biasiswa kerajaan arab saudi - hep.upm.edu.my • pelajar biasiswa percuma dari luar arab saudi...

Download BIASISWA KERAJAAN ARAB SAUDI - hep.upm.edu.my • Pelajar biasiswa percuma dari luar Arab Saudi akan

Post on 06-Sep-2019

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • BIASISWA KERAJAAN ARAB SAUDI UNTUK PELAJAR MALAYSIA

  Kerajaan Arab Saudi menawarkan biasiswa penuh dan terbuka kepada pelajar lelaki dan perempuan yang ingin mengikuti pengajian di peringkat ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan ijazah doktor falsafah (PhD).

  SYARAT KELAYAKAN

  1. Lulus dengan kepujian

  2. Peringkat diploma dan ijazah sarjana muda: Pemohon hendaklah berusia 17 hingga 24 tahun. Peringkat ijazah sarjana: Pemohon berusia 24 hingga 30 tahun Peringkat PhD: Pemohon hendaklah berusia 30 hingga 35 tahun.

  3. Tidak pernah menerima biasiswa dari mana-mana institusi pengajian di Arab Saudi.

  4. Pelajar wanita hendaklah diiringi penjaga (mahram) yang di bawah tajaan atau pemegang permit yang sah.

  5. Surat sokongan untuk pelajar pengajian tinggi.

  KEMUDAHAN BIASISWA

  • Pengajian percuma. • Ganjaran bulanan diberi kepada pelajar dari negaranya sendiri dan menerima biasiswa. • Pelajar biasiswa percuma dari luar Arab Saudi akan menerima:

  a- Perubatan untuk pelajar dan ahli keluarga yang mengiringi (sekiranya ada pengiring). b- 2 bulan ganjaran dalam bentuk elaun peribadi sewaktu tiba. c- 3 bulan elaun graduan untuk kos penghantaran buku-buku melalui laut. d- Kemudahan setaraf dengan graduan-graduan terdahulu didalam institusi pengajian. e- Pelajar biasiswa di institusi pengajaran bahasa Arab untuk bukan Arab adalah dilayan sama seperti pelajar ijazah sarjana muda. f- Institusi pengajian menyediakan makanan dengan potongan harga. g- Kemudahan penginapan, pengajian, sosial, dan penjagaan budaya. h- Menyediakan tiket dibawah terma pembiayaan institusi pengajian.

  KAEDAH PERMOHONAN

  Permohonan lengkap *borang (seperti dilampiran) hendaklah dihantar ke Seksyen Pengurusan Kebajikan Dan Tatatertib Pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM SERDANG, bersama dokumen berikut:

  1. Sesalinan Transkrip (Rekod Akademik) dan ijazah terakhir yang telah disahkan 2. Sijil Pengesahan Kesihatan 3. Surat pengesahan berkelakuan baik 4. Sesalinan pasport 5. 2 keping gambar

 • 20- Biasiswa Arab Saudi 2019 20- Biasiswa Arab_borang

Recommended

View more >