analisis tajuk pendidikan akhlak tahun 5.pptx

Download analisis tajuk pendidikan akhlak Tahun 5.pptx

Post on 22-Dec-2015

27 views

Category:

Documents

12 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Tahun 5

Analisis Tajuk Bagi Bab Akhlak UntukTahun 5 Sekolah RendahMuhammad HanifMohd Khairie NizamWindy rosmanPengajian agama 3Tajuk : Adab mengurus diri

Hasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat mengetahui adab-adab mengurus diri dalam kehidupan seharian.2. Murid akan dapat mengetahui kebaikan mengurus diri.3. Murid akan dapat menyatakan akibat mengabaikan pengurusan diri.

Strategi : Berpusatkan Bahan dan Berpusatkan MuridKaedah : Sumbang saran,lembaran teks ,perbincanganBahan: teks ,lembaran kerja,kad gambar

Cadangan aktiviti : 1. Sebutkan adab mengurus diri daripada aspek kebersihan dan tata berhias berpandukan teks yang diberikan.2. Sumbang saran adab mengurus diri berpandukan gambar yang diberikan.3. Membuat jadual harian menunjukkan aktiviti semasa cuti penggal persekolahan. Kemudian, ceritakan kehidupan harian.

Nilai : amanah

Tajuk : Adab menolong ibu bapaHasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat mengetahui hukum beradab dengan ibu bapa.2. Murid akan dapat menyatakan kebaikan menolong ibu bapa.3. Murid akan dapat menyatakan bentuk-bentuk pertolongan kepada ibu bapa semasa hidup dan selepas meninggal dunia.

Strategi: Berpusatkan murid,bahan dan guruKaedah: sumbang saran ,perbincangan,talaqi mushfahah,Bahan Bantu: Media pandang dan dengar

Cadangan aktiviti : Sumbang saran mengenai bentuk-bentuk pertolongan kepada ibu bapa dan akibat tidak menghormati ibu bapa.2. Menghafaz doa untuk ibu bapa.3. Menyaksikan video mengenai amalan tolong-menolong,kemudian perbincangan mengenai video yang disampaikan

Nilai : tolong menolong

Tajuk : Adab berjual beliHasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat menyatakan pengertian jual beli.2. Murid akan dapat menyatakan adab-adab dalam berjual beli.3. Murid akan dapat menyatakan hikmah mengamalkan adab berjual beli.

Strategi: Berpusatkan bahan,guru dan muridKaedah: Simulasi,lembaran kerja,kuliah,perbincanganBahan: lembaran kerja , slide show(ppt)

Cadangan aktiviti : 1. Lengkapkan pengertian jual beli, kemudian baca.2. Baca dan pilih adab-adab berjual beli yang betul.3. Sumbang saran hikmah beradab dalam jual beli.4. Simulasi adab-adab berjual beli berdasarkan pengalaman murid.

Nilai : bijak berbelanja

Tajuk : Adab bekerjaHasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat menyatakan adab-adab bekerja.2. Murid akan dapat membezakan jenis-jenis pekerjaan yang halal dan haram.3. Murid akan dapat menyatakan hikmah mengamalkan dan akibat mengabaikan adab bekerja.

Strategi: Berpusatkan guru dan muridKaedah: Perbincangan ,sumbang saran ,kuliahBahan: slide show dan kad gambar

Cadangan aktiviti : 1. Senaraikan jenis-jenis pekerjaan yang halal dan pekerjaan yang haram.2. Sumbang saran mengenai adab-adab bekerja dan cara-cara meningkatkan prestasi kerja.

Nilai : jujur, amanah

Tajuk : Adab menziarahi jiranHasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat menyatakan pengertian menziarahi jiran.2. Murid akan dapat membezakan adab sebelum, semasa dan selepas menziarahi jiran.3. Murid akan dapat menyatakan hikamh menziarahi jiran.

Cadangan aktiviti : 1. Sumbang saran mengenai hikmah adab menziarahi jiran dan larangan ketika menziarahi jiran.2. Simulasi adab menziarahi jiran : Sebelum, semasa, selepas.Nilai : menghormati jiran

Tajuk : Adab ketika bermainHasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat menyatakan adab sebelum, semasa dan selepas bermain.2. Murid akan dapat menyatakan larangan ketika bermain.3. Murid akan dapat menyatakan akibat mengabaikan adab ketika bermain.

Strategi: berpusatkan murid dan guruKaedah: simulasi ,sumbang saranBahan: slide show dan teks

Cadangan aktiviti : 1. Simulasi adab-adab ketika bermain.2. Sumbang saran adab sebelum dan selepas bermain.

Nilai : hormat menghormati

Tajuk : Adab dengan pemimpinHasil pembelajaran : 1. Murid dapat menyatakan maksud pemimpin.2. Murid dapat menyatakan adab dengan pemimpin.3. Murid akan dapat menyatakan kebaikan beradab dengan pemimpin.

Strategi: Berpusatkan bahan dan muridKaedah :sumbang saran ,buku skrapBahan: buku skrap, slide show

Cadangan aktiviti : 1. Sumbang saran adab yang patut dilakukan ketika bercakap dengan pemimpin.2. Membuat buku skrap tentang perdana menteri dalam sejarah Malaysia berdasarkan latar belakang, gambar-gambar dan jasa.

Nilai : menghormati pemimpin

Tajuk : Adab menolong guru

Hasil pembelajaran : 1. Murid akan dapat menyatakan adab-adab menolong guru.2. Murid akan dapat menyatakan bentuk-bentuk pertolongan kepada guru.3. Murid akan dapat menyatakan akibat mengabaikan adab menolong guru.

Strategi: Berpusatkan guru dan muridKaedah: perbincangan ,simulasi , Bahan: Lembaran kerja

Cadangan aktiviti : 1. Menyatakan sebab-sebab perlu menolong guru.2. Simulasi adab menolong guru berdasarkan gambar.3. Menyenaraikan aktiviti menolong guru yang pernah dilakukan oleh murid.4. Menulis sajak yang berkaitan dengan guru.

Nilai : kerjasama

Tamat