buku aturcara majlis graduasi

35
MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM SMK NARINANG 2014 Dirasmikan oleh: YBhg. Ewon Benedick Setiausaha Politik Kepada Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Negeri Sabah 1 | Page

Upload: juneard-monuring

Post on 16-Jan-2016

293 views

Category:

Documents


19 download

DESCRIPTION

smk narinang

TRANSCRIPT

Page 1: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Dirasmikan oleh: YBhg. Ewon Benedick Setiausaha Politik Kepada Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Negeri Sabah

Tarikh : 30 Oktober 2014 (Khamis) Tempat : Dewan SMK Narinang, Kota Belud

1 | P a g e

Page 2: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

MISI SEKOLAHSMK Narinang Membangun Potensi Pelajar Secara

Menyeluruh Melalui Pendidikan Berkualiti Berteraskan Falsafah Pendidikan Negara.

VISI SEKOLAHSMK Narinang Bertekad Menjadi Sekolah Cemerlang

Menjelang Tahun 2015

COGAN KATASMK Narinang Nombor 1

MATLAMAT PROGRAMMemberi Pengiktirafan Kepada Para Pelajar

Prauniversiti Yang Telah Berjaya Menamatkan Pengajian Di Sekolah Ini

Memberi Pengiktirafan Kepada Pelajar Yang Telah Menunjukkan Kecemerlangan Dalam Kokurikulum

OBJEKTIF PROGRAMMemberi Suntikan Semangat Kepada Mereka Yang

2 | P a g e

Page 3: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Bakal Menduduki Peperiksaan STPM

Memberi Pengiktirafan Kepada Pelajar Yang Mencapai Keputusan Cemerlang Dalam Peperiksaan

Dan Kokurikulum

UCAPAN ALU-ALUAN PENGETUA

Salam Sejahtera Dan Salam 1 Malaysia

Terlebih dahulu kita panjatkan kesyukuran kepada Tuhan kerana atas anugerah-Nya kita dapat mengadakan Majlis Graduasi Pelajar Prauniversiti dan Anugerah Kokurikulum SMK Narinang Kota Belud tahun ini.

Majlis graduasi ini diadakan khusus untuk meraikan dan memberi pengiktirafan kepada pelajar Prauniversiti dan juga kepada pelajar yang telah mengharumkan nama sekolah dalam bidang kokurikulum sepanjang tahun 2014. Majlis ini juga sebagai perangsang kepada pelajar untuk mencapai kejayaan dalam setiap bidang yang bakal diceburi kelak. Sebenarnya Majlis Graduasi ini dan peperiksaan STPM yang bakal ditempuhi hanyalah titik permulaan jalan kehidupan yang bakal diterokai. Di hadapan para pelajar nanti, terbentang pelbagai ranjau, duri dan rintangan ke arah pencapaian sebenar dalam kehidupan. Oleh sebab itu,semangat perjuangan yang murni dan kekuatan iman perlu diperkukuh bagi membolehkan para graduan meneruskan perjalanan dengan penuh yakin dan tabah.

Saya juga amat berharap pelajar memiliki daya saing yang positif ke arah mewujudkan generasi yang inovatif dalam bidang sains dan teknologi. Negara memerlukan teknokrat yang proaktif dan matlamat tersebut juga merupakan sebahagian daripada hasrat negara. Untuk Berjaya sebagai teknokrat mahupun pemangkin pembangunan negara, para pelajarperlu berubah dan untuk memulakan perubahan itu, pelajar mestilah meneroka dalam diri sendiri untuk mencari kekuatan, kelemahan dan ancaman yang ada. Dengan kata lain, pelajar perlu ada unsur-unsur pemugaran kendiri untuk mendepani masa depan.

Oleh sebab itu, saya mengambil kesempatan untuk merakamkan ucapan terima kasih tidak terhingga kepada guru-guru, kakitangan, dan ibu bapa sekalian. Kesediaan dan kesudian ibu bapa untuk sama-sama berganding bahu hadir dalam Majlis ini amat kami hargai dan kami sanjungi. Kepada para

3 | P a g e

Page 4: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

pelajar,hargailah harapan tinggi setiap ibu bapa melalui keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan STPM 2014 dapat dinikmati selama-lamanya.

Akhir kata, ingatlah kata-kata ini, “usaha yang luar biasa akan menghasilkan kejayaan yang luar biasa”. Kami mendoakan agar pelajar Berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi di samping tabah mengharungi kehidupan di luar sana dan sentiasa berusaha tanpa mengenal erti putus asa.

(SOLINGKOI SIDI)PENGETUA SMK NARINANG, KOTA BELUD

UCAPAN YDP PIBG SMK NARINANG

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia.

Terlebih dahulu saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada pihak sekolah SMK Narinang kerana member kesempatan kepada sayauntuk menyampaikan sepatah dua kata sempena Majlis Graduasi Pelajar Prauniversiti dan Anugerah Kokurikulum SMK Narinang pada kali ini.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada pihak sekolah dan guru-guru kerana Berjaya mengadakan majlis yang penuh gemilang ini. Saya mewakili ibubapa pelajar, kami sebenarnya amat terharu dan terhutang budi kepada pihak sekolah khususnya pengetua, semua Penolong Kanan dan guru-guru telah mendidik anak-anak kami sejak dari awal tahun sehingga hari ini. Saya difahamkan pelbagai program akademik dilaksanakan secara berfokus untuk memastikan pelajar-pelajar PT3, pelajar SPM dan Prauniversiti mendapat keputusan yang cemerlang dan terbilang.

Selain itu, pihak PIBG merakamkan syabas dan tahniah kepada semua atlet SMK Narinang yang telah berjaya mempertahankan kejuaraan Sukan Olahraga peringkat Kota Belud kali Ke-17. Sesungguhnya pencapaian dalam bidang sukan telah menaikkan imej SMK Narinang ke peringkat yang lebih tinggi malah disegani oleh sekolah-sekolah lain di Kota Belud. Oleh sebab itu, sekali lagi ibu bapa merakamkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua guru yang bertungkus lumus melatih, membimbing pelajar sehingga mengecapi kejayaan yang luar biasa. Hanya Tuhan sahaja yang membalas pengorbanan cikgu sekalian. Kepadaibubapa pula, saya berhara pagar kitadapat memberikerjasama kepada pihak sekolah demi meningkatkan pencapaian akademik anak-anak kita sehingga ke peringkat yang lebih tinggi lagi.

Kepada semua pelajar Prauniversiti yang dikasihi, saya mengucapkan selamat menduduki peperiksaan STPM yang bakal menjelang tiba. Anggaplah peperiksaan tersebut sebagai batu loncatan untuk meraih kecemerlangan dalam kehidupan pelajar. Pepatah Cina ada mengatakan bahawa perjalanan beribu

4 | P a g e

Page 5: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

batu dimulakan dengan langkah pertama. Saya berharap semua pelajar SMK Narinang dapat mengorak langkah ke hadapan dengan semangat juang yang tinggi. Sahutlah cabaran STPM dengan keyakinan yang tinggi. Pacakkanlah cita-cita setinggi gunung dan gapailah cita-cita itu dengan usaha yang gigih.

Akhirkata,sekalilagi saya ucapkan syabas dan tahniah kepada pengetua, semua Penolong Kanan, Ketua Bidang dan semua guru atas komitmen yang jitu melaksanakan majlis ini dengan jayanya.

Sekian,terima kasih.

(EN. DEMIS RUMANTI)YDP PIBG SMK NARINANG, KOTA BELUDUCAPAN perasmian

Salam sejahtera dan salam 1Malaysia.

Terlebih dahulu saya mengucapkan terimakasih kepada Puan Solingkoi Sidi Pengetua SMK Narinang atas kesudian menjempu tsaya untuk merasmikan Majli sGraduasi dan Anugerah Kokurikulum yang sangat bermakna ini. Keprihatinan pihak sekolah dalam menjayakan majlis ini merupakan satu usaha yang patut dipuji betapa tingginya harapan untuk melihat kejayaan pelajar.

Penganjuran majlis seumpama ini sebenarnya bertujuan untuk memberi motivasi, perangsang dan sokongan moral kepada pelajar untuk meningkatkan persediaan diri dari aspek psikologi dan mental untuk menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang tiba. Oleh sebab itu, dalam kesempatan ini saya menyeru kepada semua pelajar supaya sentiasa mempunyai iltizam dan tekad yang jitu bagi memastikan kejayaan dapat dicapai. Kesedaran dalam menimba ilmu amat penting agar pelajar dapat merealisasikan impian, mempunyai daya juang yang tinggi, berkepimpinan cemerlang dan bersahsiah terpuji selaras dengan hasrat Kementerian Pendidikan dalam melahirkan insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Di samping itu, aspek kemahiran insaniah ‘soft skill’ tidak boleh dikesampingkan; penghayatan nilai patriotisme yang disemai melalui pengajaran Sejarah mampu membentuk jati diri pelajar serta kemahiran memimpin perlu dikuasai oleh semua pelajar di sekolah ini. Oleh hal yang demikian, pelajar yang cemerlang dalam bidang kokurikulum perlu mengambil peluang keemasan untuk melangkah lebih jauh dalam kokurikulum ketika berada di universiti nanti.

Akhir kata marilah kita sama-sama berdoa kepada Tuhan agar segala impian dan hasra tmurni pihak sekolah, ibu bapa dan pelajar akan tercapai supaya SMK Narinang dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan sekolah lain di negeri Sabah.

5 | P a g e

Page 6: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Nyalakan azam membumbung,Paduka tekad nan waja;Harungi ombak menggunung,Menuju ke pulau cita.

Sekian terima kasih

(EWON BENEDICK )Setiausaha Politik Kepada Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Negeri Sabah

PROFIL AHLI JAWATANKUASA PRA UNIVERSITI tahun 2014

Pn. Solingkoi SidiPengetua SMK Narinang

En. SaifulPenolong Kanan Pentadbiran

Pn. Rose ElsiePenolong Kanan HEM

Dr. JesselPenolong Kanan Kokurikulum

Pn Esther SintehPen. Kanan PrauniversitiB.A. [email protected]

En Chin Yin Olen @ MohdFaizal AbdullahPenolong Kanan PetangB.A. B. Melayu

En. Lazimin PansangG. Akademik DG52Ketua Unit P. AMM.Ed., B.Ed. [email protected]

En Choo Han ChyiGuru CemerlangM.A., B.A. [email protected]

6 | P a g e

Page 7: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

En Jinih SantihGuru AkademikB.A. [email protected]

En. Jikeria DuminGuru AkademikB.Ed. Sejarah

Pn. Aslizah SaupinGuru AkademikB.Ed. B. [email protected]

En Ribin GinsosGuru AkademikB.A. [email protected]

Cik Manniseh YakunGuru AkademikM.Ed., B.Sc.Ed [email protected]

Pn Jorin MelsonGuru AkademikKPLI [email protected]

Pn Arnie Joe AndrewG. Mp MUETB. BA (Hons)[email protected]

En Chin Thien Kong @Jhonny ApongGuru AkademikB.A. [email protected]

En Litin Pouli @ RichardLitin PouliGuru Mp SejarahM, Ed, B.A. [email protected]

Pn Jolly KhatulGuru Mp SejarahM .Ed, B.A. [email protected]

Pn Gui Pau Fah @Jilly GuiGuru AkademikB.Ed. [email protected]

Cik Santiom DomentingGuru AkademikB.A. Sains Sukan

7 | P a g e

Page 8: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Pn. Mary MandauG. Akademik DG 48B.Ed. [email protected]

AJK KERJA MAJLIS GRADUASI PRA-U SENIOR DAN HARI MAJLIS ANUGERAH KOKURIKULUM TAHUN 2014

Bil Bahagian Pegawai Catatan1 Penasihat Pn. Solingkoi Sidi

En. Saiful Ridhuan Hj. MahaliPn. Rose Alsie Asah

Sambutan VIP

2 Pengarah Program Pn. Esther Sinteh (Graduasi)Dr. Jessel Ginturun (Kokurikulum)

Menyediakan AJK pelaksana kerja &tentatif majlis Menyelia & memantau pelaksanaan majlis

konvokesyen

3 Setiausaha En. Lazimin Pansang (Graduasi)En. Jikon Kunat (Kokum)

Menulis & menghantar surat-surat yang berkaitan Menghubungi Perasmi dan jemputan Menghantar surat surat jemputan kepada perasmi dan

ibubapa yang terlibat

4 Teks Ucapan En. Juilis Mokujal Menyediakan teks ucapan perasmi ,PPD, YDP PIBG & Pengetua

5 Floor Manager En. Mohd. Faizal Abdullah

En. Litin R. Pouli Mempastikan perjalanan majlis berjalan mengikut

protokol

6 Bendahari En. Ribin Ginsos (Graduasi) Menghantar surat pemberitahuan bayaran majlis graduasi kepada ibubapa

Menerima bayaran Menganggarkan kos

7 Back drop & Slide show En. Jhonny Apong Membuat tempahan & pasang banner Menayangkan gambar dan aktiviti pelajar pra-u

8 PA System & Muzik Iringan konvo

En. Madin SuantiEn. Mohd. Syariel (KTBM)

Menyedia/memasang/ juruteknik PA System Menyediakan muzik iringan konvo

8 | P a g e

Page 9: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

9 Susunan atur dewan, protokol penerimaan sijil & Raptai

Pn. Jolly Khatul (K)(Graduasi)En. Jinih Santih (Graduasi)

Pn. Jenny Libin (K)(Kokum)Pn. Floris Sindam (Kokum)Pn. Launis Yatam (Kokum)

Memberi taklimat kepada pelajar semasa raptai Menyelia proses penyampaian sijil Menyusun atur kedudukan kerusi & meja

10 Jubah Pn. Jorin MelsonCik Catherna Ladzim

Menyediakan jubah kepada perasmi, pegawai jemputan, pengetua, semua Pk, semua ketua bidang , guru-guru pra U dan pelajar

11 Sijil , Hadiah & Cenderamata

Pn. Mary Mandau(K) (Sijil/Graduasi)Pn. Arnie Joe (Sijil/GraduasiPn. Jilly Gui (K)(Hadiah/Graduasi)Pembantu

Pn. Mareen D (K) (sijil/kokum)Pn. Ruhani Dinsim(sijil /Kokum)Pn. Yenne Yee (sijil/kokum)Pn. Pollenah Sualin (sijil/kokum)Pn. Jee Pey Ling(K) (Hadiah/Kokum)Pn. Josepha Z. Lipon (Hadiah/Kokum)Pembantu

Menyediakan sijil Mengendalikan proses penyampaian sijil Mengendalikan proses penyampaian hadiah dan

cenderahati kepada perasmi

12 Gambar En. Dosep LembigitEn. Alexius Sagun

Menentukan jurugambar Mengurus pengambaran

13 Juruacara Pn. Aslizah Saupin (K)En. Jaibin MailapPn. Mahani Mansor

Mengacarakan majlis sehingga selesai

14 Buku Aturcara Cik Santiom DomentingEn. Juneard Monuring(K)

Mendapatkan maklumat pelajar untuk dimuatkan dalam buku aturcara

Menyediakan buku aturcara Mengedarkan buku aturcara

15 Hiasan Pentas Pn. Julia Banati (K)Pn. Julitha LopogPn. Elizah Longgoyong

Menghias pentas Memasang dan membuka hiasan pentas

16 Sambutan & Bunga semat

Pn. Laine SongkolingEn. Yuslan HarunPn. RandimoiPn. Kisun Tampuling

Acara Sambutan Menyediakan bunga semat kepada perasmi dan

jemputan

17 Disiplin Pelajar En. AbendnegoEn. Jaintin Gembilau

Memantau disiplin pelajar

18 Parking En. Arechon R. Dusin (K)En. Jayue Sungit

Menyediakan parking kenderaan kepada para jemputan

9 | P a g e

Page 10: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

19 Keselamatan En. Alexius Sagun Memantau keselamatan20 Persediaan dewan &

kebersihanEn. Jomiri Mapaun (K)En .Jikeria DuminEn. Thony S.

Persediaan dewan Kebersihan dalam dan luar dewan (sebelum & selepas)

21 Persembahan En.Willfred Duin (K)Cik Saili Sinuk

Menyediakan Persembahan

22 Doa Ustaz Che Muhammad bin Che Mat Zain

Bacaan Doa

23 Jamuan Pn. Normawatie Osman (K)Pn. Norsinah MastunPn. Jurah UliCik Manniseh YakunPn. Roslinah B.(Pembantu)

Menganggarkan kos Menentukan menu Membuat tempahan Mempastikan makanan sampai pada waktu yang

ditetapkan

TENTATIF MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR DAN MAJLIS ANUGERAH KOKURIKULUM TAHUN 2014

8.30am : Ketibaan Pelajar, Ibubapa & Semua guru

9.00am : Ketibaan Pengetua & Jemputan VIP

: Lagu Negaraku & Sabah Tanah Airku

: Doa

: Ucapan Pengetua

: Ucapan YDP PIBG SMK Narinang

: Ucapan Perasmi

9.45 : Tayangan aktiviti pelajar Pra U Senior

10.00 : Persembahan 1

10.15 : Majlis Penyampaian sijil graduasi Pelajar Pra U 2014

: Jurusan ekonomi (20 orang)

: Jurusan Sains Sukan (33 orang)

: Jurusan Pendidikan Seni Visual (15 orang)

: Anugerah Khas

Anugerah kehadiran terbaik L/P (Sumbangan guru-guru Pra U)

Anugerah Khas Kreativiti L/P (Sumbangan guru-guru Pra U)

Anugerah Kokurikulum L/P(Cik Santiom Domenting)

Anugerah kepimpinan Terbaik L/P(Sumbangan Pn. Esther Sinteh)

Akademik Terbaik L/P (Sumbangan En. Lazimin Pansang)

10.40 : Persembahan 210 | P a g e

Page 11: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

10.50 :Majlis Anugerah Hal Ehwal Murid (HEM)

AJK PRS

Ketua Kelas

Pengawas

Kehadiran Penuh

11.10 : Majlis Anugerah Kokurikulum

Sijil Penghargaan AJK Organisasi Kokurikulum

(wakil pengerusi setiap unit )

Sukan dan permainan

Kelab dan Persatuan

Unit Beruniform

Sijil Anugerah Khas Organisasi kokurikulum cemerlang tanhun 2014 (wakil ketua guru

penasihat)

Unit beruniform

Kelab dan Persatuan

Sukan dan permainan

Sijil dan trophy Anugerah khas individu

Unit beruniform

Menengah Rendah L/P

Menengah Atas L/P

Kelab dan Persatuan

Menengah Rendah L/P

Menengah Atas L/P

Sukan dan Permainan

Menengah Rendah L/P

Menengah Atas L/P

Sijil/Ganjaran/Trophy Balapan dan Padang

Atlet Cemerlang

Menengah Rendah L/P

Menengah Atas L/P

Sijil/ganjaran pemenang pingat MSSD/MSS/MSSM-36

11 | P a g e

Page 12: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Sijil Penghargaan AJK Induk Kokurikulum

Sijil dan Trophy Tokoh Kokurikulum

Pelajar- 1

Guru-1

Ibubapa -1

: Penyampaian Cenderahati kepada perasmi

11.50 Persembahan 3

12.00 : Lagu Sekolah

12.05 : Sessi Bergambar

12.30 : Jamuan & Bersurai

PENERIMA SIJIL GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR 2014

Nama : Ady Pelecyea PelonNo. Tel. : 019 812 9258Alamat : Kampung Naring, P/S 125, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “NO ONE EVER ACHIEVED GREATNESS BY PLAYING IT SAFE.”

Nama : Betsy BuniNo. Tel. : 013 557 0418Alamat : Kg. Tamu Darat, P/S 123, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Stop Wishing, Start Doing.”

Nama : Brandon Douglas JuilisNo. Tel. : 010 953 3017Alamat : Kg. Soronsob, Jalan Ranau, 89159 Kota Belud, Sabah.Motto : “ONCE YOU FAIL, YOU KNOW HOW TO WIN”

Nama : Celvin MichaelNo. Tel. : -Alamat : Kg. Pekan Nabalu, 89257 Tamparuli, Sabah.Motto : “Bukan senang mw senang” “Punya senang mw susah” *Hidup bagaikan aiskrim*

Nama : Chainee Asryanna MelvinNo. Tel. : 013 550 4253Alamat : Kampung Tamu Darat, P/S 123, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “There is no elevator to success, you have to take the stairs...COMMITMENT”

Nama : Cressa Avryl JaliphNo. Tel. : -Alamat : Kg. Ratau, Batu 8 Jalan Ranau, 89150 Kota Belud, Sabah.Motto : “NO PAIN, NO GAIN”

Nama : Ekklesia Clare JaimNo. Tel. : 014 374 8185Alamat : Kg. Taginambur, Peti Surat 153, 89158 Kota Belud, Sabah.

Nama : Erna Lyliana SimonNo. Tel. : -Alamat : Kg. Koung Melaan, WDT 10, 89158 Kota Belud,

12 | P a g e

Page 13: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Motto : NO TURNING BACK Sabah.Motto : DO BETTER THAN YESTERDAY !

Nama : Geordy Maccreese ThonyNo. Tel. : 014 651 0414Alamat : Kampung Pinolobu, WDT 95, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Don’t Dream Your Future, Create Your Future.

Nama : Josietha MiunNo. Tel. : 014 554 5284Alamat : Kg. Taginambur Pomotodon, Jalan Ranau, P/S 179, 89150 Kota Belud, Sabah.Motto : DO WHAT YOU LOVE BUT THINK TWICE BEFORE YOU ACT.

Nama : Jovieanny Oh Kim SingNo. Tel. : -Alamat : Kg. Bundu Paka, Jalan Ranau, 89150 Kota Belud, Sabah,Motto : “PAIN DEMAND TO BE FELT”

Nama : Loranika SindehNo. Tel. : 0111 205 5231Alamat : Kampung Melangkap Tiong, WDT 63, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Nothing Is Impossible”

Nama : Masnie TumbilNo. Tel. : 0111 650 5480Alamat : Kampung Podos, Peti Surat 178, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : DON’T TALK, PROVE IT....

Nama : Max Nicklen Steve IntangNo. Tel. : 016 552 6451Alamat : Kampung Tuguson, Jalan Ranau, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : BE YOURSELF AND NEVER GIVE UP

Nama : Octervia DininNo. Tel. : 014 558 3529Alamat : Kg. Mangkulat, Jln Ranau, P/S 93, 89158 Kota Belud,Sabah.Motto : HAPPY GO LUCKY!... KESABARAN MENGHASILKAN HASIL YANG LUMAYAN!!

Nama : Rayell Andyriano RimanNo. Tel. : -Alamat : Kampung Tiong Kamburaon, 89257 Tamparuli, Sabah.Motto : Kalau Belajar Dari Kesilapan, Bila Nak Betul. huhu.

Nama : Sandra Claire JomiriNo. Tel. : -Alamat : Kampung Ratau, Peti Surat 116, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : CHERISH EVERY MOMENT ♥

Nama : Vanessa Edna EpinNo. Tel. : -Alamat : Kampung Gaur, Peti Surat 93, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “The only way to do great

13 | P a g e

Page 14: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

work is to love what you do.”

Nama : Will Jonson JaimonNo. Tel. : 019 860 4409Alamat : Kampung Tiong Monggis, Tenghilan, 89257 Tamparuli, Sabah.Motto : “If you fight you might lose, but if you don’t fight you will always lose.”

Nama : Zyra Doren MalinNo. Tel. : 014 951 6582Alamat : Kampung Gansurai, WDT 53, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “BIAR NAKAL ASAL BERAKAL”

Nama : Allerrye MinsinNo. Tel. : 013 456 7891Alamat : Kampung Gansurai, WDT 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Usaha Tangga Kejayaan”

Nama : Emy MarandahNo. Tel. : 014 858 3011Alamat : Kg. Tambatuon, P/S 99, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “DREAMS DON’T WORK UNLESS YOU DO!”

Nama : Esmarella DowniNo. Tel. : 013 867 9935Alamat : Kg. Kiau Nuluh, P/S 130, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : U CAN DO IT IF YOU SAY I CAN, U CAN’T DO IT IF U SAY I CAN’T. BELIEVE U SELF!!

Nama : Fernando JerryNo. Tel. : 016 825 6334Alamat : Kg. Pinasang Tamu Darat Peti Surat 123, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : LIFE IS SIMPLE, THINK BLUE!!

Nama : Fiurine MinsinNo. Tel. : 012 813 8317Alamat : Kampung Melangkap Tomis, WDT 97, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Yang Bertahan Sahaja Yang Akan Berjaya”

Nama : Frisca Fanny GinsosNo. Tel. : 019 872 6960Alamat : Kg. Kiau Nuluh, P/S 130, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Learn, then teach it..B’coz, To teach is to learn again!!

Nama : Frydora NuinNo. Tel. : 014 355 5025Alamat : Kampung Gansurai, WDT 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : We do not remember days, we

Nama : J. Edgar ButangNo. Tel. : 013 864 2142Alamat : Kg. Tamu Darat, P/S 123, Jln Ranau, 89158 Kota Belud, Sabah.

14 | P a g e

Page 15: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

remeber moments. Motto : LET IT BE

Nama : Javidson SulinganNo. Tel. : 019 822 3567Alamat : Kampung Sogoh, P/S 194, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Practice make perfect!

Nama : Jelson JeksonNo. Tel. : 012 345 6789Alamat : Kampung Rangalau, Jalan Ranau Bypass, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Life is very simple, but we insist on making it complicated.

Nama : Jenni LanggayatNo. Tel. : 014 563 4127Alamat : Kg. Narinang, P/S 125, 89158 Kota Belud, Sabah.Mott : “Susah dahulu, senang kemudian”

Nama : Jonaina UtamNo. Tel. : 014 862 9128Alamat : Kg. Tambatuon, P/S 89168 Kota Belud, Sabah.Motto : “LIFE NEVER EASY FOR THOSE WHO HAVE DREAMS”

Nama : Jos Albert ReminNo. Tel. : 014 561 0827Alamat : Kg. Sogoh, P/S 132, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Learn From Yesterday” JAR

Nama : Nanyerra Binti TatinNo. Tel. : 0111 902 9871Alamat : Kg. Kia Bersatu@Tomuduh, Peti Surat 185, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Orang Yang Rajin Dan Tabah Tidak Mudah Berkata Tiada Harapan”

Nama : Norjiah BasirinNo. Tel. : 014 873 6191Alamat : Kg. Tambatuon, P/S 99, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “People who try hard will achieve their successful life.”

Nama : Normah PenintingNo. Tel. : 014 851 0935Alamat : Kg. Mangkulat, P/S 93, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : THINK POSTIVE

Nama : Nur Aziah AlsatuNo. Tel. : 019 897 4059Alamat : Kg. Pulau Mantanani, P/S 187, 89150 Kota Belud, Sabah.Motto : KEJAYAAN ADALAH MILIK ORANG YANG BERUSAHA.

Nama : Nurul Syatira SuniNo. Tel. : -Alamat : Kg. Rajunah, Batu 6, 89157 Kota Belud, Sabah.Motto : “WORK HARD IN SILENCE, LET SUCCESS MAKE THE

15 | P a g e

Page 16: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

NOISE”

Nama : Ploren DimeeNo. Tel. : 0113 143 1196Alamat : Kg. Narinang, P/S 125, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “SIMPLE IS MY LIFE”

Nama : Revendee SaudinNo. Tel. : 088 976 400Alamat : Kampung Lobong-Lobong, P/S 97, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : TIME IS GOLD

Nama : Riseboy LesiusNo. Tel. :Alamat : Kg. Sayap, P/S 03, 89157 Kota Belud, Sabah.Motto : AGI IDUP, AGI NGALABAN

Nama : Rosnita DuasaNo. Tel. : 013 559 4123Alamat : Kg. Pinolobuh, P/S 95, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : JUST BE YOURSELF!!

Nama : Salmiah EminNo. Tel. : 014 855 5302Alamat : Kg. Kebayau, P/S 9, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : JUST SAY ‘YOU CAN DO IT’ ITS SIMPLE!

Nama : Shirlyne SeninNo. Tel. : 013 548 9613Alamat : Kg. Mandap, 89150, Jln K.Kinabalu, Kota Belud, Sabah.Motto : Gagal Sekali Tidak Bermakna Gagal Selamanya

Nama : Shukry Rianno SeiminNo. Tel. : 010 952 7150Alamat : Kampung Gansurai, W.D.T 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Kesilapan yang dibuat menjadikan diri lebih baik. “Never give up”

Nama : Siti Noormah JairinNo. Tel. : 013 899 7013Alamat : Kampung Lobong-Lobong, Peti Surat 97, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Berjaya dalam dunia dan akhirat” Allahuma Solli a’la Saidina Muhammad.

Nama : Sonney RenyoldNo. Tel. : 019 841 2489Alamat : Kg. Sogoh, P/S 132, 89158 Kota Belud, Sabah.

Nama : Stenny Grace SakiminNo. Tel. : 0112 521 8958Alamat : Kampung Melangkap Tiong, WDT 62, 89158 Kota

16 | P a g e

Page 17: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Motto : Kejayaan hanya akan dicapai bagi orang yang bersedia menghadapi kegagalan.

Belud, Sabah.Motto : Sesuatu Yang Lebih Baik Akan Datang Bagi Mereka Yang Bersabar.

Nama : Sting BitolNo. Tel. : 0111 957 7750Alamat : Kg. Narinang, WDT 129 Kota Belud, Sabah.Motto : If we can dream it, we can do it. Nothing impossible in this world.

Nama : Suzan SudinNo. Tel. : -Alamat : Kampung Narinang, WDT 66, 89159 Kota Belud, Sabah.Motto : Human do not design to fail, they fail to design...

Nama : Tamiko Gracia MailNo. Tel. : 014 351 3093Alamat : Kg. Pinasang Tamu Darat, Peti Surat 123, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Life Is Short, Do Something”

Nama : Valerie JahimNo. Tel. : 013 889 3540Alamat : Kampung Tambatuon, WDT 30, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Hakuna Matata, means no worries for the rest of the day.

Nama : Ako Bin GalauNo. Tel. : 0113 144 8810Alamat : Kg. Lobong-Lobong, P/S 97, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : JANGAN MENYESAL YANG PENTING BERUSAHA, TETAPI MENYESALLAH JIKA TIADA USAHA...

Nama : AvendaNo. Tel. : 014 873 7923Alamat : Kg. Bukid, W.D.T 93, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Segala sesuatu ada waktunya, kesusahan sehari cukuplah untuk sehari, esok kita akan hadapi dengan hati yang tenang.”

Nama : Chrlyee Valen Anye Binti SibinNo. Tel. : 014 855 5145Alamat : Kampung Sogoh, P/S 194, 89158, Kota Belud, Sabah.Motto : “Berusaha Selagi Mampu”

Nama : Emma Vera Chin PounchinNo. Tel. : 016 552 2240Alamat : Kampung Tuguson, Kota Belud, 89158 Jalan Ranau, Sabah.Motto : BE PATIENT AND REMEMBER THERE IS A TIME FO EVERYTHING.

Nama : Famella JamNo. Tel. : -

Nama : Gaile Tirza Desliva AparNo. Tel. : 014 555 7147

17 | P a g e

Page 18: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Alamat : Kampung Tambulion Ulu, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Past is past. Handle your present with confidence, prepare for the future without fear.

Alamat : Kg. Lasau Tintapon, WDT 95, 89159 Kota Belud, Sabah.Motto : BE YOURSELF

Nama : Haspanisah JamliNo. Tel. : 019 588 0633Alamat : Kampung Melangkap Tomis, WDT 97, 89158 Kota BeludMotto : Berusaha selagi mampu. Tiada yang terlambat sebelum ianya berlalu

Nama : Herry Bob SaintimNo. Tel. : 014 562 3686Alamat : Kg. Bangkahak, Jalan Kompleks Sukan, 89150 Kota Belud, Sabah.Motto : Memperbaiki kelemahan daripada kesilapan

Nama : Mairy Natalia Binti UbidNo. Tel. : 011 31611187Alamat : Kg. Tamalang, Taginambur, Peti Surat 110, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : You can’t have a better tomorrow if you don’t stop thinking about yesterday!!

Nama : Mernah MartinNo. Tel. : 014 872 6459Alamat : Kampung Pinolobuh WDT 95, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : We can succeed if we learn from mistakes

Nama : Noraidah Binti HasimNo. Tel. : 014 872 1262Alamat : Kampung Pulau Mantanani, Jln Port Usukan, 89150 Kota Belud, Sabah.Motto : INGIN BERJAYA DALAM HIDUP

Nama : Suzana Binti SaiminNo. Tel. : 016 582 0829Alamat : Kampung Tambulaung, Taginambur, Peti Surat 110, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : Look to the past and learn from it. Knowledge is everything!

Nama : Valencia BilinNo. Tel. : 014 864 0468Alamat : Kampung Rangalau, Jln Ranau Bypass, 89157 Kota Belud, Sabah.Motto : LIFE IS SHORT, BE HAPPY

Nama : Veronica LoijirNo. Tel. : 014 951 7795Alamat : Kampung Taginambur, Batu 10, Kota Belud, Sabah.Motto : Stop dreaming, start action! And take all you need!!

Nama : Winddy Kinduo

18 | P a g e

Page 19: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

No. Tel. : 014 552 4357Alamat : Kg. Bukid Rantai, P/S 93, 89158 Kota Belud, Sabah.Motto : “Always be consistent and confident for all the times.”

ANUGERAH KHAS PRA UNIVERSITI

KEHADIRAN TERBAIKBrandon Douglas Juilis

Winddy Kinduoh

KHAS KREATIVITIAko Bin Galau

Charlyee Valen Anye Sibin

KOKURIKULUMJ.Edgar Butang

Haspanisah Jamli

KEPIMPINAN TERBAIKFernando Jerry

Chainee Asryanna Melvin

AKADEMIK TERBAIKSting Bitol

Jovianney Oh

19 | P a g e

Page 20: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

PENERIMA ANUGERAH HEM

AHLI PEMBIMBING RAKAN SEBAYA TINGKATAN 5Arnoldo Alexjose Alexius [5A]

AJK TERTINGGI PEMBIMBING RAKAN SEBAYAJascha Jg Recher [5C]

ANUGERAH KETUA KELAS DAN PENOLONG KETUA KELAS MENGIKUT TINGKATAN

Wakil Tingkatan Nama Wakil Ketua Kelas & Pen. Ketua Kelas Kelas

1 Bethany Aedell Hendry 1A

2 Sean Clifford Seri Rama 2B

3 Leonardo Gray Saumin 3C

4 Nichol Ebin 4D

5 Nadine Grace Modily 5A

6 Brandon Douglas Juilis 6AK

ANUGERAH KHAS KETUA KELAS DAN PENOLONG KETUA KELAS CEMERLANG

20 | P a g e

Page 21: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

1. Alvin Erikson Albert 3A

2. Leonardo Gray Saumin 3C

3. Veneccya Sadib 4B

4. Steve Jusip 5B

5. Zalikah Lainsin 5G

6. Chainee Asryanna Melvin 6A1

7. Saintly Gracious Stanly 3C

8. Helver Ignatius Jaukim 3G

9. Jascha Jayges Recher Sikor 5C

ANUGERAH PENGAWAS MENGIKUT TINGKATAN

Wakil Tingkatan Nama Wakil Ketua Kelas & Pen. Ketua Kelas Kelas

1 Nurul Uswn Sardi 1A

2 Ricklinwell Jikeria 2A

3 Nadsmil Hashim 3H

4 Lydia D.Vega Mijal 4F

5 Franklyn Asip 4E

AJK TERTINGGI PENGAWAS

Cassandra Sabin [5C]

AJK TERTINGGI PENGAWAS ASRAMA

Winddy Kinduo [6AK3]

KEHADIRAN PENUH 2014

KELAS GURU KELAS PENERIMA

1 A Pn. Soinah Sudompong 1. Joeann Juitin

21 | P a g e

Page 22: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

2. Pheunellia Ilona Steven

3. Shennetta Kuatis

1 E Pn. Jaceyphine Gampaih 4. Recalver Xandro Dumin

1 G Pn. Aslinah Jamlee5. Mike Hellywell Singawon

6. Myell Riendiannie Ecclesia Manuil

2 A Pn. Normawati Ag Osman 7. Cassira Lebinsin

2 B Pn. Judith Pamela Jainor 8. A’olyerlly Erlon Zultin

2 E En. Dumis Sumandi

9. Emeldya Maijol

10. Rogers Seupin

11. Rozila Salumin

3 BPn. Kisun Tampuling

12. Charles F. Stanley Barahim

13. Jelinicca Steven

3 C Cik Nik Raihana 14. Larry Severinus Semion

3 D

En. Joly Basandah

15. Anjelly Jikim

16. Veronekah Dillis

17. Wilfendy Jickson

3 E Pn. Nadia Viviana Madrin 18. Keffly Gebik

3 F En. Revilino Tambur 19. Bestonle Bokiom

3 G En. Jamil Emin 20. Elizabeth Andrew

4 C En. Jeffrey Taim 21. Jali Sawal

4 F En. Sarun Lambut 22. Jerommy Jocob

5 A En Joe Lantukan

23. Essatery Floran

24. Meccanen Majiun

25. Morrie Yonie Nuleh

26. Nadine Grace Modily

5 D En. Alexius Sagun 27. Eva Loaerinna Rongkos

5 F En Jim Gibak 28. Rodney Soimin

6R3 En. Jhonny Apong29. Christlin Tungging

30. Elinda Boyogo

22 | P a g e

Page 23: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

6A1 Pn. Arnie Joe Andrew 31. Brandon Douglas Juilis

6A3 Cik Manniseh Yakun 32. Winddy Kinduo

PENERIMA ANUGERAH KOKURIKULUM

Sijil Penghargaan Ajk Organisasi Kokurikulum 2014

Unit BeruniformKelab & Persatuan

Sukan & Permainan

Sijil Anugerah Khas Organisasi Kokurikulum Cemerlang 2014

Unit Beruniform PBSM

KRS

Kelab & Persatuan Kelab Tarian

Sukan & Permainan Bola Sepak

Anugerah Khas Individu 2014

23 | P a g e

Page 24: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

Unit BeruniformMohd. Fadli Bin FadilSally Yong Yee Ning

Herian Jaibi Merryati Bt. Saringan

Kelab & PersatuanDyel Bedy

Elda Felvia GinolJiklan Giling

Debra De Seirra Malik

Sukan & PermainanOwen Piou

Nurul Ameyra Bt. SuniColeni Mensin

Rachel Arora NuaitAltlet CemerlangBonney Renyold

Pretty Vera Santaim

Mohd Jamrie Johnecon Anisca Cristel Petrus

Sijil Pemenang Pingat MSSD/ MSS/ MSSM - 36 201450 orang atlet penerima

Sijil Penghargaan AJK Induk Kokurikulum 2014

1. Jikon Kunat (Setiausaha Ko Kurikulum)2. Mahani Mansor (Setiausaha Sukan)3. Jim Gibak (Setiausaha Peralatan Sukan)4. Madin Suanti (Setiausaha Rekod & Penilaian/ PAJSK)5. Meksius Jasmin ( Penyelaras Sukan & Permainan)6. Saili Binti Sinuk (Penyelaras Ko Akademik & Kelab)7. Jaintin Gembilau (Penyelaras Unit beruniform)8. Munirah Ibrahim (Penyelaras Pengawas Sukan & Sukarelawan)

24 | P a g e

Page 25: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

9. Welfred Bin Bakait (Penyelaras 1M1S)10. Handry Gumanti (Penyelaras/ Ketua Jurulatih Kelab Olahraga)11. Juitin Munsing (Timbalan Penyelaras Jurulatih Kelab Olahraga)12. Santiom Domenting (Penyelaras Ko Kurikulum Pra U)13. Maniseh Yakun (G. Penasihat Sukan & Permainan/ U. Beruniform Ting.

6)14. Lazimin Pansang (G. Pen. Sukan & Permainan/ U. Beruniform Ting. 6) 15. Mary Mandau (Guru Penasihat Persatuan PERTENA)16. Arnie Joe Andrew (Guru Penasihat Unit Beruniform Ting. 6)17. Jikeria Dumin (Guru Penasihat Unit Beruniform Ting. 6)18. Jinih Santih (Guru Penasihat Sukan & Permainan Ting.6)19. Jorin Melson (Guru Penasihat Sukan & Permainan Ting. 6)

Sijil Anugerah Tokoh Kokurikulum 2014Tokoh Pelajar Kerenlen John

Tokoh Guru Jikon Kunat

Tokoh Ibubapa Dimes Rumanti

Senarai Penerima Anugerah Kokurikulum

Bil. Nama Bil.

Nama

1 Amelina Danil 27 Avey Kyn Patric2 Amyra Esmeralda Simon 28 Bonney Renyold3 Bethany Aedell Henry 29 Cayrrie Fernando Jublie4 Cassy Amissciah Suadin 30 Davidkevinlee Justin5 Ellny Tracy Dell 31 Joe Irvine Johnny6 Elmie Lisa Samie 32 Meldeno Dan Linsayan7 Elvitha Ivy Soluku 33 Mohd Azmi Miki8 Hana Chrysta Handry 34 Owen Piou @ Piyau

25 | P a g e

Page 26: buku aturcara majlis graduasi

MAJLIS GRADUASI PELAJAR PRA U SENIOR & MAJLIS ANUGERAH KOKIRIKULUM

SMK NARINANG 2014

9 Janet Wendy Wan Joseph 35 Rianlee Damin10 Jarneta Jimpih 36 Roy Azhar mansor11 Jusliani Ginik 37 Albryan Juvie Christ Shoibih12 Mariana Mointin 38 Amos Mantiga13 Pretty Vera Santaim 39 Assidiq Saumin14 Sharifah Sheyra Abdul Pairan 40 Bonifaze Done @ Doneh15 Winocence Gintang @ Nicky Fadrick 41 Charlie Serdi16 Aivie Lerryana James Tan 42 Herman Sopikit17 Anisca Critel Petrus 43 Jackey Chaw Yun Seng18 Charlina Clement 44 Jeffhernuel Tami19 Elanna Marimbu 45 Junaidi Francis20 Esie Dora Olga Rainol 46 Max Allend Satu @ Senuil21 Isszovira Radimin 47 Maxwell Fred Sikin22 Mainah Bahan 48 Mohd Jamrie Johnecon23 Mexlin Marciano 49 Nickey Jamiel24 Shrinah Saidieh 50 Syah Yusrie Sungkia25 Stephennie Simbin26 Yestiana Miran

26 | P a g e