active directory 2008a

Click here to load reader

Post on 19-Jul-2015

59 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Klik pada butang OK. Windows Server 2008 akan reboot. Memasang Perkhidmatan Domain Direktori Aktif Sekarang kita telah dinamakan semula komputer untuk sesuatu yang mencerminkan peranan baru pada windows server 2008, kita akan meneruskan dengan pemasangan direktori aktif. Saya selalu mengesyorkan menggunakan antara muka pelayan pengurus apabila memasang direktori aktif dan perkhidmatan rangkaian lain. untuk memasang perkhidmatan domain direktori aktif, pergi ke Start dan klik pada Pengurus Server. tetingkap pengurus pelayan akan datang:

Pilih Peranan tetingkap Server akan datang:

Pastikan Perkhidmatan Domain pilihan Active Directory disemak. klik pada Seterusnya selepas memeriksa pilihan.

Perkhidmatan domain Direktori Aktif (AD DS) adalah sesuatu yang baru pada Windows Server 2008. pada tetingkap berikutnya, anda boleh membaca pengenalan kecil mengenainya. klik sebelah apabila anda selesai membaca.

klik Next pada tetingkap di atas. pada tetingkap berikut, anda akan diminta untuk mengesahkan pemasangan perkhidmatan domain:

klik pada Install untuk memulakan pemasangan.

Anda seharusnya menerima tetingkap Pemasangan Keputusan selepas pemasangan selesai.

Nota: ini hanya memasang perkhidmatan domain Active Directory, ia tidak menjadikan Windows server 2008 pengawal domain. bahawa kita akan perlu untuk menjalankan wizard DCPROMO. Memasang Pengawal Domain Direktori Aktif selepas Perkhidmatan Domain Direktori Aktif telah dipasang, anda perlu kembali kepada Antara Muka Peranan Server. klik pada Perkhidmatan Domain Direktori Aktif:

pada tetingkap yang timbul, anda akan melihat mesej ringkasan yang berbunyi, "Pelayan ini tidak lagi berjalan sebagai pengawal domain: Main Active Directory Domain Perkhidmatan Pemasangan Wizard (dcpromo.exe) Klik pada link biru.

dengan klik pada link biru, wizard dcpromo.exe harus datang:

pastikan "Penggunaan mod maju pemasangan" pilihan diperiksa dan klik Berikut. membaca maklumat yang diberikan pada skrin seterusnya. yang menjelaskan beberapa ciri baru pada windows server domain perkhidmatan 2008 yang mungkin memberi kesan lebih tua sistem operasi Microsoft Windows dan bukan SMB pelanggan pada domain yang sedia ada.

Klik Seterusnya selepas anda membaca amaran di atas . pada skrin berikut, pilih konfigurasi kerahan anda.

kerana ini adalah pengawal domain pertama saya, saya akan memilih "Buat domain baru dalam hutan baru".

klik pada Seterusnya. Pilih nama untuk domain akar hutan anda pada tetingkap berikut.

klik Next selepas memilih nama domain anda sepenuhnya berkelayakan. wizard akan memeriksa jika nama hutan yang sudah di digunakan:

selepas beberapa saat, wizard akan meminta anda memasukkan nama NetBIOS:

nama lalai NetBIOS perlu denda. klik pada tab seterusnya. pada skrin berikut, pilih tahap hutan yang berfungsi :

Saya akan memilih Windows Server 2003 kerana paras fungsian saya. Memilih windows server 2008 peringkat fungsi tidak memberikan apa-apa ciri-ciri baru ke atas Windows 2003 peringkat fungsi hutan. Walau bagaimanapun, ia memastikan bahawa mana-mana domain baru yang diwujudkan di dalam hutan ini secara automatik akan beroperasi pada Server Windows 2008 domain tahap berfungsi, yang tidak menyediakan ciri-ciri unik. klik pada Seterusnya.

Mengklik akan datang, wizard dcpromo akan memeriksa konfigurasi DNS. Jika DNS tidak dipasang pada sistem anda, pilih pilihan Server DNS pada skrin berikut.

di sini anda mendapat info yang memberitahu anda: Pengawal domain pertama di dalam hutan mesti pelayan katalog global dan tidak boleh RODC 1. Klik pada Seterusnya. jika pelayan anda tidak mempunyai alamat IP statik yang diberikan pada pelayan, anda mungkin akan mendapat amaran berikut:

seperti yang anda boleh lihat, yang mempunyai alamat IP dinamik yang diberikan adalah tidak digalakkan. menggunakan alamat IP statik untuk pelayan bila-bila masa boleh didapati. memilih pilihan anda, dan klik Berikut. amaran lain:

jika anda mendapatkan amaran ini, klik pada OK. pilih lokasi pangkalan data AD pada skrin berikut:

Biarkan tetapan lalai, dan klik Next. Masukkan kata laluan untuk Mod Pentadbir Restore anda pada skrin berikut anda.

klik Next setelah memasukkan kata laluan. pada skrin berikut, anda perlu mendapatkan halaman Abstrak .

klik pada Seterusnya. sialan! Saya mendapat ralat yang mengatakan saya perlu memasang DNS secara manual.

"Ralat berlaku semasa wizard memasang DNS, anda akan perlu untuk mengkonfigurasi DNS untuk domain ini secara manual . ini adalah kali pertama saya membiarkan dcpromo.exe untuk mengkonfigurasi DNS bagi saya, dan saya jenis mengharapkan kesilapan ini. yang akan menjadi subjek artikel seterusnya.

klik OK pada kesilapan ini buat masa ini. pemasangan direktori aktif harus mula memasang. tetapi ia tidak akan berfungsi dengan sempurna sehingga DNS adalah memasang.

selepas sebentar, anda perlu mendapatkan tingkap siap.

klik di Finish. anda perlu reboot komputer.

teruskan dan mulakan semula komputer, dan jika anda perlu memasang DNS berbuat demikian selepas reboot.

View more