bab 2 (nutrisi)

of 12/12
Sistem Pencernaan Manusia

Post on 11-Dec-2015

229 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

bab 2 tingkatan 2

TRANSCRIPT

Sistem Pencernaan Manusia

Sistem Pencernaan ManusiaPERINGKAT 1 - MULUTPercernaan secara fizikal - mengunyahPencernaan secara kimia - Kanji akan ditukar kepada maltosa bila bercampur dengan enzim Amilase dalam air liur

PERINGKAT 2 - ESOFAGUSGerakan Peristalsis akan menggerakkan bolus (makanan yang dikunyah) ke arah perut

PERINGKAT 3 - PERUTPencernaan secara kimia- Jus Gastrik bagi membunuh bakteria dan mengaktifkan enzim protease- Enzim Protease bagi menguraikan protein- Menghasilkan kim (makanan separa pepejal)

PERINGKAT 4 - DUODENUMPencernaan secara kimia- Hempedu akan mengemulsikan lemak dan meneutralkan kim- Jus pankreas : enzim Amylase, enzim Protease, enzim Lipase

PERINGKAT 5 - USUS KECILPencernaan secara kimia- Jus Usus : enzim Maltase, enzim Protease, enzim Lipase

Bagaimana Makanan Yang Anda Makan Diserap oleh Tubuh?Apabila, seseorang manusia makan, makanan tersebut akanmelalui beberapa fasasebelum dapat diserap oleh tubuh manusia.

Makanan perludikunyahdalam mulut,kemudiaan mengalamipencernaan kimiasebelum akhirnya sampai ke usus kecil.

Usus kecila.k.a small intestine?

Ya! Di sini lah makanan tadi akan mula diserap oleh tubuh badan kita. Dalam usus kecil terdapatstruktur kecil(seperti bulu-bulu halus) yang dinamakanVIRUSVILUS.

Unjuran kecil ini terdapat pada sepanjang usus kecil,banyak dan sangat kecil. Jadi, ini akan meningkatkan lagi luas permukaanbagi proses penyerapan yang lebih berkesan.

Makanan yag tercerna tadi akan diangkut melaluikapilari darah(salur darah paling kecil) dan juga melalui laktealyang terdapat pada vilus.

Seterusnya, akan pergi keHATI(liver), pergi keJANTUNG(heart)dan akandipam ke seluruh badanyang lain. eksperimenPenyerapan Semula Air dan PenyahtinjaanKhasiat makanan yang kita makan akandiserap pada bahagian badan yang tertentudalam sistem pencernaan manusia. Sebagai contoh, usus kecil akan menyerap zat makanan yang dicernakan melalui struktur kecil yang dinamakan VILUS yang terdapat dalam usus kecil.

Air pula akan diserap olehUSUS BESAR(large intestine).