baja minda

Download baja minda

Post on 24-Mar-2016

221 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

baja minda

TRANSCRIPT

 • LEBIH BIJAK LEBIH PANDAI

  THINX 2THINX -2BAJA dan TENAGA - MINDA CERDAS dan BADAN SIHAT

  BIASABIASA LEBIHDARIBIASADULU SEKARANG

  1

 • 9 masalah pembelajaran?9 sukar menghafal?9 lemah daya tumpuan ?9 mudah lupa ?9 mudah boring ?9 d h t ?9 mudah stress ?9 kurang peka ?9 pening kepala ?9 pening kepala ?9 masalah tidur ?9 mudah gugup ?9 mudah gugup ?9 kurang minat belajar ?

  2

 • MINDA YANG CERDAS BADAN YANG SIHAT

  Fungsi Minda (daya pemikiran, hafalan, pembelajaran, intelektual, IQ, memori,perasaan dan tindakan) berkait rapat dengan pemakanan yang membekalperasaan dan tindakan) berkait rapat dengan pemakanan yang membekalsumber tenaga dan nutrien seimbang khas untuk sel-sel otak. Ini adalah faktorpenting dalam menjamin kecekapan perhubungan antara sel-sel otak.

  Struktur mikroskopik sel-sel otak manusia sangat unik dan rumit. Manusiadewasa mempunyai puratai 100 billion sel-sel otak yang membentuk 500de asa e pu ya pu ata 00 b o se se ota ya g e be tu 500trillion perhubungan antara sel-sel otak tersebut.

  Perhubungan dalam rangkaian sel-sel otakbermula daripada aktiviti isyarat elektrik dalamrangkaian sel-sel otak yang bergerak dengankelajuan melebih 400km/jam. Tiada perhubunganantara sel-sel otak bererti otak kita gagal berfungsi.

  Untuk memastikan kecekapan pemindahan isyaratelektrik berjalan pantas, otak memerlukan sumbertenaga menc k pi Inilah sebab mengapa otaktenaga mencukupi. Inilah sebab mengapa otakmenggunakan lebih banyak tenaga berbandingorgan lain dalam badan.

  Keajaiban mekanisma isyarat elektrik dan kecekapan perhubungan sel-sel otakinilah menjadikan para saintis masih bertungkus lumus untuk menerokaiinilah menjadikan para saintis masih bertungkus lumus untuk menerokairahsia minda manusia.

  Bagi menjamin kecekapan pemindahanisyarat elektrik, sel-sel otak memerlukankomposisi ion-ion Natrium, Magnesium,K li C l i Chl id b

  Jadual 1KOMPOSISI BENDALIR SEREBROSPINAL

  (CSF)Air 99%

  Protein 35 mg/dlKalium, Calcium, Chloride serta sumbertenaga yang seimbang dan mencukupi.( jadual 1 & 2).

  Kekurangan sumber nutrient ini akanmenyebabkan perhubungan sel-sel otak

  Protein 35 mg/dlGlucose 60 mg/gl

  Natrium ( Sodium) 138 mEq/lMagnesium 0.3 mEq/l

  Kalium (Potassium) 2.8 mEq/lCalcium 2.1 mEq/lChloride 119 mEq/lmenyebabkan perhubungan sel sel otak

  menjadi lembab dan boleh melemahkandaya minda.

  Chloride 119 mEq/l(Rujukan: Fishman, R.A. Cerebrospinal Fluid in Nervous

  System. Philadelphia: Saunders, 1980)

  3

 • Jadual 2 :KEPEKATAN ION GARAM SEL-SEL OTAK

  Dalaman sel otak Luaran sel otak

  Sel-sel otak kita dikelilingi olehbendalir serebrospinal.

  Form la THINX 2 dihasilkan otakKalium

  (Potassium)140 mM 5 mM

  Natrium (Sodium)

  5 15 mM 145 mM

  Chloride 4- 30mM 110 mMCalcium 0 001 mM 1 2 mM

  Formula THINX-2 dihasilkanberdasar konsep keseimbangankomposisi bendalir serebrospinaldan kepekatan ion garam tisudalam sel-sel otak

  Calcium 0.001 mM 1-2 mMData : Purves et al, Neuroscience, Sunderland Sinauer Associates,

  1997Ini menjadikan rumusanTHINX -2 BERBEZA DARIYANG LAIN.

  THINX 2 di k l bTHINX-2 dirumus menggunakan gula tebupenulinan berganda yang membekal tenagaglukosa dan garam tisu biochemic iaituK li Ph h t C l i Ph h tKalium Phosphate, Calcium Phosphate,Natrium Muriaticum, Magnesia Phosphatedan Ferrum phosphate iaitu nutrient ataubaja penting dalam aktiviti sel sel otakbaja penting dalam aktiviti sel-sel otak.

  Dengan baja yang mencukupi danseimbang sudah pastinya THINX-2adalah makanan sesuai untuk

  b t k ih t lmembantu merangsang kesihatan sel-sel otak dan menggalakkan lebih banyaksel-sel otak berhubung.

  Jesteru itu, kecekapan penghantaranisyarat elektrik ini sudah pasti lebihisyarat elektrik ini sudah pasti lebihefesian untuk merangsang keupayaanfungsi otak terutama dalam menguatkandaya minda, memori dan intelektual.

  4

 • MENGENALI TEBU : sumber tenaga

  Tebu atau nama saintifik Saccharum officinarum merupakan sejenis tumbuhandari keluarga rumput tumbuh tinggi dan mempunyai stem yang tebal dan padatdari keluarga rumput, tumbuh tinggi dan mempunyai stem yang tebal dan padat.Tebu adalah sumber utama dunia dalam pembuatan gula dan produk pemanis asliyang digunakan dalam makanan harian dan pemprosesan makanan.

  Sugarcane, Nutritional Value per 100 g Percentage are relative to US Recommendation for adultadult. Source : USDA nutrient database

  Energy 380 kcal 1580 kJ

  Carbohydrates 97.33 g (sugar 96.21g)

  Fat 0gProtein 0gwater 1 77 gwater 1.77 gThiamine (Vit. B1) 0.008mg 1%Riboflavin ( Vit B2) 0.007mg 0.01%Niacin ( Vit B3) 0.082 mg 1%Vit B6 0.026mg 2%Folate ( Vit B9) 1g 10%Calcium 85mg 9%Potassium (kalium) 346mg 7%Natrium ( Sodium) 39mg 2%Magnesium 29mg 8%Iron 1.91mg 15%Phosporus 22mg 3%Zink 0.18mg 2%

  Rasional penggunaan gula tebu sebagai tablet dalam rumusan tabletTHINX-2

  Membekal glukosa dan fruktosa - untuk menjana tenaga kerana otakmenggunakan lebih banyak tenaga berbanding dengan organ lain dalam badan, Mengandungi garam potassium, Magnesium, Calcium, Natrium yang menjadigaram utama dalam aktiviti isyarat elektrik dan perhubungan sel-sel otak. Mengandungi zat besi dan B9 - pembina sel darah merah yang cekappembawa oksigen ke sel-sel otak Vitamin B6 vitamin untuk kesihatan saraf Vitamin B1 B2 dan B3 pemangkin membakar glukosa dan fruktosa untuk Vitamin B1, B2 dan B3- pemangkin membakar glukosa dan fruktosa untukmenjana tenaga sel-sel otak dalam menjalankan aktininya. Gula tebu adalah media yang sesuai untuk di triturate garam tisu dan gulatebu mudah diserap terus ke sel-sel melalui kapilari bawah lidah. 5

 • MENGENALI GARAM TISU

  Garam tisu, juga dikenali sebagai garam sel atau garam biochemic adalahgaram yang terdapat dalam badan dan semua bahan organik sepertig y g p g ptumbuhan, herba, buahan, garam laut, dan garam bukit. Ia mula ditemui olehseorang pakar perubatan German pada kurun ke19. Beliau menggunakangaram tisu dalam terapi pemakanan kepada pesakit-pesakit beliau.

  Badan kita menghasilkan garam ini daripada sumber makanan harian.K id k i b k k i i i k b bkKetidakseimbangan atau kekurangan garam tisu ini akan menyebabkanpelbagai penyakit dan perkembangan simptom penyakit adalah berkaitandengan kekurangan mana-mana garam tisu. Mengekal garam tisu dalamkesimbangan adalah sangat penting untuk mengekal kesihatan dan kesegaran.

  Terdapat 12 jenis garam tisu yang dihasilkan secara semulajadi oleh badanTerdapat 12 jenis garam tisu yang dihasilkan secara semulajadi oleh badankita.

  Calcium fluoride (calc fluor)Calcium phosphate (calc phos)Calcium sulfate (calc sulph)Potassium chloride (kali mur)Potassium phosphate (kali phos)Potassium sulfate ( kali sulph)Sodium phosphate (nat phos)Sodium sulfate (nat sulph)S di hl id ( t )Sodium chloride (nat mur)

  Ferric pyrophosphate (ferrum phos)Magnesium phosphate (mag phos)Silicon dioxide (silicea)

  Kelebihan garam tisu biochemic :-

  Mengawal keseimbangan sistemik garam tisu dalam badanMenggalakkan sel-sel berfungsi secara optimaBoleh diserap terus melalui saluran darah bawah lidah tanpa perlukanpenghadaman dan pemecahan molekulBadan menggunakan garam tisu lebih efesianBadan menggunakan garam tisu lebih efesianSelamat untuk semua usia, jantina termasuk wanita hamil dan menyusu

  6

 • Garam tisu dalam rumusan THINX-2.

  1.Kalium phosphate (Potassium phosphate)

  Kali Phos penting dalam kesihatan yang berkaitan dengan kecekapan fungsisel-sel otak, sel-sel saraf dan kecekapan minda. Ia banyak wujud dalam sel-selotak dan saraf serta boleh didapati dalam sel-sel otot.

  2 Magnesium phosphate2. Magnesium phosphate

  Magnesium Phosphate penting dalam mengawal dan menyingkirkan bahankumuh daripada aktiviti sel-sel otak dan saraf serta membantu mengawalkeseimbangan bendalir neurospinal .

  3. Calcium Phosphate

  Calcium phosphate boleh di dapati dalam semua sel-sel badan danfungsinya sebagai penstabil dalam sel-sel tulang, gigi, antara fiber otot danbendalir badan Ia sangat penting dalam proses pembinaan semula sel-selbendalir badan. Ia sangat penting dalam proses pembinaan semula sel sel.

  4. Natrium Chloride (sodium chloride)

  Natrium Chloride mengatur dan mengawal bendalir badan. Ia pentingdalam menjaga keseimbangan haba badan. Ia terkandung dalam semuabendalir badan dan tisu. Ia juga mengawal penyerapan dan penyingkiranbendalir sel-sel. Berinteraksi dengan potassium dalam tindkakbalasbiokimia saraf dan otak.

  5. Ferrum Phosphate

  Terdapat dalam sel-sel darah merah dan sel-sel lain dalam badan. Iabertindak menyerap oksigen dan memastikan kecekapan penyerapanoksigen dalam sel-sel badan. Ia adalah penawar utama masalahkebengkakan, pendarahan serta penting dalam system imuniti.

  7

 • THINX-2 UNTUK MURID-MURID & PELAJAR

  Mencerdaskan & mengaktifkan minda

  Memperbaiki konsentrasi dan tumpuan

  Menguatkan daya ingatan dan hafalan

  Menambah daya kreativiti

  Meningkatkan tahap IQ

  ketenangan fikiran

  Menambah minat belajarMenambah minat belajar

  Mengatasi masalah stress

  Mengatasi masalah hiperaktif

  M b t t b h iMembantu pertumbuhan prima

  Mengatasi masalah bertutur/berjalan

  Mengawal selera makan

  Lebih berkeyakinan

  Lebih gigih melakukan sesuatu

  aktiviti

  8

 • THINX-2 UNTUK MINDA DEWASA

  M k d lMengurangkan dan mengawal stress

  Menguatkan daya pemikiran dan

  intelektual

  Mengurangkan masalah migraine

  Memantapkan perancangan dan strategi

  Lebih bersemangat

  Mengembalikan mood

  mengawal emosi

  Lebih fokus dan telitiLebih fokus dan teliti

  Lebih berminat dalam melakukan aktiviti

  harian

  Meng