bm pemahaman 2010

Download Bm Pemahaman 2010

If you can't read please download the document

Post on 30-Oct-2014

125 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

BAHASA MELAYU PEMAHAMAN

KEMAHIRAN YANG DIUJI

Kata NamaKata Ganti Nama Kata Kerja Kata Adjektif Kata Tugas Kata Ganda Penjodoh Bilangan Peribahasa Sinonim Antonim Memahami ayat Memahami petikan

Tatabahasa

Ayat Pemahaman

2005

2006 2007

2008

2009

Kata KerjaPERBENDAHARAAN KATA

Kata Adjektif Kata Ganda Sinonim AntonimKata Nama

9

15

12

13

13

Jenis-jenis Kata TugasKata Hubung Kata bilangan Kata tanya Kata Perintah Kata penguat Kata penegas Kata seru Kata nafi K /pemeri Kata sendi nama

KEMAHIRAN TATABAHASA (SISTEM BAHASA)

Penjodoh Bilangan Kata Ganti Nama Peribahasa Kata Tugas

AYAT PEMAHAMAN

Memahami ayatMemahami petikan

KATA KERJA

Ibu ______________ ayam itu dengan rempah sebelum memanggangnya. A. mengadun C. mencalit B. menabur D. melumur

(UPSR 2008)

Mak Cik Zainab ____________ sayur kangkung untuk juadah tengah hari nanti. A. menjerang C. mencelur B. mengukus D. merebus (UPSR 2008)

KATA ADJEKTIFTangan kakak berbau ______________ setelah menyiang beberapa ekor ikan sungai. A. hamis C. hapak B. hanyir D. hancing (UPSR 2006) Haniza berasa _____________ apabila melakonkan watak nenek semasa pementasan drama di sekolahnya. A. angkuh C. gusar B. kacau D. kekok (UPSR 2007)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata adjektif perasaan mesti diikuti kata sendi akan. * Saya rindu akan nenek yang berada di kampung. 2. Kata adjektif, apabila menerima imbuhan memper- / diper- , tidak boleh disertakan imbuhan akhiran * Pak Ali akan memperbesar bahagian dapur rumahnya. *Bahagian dapur rumah Pak Ali akan diperbesarkan olehnya.

KATA GANDASementara menunggu pintu pagar dibuka, penonton ____________ di luar stadium. A. lalu-lalang C. simpang-siur B. bolak-balik D. mundar-mandir ( UPSR 2006 )Petinju negara ____________ lawannya sebelum melepaskan tumbukan. A. melaga-laga C. melibas-libas B. mengacu-acu D. mengacah-acah (UPSR 2007) Rajan _____________ apabila diminta untuk menjawab soalan itu kerana dia sedang berkhayal. A. tersentak-sentak C. terlihat-lihat B. terpinga-pinga D. terkial-kial (UPSR 2008)

SINONIMIstana lama itu unik kerana dibina daripada kayu tanpa menggunakan sebatang paku pun. Perkataan seerti bagi unik ialah A. istimewa C. ganjil B. canggih D. pelik (UPSR2006)

ANTONIMPersatuan Bulan Sabit Merah Sekolah itu telah ditubuhkan pada bulan lepas. Perkataan berlawan bagi ditubuhkan ialah A. ditutupkan C. dibubarkan B. dibatalkan D. dimansuhkan (UPSR 2006)

PENJODOH BILANGAN Beberapa ___________ poster telah dilekatkan oleh Cikgu Yeop di belakang kelas. A. helai C. keping B. bidang D. lembar (UPSR 2006) Beberapa ___________ cendawan tumbuh pada batang pokok getah yang reput. A. kaki C. tangkai B. kuntum D. kelopak (UPSR 2008)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Penjodoh bilangan hanya hadir bersama-sama kata nama. Peristiwa itu merupakan sebuah kenangan indah yang sukar kulupakan.

KATA GANTI NAMATarian yang _________persembahkan di hadapan _________ merupakan tarian istana Melayu zaman silam, kata Norli kepada pemberita. A. akutuanku C. sayabaginda B. patiktuanku D. hambabaginda (UPSR 2005) Mengapakah tuan puteri bersedih? Katakanlah kepada kepada _______ , kata Mak Inang Suri kepada Tuan Puteri Mayang Sari. A. beta C. hamba B. patik D. tuan hamba (UPSR 2006)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata ganti nama singkatan mesti ditulis rapat. Adakah kautahu apakah yang perlu kulakukan untuk menyejukkan hatinya? 2. Kata ganti nama pertama dan kedua ditulis tanpa kata sendi oleh tetapi kata ganti nama ketiga mesti gunakan oleh. Buku itu telah saya beli di Kedai Buku Cahaya. Buku itu telah dibeli olehnya di Kedai Buku Cahaya.

PERIBAHASAZulkifli telah meluahkan ____________ untuk memiliki sebuah komputer kepada ibunya. A. ada hati C. ambil hati B. isi hati D. jantung hati (UPSR 2007)

Nampaknya kita terpaksa___________ kerana bekalan makanan semakin sedikit, kata ketua pengakap itu kepada rakan-rakannya. A. alas perut C. makan perut B. ikat perut D. makan garam (UPSR 2008)

KATA HUBUNGIbu memanggil adik __________ berkata, cucilah kasut sekolah kamu yang kotor itu. A. malahan C. sambil B. dengan D. lalu (UPSR 2007) Puan zaleha mengambil selimut ____________ menyelimutkan anaknya yang kesejukan itu. A. lalu C. sambil B. kerana D. sementara (UPSR2008)

KATA BILANGANProjek yang telah dirancangkan itu akan melibatkan _______ orang ibu bapa murid. A. para C. beberapa B. semua D. sesetengah (UPSR2008) Para-para hadirin sekalian dipersila ke dewan makan untuk menjamu selera. (UPSR 2009)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1.Kata bilangan yang menunjukkan bilangan banyak tidak boleh digandakan. * Semua murid-murid mesti berbaris sebelum masuk ke dalam kelas.

2.Kata bilangan tentu mesti diikuti penjodoh bilangan manakala kata bilangan tak tentu tidak boleh ada ada penjodoh bilangan kecuali beberapa. * Lima orang murid telah didenda kerana mencuri. * Beribu-ribu orang penduduk Haiti hilang tempat tinggal akibat gempa bumi.

KATA TANYA KATA TANYA Kamu tidak hadir semalam kenapakah?(UPSR 2007)

Janganlah bercakap bila sedang makan, kata ibu kepada Amran.(UPSR 2008)

Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata tanya mesti disertai kah apabila berfungsi di hadapan ayat manakala kah tidak diperlukan apabila kata tanya berfungsi pada akhir ayat. * Siapakah nama awak? * Nama awak siapa?

KATA BANTU KATA BANTU

1. Baju itu mesti saya basuh supaya nampak bersih. 2. Buku ini akan saya pulangkan kepada kamu pada minggu hadapan.

Kesalahan Umum Tatabahasa Kata bantu dalam ayat pasif mesti hadir di hadapan kata nama. * Baju ini saya mesti basuh supaya nampak bersih.

KATA PENGUAT KATA PENGUAT

Negara Malaysia sangat terkenal sekali sebagai pengeluar bijih timah

Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata penguat bebas iatu amat, sangat dan sungguh boleh dipadankan dengan kata penguat sekali. * Wajah artis pujaan saya itu amat cantik sekali. 2.Kata penguat darjah tertinggi tidak boleh dipadankan dengan sekali * Wajah gadis itulah yang paling cantik sekali.

KATA PENEGAS KATA PENEGAS

Bilahkah kita akan sampai di Kuala Lumpur ?(memerlukan jawapan)

Sampai bilatah aku harus menanggung penderitaan ini.(tidak memerlukan jawapan)

KATA SERU KATA SERU A. Nah, terimalah balasan jika berbuat jahat! B. Cis, besarnya kayu yang menimpa engkau!(UPSR 2005)

C. Aduh, kenapa sampai begini Sang Buaya!D. Wah, malang sungguh nasibku wahai Sang Buaya!

KATA PEMERI KATA PEMERI

A. B. C. D.

Bantal merah itu adalah untuk adik saya. (UPSR 2005) Arahan itu ialah bukan untuk semua murid. Cerita misteri yang di ceritakan ialah tidak benar. Adalah dimaklumkan bahawa esok ialah hari pertama persekolahan.

Pemuda itu ialah siswazah di Universiti Putra Malaysia.(UPSR 2005)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata pemeri ialah digunakan bersama-sama frasa nama atau kata nama. *Nama saya ialah Syahidan bin Saad2. Kata pemeri adalah digunakan bersama-sama frasa adjektif dan frasa sendi nama. *Buku itu adalah sumbangan daripada Bank Simpanan Nasional. * Sikap yang dimiliki oleh Aidil adalah rajin dan bertanggungjawab.

KATA SENDI NAMAEncik Helmi mendapat kad undangan ke majlis perkahwinan ______ sahabat lamanya ________ minggu lepas. A. daripadapada C. daripada B. daripadadi D. daridi (UPSR 2007 ) Ali menerima ucapan tahniah _____________ Abu setelah memenangi pertandingan syarahan. A. kepada C. dari B. pada D. daripada ( UPSR 2005)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata sendi oleh apabila menerima imbuhan memper atau diper -, maka sebarang imbuhan akhiran perlu digugurkan. * Saya memperolehi keputusan yang cemerlang dalam UPSR. * Markah Bahasa Melayu yang diperoleh Abu kurang memuaskan.

MEMAHAMI AYATMurid-murid itu sedang menghias perpustakaan. (UPSR 2008) A. Bagaimanakah murid-murid itu menghias perpustakaan? B. Siapakah yang berada di perpustakaan? C. Di manakah murid-murid itu berhias? D. Apakah yang dilakukan oleh murid-murid itu? Fadli, sudahkah kamu siapkan kerja sekolah yang diberikan oleh guru? tanya ibu. (UPSR 2009) A. Fadli menanya ibunya tentang kerja sekolah yang diberikan oleh gurunya. B. Fadli bertanya tentang kerja sekolah yang diberikan oleh gurunya kepada ibu. C. Ibu bertanya kepada Fadli yang telah menyiapkan kerja sekolah yang diberikan oleh ibunya. D. Ibu menanya Fadli sama ada dia telah menyiapkan kerja sekolah yang diberikan oleh ibunya.

KATA NAMA___________ yang sedang bertugas kelihatan sedang melayan penumpang dengan mesranya. A. Mahasiswi B. Pramugari C. Peragawati (UPSR 2005) ____________ Majlis Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Seri Damai itu mengumumkan ketibaan tetamu khas A. Jurubahasa B. Juruhebah C. Jurucakap D. Juruacara (UPSR 2006)

KATA NAFIA. Kasut bertumit tinggi itu bukan sesuai dipakai oleh wanita yang mengandung. B. Telefon antik di kedai itu tidak untuk dijual tetapi untuk pameran sahaja. C. Daerah Besut bukan di negeri Kelantan tetapi di negeri Terengganu. D. Budak lelaki yang bertahi lalat itu tidak adik Sulaiman. (UPSR2006)Kesalahan Umum Tatabahasa. 1. Kata nafi bukan digunakan untuk kata nama atau kata sendi nama manakala kata nafi tidak digunakan untuk kata adjektif dan kata kerja.

Kesalahan Umum Tatabahasa 20093. Doktor Nora ada di klinik ? Saya ingin berjumpa dengan ______ , tanya Amran kepada jururawat.

8. Encik Ramli sedar _________ dia telah terbeli makanan di dalam tin yang luput tarikhnya.9. Zaki gagal _________ pertandingan akhir kerana dia kalah pada peringkat separuh akhir. 16. Budaya hidup masyarakat kampung itu telah dikaji oleh __________ penyelidik dari universiti tempatan. 17. Faizal telah menjamu kawan-kawannya dengan dua _________ langsat dan beberapa __________ cempedak goreng.

19. Hubungan kedua-dua orang saudara kembar itu