bab 2 tamadun islam (2)

Click here to load reader

Download Bab 2   Tamadun Islam (2)

Post on 13-Jan-2017

4.869 views

Category:

Education

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

1

TAMADUN ISLAM (2)TAMADUN ISLAM & TAMADUN ASIA(TITAS)

1

22.5KELAHIRAN & PERKEMBANGAN TAMADUN ISLAM

3

4FaktorHuraianAjaran Islam Ajaran Al-Quran mengajak umat Islam mempelajari pelbagai ilmuPelbagai ilmu baharu ditemui dan memperbaharui ilmu- ilmu lama tinggalan Greek dan YunaniPemerintah kualiti untuk menjadi pemerintah : takwa kepada Allah S.W.T. & bijaksana pemimpin mesti adil & cintakan ilmu pengetahuan.Politik stabil dan negara yang aman Pertahanan ketenteraan yang kuat menjamin keamanan & keselamatan sukar diceroboh oleh musuh-musuhEkonomi Zakat salah satu sumber kewangan Islam wilayah Islam semakin luas, sumber ekonomi bertambah luas dan teguh.Kegiatan keintelektualan(keilmuan) institusi masjid pusat melakukan ibadat khusus dan tempat pembelajaran serta kegiatan ekonomi. universiti-universiti terawal berkembang daripada institusi masjid.

Faktor perkembangan dan kecemerlangan (1)

5FaktorHuraianPrasarana penyediaan infrastruktur yang terbaik Contoh : Sayidina Umar al-Khattab r.a. mengarahkan pembinaan terusan atau tali air di Sungai NilSifat terbuka Mengiktiraf tamadun-tamadun lain yang baik dan bermanfaat untuk manusia sejagat.Contoh : terjemah karya Yunani dan Latin dalam bidang falsafah dan perubatan ke bahasa Arab.

Faktor perkembangan dan kecemerlangan (2)

6

7FaktorHuraianPemerintah lemah, zalim dan menindas negara kucar-kacir dan politik tidak stabilPenyelewengan tidak mementingkan nilai takwa jawatan untuk memenuhi hajat peribadi.Keruntuhan akhlak leka dengan keseronokan berfoya-foya anggap golongan yang menolak kemungkaran dan mengajak kebaikan sebagai antisosial dan antikemajuanEkonomi terhad kurang sumber ekonomi jejaskan pembangunan masalah sosial meningkatKegiatan keintelektualan(keilmuan) kurang tumpuan kurang kepada kegiatan penyelidikan dan pembangunan hanya menumpukan kegiatan mempelajari kitab-kitab sarjana sebelumnya.

Faktor kemerosotan (1)

8FaktorHuraianMusuh luar diserang dan dijajah khazanah ilmu dibawa keluar ke negara asal penjajahBencana alam balasan Allah S.W.T akibat keingkaran dan kesombongan wabak penyakit, kemarau panjang, ribut taufan, gempa bumi.

Faktor kemerosotan (2)

Pemerintahan dan kekuasaan Islam (1)ZamanTempohCatatanNabi Muhammad (s.a.w)- Era Mekah610 623 MPemurnian akidah masyarakat Arab.Revolusi moral dan budaya.Nabi Muhammad (s.a.w)- Era Madinah623 633 MTertubuh Kerajaan Islam Pertama.Kesatuan Muslim & Bukan Muslim dlm Perlembagaan Pertama Bertulis (Piagam Madinah).Pembinaan masjid yg pelbagai fungsi.Pertanian kurma.Khulafa al-Rasyidin633 661 MKhalifah Umar al-Khattab; beliau membuka Iran (Parsi), Iraq, Khurasan, Baluchistan, Syria, Palestin, Mesir ke Armenia.Mewujudkan kementerian dan jabatan.

9

(2)10ZamanTempohCatatanEmpayar Umawiyyah661 750 M- Menguasai utara Afrika, Sepanyol (Andalusia), Perancis dan ke Timur meliputi wilayah Asia Tengah dan India.- Paling cemerlang di zaman Umar bin Abdul Aziz berjaya membasmi kemiskinan.- Perkembangan dlm bidang sains, bahasa & sastera.- Buku tatabahasa Arab pertama disusun al-Kitab.- Pembinaan masjid Cordova (Andalusia).Kerajaan Andalusia711 1492 M(756 1031 M adalah zaman kemuncak)- Masyarakat diperkenalkan sistem pembelajaran yg komprehensif dlm semua bidang.- Pemerintah menaja pelajar2 semua bidang ilmu yg boleh membina masyarakat.- Khalifah Abdul Rahman al-Ausat membina universiti & memberi elaun kpd ulamak2.

(3)11ZamanTempohCatatanKhalifah al-Hakam telah mengambil inisiatif mendirikan perpustakaan dan membeli buku2 rujukan.Hampir seluruh Andalusia mempunyai pusat pengajian dan universiti antaranya di Seville, Toledo, Granada, Valencia dan Cordova yg muncul sebagai pusat intelektual yg terpenting di Eropah.Khalifah memberi pengiktirafan kpd cendikiawan bukan Islam antaranya Moses bin Maimon dan Salomon bin Gabirol dari bangsa Yahudi (ahli falsafah dan penterjemah).Empayar Abbasiyah750 1453 M Kemuncak ketamadunan Islam khususnya di zaman Khalifah Harun al-Rashid dan al-Mamun.Lahir sarjana Islam dlm pelbagai bidang Perundangan Islam ; Abu Hanifah, Malik, Syafie, Ahmad dan lain2.

(4)12ZamanTempohCatatanLahir sarjana Islam dlm bidang Hadith seperti Imam Bukhari, Muslim, Turmizi, al-Nasai, Abu Daud & Ibnu Majah.Lahir sarjana Islam dlm sains & teknologi spt Ibnu Sina, al-Razi, al-Khawarizmi, al-Farabi, al-Biruni, Omar al-Khayyam, Ibnu Batutah dll.Penubuhan Universiti Andalus, Univ Cordoba (968 M), begitu juga di Seville, Malaga, Lisbon, & Toledo, Univ al-Azhar di Mesir (988 M).Universiti di Eropah - Univ Bologna (1088 M), Univ Paris (1150 M) dan Univ Oxford (1167 M).Empayar Uthmaniyah 1453 1924M Menguasai Austria, Hungary, Romania, Bulgariaa, Czech, Yugoslavia dan Albania. Pembukaan Kota Constantinople (Istanbul) oleh Sultan Muhd al-Fateh.Menguasai seluruh Kepulauan Greek, Albania dan Crimea (Ukraine).

13

Matlamat Tamadun Islamkebaikan dalam kehidupan di dunia dan kebahagiaan hidup yg abadi di akhirat.untuk menjadi hamba Allah yang bertaqwa (mentaati Allah) dan sentiasa mengamalkan nilai-nilai kemanusiaan (seperti jujur, kasih).untuk menjadi khalifah Allah yang baik degan mengamalkan dakwah (ajak buat baik dan larang buat jahat amar makruh nahi munkar).14

Tamadun Islam menekan aspek hubungan manusia:

Allah swtManusiaAlamJalan Mencapai Matlamat Tamadun IslamDizahirkan melalui iktiqad dan ibadahSaling menghormati dan hak-hak yg ditentukanSbg khalifah Allah S.W.T. bertanggungjawab memelihara alam

16

CIRI-CIRI Keistimewaan tamadun Islam

CIRI-CIRI Keistimewaan tamadun Islam (1)17Ciri-ciri PeneranganRabbani Agama yang secara sah dan rasmi diturunkan oleh Allah S.W.T. Agama untuk seluruh umat manusia di dunia hingga akhir zaman.Sesuai dengan fitrah dan akal manusia Segala hukum tidak bertentangan dengan akal manusiaTidak membebankan Perintah Allah S.W.T. tidak diluar kemampuan manusia. Memberikan keringanan pada keadaan-keadaan tertentu.Sempurna dan menyeluruhAgama untuk dunia seluruhnya,. Merangkumi semua persoalan dunia dan akhirat.Keseimbangan Rohani & Jasmani (Balance)Kejayaan serta keutuhan tamadun manusia dilihat dari sudut keseimbangan antara rohani & jasmani, spitual & fizikal.

(2)18Ciri-ciri PeneranganSepanjang zamanPrinsip2 dlm Islam dalam bentuk yang umum, tujuannya untuk disesuaikan dengan kehidupan manusia mengikut zaman dan tempat.Terbuka dan toleransiTI tidak menolak unsur-unsur daripada tamadun lain jika tidak bertentangan dengan hukum syariat Islam.Kesatuan Dalam Kepelbagaian (Unity in Diversity)Akidah merupakan asas TI. Satu tamadun yang mempunyai nilai setara dari semua sudut, iaitu berpunca dpd Allah dan kembali kepada-Nya.

Sumbangan Tamadun Islam dalam pelbagai bidang:Sains dan teknologi:Astronomi, Fizik, Biologi, Matematik, Perubatan, Senibina, Kejuruteraan.19 Sains Sosial dan Kemanusiaan: Geografi, Sejarah, Ekonomi, Politik, Pendidikan, Kesusasteraan,Kesenian Falsafah.

Pencapaian Sarjana Islam dalam Pelbagai Bidang:Yahya Al-Barmaki Industri Kertas di Baghdad (800M)

Baitul Hikmah: Perpustakaan Pertama dlm sejarah dunia (813-833M) Zmn Abasiyyah.

Avicenna (Ibnu Sina) Bapa Perubatan Moden. Bukunya Qonun Fittib sukatan pelajaran ~ akhir kurun 16.

Jabir Ibnu Haiyan: Bapa Kimia Moden (815M)

Al-Biruni: Saintis Pertama ~ orbit bumi.

Ibnu Batutah: Pelayar Dunia Pertama20

(2)Ibnu Firnas: Pencipta Payung Terjun /Kapal Terbang Pertama.(887M) ~ ideanya diteruskan Orville & Wilbur Wright.

Ibnu Hawqol: Pakar Goeg. & Pembuat Peta Dunia Pertama. (997M)

Al-Khawarizmi: Pakar Matematik & Pemilik Algebra x+y=10; x=2\y=8 Asas kpd sistem Binari 111 + 11 1010

Trigonometri, Bentuk dan Sistem Angka (1,2,3,4,10) DLL.

21

22KONSEP JIHAD DALAM ISLAM

23

JENIS-JENIS JIHAD DALAM ISLAM

24

25

26

27

Slides No.23 No.27 (Sumber:http://www.slideshare.net/uchot/sejarah-islam-bab-7)

KesimpulanTamadun Islam berbeza dari tamadun lain dari segi lokasi kelahiranTamadun Islam berjaya membentuk satu tamadun yg besar Sumbangan besar Tamadun Islam memberi peradaban dunia.2 matlamat utama menjana tamadun kemanusiaan dan membangunkan tamadun fizikal.Konsep jihad dalam Islam berlawanan dengan konsep terroris atau pelampau agama.

28

29Rujukan

Ahmad Zaki Abd. Latiff (et.al). (2012). Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS). Edisi kedua. Shah Alam: Oxford Fajar.Beg, M.A.J., (1985). Islamic and Western Concepts of Civilization. Kuala Lumpur: Universiti Malaya Press.Mohd Razimi Husin (2013) Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Kuala Lumpur: Oxford Fajar Sdn. Bhd.Osman Bakar, Azizan Baharuddin dan Zaid Ahmad (2012). Modul Pengajian Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Kuala Lumpur: Universiti MalayaQuigley, Carrol (1961). The Evolution of Civilization : An Introduction to Historical Analysis. Macmillan . New York.Sivachandralingam Sundra Raja. (2001). Tamadun Dunia. Shah Alam: Fajar Bakti Sdn. Bhd.http://www.slideshare.net/ajaknordin/bab-5-sumbangan-tamadun-islam- terhadap-peradaban-dunia/36