cabaran penggunaan internet dan media sosial

Download Cabaran penggunaan internet dan media sosial

Post on 28-Nov-2014

6.522 views

Category:

Technology

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Cabaran dunia sosial Internet...

TRANSCRIPT

 • 1. Keselamatan Data dan Internet.Pengenalan .Internet adalah merupakan lebuhraya maklumat yang terbesar, Iamenyediakan platform komunikasi yang cemerlang melalui aplikasi yangtidak terkira banyaknya seperti forum dalam talian, berbual saluran dalamtalian, video streaming, blog dan banyak lagi.Terkini, kita semakin banyak menyimpan data di Internet, dengan pelbagaiaplikasi Online, Offline dan bermacam data sulit yang perlu dijagakerahsiaannya. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 2. Keselamatan Data dan Internet.Antara yang Perlu diberi perhatian1- Privasi anda2- Ketagihan Internet3- Pengendap & Pembulian Internet4- Ancaman lain5- Bagaimana untuk melindungi diri anda? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 3. Statistik-statistik Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 4. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 5. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 6. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 7. Internet. Statistik Perbankan Internet di Malaysia717.2 juta transaksi e-money direkodkandengan jumlah RM2.2 billion padatahun 2009 40.1% 564.1 juta transaksi (perbankan internet) dengan jumlah RM801.4 billion. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 8. Internet.Statistik Pengguna Media Sosial Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 9. Internet dan Media Sosial.Statistik Pengguna Media Sosial FaceBook di Malaysia, berdasarkan jantina dan umur Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 10. Internet dan Media Sosial. Statistik Pengguna Media Sosial Internet Twitter dari Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 11. Internet dan Media Sosial.Statistik Pengguna Media Sosial FaceBook di Malaysia, berdasarkan jantina dan umur Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 12. Internet dan Media Sosial. Peningkatan insiden selaras dengan peningkatan jumlah pengguna. CyberSecurity Malaysia mencatatkan kira-kira 324 insiden siber yang berkaitan dengan Laman Rangkaian sosial. Pada suku pertama tahun 2011 sahaja, terdapat kira-kira 177 insiden berkaitan (kes) yang dilaporkan kepada MyCERT. Peningkatan dalam bilangan kes yang dilaporkan adalah selaras dengan peningkatan SNS pengguna (penggunaan). Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 13. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 14. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 15. Internet. Statistik Jenayah Siber Computer 51% Sexual 7% viruses/malware predation Online 10% Phishing 9% scams7% Online Credit Social network 7% profile hackingcard fraud Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 16. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 17. Ancaman Privasi Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 18. Ancaman Privasi. Media adalah dianggap sebagai saluran komunikasi yang sangat baik. Walau bagaimanapun, tidak ramai di antara kita sedar bahawa secara umumnya SNS adalah tidak selalu melindungi keselamatan dan privasi orang ramai. Manusia (pengguna SNS) cenderung untuk berkongsi banyak perkara dengan orang lain sesiapa sahaja yang mereka percaya. Tanpa berhati-hati mengkonfigurasi "privasi" yang sesuai tetapan, siaran-siaran di dinding, gambar atau profil boleh didedahkan kepada orang yang tidak diketahui anda. Tambahan pula, telefon bimbit kini kebanyakannya dilengkapi dengan kamera. Adalah menjadi perkara biasa dengan perkakasan yang sama, pemilik biasanya memasang aplikasi SNS di atasnya. Disebabkan kemudahan menggunakan SNS, rakan mungkin secara spontan mengambil gambar anda dan tanpa disedari dikirim ke laman web tanpa anda menyedarinya. Apakah yang akan berlaku jika gambar yang diambil tidak sebenarnya yang sesuai untuk tontonan umum? Kita tahu bahawa gambar boleh menerangkan banyak perkataan. Oleh itu, sangat mungkin bahawa gambar-gambar anda mungkin akan berakhir di ruang siber tanpa kita sedari dan berpotensi merosakkan reputasi anda. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 19. Ancaman Privasi. Ancaman Privasi Ancaman privasi boleh berlaku di rumah dan dimana-mana sahaja. Tahukah anda, pengguna Wifi mudah terdedah kepada ancaman keselamatan Internet jika menggunakan Wifi Awam untuk mengakses Internet Begitu juga sekiranya anda menggunakan telefon pintar yang disambungkan kerangkaian tidak selamat. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 20. Ancaman Privasi. Ada syarikat akan memberikan bayaran amat lumayan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda dan pembekal perkhidmatan di web tidak sabar-sabar untuk mendapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai anda. Mereka menjejaki setiap langkah anda di web untuk belajar banyak tentang tabiat dan aktiviti pelayaran anda yang mungkin. Tujuan mereka ialah untuk mengumpul maklumat mengenai orang ramai yang menggunakan sns, demografi mereka, pendapatan, dan tabiat, dan mereka boleh mendapatkan gambaran lengkap mengenai siapa anda dan bagaimana untuk meyakinkan anda untuk membeli produk mereka. Mereka tahu mengenai anda, segala-galanya termasuk maklumat peribadi anda. Adakah anda rasa selamat? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 21. Ketagihan Internet (IAD) Cabaran Penggunaan