buku resepi noxxa

of 68 /68
23 July 2015 Ketupat Palas Noxxa Koleksi resepi dari periuk noxxa Setiap kali nak masak gunna Noxxa jenuh lah bukak kat group FB mcm mana nak masak.. yang bestnya tak ingat kat group mana hahahahah sbb byk sgt yang I follow. Nah.. tepek kat sini terus .. semua resepi dengan menggunakan periuk NOXXA. senang nak refer nnt. Ni antara resepi yang ada . untuk resepi lebih details skroll kat bawah yer . Bila dah buat semua ni nnt kita snap gambar comey comey kasi upload. I ada 2 entri pasal resipi noxxa ni.. ni version 1 hehehe nnt kita tambah kat version 2 pulak yer. you olls boleh refer dekat sini. PERIUK TEKANAN MULTIFUNGSI NOXXA Periuk nie macam rice cooker. cuma yang nie, teknologi German, PERIUK TEKANAN letrik dan ada tambahan 4 function tambahan. stir fry, untuk menumis atau menggoreng. Jadi kalu nak masak nasi minyak, bleh terus tumis dalam periuk nie. Steam, kukus. Kalu nak wat dodol, steam 7 minit jer. Bihun goreng steam 2 minit.. semua lembut sekata. high pressure utk fungsi tekanan. Nak kembangkan Kacang hijau untuk bubur kacang, 11 minit je, tak payah nak rendam2.. low pressure warm/reheat slow cook Multifungsi dan sgt membantu. Harga CP: RM788.65 Ahli baru : RM752.60 DP: RM657.20 haa.. sapa nak boleh wassap i 0193891258

Author: zaidah-muhammad

Post on 04-Dec-2015

505 views

Category:

Documents


243 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

periuk noxxa

TRANSCRIPT

23 July 2015

Ketupat Palas NoxxaKoleksi resepi dari periuk noxxaSetiap kali nak masak gunna Noxxa jenuh lah bukak kat group FB mcm mana nak masak.. yang bestnya tak ingat kat group mana hahahahah sbb byk sgt yang I follow.

Nah..tepek kat sini terus.. semua resepi dengan menggunakan periuk NOXXA. senang nak refer nnt. Ni antara resepi yang ada . untuk resepi lebih details skroll kat bawah yer . Bila dah buat semua ni nnt kita snap gambar comey comey kasi upload. I ada 2 entri pasal resipi noxxa ni.. ni version 1 hehehe nnt kita tambah kat version 2 pulak yer. you olls boleh refer dekatsini.

PERIUK TEKANAN MULTIFUNGSI NOXXAPeriuk nie macam rice cooker. cuma yang nie, teknologi German, PERIUK TEKANAN letrik dan ada tambahan 4 function tambahan.

stir fry, untuk menumis atau menggoreng. Jadi kalu nak masak nasi minyak, bleh terus tumis dalam periuk nie.

Steam, kukus. Kalu nak wat dodol, steam7 minitjer. Bihun goreng steam2 minit.. semua lembut sekata.

high pressure utk fungsi tekanan. Nak kembangkan Kacang hijau untuk bubur kacang,11 minitje, tak payah nak rendam2..

low pressure

warm/reheat

slow cook

Multifungsi dan sgt membantu.

HargaCP: RM788.65

Ahli baru : RM752.60

DP: RM657.20

haa.. sapa nak boleh wassap i 0193891258

NASI TOMATOBahan-bahannya:

1 kg. beras biasa bersamaan 5 cawan beras

tin Kimball Tomato Soup (Tomato Soup tin 425g)

1 sudu besar Kimball Tomato Puree

tin susu cair

3 sudu besar serbuk badam

Air mengikut sukatan beras 1 nisbah 1 (1:1)Bahan-bahan Tumis:

1 sudu besar minyak sapi

1 batang kayu manis 3

1 helai daun pandan dikerat 4 inci

2 kuntum bunga lawang

2 biji buah pelaga

1 biji bawang besar dihiris

sudu besar pes (kisar) bawang putih dan halia

sudu besar pes (kisar) bawang besar

sudu besar gula pasir

20 gram buah kismis

Cara-cara Memasak Menggunakan Periuk Noxxa:1. Tekan fungsi `STIR FRY dan On. Masukkan minyak sapi.2. Bila minyak panas, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, dan kismis. Seterusnya masukkan pes bawang putih dan halia kisar, bawang kisar dan daun pandan.3. Bila tumisan mula keluarkan bau yang harum, masukkan Kimball Tomato Soup, Kimball Tomato Puree, susu cair, serbuk buah badam, dan air yang telah disukat. Masukkan gula dan garam secukupnya. Rasa kemasinan air. Biarkan air mendidih.4. Apabila air mula mendidih, masukkan beras dan kacau perlahan.5. Off fungsi STIR FRY. Tutup periuk. Putar tombol ke arah `PRESSURE. Tekan fungsi `HIGH PRESSURE 10x (10 minit) dan On.6. Selepas tamat masa, putar tombol ke arah `STEAM untuk keluarkan wap.7. Selepas habis wap dikeluarkan, bukatudung. Ambil chopstick dan buat beberapa lubang kecil pada nasi. Masukkan beberapa titis pewarna kuning (yellow egg) ke dalam setiap lubang tadi. Kemudian gaul rata.8. Biarkan dalam status WARM/PRE-HEAT untuk nasi senantiasa panas.

SPAGETI GORENG

1 ulas bawang putih

1 biji bawang holland

1 biji tomato (dadu)

2 batang sosej

Sedikit isi ayam cincang

Sedikit serbuk oregano atau italian herbs

Sedikit lada hitam

5 sudu Tomato puri atau sos tomato

1 kiub ayam

500gm spageti, patahkan 2.

Guna Noxxa:1. Stir fry bawang, tomato, sosej, ayam, serbuk oregano dll.

2. Masukkan sos tomato, kiub ayam, air 500ml, spageti. Kacau sikit.

Offkan stir fry.

3. Tekan high pressure 3 minit. Tekan start.

Dah cukup 3 minit. Boleh release wap. Stir fry skali lagi utk keringkan, jika suka.

Taraaaa.. dah siap.

Nasi lemak

5 cawan beras

5 cawan air

1 cawan santan

Sedikit garam

Halia

Bawang besar

Daun pandan

High pressure 7minit.

Wajik

5 pot beras pulut

Air paras pulut.

High pressure 3 minit.

Sementara tu sedia

1 cawan air gula merah

1 cawan santan pekat

Pastu bukatudungperiuk.. masuk air gula dan santan.

Steam 1 minit.

Pastu biarkan pulut tu dalam periuk (dgn kepanasan periuk), utk lebih berkilat.

LAKSA JOHOR

SPAGHETTI REBUS NOXXA 1 peket spaghetti

Air

Sedikit minyak

Garam

patah 2 spaghetti dn letak dlm inner.

masukkn air paras spaghetti, sedikit garam dn minyak.

HP 5 minit. Toskan

SAMBAL BELACAN 10 15 tangkai cilipadi

2 btg lada merah

1 ulas bawang putih

Sedikit belacan

Garam & gula

kisar atau tumbuk semua bahan

perahkn jus limau kasturi.

Siap

ULAM-ULAMAN LAKSA JOHOR Taugeh dibersihkn

Kacang panjang hiris halus

Daun kesum hiris halus

Daun selasih hiris halus

Timun buang biji dn hiris nipis

Bunga kantan hiris halus

Lobak asin potong kecil

Limau kasturi.

KUAH LAKSA JOHOR 1kg ikan parang / tenggiri

250 gm udang basah

4 sdb udang kering

1 kpg isi ikan kurau

kisar halus semua bahan

tulang ikan, kulit udang direbus dn jadikan stok ikan dn udang.

Bahan kisar:

6 ulas bwg merah

2 ulas bwg putih

1 in lengkuas

1 in halua

15 tangkai cili kering

Bahan rempah:

2 sdb jintan manis

2 sdb ketumbar

sangai dn kisar halus

Lain2 bahan:

2 sdb rempah kari ikan

2 sdb kerisik

3 kpg asam keping

1/2 kotak santan (100ml)

1 ikat daun kesum

1 ikat daun selasih

1 kuntum bunga kantan belah 2

1 btg serai titik

1 buku gula melaka

Garam & gula.

Cara2:

SF minyak dn tumis bahan kisar, serai hingga wangi

kemudian masukkn bahan rempah, kari ikan, isi ikan, isi udang, udang kering, ikan masin dn stok ikan dn udang satu persatu. Renih.

masuk santan, daun kesum, selasih, kantan, gula melaka, asam keping, santan dn kerisik. Garam dn gula. SF

SF jika kuah belom memekat.

kek sunquick kukus

bahan bahan blend 3 biji telur

1 cawan gula

1 cawan minya

1/2 cawan pati sunquick

bahan ayak1. 2 cawan tepung gandum

2. 1sdb baking power

cara cara campur bahan blend n bahan ayak ,

kaup balik dah seh sebati griskan loyang dengan minyak tuang adunan bakankukus 30 minit

SUP SOTO AYAM NOXXA( editan Cik Kiah Kicen)

1 ekor ayam belah 4

Air

Kiub pati ayam

Bahan kisar: 1 sdb ketumbar

1 sdt jintan kasar

1 sdt jintan halus

2 in lengkuas

2 btg serai

1 in halia

5 ulas bawang putih

15 biji bawang merah

1/4 biji buah pala

1 sdt lada sulah

5 biji buah keras

1 in kunyit

Bahan tumis: 4 sekawan

5 ulas bawang merah hiris

3 ulas bawang putih hiris

Cara2:masukan ayam kedalam inner letak sedikit air ( paras ayam) HP 10 minit.asingkn ayam dgn air dn carik2 isi ayam. Bhgn spt kepak dn leher biarkn dlm air rebusan td.Ketepikn isi ayam carik td. Sedikit air rebusan direserve utk cili kicap. Dlm 4 sdb camtu.SF minyak dn tumis bahan tumis hingga wangi. Masukkn air rebusan ayam kemudian bahan kisar dn isi ayam carik. Ada stail org johor yg campurkn terus isi ayam dlm kuah dn ada juga yg asing dn tabur kemudian. CKK suka masuk dlm sup terus.tekanHP4 minit, perasakn garam dn kiub pati ayam.

CILI KICAP NOXXA( editan Cik Kiah Kicen)

4 sdb air rebusan ayam

1/2 cawan cili padi

5 ulas bawang putih digoreng sedikit.

1/4 cawan kicap manis

1 sdt gula

rebus cili padi dn air rebusan ayam dn kemudian kisar dgn bawang putih.

NASI HUJAN PANAS NOXXA(Edited by CKK)

Bahan A 4 cawan beras basmathi

4 cawan air

1/2 cawan susu cair

3 biji tomato cincang

1 btg serai titik

2 helai daun pandan simpul

1 kiub pati ayam

1 sdt garam

Pewarna hijau merah dn kuning

1 sdb minyak sapi

2 sdb butter/margerin

Bahan B 3 kuntum bunga cengkih

2 kuntum bunga lawang

1 in kulit kayu manis

1 in halia tumbuk

3 biji bawang merah tumbuk

1 ulas bawang putih tumbuk

Cara2:SF minyak sapidn margerin, tumis bahan B dn daun pandan hingga naik bau.masukkan air dn garam dn didihkan.masukkan susu cair, kiub ayam, tomato dn beras, kacau rata.tekanHP3 minit. Bebas wapbuka tudung dn buat lubang kat nasi dgn copstick bbrp penjuru dn titikkn pewarna berselang seli.tutup sebenar dn biar keep warm seketika dlm 3 minit. Kemudian gemburkan masa nak hidang atau masa nak salin nasi kedlm bekas lain.hiasan taburan bawang goreng dn daun bawang.

AYAM KURMA NOXXA(Olahan CKK)

Bahan A 1 ekor ayam potong kecil

5 sdb rempah kurma ( adabi)

3 biji kentang potong 4

1 labu bawang besar potong 41 biji tomato potong baji2 biji cili hijau potong 21 kotak santan 200 ml1 biji limau nipis amik jusMinyak masak & garam2 sdb kacang tanah kisar penyedap rasa.

Bahan B (tumis)5 biji bawang merah hiris3 ulas bawang putih hiris2 in halia hiris3 kuntum bunga lawang5 kuntum bunga cengkih1 in kulit kayu manis3 biji buah pelaga

Cara2:SF minyak dn tumis bahan B hingga wangi.masukkan rempah kurma dn kacau hingga pecah minyak.masukkan ayam dn sedikit air (1 cawan), tutup dn tekan HP15 minit.buka tudung, masuk kentang, bawang besar, cili, tomato, santan, garam. Tekan HP 5 minit.SF dn masukan kacang tanah kisar. Siap kbai

DAGING GORENG BERLADA NOXXA(Olahan Cik Kiah Kicen)

500gm daging

1 sdt serbuk kunyit

1 labu bwg besar potong bulat

1 in halia ketuk

Air asam jawa

Garam & gula

Bahan Kisar 5 tangkai cili merah

3 tangkai cilipadi merah

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

Cara2: daging cuci dnHP25 minitdn hiris nipis. Gaul kunyit dn garam. Goreng seketika dn ketepikn.SF minyskdn tumis bahan kisar dn halia. Masuk air asam jawa, garam dn gula.masukkn daging dn bawang besar. Gaul rata dn siap. Tabur daun bawang. KbaiACAR TIMUN NOXXA(Olahan Cik Kiah Kicen)

1 batang timun1 batang karot1 labu bawang besar2 ulas bawang putih2 biji cili merah1 sdk biji sawiSerbuk kunyit3 sdb cuka3 sdb gulaGaram**********************************hiris timun, karot dn cili memanjang dn rendam dlm air garambawang besar buang pangkal dn belah 4 dn putih belah 2.mode stirfry, panaskn minyak dn tumis bawang merah dn putih. Masukkn biji sawi dn serbuk kunyit. Tumis hingga wangi.masukkn air, cuka, gula dn garammasukkn karot dn cili. Gaul rata. Off stirfry dn masukn timun.siap

NASI GORENG IKAN MASIN VERSI NOXXA

(Olahan CKK resepi asal dr cik gugel)

2 pot beras cuci dn ketepikan3 pot air tertakluk pada jenis beras1 kpg ikan tenggiri masin atau ikan jeruk atau kurau- siat2 atau hiris nipis.5 biji bawang merah dikisar3 ulas bawang putih dikisar10 biji cili padi diketuk2 sdb sos tiram1 sdb sos ikan atau guna jer pati ikan bilis tu2 butir telor1/2 btg lobak merah dihirisSayur sawi dipotongDaun sup dn daun utk hiasanCili merah hiris utk hiasan************************************dadarkn telor dahulu dan ketepikn.mode SF panaskn minyak, tumis bawang merah dn putih kemudian masuk cili padi. Gaul rata.masukkn ikan masin gaul rata kemudian masukkn sos tiram dn sos ikan.masukkan air off SF. Kemudian masukkn beras dn tutup piyok. Tekan HP3 minit.bila habis masa off button dn biar dlm 5 minit. Pasti bebas tekanan.mode SF semula dn masukkn sayuran dn kacau rata. Dlm 2 minit.siap utk dihidangkan atas lapisan telor dadar tadi dn hias dgn daun bawang dn sup serta cili hiris.

NASI GORENG SOTONG NOXXA

(Olahan CKK resepi asal dr cik gugel)

2 cawan beras3 cawan air6 btg Kacang buncis hiris halus1 biji telur pukul sikit4 ekor sotong potong cincin2 btg jejari ketam dadu1 kpg meat loaf carik kecil1 biji bawang besar hiris2 ulas bawang putih cincang1/4 biji red capsicum dadu1 sdb cili kisar1 kiub iksn bilis1 sdt sos tiramHirisan cili padi, daun bawang dn bawang goreng utk hiasan

Cara:SF minyak, tumis bawang besar, bawang putih dn cili kisar hingga garing.masukkn sos tiram dn kiub ikan bilis. Pastu masuk sayur buncis, capsicum,sotong, jejari ketam, meat loaf ayam dn gaul.pukul manja telur dn masukkn dln inner , biar sekejap dn letsk air. Off SF.masukkn beras dn tekan HP3 minit.siap SF lagi jika masih x kering dn hidang. Tabur bahan hiasan.

NASI GORENG KAMPUNG UDANG NOXXA

2 cawan beras3 cawan air10 ekor udang1 sdb udang kering rendam kejap dn toskn kendisn tumbuk.10 biji cili padi tumbuk1 biji bawang merah tumbuk2 biji bawang merah hiris6 btg kacang buncis- potong1 biji telur pukul manja1 sdb sos tiram1 kiub pati ikan bilisIksn bilis yg digoreng dn ayam goreng dipotong.Sedikit lada sulah

Cara:SF minyak, tumis bawang nerah hiris hingga layu. Kendian masukkn bahan tumbuk dn tumis hingga harum.masukkn kiub ikan bilis dn sos tiram, kacau sebati dn masukkn telur dn udang dan sayur. Gaul rata.masukkn air dn off SF. Masuk beras dn tekan hp3 minit.SF semula dn masukkn iksn bilis goreng, ayam dn lada sulah.

NASI GORENG KANTAN NOXXA

2 cawan beras3 cawan airBahan kisar:3 ulas bawang putih1 labu bawang besar5 biji cili padi1 btg seraiSedikit BelacanSedikit ikan bilisBunga kantan hiris1 kiub ikan bilis

Cara:SF minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkn air dn kiub ikan bilis. Off SF.masukkn beras dn hp3 minit.SF balik dn masukn hirisan kantan.

NASI GORENG BELACAN NOXXA

2 cawan beras3 cawan airSedikit isi ayamSayur sawiBahan kisar:1 biji bawang besar3 ulas bawang putih10 biji cili padi1 in belacan2 sdb ikan bilis

Cara:SF minyak dn tumis bahan kisar hingga naik bau.masukkn ayam gaul sekejap dn masukkn air off SF.masukkn beras dn tekan hp3 minit.SF balik dn masukkn sayur sawi perasa garam.

Nasi arab NOXXA

2sudu besar minyak sapi1biji bwg besar

1 biji tomato besar

1 sudu besar rempah khabsha citra klasik (saya guna 1 paket kecil rempah kurma adabi)

1 sudu besar garam

1 kiub ayam

1kg beras basmathi

1 ekor ayam potong empat (kelar sket)/ lapan

1 liter air.Kaedah: Tekan stir fry, tekan on

Masukkan minyak sapi.

Tunggu minyak sapi panas, tumis bwg dan tomato. Masuk rempah.

Masuk garam dan kiub. Offkan stir fry.Masukkan air, beras, kacau sket dan lapiskan ayam di atas nasi.Tekan high pressure 3x = 3 minit. Pastikan titik selaras..Cukup 3minit, terus tekan off dan tutup suis periuk. Biar sampai periuk boleh buka sendiri utk nasi lebih tanak.Kalu berkerak, next time kurangkan minit..Sambal nasi arab : 1 biji lemon (buang kulit shj)

1 biji bawang besar

1 biji tomato

5 biji cili padi

1 sudu besar garam

5 sudu besar gula4 pokok daun ketumbarBlend kan kesemua bahan di atas

MAKARONI/SPIRAL/SMALL SHELLS GORENG VERSI NOXXA

1/2 peket pasta makaroni/spirals/small shells ( ikut citarasa memasing) cuci dn tos.

1 labu bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih dikisar Sedikit rencah spt udang/sotong/isi ayam etc potong kecil 3 sdb cili giling ( ikut suka nk pedas letak lebih) Sos cili dn tomato Sedikit sayuran spt bunga kobis/carrot/baby corn etc 3 sdb butter 1 kiub pati ayam*********************************Kaedah:mode stirfry , letak butter dn tumis bawang kisar dn cili giling hingga garingmasukkn sos tomato dn cili ikut rasa sendiri ( biasa kjem masuk dlm 2sdb each)masukkn rencah2 pilihan atau apa yg ader jer..masukkn pati ayam dn pasta pilihan serta sedikit air bagi tenggelam pasta tu.tutup piyok dn HP 4 minit.pastu mode stirfry balik dn masukkn sayuran dn gaul rata . Jika masih berair keringkn.siap utk dihidang Slamat mencuba

Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai

from:azie kitchenyang telah di apply menggunakan noxxa; setting stim 10 min

Bahan-bahan: 1 ekor ikan siakap belah depan

2 batang serai ketuk

1 biji bawang besar hiris

4 ulas bawang putih hiris

8 biji cili padi ketuk

2 inci halia muda hiris panjang

1 kiub pati ikan bilis

3 biji limau kasturi/nipis hiris dan juga perah jus

5 helai daun limau purut buang urat & hiris kasar

2-3 biji bawang putih jeruk buang kulit

1/2 batang saderi hiris nipis

Bahan Sos: 2 sudu besar sos ikan

1 sudu besar kicap cair

3-4 sudu besar sos tiram

Sedikit air ( dlm 2 cwan ookay)

Bahan Lain: 1 sudu besar tepung jagung bancuh dengan sedikit air

Garam

Gula/serbuk perasa

Bahan Tabur Daun ketumbar, daun bawang hiris

1 biji cili merah hiris

Cara cara:Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih.Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan.

pastikan limau nipis tu jgn masukkn skali dgn kulitperah sahajakalo masuk skali dn kulit nti kuahnye pahit

Rendang ayam Noxxa

Bahan 3 ekor ayam kampung dan seekor ayam bandar. goreng setengah masak setelah digaul dengan sedikit jer serbuk kunyit dan garam

Kisar semua bahan-bahan di bawah tanpa air dgn menggunakan food processor masukkan minyak masak sekadarnya untuk menggantikan air.

bawang merah 10 atau 15 ulas atau 5 biji bawang besar (lagi banyak bawang lagi terasa sedap dan manis rendang)

serai .. lengkuas halia kunyit hidup bawang putih cili padi kampung 10 ke 15 biji ikut kadar kepedasan

Kaedah set periuk noxxa stir fry masukkan minyak masak sedikit dan tumiskan semua bahan kisar ke dalam periuk noxxa .. tumis sebentar hingga wangi dan masukkan cili kering yg sudah dikisar 2 senduk kacau sebentar dan off noxxa stir fry.

masukkan kerisik 5 sudu besar satu kotak santan M&S saiz besar. (jika suka letak gula melaka sedikit) serai yg sudah diketuk dan daun kunyit kacau dan set noxxa hp 5 min

selepas itu buka penutup noxxa dan kacau kuah rendang masukkan garam secukup rasa dan daun kunyit yg sudah dihiris . masukkan ayam yg telah siap di goreng tadi dan gaulkan akhir sekali tutup periuk noxxa dan set slow cook 0.5 iaitu 30 min.Dah siapnota selama 2 tahun beberapa kali menggunakan cara memasukkan semua bahan kisar ayam mentah dll bahan terus ke dlm noxxa dan set hp 10 min cara ini saya dapati rendang mempunyai banyak kuah dan mengambil masa yg lama utk stir fry bagi mengeringkan kuah rendang saya menggunakan tips iaitu guna slow cook 30 min utk mengeringkan kuah rendang itu. Maka buat kali kedua ianya berjaya kuah rendang menjadi pekat dan sedap.

Serunding Daging

2kg daging batang pinang (hp 35minit ) siat bila sejuk

bahan A(dikisar dengan rebusan daging) 6 bijik bawak besar

11 biji bawang puting

1 inci halia

1 1/2 inchi lengkuas

1 1/2 inci kunyit hidup

gula melaka

gula pasir

garam

kerisik

Bahan B Cili kering

santan 1 kilo

biji ketumbar

cara cara

masukkan semua bahan A & B tekan stim 5 mins

kemdia stiryfry hingga betul kering

lebih kurang 1 jam

Pop Corn Noxxa

1 atau 2 gengam bertih jagung

2 sudu besar planta

cara cara

Guna stor fry untuk cairkan planta

masukkan jagung dan gaul

tutup dah tekan hig pressure 2 minit

b. karamel (gaulkan) sudu besar plantar( cair)

sudu besar kastor/perang

2 sudu besar madu

Padprik ayam Noxxa

Tumis bawang putih, bawang besar, serai dan cili api

masukkan ayam dan gaul sebati

masukkan cili sos 5 sudu, tomato sos 2 sudu, kicap 3 sudu dan sos tiram 2 sudu ( ikut citarasa (HP 6 min)

siap.. stir fry untuk pekatkan kuah

masukkan bunga kobis, karot, kacang panjang, canpsicum dan daun limau purut

Daging Goreng halia NOXXA

rebus daging 20 min HP tanpa air

Keluarkan daging

Letak sesenduk minyak, goreng ubit kentang yang disalut kunyit & garam dalam 2 min

masukkan hirisan halia dan goreng 2 min

masukkan bawang, tomato, cili appi dan cili merah

masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan secubit garam

kacau sehingga sebati

akhir sekali masukkan daun bawang

Puding roti karamel noxxa

steam dgn air 20 minit

3/4 cwn gula pasir-jadikan gula hangus

Roti 4 keping

Telur A 3 biji

Susu cair 1 tin

Stgh cwn air Stgh cwn susu pekat manis Esen vanila #Blendsemua bahan di atas Masukkan gula hangus dalam acuan. Masukkan bahan yg dah diblend. Steam 20 minit Tunggu benar2 sejuk, baru terbalikkan loyang

Lemak Cili api daging salai

Masukkan hirisan daging tanpa air

HP 20 min

Buang pressure dan guna tek stir fry hingga daging nampak seperti disalai

ketepikan masukkan cili ap yang telah di blend bersama 2 ulas bawang putih

renikan bersama ubi kentang, serai, belimbing buluh, serai, santan dan kunyi hidup

Guna teknik steam 3 min dan akhir sekali masukkan garam

note : belimbing buluh tu ketuk-ketuk sikit dan perah untuk kurangkan rasa masam.

Resepi kek & puding

3 biji telur

1 cawan margerin

1 cwan gula castor/gula hangus

2 cawan tepung gandaum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking poweder)

1 sudu makan baking poder

2 sudud besar susu pekat manis

1 sudu kecil esen vanilla

pewarna ikut suka

cara buat pukul maherin bersama gula hangus sampai kembang

kenudia masukkan telru saru persatu

pukuk lagi aduan sehingga kembang

masukkan ese vanilla dan susu pekat kacau dan ratkan sebatu

masukkan tepung yang dah diayak bersama baking powder

bagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati

tuagkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di atas kertas

tuangkan satu persatu warna mengikut citrasa

steam 30 minit.

Siakap stim NOXXA ekor Ikan siakap sederhana besar 2 sudu besar minyak utk menumis 2 inci halia dihiris nipis 2 btg serai dititip 3 labu bawang besar dimayang 6 ulas bwg putih dimayang 2 sudu kecil sos tiram 2 cawan air Gula dan garam secukup rasa Mangga (sy guna sebiji)* Limau nipis sebiji* Cili padi

*sebagai hiasan

Caranya Stir fry sedikit mnyk dan tumis semua bahan..masukkan gula garam time ni Masukkan air..off stir fry Tekan pula steam selama 5 minit..tunggu bunyi bib.

Rebus telur

Bahan : 5 biji 30 biji

Teknik : hig pressure/tombol

masa 2 minit

Air: paras telur/Jika telur banyak setengah periuk

Rebus nasi impit

Bahan : 5biji-30 biji (Nasi impit mini)

Teknik :High Pressure/tombol Pressure

Masa : 25 minit

Air : paras nasi/jika banayk setengah periuk

Rebus Laksa

Bahan : 1 bungkus laksa

Teknik : high pressure/tombol

Masa 15 mint

Air : paras laksa/jika banyak setengah periuk

NASI ARAB AYAM @ KAMBING @ LEMBU MANDHI @ KABSA VERSI NOXXA

(Olahan Cik Kiah Kicen)

NASI ARAB AYAMBahan2:1 ekor ayam dipotong kecil1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam1 biji bawang besar- potong dadu2 biji tomato- potong dadu1 biji carot potong dadu2 sdb rempah [email protected] kabsa1 litre air2 sdb minyak sapiDaun salam dn daun ketumbar.Garam1 kiub pati ayam

Cara2mode stir/ frypanaskn minyak sapi, tumis bawang , tomato dn carrotmasukkn rempah [email protected] kabsa dan kemudian air, garam , kiub pati ayam dn daun salam (bayleaf)reneh sebentar dn off mode stir/frymasukkn berassusun ayam diatas beras dn sebtg daun ketumbar.HP 3 minitsiap!!!!.

NASI ARAB KAMBING @ LEMBU Bahan2: 1 kg Dagingkambingatau lembu dihiris nipis

4 sekawan(cengkih, kayu manis, bunga lawang dn buah pelaga)

1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam

1 biji bawang besar- potong dadu

2 biji tomato- potong dadu

1 btg karet potong dadu

2 sdb rempah mandhi atau kabsa

1 litre air

2 sdb minyak sapi

Daun salam dn daun ketumbar.

Garam dn pati daging jika ada.

Cara2: mode stirfry , tumis bawang tomato, karet dn 4 sekawan.

masukn rempah mandhi atau kabsa.

tambah air 1 litre. Off stirfry.

masukknkambingatau lembu serta perasakn dgn kuib pati atau garam.

HP 45 minit.

kluakn daging dn ambil sedikit air rebusan td dn ketepikn.

masukkn beras yg direndam td. Jika air kurang boleh tmbh sikit.

HP 3 minit .. Siapcara ni adalah daging x masak skali dgn nasi...

SOS SALATHA 1 biji bawang

3 biji tomato

2 biji cili hijau

5 biji cili padi

1 sdb garam

5 sdb gula

3 pokok daum ketumbar

1 biji lemon

blend semua bahan kecuali lemon

perah lemon

hidang nasi arab dgn sos dn timun

SALAD 1 batang karet

1 biji bawang besar

2 biji tomato

1 btg timun buang biji

1 sdb minyak zaiton

1 sdb cuka

Daun ketumbar

Garam

Gula.

Kek minyak

Bahan A

Masuk Blender

Minyak 1 cawan

susupekat 1 cawan

Gula 1/2 cawan

Ovellete 1 sudu kecil

Telur 5 biji

Esen Vanilla

(blend hingga sebari kuarkan n gaul dengan bahagian bawah ni)

Bahan B

Tepung Gandum 2 cawan

baking Power 1 sudu kecil

Bahagi ikut warna anda suka.

kukus 25 minit

siap.

Kek buah Kukus

250gsm butter

3 Telor A

1 Mix fruit (250gm)

1 s/t vanilla

di ayaak 300 gm gandum

1 s/t soda bikarbonat

1/2 s/t cream of Tatar

Gula hangus : 300 gm gula halus/pasir

50Ml air panas

cara Panaskan gula pasir dalam kuali api slow

+ air panas

+ butter (cair)

+ mix fruit mendidik& tutup api

sejukkan suam suam

campur bahan ayak dalam adunan sikit sikit gaul dengan senduk kayu

Bekas lain pukul telor & tuang dalam adunan tadi kacau sebati + esen vanilla (kacau kejap )

masukkan dalam aduan /acuan

Steam 90 minit

masukkan air dalam iner

letak tuku

DODOL DURIAN Noxxa

Bahan-bahannya

500 gm tepung pulut 3 cawan gula melaka* 2 cawan gula pasir* 3 cawan air* 2-3 helai daun pandan * 1 kg santan pekat 2 cwn isi durian

Cara-cara :1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.2. Masak bahan yg telah ditapis, santan dan isi durian sebentar sahaja.3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)4. Tuangkan adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup5. Tekan butang Steam 20 minit.6. Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang Stir Fry ..7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit atau lebih)8. Adunan akan meletop2 dan pecah kacaulah sehingga terbit minyak pada dodol trsbtBIHUN GORENG(jenama jasmine 1 bungkus) Tumis bahan guna fungsi stir fry (tekan stir fry kemudian tekan butang merah).

Bila garing masukkan bihun yang telah dibasuh.

Kemudian masukkan 3 cwn air (cwn penyukat pressure cooker). Masukkan sayur

Tekan fungsi steam 2 kali. Kemudian tekan butang merah

Bila skrin menunjukkan 0 lepaskan pressure. Buka tutup gaul rata dan hidang

NASI GORENG.1. Tumis bahan guna fungsi stir fry (tekan stir kemudian tekan butang merah)

2. Masukkan beras yg telah dibasuh (sukatan:1cwn beras, 1 setengah cwn air)

3. Tutup tudung. Tekan fungsi high pressure 7 kali, kemudian tekan butang merah.

4. Bila skrin menunjukkan 0, off suis dan lepaskan tekanan

NASI PUTIH1. Masukkan beras dan masukkan air mengikut sukatan.

2. Tekan high pressure 7x. Kemudian tekan butang merah. Bila skrin menunjukkan 0 off suis dan lepaskan tekanan.

PULUT1. Masukkan pulut yg telah dibasuh.masukkan air

2. Tekan high pressure 3x. Tekan butang merah

3. Bila skrin menunjukkan 0, off suis dan lepaskan tekanan

APAM BALIKBahan: 310 ml air, 150gm tpg gandum, 50gm tpgroti, 25gm tpg jagung, satu sudu teh baking powder, satu sudu teh soda, 2 sudu butter, 1 biji telur, 2 sudu creamer(susu segar), dan 50gm gula.Cara: Blend semua bahan. Masukkan anggaran dua senduk tepung dalam periuk. Tabur kacang, gula dan jagung. Masak guna stir fry

BUBUR KACANG.1. Rebus kacang hijau 10 minit (1 cwn kacang 6 cwn air).

2.Tekan fungsi high pressure 10x. Tekan butang merah.

3. Habis masa, off suis dan lepaskan tekanan.

4. Buka tudung. Tekan butang stir fry kemudian tekan butang merah.

5. Masukkan santan dan gula, kacau sampai agak pekat, tutup suis.

BUBUR NASI1 cwn beras : 6 cwn air.

1. Masukkan semua bahan.

2. Tekan high pressure 15x.

3. Kemudian tekan butang merah.

4. Bila skrin 0. Tekan butang merah. Release pressure. Bukatudung. Masukkan santan dan tekan butang stir fry. Tekan butang merah.

* Peringatan. 1.Jika menggunakan fungsi high pressure dan steam pastikan tombol untuk melepaskan tekanan di atas tudung periuk selari dgn titik putih bulat. (jika guna fungsi steam, perkataan steam selari dgn titik di tudung. 2. Pastikan tekan butang merah untuk mula sesuatu fungsi dan untuk menamatkan sesuatu fungsi.

NASI DAGANG (VERSI IKUT SUKA HATI)1. Beras biasa (3 cawan) + Beras pulut (1 cawan) kalau pakai beras nasi dagang, abaikan yang ni.

2. Santan (500g)

3. Garam

4. Halia (dimayam halus)

5. Halba (2 sudu)

6. Bawang putih dan merah

*** Bahan 3 6 bergantung kepada kesukaan. kalau suka, masuk lebih.

Cara masak:

1) Basuh beras, masukkan dalam periuk. masukkan air separas beras. Boleh masukkan santan sikit. dalam 50g atau 100g santan.

2) Set Pressure 7 minit.

3) Bila masa dah tamat, biar sekejap. Lepas tu keluarkan tekanan.

4) Masukkan santan yang dah dicampurkan garam, halba, halia, bawang. kacau hingga sebati dan santan meresap ke semua bahagian. kalau susah nak kacau dalam periuk, masukkan nasi ke dalam bekas yang lebih besar.

5) Nasi dagang SIAP!

DODOLBahan:

1. Gula merah 1.5kg

2. Gula pasir 12 sudu makan

3. Air 3 mug

4. Daun pandan 3 helai.

5. Tepung pulut 1kg

6. Tepung beras 6 sudu makan

7. Santan 3 kg

cara:

1. Gaul semua bahan hingga sebati, masukkan dalam periuk.

2. Steam 10 minit. Kemudian guna fungsi stir fry selama 2 jam suku.

CHOCOLATE MOIST CAKEBahan A1 cawan serbuk koko

1 cawan gula pasir

1 cawan susu coklat UHT(sejuk)

1 cawan minyak masak (Minyak mazola pun okay)

1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B1 cawan tepung gandum

1 camt baking powder

1 camt soda bikarbonat

1 camt serbuk vanilla

Bahan C 3 biji telur (Gred A)

Cara-caranya1. Masak bahan A dengan api perlahan sehingga larut, sejukkan.

2. Pukul telur sehingga kembang. Kalau takde mixer, pakai blender pun boleh.

3. Masukkan bahan A yang telah sejuk. Kacau sehingga rata.

4. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau rata lagi.

5. Tuangkan ke dalam periuk NOXXA, dan tekan butang steam selama 15 minit.

CREAM CARAMELBahan A (Caramel)

1/2 cawan gula pasir

6 sudu besar air

Bahan B1 tin susu cair

1 tin air (sukat guna tin susu cair)

5 sudu besar gula pasir

1 sudu kecil esen vanilla

5 keping roti (Tak kisah jenama apa)-Taknak letak pun boleh.

5 biji telur (Gred A)

Cara:Caramel:1. Tekan butang stir fry, masukkan gula dan kacau hingga gula menjadi cair dan berwarna keperangan.

2. Masukkan air dan kacau.

3. Tutup suis, dan keluarkan periuk untuk sejukkan caramel.

Puding:

1. Panaskan susu cair + air (Guna api perlahan, jangan sampai mendidih), ketepikan dan sejukkan.

2. Blender telur, gula dan roti sehingga halus.

3. Masukkan bahan blender ke dalam adunan susu cair, kacau sebati.

4. Masukkan semua bahan ke dalam periuk noxxa

5. Steam 8 minit (Tanpa roti, steam 12 minit)

6. Bila beep berbunyi, tutup suis dan keluarkan periuk. Rendam di dalam bekas berisi air. Keluarkan cream caramel selepas 10 minit.

KEK GULA HANGUSBahan gula hangus:

1/2 cawan noxxa- 1 cawan noxxa gula pasir

1 cawan noxxa air

2 sudu besar mentega

Bahan kek:

1 setengah cawan noxxa tepung gandum *

1 sudu kecil soda bikarbonat *

1 sudu kecil baking powder *

* (Diayak)

1 setengah cawan noxxa susu pekat

5 biji telur (Gred B/C)

I sudu kecil esen vanilla

Cara:

Caramel1. Tekan butang stir fry, masak gula sehingga keperangan dan masukkan air.

2. Masukkan mentega dan kacau sebati. Keluarkan periuk dan sejukkan caramel.

Kek:

1. Blender telur, gula dan susu pekat hingga sebati.

2. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kacau sebati.

3. Masukkan esen vanilla, tuang adunan ke dalam periuk yang berisi gula hangus.

4. Kacau sebati.

5. Steam 12-13 minit.

6. Selepas bunyi beep, keluarkan periuk dan rendam dalam bekas berisi air. Keluarkan kek selepas 10 minit.

CILI BLEND NOXXAHp cili kering 10 minitBlend besama bawang merah + putih

blend trs ngan bwng merah + putih +air+ minyak2 bks ltk tmpat pozen utk stok1 bks tmpat sejuk biasa sblh bwhutk kgunaan sharianSenang nk msk tinggal ceduk jeeeKita kan supermomx de bibikkeh3

NASI ARAB MANDY NOXXAhttp://dapurustazah.blogspot.com/2014/07/nasi-arab-mandy-noxxa.htmlCara ini menggunakan pc Noxxa. Kalau tak ada pc Noxxa boleh masak dengan rice cooker ye. Tapi rebus dulu ambil air macam buat nasi ayam. Kalau guna pc Noxxa boleh masak terus.

Bahan-bahan ayam:1 ekor ayam. Ana belah 4 cuci bersih1/2 sudu kecil serbuk ketumbar1/2 sudu kecil serbuk jintan manis1/2 sudu kecil serbuk lada hitam1 sudu kecil serbuk kunyit1 sudu kecil serbuk kabsah ( kalau tak de gantikan dengan rempah campuran)GaramSedikit warna kuning/saffron

Cara2nya penyediaan ayamGaulkan ayam dengan semua bahan rempah. Kalau nak sedap jangan beli yang serbuk. Elok kita beli yang biji dan mesin halus. Garam dan pewarna kuning.

Nasi4 cawan beras basmathi di rendam 30 minit, basuh dan toskan.3 sudu minyak zaitun / minyak sapi. Ana lebih suka pakai minyak zaitun.4 cawan 1/2 air. Kalau buat mandy kambing. Kita rebus dulu kambing yabg telah diperap dengan bahan-bahan yang sama dengan perapan ayam dan rebus HIGH PRESSURE 1jam. Ambil air masak nasi.1 biji bawang besar3 ulas bawang putih1 inci halia ( semua ini dimesin halus)1/3 cawan kismisRempah tumis -kayu manis. Bunga lawang. Pelaga. Bunga cengkihSedikit kunyit/ pewarna kuningGaram secukup rasa

Cara penyediaan Nasi Mandy Ayam1. Tumis bahan mesin dan rempah tumis. Masukkan beras dan kacau sedikit. Masukkan air serta garam dan kunyit. Akhirnya susun ayam diatas dan tutup. Tukar tombol ke arah PRESSURE dan tekan HIGH PEESSURE 7 minit dan ON. Selepas selesai 7 minit tunggu lebih kurang 3 minit, tukar tombol kepada STEAM tekan OFF. Dan buka penutup keluarkan ayam perlahan-lahan. Kacau sedikit nasi biar sebati dan boleh lah letak kembali ayam di atas nasi. Jangan lupa keluarkan periuk boleh tanggal dan letak di luar. Takut nanti nasi hangus.

Sos1 biji tomato -hiris5 biji cili besar hijau ( nak pedas ana masukkan cili padi)1 tangkai ketumbarGaramGulaPerahan lemon(Semua bahan ini dimesin halus)

http://allaarief.blogspot.com/2014/10/resepi-periuk-noxxa.html

KARI TULANG DAGING LEMBUBahan A:1 kg. tulang lembu tempatan (pilih tulang lembu yang ada isi)2 cawan pati santan

4 5 biji kentang

2 biji tomato dibelah 2

2 biji cili hijauGaram dan gula secukup rasa

Bahan B: (disatukan di dalam blender dan dikisar, dijadikan pes)4 sudu besar serbuk daging pedas BABAS

1 sudu besar serbuk cili1/2 sudu teh serbuk jintan manis1/2 sudu teh serbuk jintan putih

1 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

1 inci haliaAir secukupnya

Bahan C: Menumis3 biji bawang merah (bawang kecil) dihiris

2 ulas bawang putih dihiris1 inci halia dihiris

1 inci kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 batang serai dititik

2 tangkai daun kari

Minyak secukupnya

Penyediaannya:1. Perap tulang daging lembu dengan Bahan B selama 1 jam. Letakkan 1 sudu teh gula.

Cara-cara Memasak Menggunakan Periuk Noxxa:1. Masukkan minyak secukupnya ke dalam periuk. Tekan fungsi STIR FRY dan tunggu sehingga minyak panas.

2. Selepas minyak panas, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan serai. Selepas naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, dan daun kari. Tumis sehingga bawang kekuningan.

3. Kemudian masukkan tulang daging lembu yang diperap dengan rempah tadi dan gaul rata. Masak sehingga pecah minyak.

4. Setelah pecah minyak, masukkan santan dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.

5. Off fungsi stir fry. Set fungsi HIGH PRESSURE 30 minit. Tutup periuk dan set cap ke PRESSURE. Tekan on.

6. Selepas 30 minit berlalu, releasesteam. Alihkan cap ke STEAM. Biarkan wap keluar habis, baru tudung periuk boleh dibuka.

7. Buka tudung dan kacau rata. Kemudian masukkan ubi kentang, Guna fungsi `LOW PRESSURE, Set 2 minit tanpa perlu menutup periuk.

8. Selepas dua minit berlalu dan ubi kentang pun telah empuk, masukkan tomato dan cili hijau. Kacau rata dan biarkan seketika di dalam periuk sebelum dipindahkan ke bekas lain.

9. Sekiranya anda inginkan kari berada di dalam periuk Noxxa dan senantiasa berada dalam keadaan panas, bolehlah guna fungsi `WARM/REHEAT.

Daging masak kunyitBahan-bahannya:250 gram daging pinang dipotong kecil3 biji ubi kentang dibuang kulit dan dipotong wedges1/4 cawan air1 biji bawang besar saiz besar dihiris bulat1 biji cili merah dihiris serongGaram dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:1 biji bawang besar saiz sederhana dihiris2 ulas bawang putih dihiris1 inci halia dihiris3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-caranya:1. Gaul daging dengan serbuk kunyit dan satu sudu kecil garam. Perap selama 30 minit.

2. Masukkan minyak ke dalam periuk dalaman. Tekan fungsi STIR-FRY dan `ON. Tidak perlu tudung periuk.

3. Apabila minyak telah panas, masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga bawang kekuningan.

4. Kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Kacau sehingga bergaul rata. Masukkan sedikit air.

5. Off STIR FRY. Tudung periuk. Tekan fungsi HIGH PRESSURE 15 minit. Putar tombol ke arah PRESSURE. Tekan On.

6. Selepas 15 minit berlalu, daging pun empuk. Bebaskan wap. Putar tombol ke arah STEAM. Biar sehingga wap habis dibebaskan. Buka tudung dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.

7. Masukkan ubi kentang. Tekan fungsi STIR FRY dan on. Kacau rata dan biar kuah kering sedikit. Kemudian masukkan kacang buncis, bawang besar, dan cili merah. Off STIR FRY.

8. Tekan fungsi STEAM selama 3 minit. Putar tombol ke arah STEAM. Tekan butang on.

9. Selepas 3 minit berlalu, daging goreng kunyit telah boleh dihidangkan.

Masak Lemak Labu AirBahan Bahan:1 biji labu air dipotong kecil2 cawan air1 helai daun kunyit ( diracik )1/2 cawan susu cair @ 1/2 cawan pati santan.Gula dan garam secukup rasaCara Membuatnya:1) Masukkan air, labu air dan daun kunyit didalam periuk2) Setkan 1 minit low presure.3) Selepas 1 minit, bebaskan tekanan4) Masukkan 1/2 cawan pati santan @ susu cair serta garam dan gula secukup rasa5) Tukar fungsi periuk kepada Stir/Fry 20 saat6) Selepas 20 saat tekan Stop7) Siap

Bubur Caca RainbowBahan Bahannya:1 cawan caca3 cawan air1/2 cawan gula1 helai daun pandansecubit garam dan gula secukup rasaCara Memasak:1) Masukkan semua bahan kecuali santan, gula dan garam2) Setkan 1 minit low pressure3) Selepas 1 minit, Bebaskan tekanan4) Buka tutup periuk5) Masukkan 1/2 cawan santan, gula dan garam.6) Tukar fungsi periuk kepada Stir/Fry 20 saat7) Bubur Caca Rainbow telah siap

Sayur Lemak Kacang PanjangBahan bahan :1/2 kg kacang panjang (di potong)1/2 ulas bawang besar dimayang100ml santan pekat3 buku tauhusedikit ikan bilis2 sudu teh garam2 sudu teh gula2 cawan airCara Memasak1) Rebus kacang panjang + bawang besar + ikan bilis selama 1 minit ( low pressure )2) Selepas 1 minit , Bebaskan tekanan3) Buka tutup periuk4) Masukkan 100 ml santan pekat dan tauhu5) Tutup periuk6) Tukar fungsi stir / fry 1 minit7) Dah siap

Ayam Goreng NoxxaBahan bahan6 ketul peha ayamserbuk kunyitsecubit garam secukup rasa3 sudu Minyak masakCara memasak :1) Campurkan garam ke dalam serbuk kunyit2) Gaulkan ayam dengan kunyit dan perap selama 10 minit3) Masukkan minyak ke dalam periuk Noxxa4) Masukkan ayam ke dalam periuk5) Tekan stir fry6) Goreng selama 8 10 minit.7) Selepas 8 10 minit, on high pressure lima minit8) Bebaskan tekanan 3 minit.9) Siap

Ayam Panggang NOXXABahan -Bahan := 250ml stok ayam= 1/2 sudu teh lada hitam dikisar= 2 sudu teh sos soya manis= 1/2 sudu teh garam= 1 sudu teh garam= ayam (kuantiti bergantung kpd bilangan si pemakan) diperap dgn stok ayam, lada hitam, sos soya, garam= beberapa helai daun kunyit= 2 biji kentang dipotong dadu= 1 biji lobak merah dipotong dadu= minyak= 1 keping pembalut aluminium utk membungkus ayamCara Memasak :1. Perapkan ayam bersama sama stok ayam, lada hitam yang dikisar, sos soya, garam, gula dan daun kunyit selama 20 30 minit.2) Masukkan minyak ke dlm periuk dalaman dan tekan butang GORENG/STIR-FRY utk memanaskan minyak3) . Masukkan ayam yg telah diperap bersama2 kentang & karot yg dibalut dgn pembalut aluminium ke dalam periuk4) Tutup penutup pressure cooker & pastikan kepala knop berada di posisi pressure5) Tekan butang High Pressure sehingga menjadi 25 minit6) Kemudian tekan butang On/Off utk memulakan tekanan7) Selepas 25 minit (alarm berbunyi), pusingkan kepala knop ke posisi steam utk mengeluarkan stim8) Periuk hanya akan boleh dibuka selepas semua stim dikeluarkan9) Anda sudah bersedia utk MAKAN

Ayam Panggang Lemon Ala2 Kenny Rogers Bahan-bahanSeekor ayam yang telah dibersihkan1 biji buah lemon2 sudu mentegaKertas AluminiumBahan Bahan yang perlu dikisar :2 ulas bawang putih2 ulas bawang besar1 biji bawang besar1 inci haliasedikit herba campuransedikit lada hitamoregano2 kiub ayam2 sudu madusedikit serbuk kunyitsedikit sos tiramlada putih3 sudu gula perangsedikit garam.

Cara membuatnya:1) Perap ayam dengan bahan kisaran dan perahkan lemon. Peram selama 3 jam untuk hasil yang memuaskan.2) Masukkan mentega ke dalam periuk3) On stir=fry selama 4 minit4) Masukkan ayam (ayam dibalut kertas aluminium)5) On High Pressure selama 30 minit6) Keluarkan ayam dan sapukan minyak atau lebihan perapan tadi (supaya ayam tidak terlalu kering)7) On High Pressure selama 1 jam.

Roti Pizza 4 kpg roti

2 biji telur

1 biji bwg besar

Daging cincang/sosej/crab/isi ayam/button mushroom filling as u wish Sos spaghetti prego /tomato sauce/chili sauce as u wish Garam/ gula Grated mozzarella cheese1. Celup knrotidgn telur dn susun dlm inner2. Tumis bwg dn daging. Kemudian masuk kn sos , garam , gula3. Letak kan filling atas roti4. Tabur cheese & akhir sekali mixed herbs5. Steam 8 min

Sardin noxxaIkan tongkol di bekukan dlm frezer semalaman or smpai beku..

buah tomato, cili merah hidup, bwng besar, minyak masak(sy guna minyk zaitun),

tomato puri (semua blend) then masuk dlm inner noxxaready utk PC.60 minit

Kek pisang lembut 2 cawan tepung gandum

3/4 cawan minyak atau butter yg dicairkan

4 biji telur

3/4 cawan gula (ikut manis masing2)

Esen vanilla 1 sudu kecil Baking powder 1 sudu1 kecil soda bicarbonate 8 biji pisang Sedikit garamCara Pukul telur blend telur n gula n esen sampai kembang n masukkan minyak

Lecekkan pisang n masukkan soda n garam

Ayak tepung n baking powder

Tuangkan pisang lecek dlm adunan telur

Gaul rata

Masukkn tepung n gaul rata

Tuang dlm inner noxxa n set steam 20 Minit

Apaa ketupat palas pun leh buat dalam noxxa.. hehehe alaa atas api pun boleh.. tapi aku nak mempercepatkan masak.. malas nak tunggu lama2.. Aku nak buat ketupat ni idak ler.. balik kampung mama yang buat.. aku tahu balun makan.. kang balut jadi ketupat betina la jantan la pondan la.. ehhh ada ker.. hahhaha yang pasti tak kesah la rupa macam mana yang pasti bleh masuk perut sudah.. ngeeee.. Ni pun gigih daku tuntut ilmu dengan mama tau.. senang jer buat.. yang paling tak menahan kena balut dengan daun palas tu yarabbi rasa nak menyuluq jer tau.. sakit pinggang wohhh.. hahh bab balut aku belajar dari youtube.. ngeee.. Jom kita tengok bahan2nya...

Bahan-bahan :-* 1 kg beras pulut susu

* santan + sedikit garam

Cara-caranya :-Basuh beras pulut & rendam selama 15 minit.

Masukkan ke dalam noxxa, masukkan santan dan biarkan tenggelam skit paras pulut. Guna mode stir fry & kacau sehingga santan kering dan masak sehingga separuh masak sahaja.

Setelah santan kering. biarkan suam. Dan balutkan dalam daun palas or daun pisang.. erkk tang balut ni korang bleh belajar dr youtube ehh.. aku tak expert bab2 ni...

Untuk rebus ketupat palas. masukkan ketupat & air dalam 2 cawan, tutup periuk noxxa dan HP selama 10 minit.

Setelah 10 minit. releaskan dan siap untuk dimakan...

Sedap dimakan dengan rendang daging..

Selamat mencuba

Posted By:Jueliza JamaniatThursday, July 23, 201512 comments:Labels:Resepi Noxxa09 July 2015

Pajeri Terung NoxxaSalam semua.. berehat kejap dari ngadap keje.. Kepala duk fikir bebudak tu macam mana la kat umah nenek.. tapi kerja pun kena buat jugak.. Hope semuanya ok.. Amin.. Meh ni aku nak share resepi.. aku pun dah blur nak masak apa sekarang ni.. dah berapa hari beli kat bazar.. itu pun beli nasi siap lauk seperti nasi ayam la, nasi tomato la, nasi kandaq la.. camtu jer.. bab2 lauk still gagah masak.. ada la sahur bila ntah kita orang makan maggie jer.. baguih punya bini.. hahhaha.. Ni pun bila punya menu berbuka pun tak ingat.. yang pasti kejadian pajeri terung sangat nice.. awat aku masak atas api tak nice ehh.. apa2 pun tq noxxa membuatkan diri ni jadi master chep.. kahkahkah.. Jom tengok bahan2nya... * maaf takder gambar step by step tau.. yang ni guna mode stir fry jer.. cukup mudah yer..

Bahan-bahannya :-* 2 batang terung

* 2 ulas bawang putih dimayang halus

* 2 ulas bawang merah dimayang halus

* 5 sudu besar serbuk kari daging

* 1 mangkuk santan

* 2 sudu besar kerisik

* Sedikit air asam jawa

Cara-caranya :-- Tekan mode stir fry dan tekan on, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga naik wangi. Setelah itu masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak.

- Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan masukkan terung. Gaul sekata. Kemudian masukkan santan dan kerisik.. kacau lagi..

- Masak sehingga mendidih. Jangan lupa masukkan gula, garam dan masak sehingga kuah pajeri sedikit pekat.

Pajeri terung noxxa

Posted By:Jueliza JamaniatThursday, July 09, 20156 comments:Labels:Resepi Noxxa06 July 2015

Rendang Ayam Berkuah NoxxaOk kita sambung resepi memasak bersama Mama Jue ratu Noxxa.. kahkahkah.. :p korang bagi lah aku verangan sat.. hahahah.. Ok resepi ni last week punya citer.. sebelum ni kalo buat rendang ayam mesti fail.. orang tak reti masak macam ni la.. resepi duk sebelah.. pppfffttt kira aku belajar skit2 nak terror macam ni.. Kalo rendang ayam ni mesti aku akan teringat makcik nasi lemak dekat opis aku.. makcik tu kata hari2 makan rendang ayam tak jemu ker.. tak makcik sebab rendang ayam makcik buat ni sedap..

Ok jom tengok bahan2 & cara2nya.. Errkk sorry sebab kali ni aku takder snap pix step by step tau.. masak kelam kabut tak dan nak snap la yer..

Bahan-bahan :-* Ayam

* Cili kisar

* Cili padi

* Bawang putih

* Bawang Besar

* Kunyit Hidup

* Serai

* Daun kunyit

* Santan

Cara-caranya :-- Blendkan cili kisar, cili padi, bawang putih, bawang besar, kunyit hidup, serai sehingga hancur.

- Guna kaedah stir fry, panaskan minyak, tumiskan bahan blender sehingga pecah minyak.

- Setelah itu, masukkan ayam kacau hingga sekata. Tutupkan periuk noxxa dan HP kan selama 5 minit.

- Setelah 5 minit, releaskan wap & kemudian tekan stir fry. Masukkan santan & daun kunyit masak sehingga mendidih. Masukkan garam serta perasa & masak sehingga agak2 pekat.

Siap Rendang Ayam Berkuah

Posted By:Jueliza JamaniatMonday, July 06, 20155 comments:Labels:Resepi Noxxa02 July 2015

Mee Bandung NoxxaMesti ada yang ternanti2 resepi Noxxa kan.. erkkk ok hari ni aku nak share resepi noxxa.. Ala kalo korang semua dah pandai godek2 Noxxa tu mesti korang dah expert guna.. Ok hari ni aku nak share resepi mee bandung noxxa.. Jom kita tengok bahan2 & cara2nya yer...

Bahan-bahan :-* Mee kuning

* Daging

* Cili Kisar

* Sedikit Kicap manis

* Sayur sawi

* Carrot

* Jagung kecil

* Bawang putih

* Bawang besar

* Cili padi

Cara-caranya :-

Tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan daging dan sedikit air.. Setelah itu masukkan cili kisar gaul sehingga sebati. Tutupkan periuk Noxxa & HP kan selama 10 minit untuk lembutkan daging.

Setelah 10 minit, releaskan wap dan tekan stir fry. Masukkan sayur seperti carrot, batang sawi, jagung kecil serta bawang masak sehingga mendidih.

Setelah mendidih masukkan garam & perasa. Kemudian masukkan mee & sayur sawi kacau sehingga mee betul2 masak dan siap..

Selamat Mencuba

Posted By:Jueliza JamaniatThursday, July 02, 20154 comments:Labels:Resepi Noxxa26 June 2015

Kuih Bakar NoxxaMorning semua.. yeaa esok cuti.. suka kan cuti sebabnya nak qado lena.. hahhaha.. macam boleh.. ok pagi ni aku nak share resepi yang dah di eksperimen dalam cik Noxxa tu.. tu pun banyak tanya dengan akak2 yang pakar noxxa kan.. So terjadilah kuih bakar atau bingka pandan.. erkk aku tak sure yang mana nama dia.. bedasah la labu.. asalkan boleh makan sudah..

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-caranya.. cukup mudah yer adik2, akak2, makcik2, nenek2.. erkk...

Bahan-bahan :-* 2 cawan tepung gandum

* 2 cawan santan

* 1 cawan gula

* 1 cawan air pandan

* 3 biji telur

* Sedikit garam

* Pewarna Hijau

* Bijan

Cara-caranya :-

Blendkan semua bahan kecuali bijan.. Masukkan ke dalam periuk noxxa dan steamkan 10 minit pertama.. Setelah 10 minit, bukak periuk dan taburkan bijan. Steam 10 minit lagi.

Siap kuih bakar @ Bingka pandan...

Selamat mencuba...

Posted By:Jueliza JamaniatFriday, June 26, 20154 comments:Labels:Resepi Noxxa25 June 2015

Lopes NoxxaMorning semua.. Hari ni hari ke 8 Ramadhan.. lagi 2 hari dah 10 hari.. cepat masa berlalu kan.. Kalo bulan posa kuih lopes ni memang antara pebret juadah kuih untuk berbuka puasa.. kalo dulu memang mama & tok la masak.. dah berjauhan ni kena la ikhtiar buat or beli.. macam biasa selagi aku mampu buat, aku cuba buat.. dah ada noxxa jangan la duk buat tukun kat umah kan.. beras pulut ada so aku akan cuba buat.. Boleh lah nak makan 3 beranak.. Qebal mana makan nasi ka pulut ka.. dia mamat salleh western jawa.. hahhaha..

Jom tengok bahan-bahannya & cara-caranya...

Bahan-bahan Lopes :-* 2 pot beras pulut - direndam 1 jam

* 1 cup santan cair

* 1/2 cup air pandan

* Pewarna hijau

* Sedikit garam

* Daun pisang

* Kelapa parut + sedikit garam

Bahan-bahan Gula Melaka :-* 1/2 cup gula melaka

* 1/4 cup gula pasir

* 1/2 cup air

* 1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara untuk gula melaka :-- Masukkan gula melaka, gula pasir dan air, panaskan diatas api sehingga semua gula larut. Setelah itu, kacau tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam larutan gula melaka tersebut. Kacau sehingga mendidih dan sedikit likat.

Cara-cara untuk lopes :-

Masukkan beras pulut, masukkan air pandan, santan, garam serta sedikit pewarna. Tutup periuk noxxa & HP kan selama 7 minit. Setelah 7 minit, biarkan seketika di dalam periuk & steamkan dalam 3 minit.

Letakkan pulut yang masak diatas daun pisang dan bungkuskan secara bulat sehingga padat. Setelah itu potong lopes secara bulat & salutkan dengan kelapa parut.

Kuih Lopes Noxxa.. korang jangan tanya naper bulat tak besar.. ini semua salah daun pisang kecik.. Jadilah jugak boleh masuk perut sudah.. yang pasti eden tak g beli kat bazar.. ngeeee

Selamat Mencuba

Posted By:Jueliza JamaniatThursday, June 25, 201518 comments:Labels:Resepi Noxxa22 June 2015

Bubur Kanji Utara NoxxaBubur kanji memang terkenal di utara tanah air.. erkk apa macam skema jer ayat aku ni.. hahaha ok aku nak citer lah bubur kanji ni kalo kat belah kedah memang pemes time bulan posa.. kalo kat KL ni orang panggil bubur lambuk.. tambah2 dekat masjid kampung baru KL sampai orang beratur nak ambik.. hehehe aku nak ambik tobat la jenis tak suka bersesak2 dengan orang.. nak beli lagi lah tak.. aku jenis suka masak sendiri.. rajinkan aku ni.. cer time malas memang tak berasap la dapur tu.. Macam biasa bulan posa abis kecundangan diet tak makan nasi ni.. semua salah en papa.. huwaaa awat time posa ganti bleh jer.. tapi time posa betui hampeh semuanya.. sabo2..

Dek kerana keteringinan bubur kanji ni so aku pun google lah cari & siap call tok aku tanya apa bahan2 dalam bubur kanji tu.. ngeh teruk tau.. pehtu aku akan cuba experimen dalam noxxa aku ni.. Jom tengok bahan-bahannya.. mudah jer kalo ada noxxa dah serupa macam chef expert pulak rasa.. hehehhe

Bahan-bahannya :-* 2 pot beras

* Daging didadu

* Udang

* Carrot didadu

* Bawang putih

* Bawang merah

* Halia

* 2 batang serai diketuk

* 2 sudu besar lada hitam

* Daun bawang

* Santan

* Air

Cara-caranya :-

Tekan stir fry, panaskan minyak tumiskan bawang putih, merah & halia sehingga naik wangi dan kekuningan. Masukkan lada hitam, isi daging, udang & carrot dan gaul hingga sekata.

Masukkan air secukupnya dan beras, kacau sehingga sekata. Tutup periuk Noxxa dan HP kan selama 25 minit.

Setelah HP 25 minit, releaskan wap dan tekan stir fry bolehlah perasakan garam serta pak aji & masukkan santan.. Yang ni korang agak2 la nak lemak macam mana yer.. kalo agak pekat boleh la masukkan air.

Biarkan bubur mendidih seketika dan siap...

Selamat Mencuba...

Posted By:Jueliza JamaniatMonday, June 22, 20159 comments:Labels:Resepi Noxxa16 June 2015

Bubur Pulut Hitam NoxxaSapa suka makan bubur pulut hitam angkat mouse!!! heheheh aku dah tak tahu kenapa tetiba tekak nak makan manis2.. maybe nak bendera merah berkibar kot.. mesti nak makan manis2.. abih diet tak minum manis tergendala.. ngeh ngeh ngeh... saja jer kan tekak macam2 la time ni nak makan.. tapi semua rasa tawaq hebiaq oihhh.. gara2 SBB lah daku jadi gini tapi tak kesah sebab happening sangat event tu... hehehe..

Semalam balik kerja tak g gym.. sebab diriku yang agak lemah + asyik batuk2.. so terbikinlah bubur pulut hitam.. tuan yang makan ada la 2,3 sudu tapi yang lain semua en papa yang bedal makan.. hari ni yang selebihnya bawak bagi adik2 opis makan.. korang memang suka akak buat kan.. Jom kita tengok bahan2nya.. adanya Noxxa semua menjadilah..

Bahan-bahannya :-* 2 cawan beras pulut hitam - direndam 30 minit & toskan

* 2 cawan santan

* 4 cawan air

* 1 cawan gula perang / biasa

* sedikit garam

* 2 helai daun pandan

Cara-caranya :-

Masukkan beras pulut hitam, air & daun pandan ke dalam periuk noxxa. Tutup periuk noxxa & HP kan selama 45 minit.

Setelah 45 minit, releasekan wap tekan mode stir fry & masukkan santan, gula perang dan sedikit garam kacau hingga sebati. Didihkan dalam 5 minit.

Siap bubur pulut hitam noxxa

Posted By:Jueliza JamaniatTuesday, June 16, 20152 comments:Labels:Resepi Noxxa12 June 2015

Puding Roti Sos Kastard NoxxaDah lama nak buat puding roti ni.. tapi dek kerana kekangan masa + penyakit baloq liat aku ni memang aku tak buat la.. satu g dah diet lagi lah tak buat.. sekarang ni kalo masak jer mesti en papa yang makan or bagi jiran2.. tuan yang pulun buat makan la skit bagi rasa.. Dulu kalo nak buat puding aku prefer bakar dari kukus.. masalahnya nak bakar puding kena panjat kerusi sebab oven aku tinggi sangat.. hehehhe.. so dah adanya noxxa aku cuba experimen la dalam tu.. Alhamdulillah menjadi.. aku guna mode steam dalam 20 minit jer.. Jom la tengok bahan2nya...

Bahan - bahan puding roti :-* 6 keping roti

*1 tin susu cair

* 2 biji telur

* 4 sudu besar gula

* 1 sudu kecil esen vanilla

* 2 sudu besar butter

* Sedikit kismis

Bahan - bahan sos kastard :-* 1 tin susu cair

* 2 sudu besar gula

* 2 sudu besar tepung kastard

Cara-caranya untuk sos kastard :-Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati. Masak di atas api yang sederhana. Kacau menggunakan whisk sehingga adunan sos tu sedikit likat. Simpan dalam peti sejuk.

Cara-caranya untuk puding roti :-

Blenderkan telur, gula & esen vanilla. Masukkan susu cair dan blendkan lagi. Sapu butter ke atas roti dan potong kecil-kecil. Susun ke dalam inner noxxa dan tuangkan adunan hingga sekata.

Tekan kan roti sehingga adunan sekata. Akhir sekali taburkan kismis.. Tutup periuk noxxa.. steamkan dalam 20 minit. Setelah siap, biarkan seketika baru keluarkan dari loyang.

Selepas keluarkan puding, sejukkan dalam peti sejuk.

Puding roti sos kastard yang yummeh..

Untuk resepi ni korang leh la kukus dalam periuk pengukus selama 25 minit..

Selamat mencuba...

Posted By:Jueliza JamaniatFriday, June 12, 20157 comments:Labels:Resepi NoxxaAyam Goreng Kunyit Bersama Sayur NoxxaMorning.. nak share skit resepi petang kemarin.. giler teringin nak makan ayam goreng kunyit ni.. senang jer kita masak campak2 jer dalam noxxa ni.. hehhehe.. yang pasti kenyang masa berbuka.. Alhamdulillah selesai puasa ganti aku.. hahahha.. Jom tengok bahan2nya...

Bahan-bahan :-* Isi ayam yang diperap dengan serbuk kunyit

* Bawang putih

* Bawang besar

* Kacang panjang

* Carrot

* Jagung kecil

* Cili padi

Cara-caranya :-

Goreng isi ayam separuh masak. Setelah itu, guna kaedah mode stir fry. Tumis bawang putih sehingga naik wangi dan masukkan semua sayuran. Tutup periuk Noxxa dan HP selama 1 minit. Setelah siap, kemudian tekan stir fry lagi.. boleh la masukkan sedikit serbuk kunyit, garam serta pak aji. Gaul hingga sekata.

Siap.. cepat dan pantas...

Posted By:Jueliza JamaniatFriday, June 12, 20152 comments:Labels:Resepi Noxxa09 June 2015

Udang Masak Lemak Kacang Buncis NoxxaUdang masak lemak adalah pebret aku sebabnya aku suka meratah udang.. heheheh.. malam ahad tu terfikir nak masak apa untuk sahur.. yang pasti no nasi.. tak abis2 la mama ni tak nak makan nasi.. nak kuruih tera mana tak tau.. hahahha.. nak buatnya senang jer.. tapi tahu2 lah kalo udang rega dia.. hmmm boleh tahan la.. takper bukan selalu kan.. dah la bukan udang laut.. sebab udang yang beli ni udang kolam.. so nak tak nak suruh en papa beli udang & kacang buncis.. ada santan extra yang buat dodol tu boleh la bikin masak lemak.. jangan buang membazir.. so mama masak udang masak lemak kacang buncis noxxa.. kalo hari2 masak dalam noxxa, dapur gas umah ni setahun la tak abis.. hahahha... yang pasti masak dalam noxxa memudahkan, menjimatkan masa & tak kotor dapur.. ok jom tengok bahan2.. mama duk promote noxxa ni tak dapat royalti pun.. hahaha kalo takat jadi duta noxxa kat blog sendiri boleh lah.. ^____^

Bahan-bahan :-* Udang

* Kacang buncis

* 1 mangkuk santan

* 2 batang serai

* 2 biji bawang merah

* 15 biji cili padi

* 1 sudu besar serbuk kunyit / kunyit hidup

Cara-caranya :-

Blender bawang merah, cili padi & serbuk kunyit. selepas itu, masukkan ke dalam inner noxxa dan masukkan 2 batang serai yang telah dititik.. stir fry sekejap. dan masukkan udang & kacang panjang. Tutup periuk noxxa tekan HP 2 minit. udang tak perlu masak lama2 yer..

Setelah 2 minit, releasekan wap & tekan stir fry, boleh la masukkan santan serta garam or pak aji. gaul seketika hingga mendidih.

Siap udang masak lemak kacang buncis noxxa. HP 2 minit jer..

Selamat mencuba...