bunyi vokal.ppt

Upload: jurainy-hussain

Post on 19-Oct-2015

212 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

AHLI KUMPULAN

ABD RAHIM BIN MOHAMED SAIDAMRIL ZALHA BIN RAMLI MOHD YUNOSSHAIFUL RAFEUL BIN SHAFFIEFARHANA BINTI CHE JAAFAR @ MUSTAFANURUL SULIZA BINTI HASHIMNORSAADAH BINTI LOKMANBUNYI VOKALMenurut Mohamad Yunus Maris (1964), terdapat lapan buah vokal Dalam bahasa Melayu. Ini diterapkan dalam rajah berikut. Terdapat empat vokal depan dalam bahasa Melayu iaitu [i], [e], [] dan [a] manakala tiga Vokal belakang iaitu [u], [o] dan [] dan satu vokal tengah, iaitu []. Secara nyata vokal-vokal Ini tidak betul-betul menyerupai vokal kardinal sepenuhnya.Huraian huruf VokalDalam pertuturan sebenar, kita perlu peka bahawa terdapat lapan jenis huruf vokal yang wujud dalam bahasa Melayu. Huraian berikut menyatakan peranan dan keadaan serta kedudukan alat-alat artikulasi seperti bibir, lidah, anak tekak, lelangit lembut dan pita suara dalam membunyikan vokal-vokal bahasa Melayu. Cara membunyikan huruf vokal

Vokal depan sempit (i)cara membunyikannya:(a)Keadaan bibir hampar(b)Depan lidah dinaikkan setinggi yang mungkin ke arah lelangit keras tetapi tidak sampai menyentuh lelangit keras(c)Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung Udara dari paru-paru keluar ke rongga hidung Pita suara digetarkanBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal depan sempit [i] seperti pada perkataan berikut

AwalTengahAkhirIkanBilaTaliIbuTibaPadiVokal depan separuh sempit [e]. Cara membunyikannya:Keadaan bibir hampar. Depan lidah dinaikkan setinggi yang mungkin ke arah gigi gusi.Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung udara dari paru-paru keluar ke rongga hidung pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirEnakTekoTaugeElokLeherTempeBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal depan separuh sempit [e] seperti pada perkataan berikut:

Vokal depan separuh luas atau lapang []. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir hampar(b) Depan lidah dinaikkan separuh rendah ke arah gusi(c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru keluar dari rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirEsaBelekTaugeEnakBelokTempeBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal depan separuh luas atau lapang [] sepertipada perkataan berikut:

Vokal depan luas atau lapang [a]. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir hampar(b) Depan lidah diturunkan serendah mungkin(c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru ke luar ke rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirAwanKadarSiapaAnakBerasNamaBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal depan luas atau lapang [a] seperti pada perkataan yang berikut:

Vokal belakang sempit [u]. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir bundar(b) Belakang lidah dinaikkan setinggi mungkin ke arah lelangit lembut tetapi tidak sampai menyentuh lelangit lembut (c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru ke luar ke rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirulatbulatBaluularsuduPaluBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal belakang sempit [u] seperti pada perkataan yang berikut:Vokal belakang separuh sempit [o]. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir bundar(b) Belakang lidah dinaikkan separuh tinggi ke arah lelangit lembut tetapi tidak sampai menyentuh lelangit lembut (c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru ke luar ke rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirOrangTolongPidatoOtakBohongKokoBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokalbelakang separuh sempit [o]. seperti pada perkataan yang berikut:

Vokal belakang separuh luas atau lapang []. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir bundar(b) Belakang lidah dinaikkan separuh rendah (c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru ke luar ke rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirOrangBorongSotoOlehBolotTekoBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal belakangseparuh luas atau lapang seperti [] seperti pada perkataan yang berikut:

Vokal tengah []. Cara membunyikannya:(a) Keadaan bibir antara hampar dengan bundar(b) Tengah lidah dinaikkan ke arah lelangit keras tetapi tidak sampai menyentuh lelangit keras (c) Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung(d) Udara dari paru-paru ke luar ke rongga mulut(e) Pita suara digetarkan.AwalTengahAkhirEmakTenukSosialismeEmpatTenatBehaviurismeBunyi yang dihasilkan ialah bunyi vokal tengah [] seperti pada perkataan berikut:

Kedudukan lidah bagi vokal-vokal depan kardinal dengan bertanda titik tertinggi. Kedudukan titik tertinggi ini digunakan untuk menentukan ketinggian dan kebelakangan vokal.Gambar sinar X [i, u, a, ] oleh Daniel Jones(http://ms.wikipedia.org/wiki/Vokal)

BentukbibirBunyi Vokal

Bunyi vokal terhasil apabila udara keluar daripada rongga mulut tidak mengalami sekatan atau himpitan.Bunyi vokal juga dipengaruhi oleh pengaruh lidah, keadaan rongga mulut dan bentuk bibir.

Kedudukan vokal-vokal dapat dilihat seperti berikut:

RUJUKANSiti Hajar Abdul Aziz(Bahasa Melayu I Edisi Kedua)Abdullah Hassan Dan Ainon Mohd (1994). (Bahasa Melayu Untuk Maktab Perguruan. Kuala Lumpur: Fajar Bakti)Ahmad Kamal Muhammad (1992). (Kejayaan Komunikasi. Kuala Lumpur: Nurin Enterprise)Arbak Othman Dan Ahmad Mahmood Musanid (2000). (Linguistik Am. Kuala Lumpur: Penerbitan Sarjana.)Indirawati Haji Zahid, Mardian Shah Omar(Fonetik dan fonologi)(http://.ideal.upm.edu.my%2F~ideal%2Ftugasan%2Fbacelor%2FBBM3201_minggu10.ppt)(http://www.tutor.com.my/tutor/arkib2002.asp?e=STPM&s=BM&b=SEP&m=4&r=m&i=NOTA)http://ba-cemerlangbahasadansastera.blogspot.com/2011/02/fonologi-bunyi-vokal-dan konsonan.html