buku sumber bola jaring

Download Buku Sumber Bola Jaring

Post on 17-Jan-2016

86 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

net ball

TRANSCRIPT

Buku Sumber Bola Jaring1.0 Kemahiran 1 Hantaran Aras Dada Hantaran aras dada ialah satu hantaran yang kuat dan cepat dalam jarak yang dekat. Hantaran ini dilakukan dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Tujuan melakukan hantaran aras dada adalah untuk membuat hantaran cepat dan tepat pada jarak yang dekat.

Gambar

PeneranganKedudukan bersedia. Kedua- dua belah tangan memegang bola hampir ke dada dan tangan dibengkokkan serta siku dalam kedudukan yang seimbang. ( Kedua-dua belah jari tangan dibuka untuk mencengkam bola.)

Kaki belakang melangkah ke arah hantaran. Pada masa yang sama, luruskan tangan dan tolak bola dengan pergelangan tangan dan ibu jari ke sasaran pada aras dada lalu ikut lajak.Kedudukan badan semasa menolak bola.

Aktiviti/GambarPenerangan

Aktiviti 1:

a) Hantaran aras dada mengikut aras jam.b) Menerima bola, pivot dan menghantar bola kepada rakan.c) Lakukan sehingga habis pusingan dan ulang mengikut arah lawan jam.

Aktiviti 2:

a) X membuat hantaran bola kepada X1, X1 menerima dan menghantar bola semula kepada X.b) Hantaran ini dilakukan shingga X5.c) Selepas X habis, X akan tukar dengan X5 dan X5 akan menjadi pembaling.d) Ulangan diteruskan sehingga X1 menjadi pembaling.

Aktiviti 3:

Z1Z

a) Bola pada dua pemain iaitu Z dan Z1.b) Z dan Z1 akan hantar bola kepada pemain di sebelah kirinya serentak.c) Menerima bola, pivot dan menghantar bola.d) Hantaran bola dilakukan secepat mungkin supaya tidak menarik lambat ritma hantaran bola.

2.0 Kemahiran 2 Menjaring Menjaring ialah satu kemahiran yang harus dikuasai oleh setiap pemain bola jarring. Pemain yang dibenarkan untuk menjaring dalam permainan adalah GS (Goal Shooter) dan GA (Goal Attack). Jaringan hanya dibenarkan dalam kawasan D iaitu bulatan jaringan. Percubaan menjaringkan gol boleh dilakukan di mana- mana tempat di dalam kawasan D. Kemahiran ini memerlukan ketepatan pada sasaran dan pada gelang jaring. Tujuan melakukan jaringan adalah untuk kemenangan sesebuah pasukan ditentukan oleh jumlah jaring. Jaringan dikira apabila penjaring berjaya memasukkan bola ke dalam lilitan jaring. Seseorang penjaring boleh melakukan jaringan dalam kedudukan seperti berikut:

i. Menjaring dengan sebelah tangan ii. Melangkah setapak ke hadapan dan menjaringiii. Melangkah setapak ke belakang dan menjaringiv. Melangkah setapak ke sisi dan menjaring v. Melompat dan menjaring

Gambar

PeneranganMemegang bola dengan kedua- dua belah tangan ( jari dibuka dan melengkung, ibu jari di belakang bola) di bahagian atas kepala serta dapat lihat jaring.. Bengkokkan siku sambil membengkokkan lutut. Luruskan lutut dan melambung bola ke jaring dengan meluruskan kedua- dua belah tangan dan dibantu oleh pergelangan tangan serta jari. Akhirnya, ikut lajak.

Aktiviti/GambarPenerangan

Aktiviti 1:

a) Pemain menjaring bola di tempat yang ditentukan iaitu lima kedudukan yang berbeza dan berjarak 2 meter daripada tiang gol.b) Setiap pemain mesti mendapat 20 markah dalam aktiviti ini.c) 1 bola dijaring masuk dikira 1 markah.d) Peluang untuk pemain tidak ditentukan.

Aktiviti 2: X2

X5X4X3X1X

a) Pemain X berdiri di dalam bulatan sebagai tiang gol.b) Pemain X akan hantar bola kepada X, X1 akan lompat dan sambut bola serta membuat jaringan ke arah X.c) Ulangan ini akan diteruskan secara sama kepada X2 X5.d) Selepas X5 membuat jaringan, X akan tukar tempat dengan X1.e) Aktiviti dikira habis apabila X5 telah menjadi tiang gol di tengah.

Aktiviti 3:

XX

a) Aktiviti ini membahagikan 5 orang dalam satu kumpulan. Seorang dari setiap kumpulan akan menjadi tiang gol di kedudukan X.b) Pemain hanya bergerak dalam kawasan yang ditetapkan.c) Pemain akan menghantar bola secara menjaring kepada ahli pasukan yang bertindak sebagai tiang gol.d) Setelah gol dijaringkan, pasukan lawan akan memulakan permainan lagi.e) Pasukan yang dapat menjaringkan 10 gol dahulu dikira menang.

3.0 Kemahiran 3 Pergerakan: Gerakan KakiGerakan kaki ialah pergerakan seseorang pemain selepas menerima bola dan kaki mendarat sama ada satu kaki ataupun dua kaki. Pemain melompat, menerima bola dan mendarat sama ada sebelah kaki ataupun kedua- dua belah kaki. Ketangkasan pergerakan memerlukan gerakan kaki tanpa melanggar undang-undang permainan. Kemahiran ini selalu dikaitkan dengan kemahiran lain. Gerakan kaki bermakna apabila seseorang pemain telah menerima bola, melompat atau melonjak semasa menghantar dan menjaring gol. Pemain akan dapat mengelakkan diri daripada dikawal oleh pihak lawan semasa membuat hantaran, menerima bola ataupun membuat jaringan jika menguasai kemahiran gerakan kaki. Kemahiran ini boleh dilakukan seperti:a) Mendarat atas sebelah kaki: a. Pemain boleh mendarat dengan menggunakan kaki kanan dan diikuti dengan kaki kiri. Untuk mengimbangkan badan, pemain hendaklah melontarkan bola sebelum kaki yang mula mendarat tadi memijak lantai semula. b. Untuk mengimbangkan diri dan bergerak jauh di samping memberi kekuatan kepada lontaran bola yang seterusnya. Pemain boleh mendarat pada kaki kanan, melompat dari kaki yang sama ke kaki kiri dan melompat semula sebelum melepaskan bola.

b) Mendarat atas dua belah kakia. Mendarat di atas kedua- dua belah kaki, melangkah dengan sebelah kaki serta membaling bola.b. Pemain dibenarkan mendarat di atas kedua- dua belah kaki secara serentak dan kemudiannya terus melompat dengan dua belah kaki tersebut tetapi bola mestilah dihantar kepada rakan pasukan yang lain sebelum mendarat semula.c. Dalam pendaratan kedua-dua belah kaki, pemain boleh memilih sebelah kaki sebagai paksi untuk berpusing beberapa kali pada kaki yang satu lagi sebelum menghantar bola kepada ahli pasukan yang lain. Tujuannya adalah membolehkan pemain yang sedang memegang bola untuk mencari dan memerhatikan kepada mana satu ahli pasukan seterusnya bola akan dihantar. Gambar

PeneranganKeadaan sedia untuk menerima bola.Menyambut bola di hadapan dengan menggunakan kedua- dua belah tangan dan mendarat dengan sebelah kaki.Mendarat pada sebelah kaki lalu diikuti dengan kaki yang sebelah lagi. Kaki yang mendarat kemudian boleh bergerak manakala kaki yang mendarat dahulu adalah paksi.

Aktiviti/GambarPenerangan

Aktiviti 1:

a) Pemain melambung bola ke atas dan depan dan melompat untuk menyambut bola lalu mendarat.b) Pemain mendarat dengan kedua- dua belah kaki.c) Pemain memilih sebelah kaki untuk menjadi paksi dan sebelah kaki untuk berpusing.d) Pemain berpusing lalu melambung bola lagi untuk pergerakan ini.

Aktiviti/GambarPenerangan

Aktiviti 2:

D C BA

a) Pemain A hantar bola kepada B.b) B akan bergerak ke hadapan untuk menyambut bola dengan kaki mendarat melepasi garisan.c) Kemudian B hantar bola kepada A semula dan berlari ke belakang D.d) Pergerakan diteruskan secara sama oleh C dan D.e) Aktiviti yang sama diteruskan sehingga D menghantar bola.

Aktiviti 3:

A B C D E

A B C D E

a) Pemain A hantar bola kepada Bb) B akan berlari ke kanan untuk menyambut bola dengan mendarat kedua- dua belah kaki.c) Selepas B menyambut bola dan berpusing ke belakang, C akan berlari ke kiri untuk menyambut bola yang dihantar oleh B.d) C akan mendarat dengan kedua-dua belah kaki dan melakukan pelakuan sama dengan B.e) D dan E akan teruskan pelakuan yang sama.f) Aktiviti yang sama diteruskan selepas E menyambut bola.

4.0 Kemahiran 4 MengadangMengadang ialah kemahiran asas bertahan. Kemahiran ini bertujuan untuk menghalang pemain lawan daripada menerima bola, melakukan hantaran dan menjaring gol. Setiap pemain akan mengawal pemain lawan dan cuba untuk merampas semula penguasaan bola. Kebiasaannya, kawalan dilakukan secara satu lawan satu di mana setiap pamain akan mengawal lawannya sepanjang permainan. Kemahiran ini amat memerlukan pemain menjangkakan arah bola yang akan dihantar dan siapa dalam pasukan lawan akan dihantar bola tersebut. Pemain harus mengadang pemain lawan dengan syarat 3 kaki jauh jika pemain sudah dapat bola. Manakala, pemain lawan jika belum dapat bola, pemain pertahanan boleh:iiii

i. Berdiri menghadap pemain lawan. ii. Berdiri membelakangkan pemain lawan. ivii

iii. Berdiri di sisi pemain lawan. iv. Berdiri di belakang pemain lawan. Dalam setiap cara mengawal, pemain tidak dibenarkan menyentuh pihak lawan. Gambar

PeneranganKedudukan di sisi pemain lawan, tangan rapat dengan badan. Pemain menolah sekali- kala bagi memerhatikan di mana bola berada di samping terus mengawal pemain lawan. Pemain dibenarkan menghulurkan tangan untuk cuba menghalang bola dengan syarat jarak yang dibenarkan.Kedudukan badan selepas melakukan hadangan tanpa melanggar pamain lawan.

Aktiviti/GambarPenerangan

Aktiviti 1: C B A

a) B berdiri di depan A dalam jarak 3 kaki.b) A akan cuba menghantar bola kepada C.c) B mengadang dan mendapatkan bola.d) Pergerakan diteruskan sehingga B membuat 15 kali percubaan dan diganti oleh C sebagai pengadang.e) Aktiviti tamat apabila A menjadi pengadang.

Aktiviti 2: A

BC

a) A dan B akan menghantar bola antara satu sama lain.b) C akan cuba memintas bola yang dihantar antara A dan B.c) C haruslah mendapat bola sebanyak 5 kali.d) Pengadang ditukar selepas C selesai dan aktiviti diteruskan.e) Aktiviti tamat sehingga sehingga A dan B menjadi pengadang.

Aktiviti 3:A

2.5 m3 kakiBC

a) A memegang bola.b) C akan berlari ke kiri atau kanan untuk menyambut bola.c) B akan cuba memintas bola yang di hantar antara A dan C.d) Pergerakan diteruskan sehingga B dapat memintas bola 5 kali.e) B tukar kedudukan dengan C, aktiviti diteruskan.f) Aktiviti selesai sehingga A menjadi pengadang.