiapkannya. Jadi jangan lupa praktikkan tips yang cheq-sue bagi nih. Selamat mencuba!

    Jahit Manik "Baby Daisy"

    http://www.cheqsue.com/blog/2008/07/05/jahit-manik-baby-daisy/http://www.cheqsue.com/blog/2008/07/05/jahit-manik-baby-daisy/http://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0283.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0098.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0094.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0283.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0098.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0094.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0283.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0098.jpghttp://cheq-sue.com/images/1133f5158e8f_137B7/IMG_0094.jpghttp://www.cheqsue.com/blog/2008/07/05/jahit-manik-baby-daisy/
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    5/9

    Salam ceria kawan-kawan sekalian. Dah lama benar cheq tak update blog ni dengan artikelsulaman. Ada perkara dan urusan lain yang lebih memerlukan tumpuan dan perhatian cheqterutama dalam urusan kerja hakiki di pejabat. Rasa bersalah pun ada. Menyedari itu.kali inicheq berbesar hati berkongsi dengan pembaca setia blog cheq-sue.com dengan teknik jahitanmanik baby daisy seperti yang diminta oleh Putri - Nian. Harap ia dapat mengubati kerinduan

    kalian pada celoteh cheq-sue:)

    Cheq bercadang nak hiaskan dress flower girl Aisyah ni dengan manik baby daisy. Oleh itucheq telah pilih manik pearl kuning sebagai tengah bunga dan manik round toho warna creamuntuk kelopak bunga. Teknik jahit manik ini amat mudah dan hasilnya juga amat comel. Sangatcantik bila dijahit pada baju kanak- kanak/baby, sesuai dengan namanya iaitu baby daisy.

    Langkah-langkah:

    1. Cucuk jarum dari bawah kain dan masukkan manik pearl utk tengah bunga. Cucuk jarumke bawah kain. Atau cara dibawah :

    Selepas itu pegang benang dan cocok jarum ker sebelah bahagian kanan danmasukkan ke dalam lubang pearl tadi dan cocok sebelah kiri dan masukkan manickecik (8 biji)

    http://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0248.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0272.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0248.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0272.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    6/9

    2. Cucuk semula jarum dari bawah kain ke atas dan masukkan 8 biji manik bulat (perlu di ingatsaiz manik ini perlu lebih kecil daripada manik utk tengah bunga. Bilangan manik bulat

    bergantung kepada saiz lilitan pada manik tengah. Sekiranya manik tengah lebih besar makalebih banyak manik bulat diperlukan untuk membuat lilitan penuh supaya membentuk kelopak

    bunga.

    3. Lilitkan manik bulat mengelilingi manik pearl (tengah bunga) dan cucuk jarum ke bawah dihujung lilitan.

    http://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0263.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0265.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0275.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0257.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0273.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0263.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0265.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0275.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0257.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0273.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0263.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0265.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0275.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0257.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0273.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0263.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0265.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0275.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0257.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0273.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0263.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0265.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0275.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0257.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0273.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    7/9

    4. Cucuk jarum dari bawah dan keluarkan jarum di celah manik ke-4 (ikut bilangan separuhlilitan). Cucuk semula jarum ke bawah untuk mematikan jahitan supaya lilitan manik tidak terangkat seperti gambar di bawah.

    http://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0278.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0267.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0262.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0278.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0267.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0262.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0278.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0267.jpghttp://cheq-sue.com/images/JahitManikBabyDaisy_F4F/IMG_0262.jpg
  • 7/27/2019 CARA MENJAHIT MANIK DAN LABUCI.docx

    8/9

    5. Siaplah jahitan manik baby daisy. Selamat mencuba

    Teknik bunga bintang

    1. Atas kain buat bentuk rangka bungaCth:

    2. Masukkan benang pada jarum. Dan buat jahit mati sebelum mulakan..