aneka resepi 2014

Download Aneka Resepi 2014

If you can't read please download the document

Post on 06-Nov-2015

226 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

resepi-2

TRANSCRIPT

BAHAN2 NYA

1 MANGKUK TELUR AYAM..(DALAM 4 BIJI TELUR..GUNA MANGKUK KECIL)1 MANGKUK TEPUNG GANDUM1 MANGKUK GULA..(SAYA KURANG KAN CIKIT)1SDT BAKING POWDER @ 1SDT OVELLET2SDB MINYAK MASAK

PUTAR,GULA,TELUR HINGGA KEMBANG,GEBU,DALAM 10-15MINITMASUKKAN OVELLET ATAU TEPUNG GANDUM,BAKING POWDERPUTAR BAGI SEBATIMASUKKAN MINYAK MASAK DAN PUTAR SEKEJAP AJEBAHAGI KAN KEPADA 3 BAHAGIANWANE KAN IKUT KESUKAAN MEMASINGSAPU MINYAK PADA ACUAN LOYANGTUANG ADUNAN BERSELANG SELANG WANE HINGGA ADUNAN ABISPANASKAN OVEN TERLEBIH DAHULUBAKAR PADA SUHU 160C SELAMA 50MINIT

Bahan bawah:1 1/2 cwn tepung beras1/4 cwn tepung jagung1/2 cwn tepung kastad1 cwn gula1 cwn santan pekat2 1/2 cwn air2 biji telur1 sdk esen vanila @anna letak esen strawbarry+pewarna pinkSecubit garam

"BAHAN DIATAS ANNA BLEND DAN TAPIS MASAK HINGGA NAIK WAP PAS TU TUANG DLM LOYANG N KUKUS 20minit"

Bahan Atas:

1cwn santan pekat2 cwn air1 cwn tepung gandum1/4 cwn tepung jagung3 biji telur1 cwn gulaSecubit garam1 sdb serbuk koko + 4sdb air suam1 sdk coklat emulco

"Bahan atas blende semua dan tapis masak hingga naik uwap tuang keatas lapisan bawah n kukus lagi 20minit"

Note: setiap adunan anna bagi 2 dan kukus 10 minit tiap lapis akhir sekali kukus 20minit....biar betul sejuk baru potong

Red Velvet Cake

Bahan-bahan Kek :2 cawan tepung blue key (self raising flour) *2 sudu besar serbuk koko*1 sudu teh baking powder*1 sudu teh soda bicarbonat*(Satukan dan ayak semua bahan * di atas)

1 cawan buttermilk (hasil campuran 3/4 cawan yogurt plain/original + 1/4 cawan susu segar)

3/4 cawan gula kastor1 sudu besar pewarna merah1 cawan butter 1/2 cawan air panas 2 biji telur 1 sudu teh esen vanila

Cara penyediaan kek :1. Pukul gula dan butter hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.3. Masukkan pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi dengan kelajuan sederhana. 4. Masukkan bahan * tadi berselang seli dengan buttermilk sedikit demi sedikit sambil di putar perlahan hingga semuanya sebati. 5. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul rata.6. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak, tuang adunan dan bakar 50 minit pada suhu 175'C. (Suhu dan masa bergantung pada jenis ketuhar masing-masing)Sue gunakan loyang bulat bersaiz diameter 8inci.Sejukkan kek sebelum diletakkan topping.

Pilihan topping salah satu sama ada A atau B :

A. Topping jenis cair sikit, yang dipanggil cheese lelehBahan250g cream cheese 1/2 cawan whipping cream1/2 cawan gula icing (kurangkan jika tidak suka manis) 1 sudu besar jus perahan lemon~ satukan semuanya dan putar hingga sebati.

B. Cream cheese frostingBahan 500g cream cheese1/2 cawan butter1 cawan gula halus1 sudu teh esen vanilla~Putar cream cheese bersama butter hingga lembut. Masukkan esen vanilla,putar sebati. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga kembang.

Abaikan cara sapuan topping yang comot itu ya...hehehe..

RESEPI PUDING KEK

bahan-bahan:1 paket agar-agar5 atau 6 cawan air (boleh tambah kalau pekat sgt)1 cawan gula (boleh tambah kalau nak manis)1 helai daun pandan1 tin susu cair1 biji telur2 sudu makan tepung castard1 sudu teh esen vanila1 biji kek gulung (boleh beli di kedai kek,seelok-eloknya kek pandan atau kek yg tidak berkrim di luar)

langkah-langkah:1. basuh agar-agar.2. masak agar bersama 6 cawan air dan daun pandan.3. masukkan gula.4. bancuhkan susu cair, telur dan esen vanila di dalam cawan.5. apabila agar-agar tadi mendidih, masukkan bancuhan susu cair.6. bancuh tepung castard dengan air sebelum masukkan ke dalam puding.7. potong kek gulung nipis-nipis dan susun di dalam acuan.8. apabila puding sudah mendidih dan masak, tapis ke dalam jag. biarkan suam.9. selepas beberapa minit, tuangkan puding yg telah suam ke dalam acuan yg berisi kek tadi.10. biarkan puding sejuk atau boleh dimasukkan ke dalam peti ais.

*boleh juga tambah buah-buahan campuran untuk mendapatkan hasil yang lebih menarik

IKAN KEMBUNG KUKUS RENDAM ASAM

Bhn2nya:1) 4 ekor ikan kembung(dibersihkan dan disapu dgn sedikit garam)

Utk bhn air asam:1- 2 biji bawang merah.*2- 2 inci belacan.*3- 6 biji cili api(ikut suka pedas)*4- 1 biji tomato dibuang biji dan dipotong dadu.5- 1/2 biji bawang holland/bawang besar dipotong dadu.6- 1 biji cili merah yg dihiris nipis.7- 2 biji belimbing buluh(lebihan yg saya gunakan semasa memasak asam pedas-x de pon x pe)8- 3 biji limau kasturi(diambil jusnya dan jika suka hiris nipis2 dan mkn dgn kulit2nya) 9- Sedikit air asam.10- Garam dan sedikit serbuk perisa jika suka.

CARA MEMBUATNYA:1- Panaskan air di dlm periuk kukusan dan kukus ikan sehingga masak.2- Tumbuk kasar kesemua bhn yg bertanda(*).3- Masukkan kesemua bahan2 yg dihiris ke dalam air asam dan kacau.4- Tuang air asam ke atas ikan yg telah dikukus dan siap utk dihidangkan.

Nasi goreng cendawan

sos cendawan1 ulas bwg putihstgh cawan isi ayam6 biji cendawan shitake basahrendam ng air panas jap.supaya hilang bauair secukupnya1 sudu besar sos tiramsecubit kiub pati ayam1 sudu sos ikanaji+garambahan hiasandaun supdaun bwgbawang holanddaun ketumba cili api

cara2tumis bwg putih sehingga wangi.kendian masukan isi ayam dn air.selepas itu masukan cendawan dn d susuli bahan2 tersenarai....siap

bahan2 nasik

1 ulas bwg putih1 sudu besa sos tiram1 mangkuk nasik sejuksayur kegemarancth karot@jagung manissebiji telorgaram+aji+sos ikan

cara2 tumis bwg putih sampai wangi masukan sos tiram dn nasik serta bahan2 tersenarai.gorengla spt biasa...dn perasakanmasa menghidang taburkan bawang goreng dn lada sulah

My Mom's Choc Cake

2 cawan minyak atau butter dicairkan1 tin susu pekat manis1 1/4 cawan air panas2 biji telur

Bahan yang diayak bersama:2 cawan tepung gandum1 cawan koko1 sudu teh baking soda1 sudu teh baking powder

Cara membuatnya:

Satukan semua bahan kecuali air panas dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan air panas dan kacau hingga rata. Tuangkan ke dalam loyang yang bergris dan bakar lebih kurang 50 minit. Bila dah sejuk potong dua bahagian. Sapukan choc frosting di tengah-tengah kek dan juga bahagian luar kek.

Bahan2 untuk choc frosting:

1 cawan nondairy whip cream - dipukul kembang1 cawan nondairy whip cream - dipanaskan250g dark choc - dipotong kecil

Panaskan 1 cawan krim dan tuang ke atas coklat didalam bekas tahan panas. Biar seminit dan kacau hingga larut. Ketepikan hingga sejuk sedikit dan gaul bersama krim yang telah dipukul kembang.

Caramel Macchiato Cheesecake

Bahan-bahan:2 cawan biskut digestive - dihancurkan1/2 cawan butter - cairkan (115g)670g cream cheese - suhu bilik1 cawan gula (200g) - boleh kurangkan sekiranya tak suka manis sangat3 biji telur150g yogurt putih low fat1/4 cawan (60ml) air kopi pekat tanpa gula2 sudu kecil esen vanila

Bahan caramel sauce:85g butter3/4 cawan brown sugar1 sudu besar airsecubit garam85ml susu cair (evaporated milk/creamer)1/2 sudu kecil esen vanila

Cara-cara: 1. Satukan biskut digestive & butter cair. Gaul rata.2. Terapkan biskut kedalam acuan. Bakar selama 8 min pada suhu 175 darjah celcius.3. Pukul cream cheese sehingga kembang.4. Masuk kan gula sedikit demi sedikit sehingga selesai.5. Masuk kan telur sebiji demi sebiji, teruskan memukul.6. Setelah kembang & sebati, masuk kan yogurt, air kopi & esen vanila. Gaul rata.7. Turunkan suhu oven kepada 165 darjah celcius. 8. Tuang adunan creamcheese keatas base yg telah dibakar selama 8 minit tadi.9. Balut acuan dengan aluminium foil.9. Masuk kan acuan kedalam oven & bakar pada suhu 165 darjah celcius selama 1jam 5 minit melalui cara water bath (bain marie)10. Bila cheesecake dah ready, tutup api oven & biarkan cheesecake di dalam oven selama 15 minit tetapi renggangkan pintu oven sedikit.11. Selepas 15 minit, keluarkan cheesecake dari oven & renggangkan cheesecake dari tin pembakar, gunakan pisau kecil. Biarkan hingga agak sejuk sebelum dimasuk kan kedalam peti sejuk sekurang kurangnya 8 jam sebelum dihidangkan.12. Cara membuat caramel sauce, satukan butter, brown sugar, air & garam.13. Didihkan selama antara 5 minit sepanjang masa jgn berhenti kacau supaya tak hangus.14. Setelah dialihkan dari api, perlahan-lahan tuangkan susu cair & esen vanila. Kacau rata. Biarkan betul betul tidak panas sebelum dituangkan keatas cheesecake.

** sebutan macchiato ialah " makhiyato " bila puan puan order macchiato di cafe inilah cara menyebutnya

** water bath / bain marie - masuk kan acuan kedalam bekas yg berisi air panas

PAPRIK UDANG

Bhn2nya:1) setengah kilo udang(dibersihkan &dibuang kepala dan ekor)2) sedikit bunga kobis3) 5 btg jagung muda4) 1/2 biji carrot5) 5 btg kacang buncis(blh ganti dgn kacang panjang)6) 1/2 biji bwg holland(dihiris bulat)6) 4 helai daun limau purut7) 4 ulas bwg putih(diketuk&diracik)5 bj cili api(diketuk)9) 2 s/b ciliboh10) 2 s/b sos cili11) 2 s/b sos tiram12) 2 s/b sos ikan13) gula,garam dan serbuk perisa14) minyak utk menumis

Cara2nya:1)Panaskan minyak dan tumis bwg putih hingga naik bau.Masukkan cili boh,sos cili,sos tiram,sos ikan dan cili api.Tumis hingga naik minyak.2) Koyakkan daun limau purut sblm dimasukkan kedlm tumisan.Masukkan semua bhn perisa.3) Masukkan jagung muda dahulu.Stlh lembut sedikit,masukkan carrot dan udang.Masukkan pula bunga kobis,kacang buncis dan bawang holland.Kacau hingga rata dan siap utk dihidangkan.

Kerabu pucuk paku kerang

Bhn2nya:~ Secekak pucuk paku~ Segenggam kerang yg telah dibuang kulit~ 1 bj cili merah(dihiris utk nampak warna lbh menarik)~ 1 bj bawang besar(dihiris nipis)~ 3 sdb kerisik~ 2 sdb air limau kasturi~ sedikit gula,garam dan pak aji(jika suka)

Bhn utk ditumbu