cabaran penggunaan internet dan media sosial

of 54 /54

Author: shaiffulnizam-mohamad

Post on 28-Nov-2014

6.541 views

Category:

Technology


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Cabaran dunia sosial Internet...

TRANSCRIPT

 • 1. Keselamatan Data dan Internet.Pengenalan .Internet adalah merupakan lebuhraya maklumat yang terbesar, Iamenyediakan platform komunikasi yang cemerlang melalui aplikasi yangtidak terkira banyaknya seperti forum dalam talian, berbual saluran dalamtalian, video streaming, blog dan banyak lagi.Terkini, kita semakin banyak menyimpan data di Internet, dengan pelbagaiaplikasi Online, Offline dan bermacam data sulit yang perlu dijagakerahsiaannya. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 2. Keselamatan Data dan Internet.Antara yang Perlu diberi perhatian1- Privasi anda2- Ketagihan Internet3- Pengendap & Pembulian Internet4- Ancaman lain5- Bagaimana untuk melindungi diri anda? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 3. Statistik-statistik Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 4. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 5. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 6. Internet.Statistik Pengguna Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 7. Internet. Statistik Perbankan Internet di Malaysia717.2 juta transaksi e-money direkodkandengan jumlah RM2.2 billion padatahun 2009 40.1% 564.1 juta transaksi (perbankan internet) dengan jumlah RM801.4 billion. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 8. Internet.Statistik Pengguna Media Sosial Internet di Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 9. Internet dan Media Sosial.Statistik Pengguna Media Sosial FaceBook di Malaysia, berdasarkan jantina dan umur Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 10. Internet dan Media Sosial. Statistik Pengguna Media Sosial Internet Twitter dari Malaysia Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 11. Internet dan Media Sosial.Statistik Pengguna Media Sosial FaceBook di Malaysia, berdasarkan jantina dan umur Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 12. Internet dan Media Sosial. Peningkatan insiden selaras dengan peningkatan jumlah pengguna. CyberSecurity Malaysia mencatatkan kira-kira 324 insiden siber yang berkaitan dengan Laman Rangkaian sosial. Pada suku pertama tahun 2011 sahaja, terdapat kira-kira 177 insiden berkaitan (kes) yang dilaporkan kepada MyCERT. Peningkatan dalam bilangan kes yang dilaporkan adalah selaras dengan peningkatan SNS pengguna (penggunaan). Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 13. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 14. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 15. Internet. Statistik Jenayah Siber Computer 51% Sexual 7% viruses/malware predation Online 10% Phishing 9% scams7% Online Credit Social network 7% profile hackingcard fraud Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 16. Internet dan Media Sosial.Statistik Laporan Penyalahgunaan Internet & Media Sosial Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 17. Ancaman Privasi Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 18. Ancaman Privasi. Media adalah dianggap sebagai saluran komunikasi yang sangat baik. Walau bagaimanapun, tidak ramai di antara kita sedar bahawa secara umumnya SNS adalah tidak selalu melindungi keselamatan dan privasi orang ramai. Manusia (pengguna SNS) cenderung untuk berkongsi banyak perkara dengan orang lain sesiapa sahaja yang mereka percaya. Tanpa berhati-hati mengkonfigurasi "privasi" yang sesuai tetapan, siaran-siaran di dinding, gambar atau profil boleh didedahkan kepada orang yang tidak diketahui anda. Tambahan pula, telefon bimbit kini kebanyakannya dilengkapi dengan kamera. Adalah menjadi perkara biasa dengan perkakasan yang sama, pemilik biasanya memasang aplikasi SNS di atasnya. Disebabkan kemudahan menggunakan SNS, rakan mungkin secara spontan mengambil gambar anda dan tanpa disedari dikirim ke laman web tanpa anda menyedarinya. Apakah yang akan berlaku jika gambar yang diambil tidak sebenarnya yang sesuai untuk tontonan umum? Kita tahu bahawa gambar boleh menerangkan banyak perkataan. Oleh itu, sangat mungkin bahawa gambar-gambar anda mungkin akan berakhir di ruang siber tanpa kita sedari dan berpotensi merosakkan reputasi anda. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 19. Ancaman Privasi. Ancaman Privasi Ancaman privasi boleh berlaku di rumah dan dimana-mana sahaja. Tahukah anda, pengguna Wifi mudah terdedah kepada ancaman keselamatan Internet jika menggunakan Wifi Awam untuk mengakses Internet Begitu juga sekiranya anda menggunakan telefon pintar yang disambungkan kerangkaian tidak selamat. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 20. Ancaman Privasi. Ada syarikat akan memberikan bayaran amat lumayan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda dan pembekal perkhidmatan di web tidak sabar-sabar untuk mendapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai anda. Mereka menjejaki setiap langkah anda di web untuk belajar banyak tentang tabiat dan aktiviti pelayaran anda yang mungkin. Tujuan mereka ialah untuk mengumpul maklumat mengenai orang ramai yang menggunakan sns, demografi mereka, pendapatan, dan tabiat, dan mereka boleh mendapatkan gambaran lengkap mengenai siapa anda dan bagaimana untuk meyakinkan anda untuk membeli produk mereka. Mereka tahu mengenai anda, segala-galanya termasuk maklumat peribadi anda. Adakah anda rasa selamat? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 21. Ketagihan Internet (IAD) Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 22. Ketagihan seks siber (cybersexual) Ketagihan yang berkaitan dengan laman web Internet (IAD) berunsur lucah atau bersembang dengan rakan yang sehaluan berkaitan dengan seks. Ini menyebabkan mereka khayal dan ada yang melayari internet sehingga lewat pagi. permainan internetketagihan hubungan iaitu meliputi perjudian dan permainan games secara online dan seumpamanya. rakan baru atau Mereka akan berusaha untuk memenangi perlawanan sehingga lupa cyber relations dengan kerja, makan dan tidurketagihan hubungan rakan baru atau cyber relations ketagihan melalui chat atau e-mel atau perbincangan kumpulan. Sekiranya rakan internet ini sehaluan maklumat dengan mereka, maka kedua-dua pihak akan iaitu individu ingin tahu maklumat yang tiada menjadikan mereka terus menghadap internet penghujungnya di mana mereka akan menemui sehingga lewat pagi. setiap perkara baru. Selain daripada itu ada dikalangan mereka sentiasa ingin mencari permainan komputer baru atau teknologi komputer terbaru Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 23. Pembulian Alam Siber & Pengendapan Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 24. Internet dan Media Sosial. Pembulian Alam Siber/Internet! Definisi buli siber adalah gangguan yang berterusan, sebarang penghinaan yang dilakukan di alam siber iaitu internet, tanpa wayar atau telefon ke atas remaja. Pembuli di alam siber lebih agresif kerana identiti mereka yang tidak diketahui. (AITI Cyber Safety) Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 25. Internet dan Media Sosial. Beza antara Buli Siber dan Buli FizikalPembuli Siber/Internet boleh Si Pembuli dikenali dengan nama dan rupamenggunakan menyamar di dalam biliksembang, program mesej segera, mesejteks telefon bimbitMesej dalam forum Internet boleh dilihat Pembuli dan yang dibuli berdepan, secara Siber VS Fizikalhanya oleh penghantar dan penerima, langsungdengan itu di luar peraturan jangkauanpihak berkuasa itu.Bebas mengendalikan teknologi tanpa Tidak bebas, boleh dikenalpastikebimbangan bahawa ibu bapa akanmengetahui mereka membuli atau dibuliMembuli secara mental Menggunakan Fizikal dan kekerasan Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 26. Internet dan Media Sosial. Pengendapan / Cyber StalkerAmalan Pembuli Siber tidak terhad kepada kanak-kanak dan, sementara tingkah laku yangdikenal pasti oleh takrif yang sama pada orang dewasa, perbezaan dalam kumpulan umurkadangkala dirujuk sebagai pengendapan siber atau gangguan siber apabila dilakukan olehorang dewasa terhadap orang dewasa, kadang-kadang yang terarahkan atas dasar seks.Taktik biasa yang digunakan oleh pengendap siber adalah daripada merosakkan enjincarian atau ensiklopedia, mengancam pendapatan mangsa, pekerjaan, reputasi, ataukeselamatan. Satu corak yang berulang-ulang tindakan itu terhadap sasaran oleh orangdewasa yang boleh dianggap sebagai pengendapan siber. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 27. Internet dan Media Sosial. Pengendapan / Cyber StalkerAmalan Pembuli Siber tidak terhad kepada kanak-kanak dan, sementara tingkah laku yangdikenal pasti oleh takrif yang sama pada orang dewasa, perbezaan dalam kumpulan umurkadangkala dirujuk sebagai pengendapan siber atau gangguan siber apabila dilakukan olehorang dewasa terhadap orang dewasa, kadang-kadang yang terarahkan atas dasar seks.Taktik biasa yang digunakan oleh pengendap siber adalah daripada merosakkan enjincarian atau ensiklopedia, mengancam pendapatan mangsa, pekerjaan, reputasi, ataukeselamatan. Satu corak yang berulang-ulang tindakan itu terhadap sasaran oleh orangdewasa yang boleh dianggap sebagai pengendapan siber. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 28. Ancaman lainMasalah-masalah lain melibatkan keselamatan Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 29. Ancaman lain Masalah-masalah lain melibatkan keselamatan Kecurian IdentitiVirus dan Malware Hacking!/Pengodaman Pemalsuan maklumat Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 30. Kecurian IdentitiKecurian identiti online bukanlah satu fenomena baru kepada banyak pengguna Internet.Walau bagaimanapun, sekarang ini Setiap minit, beribu-ribu individu dan banyak syarikatyang menjadi mangsa penjenayah siber dan penyerang yang semakin canggih. Merekamenggunakan pelbagai teknik seperti kejuruteraan sosial, phishing dan modus operandilicik melalui Internet yang mensasarkan mangsa berpotensi yang tidak bersalah.Mereka mengenal pasti kelemahan dan mengeksploitasi e-mel, mesej segera (IM) dan webuntuk mengelabui potensi mangsa ke dalam menghantar mereka kelayakan pengguna danmaklumat peribadi, di samping maklumat sulit berkaitan dengan syarikat mangsa.Maklumat ini dan kelayakan yang boleh dimanipulasi untuk banyak aktiviti berniat jahatpada bersih dan bagi keuntungan kewangan. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 31. Bagaimana Kecurian Identitiini boleh dilakukan/berlaku?Phishing!Menghantar emel palsu yang menyamar sebagai pihak bank dan menghantar anda kelaman web palsu bank tertentuPharmingPharming tidak kelihatan! dimana penjenayah siber mengambil alih pelayan namadomain (DNS) daripada tapak syarikat komersial dan menghantar permintaan webpengunjung ke tapak web palsu. Pada asasnya, sesiapa yang masuk ke alamat web yangtulen akan dihantar ke laman web palsu yang hampir serupa. Jika laman web kelihatansama seperti tapak yang asli, mangsa akan memasukkan peribadi beliau tanpa berfikirdua kali. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 32. Bagaimana Kecurian Identitiini boleh dilakukan/berlaku?Spywarememuat turun spyware atau perisan perosak. Spyware adalah tidak begitu ketara keranaia biasanya didatangkan sekali dengan freewares lain seperti screen saver, alat editinggambar, ikon smiley, dan lain-lain. Ia juga boleh dimuat turun apabila orang ituditipu memuat turun e-mel yang berbahaya lampiran atau apabila dia / dia melawatsebuah laman web yang dijangkiti dengan kod berniat jahat. Program kemudianmengumpul maklumat peribadi, seperti nombor kad kredit dan nombor akaun bank.maklumat ini akan dihantar kepada penjenayah siber yang menggunakannya untukmencuri identiti seseorang. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 33. Bagaimana Kecurian Identitiini boleh dilakukan/berlaku?Rangkaian Profil SosialSetelah data dimasukkan ke dalam talian, adalah mustahil untuk dikeluarkan sepenuhnyaLaman rangkaian sosial telah menjadi kawasan-kawasan titik panas bagi penjenayahsiber untuk mencuri identiti.CthnyaNama, rakan kongsi, binatang kesayangan, nama ibu, sekolah mereka pergi kepada atautarikh lahir, menyediakan petunjuk cemerlang kepada penjenayah siber untukmemikirkan kata laluan mereka. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 34. Bagaimana Kecurian Identitiini boleh dilakukan/berlaku?Rangkaian Data Online yang mudah dibacaTahukah anda, data-data kita memang boleh diperolehi secara mudah terutama bagipengguna-pengguna sistem Online,ContohnyaEmis, EGHRMIS Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 35. Bagaimana Kecurian Identiti ini bolehdilakukan/berlaku? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 36. Bagaimana Kecurian Identiti ini bolehdilakukan/berlaku? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 37. Pemalsuan maklumat? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 38. Ancaman KeselamatanPemintasan Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 39. Ancaman KeselamatanKesan Virus, Spyware dan trojan sebelum iamencuri maklumat dari PC anda. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 40. Ancaman KeselamatanVirus, SpyWare dll..Kesan Virus, Spyware dan trojan sebelum iamencuri maklumat dari PC anda. Top 20 Virus, trojan dan Top 20 perisian malware ditemui dalam berbahaya di Internet ~ pc pengguna dari Kaspersky Lab 2012. seluruh dunia. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 41. Ancaman KeselamatanHacking! Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 42. Bagaimana untukmelindungi diri anda? Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 43. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Lakukan Transaksi Online dihalaman webselamat sahajal Log Masuk dengan menaip URL yang betul, jangan klik links dari emel yang diterima. Jika anda menggunakan perbankan Online, pastikan Bank tersebut menggunakan Sijil SSL seperti contoh disebelah, EV SSL dan SSL biasa. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 44. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Jangan Klik links dari mana-mana emel yangmenyatakan mereka dihantar oleh mana-manabank! Jika anda menggunakan perbankan Online, pastikan Bank tersebut menggunakan Sijil SSL seperti contoh disebelah, EV SSL dan SSL biasa. Contoh emel phishing yang dihantar Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 45. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Pasang Perisian DontPhishMe dari MyCertBoleh dimuat turun untuk Contoh tapak web palsuFireFox dan Chrome secara Maybank yang dikesan olehpercuma! DontPhishMe, anda diberikan Amaran! Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 46. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Pasang Perisian Antivirus atau KeselamatanInternetTerdapat banyak pilihan Antivirus, anda boleh dapatkan yang percuma diinternet, laporandiatas dikeluarkan pcmag.com mengenai keberkesanan produk antivirus percuma.Sebaiknya, pasang perisian Keselamatan Internet sekaligus.Sebelum memuat turun antivirus, sila tanya rakan-rakan anda atau google terlebih dahulu bagimempastikan anda memuat turun Antivirus sebenar, Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 47. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Gunakan Katalaluan lebih selamat! Tetapi bagaimana anda boleh membuat kata laluan anda lebih selamat?Anda perlu menggunakan katalaluan sepanjang 8 huruf keatas, Tidak mempunyai maksud ataudiambil terus dari kamusGunakan gabungan huruf, nombor, dan simbol. Jangan gantikan huruf dalam satu perkataandengan simbol (contohnya, menggunakan simbol @ di tempat A);Gunakan campuran huruf kecil dan huruf besar.lebih kompleks, lebih baik. Terbaik, jika dapat gabungkan simbol dan abjad angka pelbagaiyang mana tidak ada sesiapa pun tahu selain anda. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 48. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Gunakan Katalaluan lebih selamat! Anda boleh cuba perkhidmatan dari http://howsecureismypassword.net/ Gunakan pengurus katalaluan KeePass seperti disebelah untuk membantu anda menyimpan kesemua katalaluan anda. KeePass adalah percuma. Percuma Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 49. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Sentiasa kemaskini Sistem Operasi PC Anda. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 50. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Gunakan Perisian Asli / Muat turun perisian Asli. Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 51. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Lindungi anak anda semasa menggunakan komputerPasang Parental Control(Percuma untuk pengguna Windows Asli) Hadkan masa penggunaan Menilai kesesuaian perisian permainan mengikut ratingBoleh gunakan untuk Hadkan laman web boleh dilawati Boleh tetapkan perisian yang boleh digunakan Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 52. Bagaimana untukmelindungi diri anda?Berhati-hati menggunakan Public WIFIAnda mungkin menghadapi masalah serangan MITMatau session hijacking. Gunakan VPN @ tunneling Pastikan log masuk ke web menggunakan SSL @ HTTPS Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.
 • 53. TamatKredit kepada MyCert, CSM, Kaspersky dan lain-lain atas statistik Cabaran Penggunaan Internet dan Media Sosial.