bm (wong lee ping)

Download BM (Wong Lee Ping)

Post on 11-Sep-2015

228 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

powerpoint

TRANSCRIPT

BM (novel)

BM NovelTingkatan 4 Tajuk:Melunas RinduKarya:Hartini Hamzah

Disediakan oleh: Wong Lee Ping

11Sinopsis Bab5,Bab6, Bab7&Bab8

22Farhana tekun menyiapkan senarai program untuk dibentangkan pada mesyuarat kurikulum. Fuad yang datang untuk memulangkan buku yang dipinjamnya diminta memberikan pandangkan tentang program tersebut.Fuad memberikan pandangannya dan menekankan bahawa mereka perlu bekerjasama untuk memastikan kejayaan program tersebut. Fuad meminta Farhana mengambil jagung yang dibawanya pada waktu pulang sekolah.Bab 5

33Fuad yang ke kantin untuk melepaskan dahaga terserempak dengan Cikgu Zamani.Fuad mengagumi Cikgu Zamani yang dalam pengetahuan ilmu agamanya dan pandai berbahas.Chin datang untuk menanyakan khabar dan keadaan Fuad untuk disampaikan kepada ayah Fuad.Chin memujuk Fuad menziarahi ayahnya dan membantu peniagaan ayahnya. Bab 6

4Fuad diharapkan dapat menziarahi bapa dan emak saudaranya yang merinduinya.Fuad teringat akan arwah ibunya yang tidak pernah ditemuinya selama ini.Faud menceritakan kedatangan Chin kepada Pak Ismail dan keinginannya untuk mencari pusara ibunya di Sungai Ruan.

5BAB 7Fuad memandu keretanya ke stesen bas yang di tingkat atasnya ada bazar menjual aneka pakaian dan kraf tangan. Sewaktu mencari gerai menjual air, matanya terlihat sesorang iaitu Farhana. Dia melihat kepayahan Farhana untuk mendapatkan tiket.Fuad menawarkan diri untuk menghantar Farhana pulang.

6Semasa dalam perjalanan, Fuad memberitahu bahawa ayahnya yang sebenar iala Robert Lim yang juga merupakan ayah kepada Sofia. Selepas ayahnya meninggalkan ibunya, ayahnya berkahwin dengan Auntie Susan, emak Sofia. Pada pukul empat, kereta Fuad sampai ke rumah Farhana.

7Petang itu Fuad solat asar di rumah Farhana sebelum meneruskan perjalanan ke Sungai Ruan. Fuad menulis sesuatu pada buku kecilnya untuk dihulurkan kepada Farhana. Rupanya tercatat nombor telofon bimbitnya. Bergetar perasaan Farhana apabila Fuad mengenyit mata.

8BAB 8Terperanjat seisi rumah tatkala mendengar bunyi hon. Tergamam Swee Lan apabila Mei Lin memberitahu bahawa Joshua datang. Fuad terkejut melihat keuzuran bapanya. Peter Lim makan bubur nasi yang disuap oleh Fuad. Fuad dapat merasakan kesusahan yang dialami oleh Swee Lan.

9Belum sempat Fuad menyatakan tujuannya pulang ke Sungai Ruan, telefon bimbitnya terbunyi. Panggilan tersebut daripada Farhana. Namun, perbualan terpaksa dihentikan selepas Fuad mendengar Peter Lim batuk keras dan termuntah. Fuad mengajak bapanya pergi ke klinik.

10Fuad meluahkan hasratnya untuk mencari kubur ibunya kepada Peter Lim dan Swee Lan. Mamanya memberitahu bahawa Pak Nyah Lias dapat membantu Fuad. Petang itu, Fuad pergi ke surau. Di sana dia berkenalan dengan Pak Said. Gembira hatinya kerana Pak Said mahu membantu menemaninya ke Lembah Klau.

11