arca barat

Click here to load reader

Download ARCA BARAT

Post on 20-Jun-2015

377 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

ARCA BARAT

ARCA PADA ZAMAN PURBA Diperbuat daripada gading atau batu-batu yang lembut (tanah liat). Cth: arca perempuan yang kecil dijumpai di Eropah(Venus of Willendorf). Tembaga, emas, perak dan cengkerang digunakan untuk menghasilkan riasan atau arca yang berkualiti.

Arca daripada zaman Sumeria dan Akkadia biasanya bercirikan: -bermata besar -janggut yang panjang bagi arca lelaki.

CONTOH ARCA

Venus of Willendorf

ARCA PADA ZAMAN BABYLON Biasanya bercirikan: lelaki berjambang tebal dengan mata yang terbuka luas. Cth arca terkenal: lamassu . Arca seekor singa bersayap tetapi berkepalakan manusia. Ia mempunyai lima kaki.

ARCA PADA ZAMAN MESIR PURBA Arca terawal: Palette of King Narmer , dihasilkan pada 2920 SM. Arca ini menggambarkan kemenangan apabila 2 daerah Mesir berperang. The Spinxes - arca dewa-dewi yang berbadankan singa adan berkepalakan haiwan atau manusia. Ia dibuat untuk menggambarkan pemimpin pada zaman ini.

ARCA PADA ZAMAN ROM PURBA Subjek utama biasanya golongan aristokrat, terutamanya maharaja/orang yang memerintah ketika itu. Arca dibuat untuk menghargai atau menggambarkan golongan tersebut.

ARCA PADA ZAMAN PERTENGAHAN -Arca zaman Pra- Romanik Merupakan zaman permulaan agama Kristian diperkenalkan. Bermulanya penghasilan arca yang berkaitan keagamaan. Penghasilan patung yang mempunyai tanda salib.

Antara ciri-ciri arca: -keras/kaku -dari arah hadapan (posisi tidak pelbagai).

Porphory Group of the Tetrarchy

-Arca pada zaman Roman Arca dihasilkan untuk tujuan keagamaan. Arca yang besar digunakan sebagai hiasan di gereja-gereja, terutamanya patung salib yang diperbuat daripada kayu, dan juga arca orang yang mati disalib. Diwarnakan.

CONTOH ARCA

ARCA PADA ZAMAN RENAISSANCE Antara tokoh terkenal pada zaman ini ialah Michelangelo, Donatello, Leonardo da Vincci, dan Verrocchio. Antara ciri-ciri utama arca zaman ini: freestanding , erotik, lelaki muda yang berbogel, subjek utama lebih kepada orang yang berjasa atau tokoh, tidak dekoratif.

Menunjukkan keyakinan diri.

Contoh arca

Michelangelo Buonarroti, David, 1501-04, marmar, Florence.