anugerah akademik negara 2010

Download ANUGERAH AKADEMIK NEGARA 2010

Post on 13-Feb-2016

45 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

TAKLIMAT ANUGERAH PENERBITAN BUKU AAN 2010. ANUGERAH AKADEMIK NEGARA 2010. oleh PROFESOR DATO’ DR. MD. SALLEH YAAPAR Pengerusi Jawatankuasa Pemilih Anugerah Penerbitan Buku AAN 2010. Ahli J/ Kuasa Pemilih ANUGERAH PENERBITAN BUKU. AAN2010. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • ANUGERAHAKADEMIKNEGARA2010oleh

  PROFESOR DATO DR. MD. SALLEH YAAPARPengerusi Jawatankuasa Pemilih AnugerahPenerbitan BukuAAN 2010

 • AAN2010Ahli J/Kuasa PemilihANUGERAH PENERBITAN BUKU

  PROF. DATO DR. MD. SALLEH YAAPAR (USM) - PengerusiPROF. DR. AHMAD ZAKI ABU BAKAR (UTM) - Timbalan Pengerusi PROF. EMERITUS DATO DR. ASMAH HAJI OMAR (UM)PROF. MADYA MD. ARRIS HAJI ABU YAMIN (UiTM)DATO DR. ANWAR RETHWAN (ASWARA)PROF. NORDIN HUSSIN (UKM)PROF. IBRAHIM OMAR (UMK)

 • AAN2010ASAS ANUGERAHAnugerah ini diberikan kepada buku ilmiah asli yang telah mendapat anugerah/hadiah pada peringkat kebangsaan atau antarabangsa pada tahun yang dinilai (2010).

  Buku ini hendaklah memberi impak kepada pembinaan ilmu atau berpotensi membawa perubahan kepada minda masyarakat.

 • AAN2010KRITERIA PERMOHONAN1. Buku yang dicalonkan untuk kategori ini hendaklah telah memenangi anugerah /hadiah penerbitan buku yang diberi oleh mana-mana badan terhormat pada peringkat kebangsaan Malaysia atau peringkat kebangsaan di negara lain, atau di peringkat antarabangsa pada tahun yang dinilai (2010).

  bersambung

 • AAN2010KRITERIA PERMOHONAN2. Untuk tujuan anugerah ini, buku ilmiah bermaksud buku yang ditulis secara sistematik berasaskan fakta dan hasil penyelidikan yang dianalisis secara kritis melalui penghujahan yang rasional, bukan penulisan kreatif yang ditulis berasaskan imaginasi atau penulisan kewartawanan. Yang dimaksudkan dengan karya asli ialah karya yang ditulis oleh pengarang sendiri atau bersama dengan pengarang lain, dan bukan karya hasil terjemahan, adaptasi, atau yang mempunyai unsur-unsur ciplakan.

  bersambung

 • AAN2010KRITERIA PERMOHONANbersambung3. Buku ini mestilah merupakan buku yang berkesinambungan dari bab ke bab dan integratif sifatnya. Ia bukanlah koleksi kertas kerja, himpunan esei, tesis/disertasi (melainkan telah distrukturkan ke bentuk buku) atau laporan penyelidikan/ perundingan.

 • AAN2010KRITERIA PERMOHONAN4. Buku ini hendaklah ditulis oleh tidak lebih daripada tiga (3) orang pengarang.

  5. Buku ini hendaklah dihasilkan dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris, atau dalam terjemahan bahasa lain.

  6. Buku ini perlulah memperlihatkan impak ilmiah yang memberi kesan positif kepada komuniti ilmu atau masyarakat pada amnya.

 • AAN2010CONTOH HADIAH YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN UNTUK ANUGERAH PENERBITAN BUKUPeringkat Kebangsaan i. Malaysia -Anugerah Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM)

  -Hadiah Sastera Perdana Malaysia (DBP) -Hadiah Buku Persatuan Sains Matematik Malaysia (PERSAMA)

  -Hadiah Buku Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM)

  bersambung

 • AAN2010CONTOH HADIAH YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN UNTUK ANUGERAH PENERBITAN BUKUii. Negara Lain - Islamic Book Fair Award (Indonesia)- Khatulistiwa Literary Award (Indonesia)- USA National Book Awards (USA) - British Book Awards (GBR)bersambung

 • Peringkat Antarabangsa

  Hadiah Sastera Majlis Sastera Asia Tenggara (MASTERA)

  ICAS Book Prize (Leiden)

  AAN2010CONTOH HADIAH YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN UNTUK ANUGERAH PENERBITAN BUKUbersambung

 • Costa Book Awards (UK; ilmiah kesusasteraan)

  Guardian First Book Awards (UK; ilmiah)

  Harry J. Benda Awards (USA)AAN2010CONTOH HADIAH YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN UNTUK ANUGERAH PENERBITAN BUKU

 • AAN2010Nilai bagi Anugerah Penerbitan Buku adalah RM20,000 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Ribu) berserta trofi dan sijil penghargaan daripada Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

  Nilai anugerah ini hanya diberikan kepada warganegara Malaysia sahaja.

  NILAI ANUGERAH

 • AAN2010Untuk muat turun borang, sila lawat laman web Anugerah Akademik Negara di;

  BORANG ANUGERAH AKADEMIK NEGARAhttp://www.mohe.gov.my/AAN2010

 • AAN2010

Recommended

View more >