a 2 day course on pengenalan kepada konsep halal - .berprestij antaranya adalah anugerah saintis

Download A 2 Day Course on PENGENALAN KEPADA KONSEP HALAL - .berprestij antaranya adalah Anugerah Saintis

Post on 08-Jun-2019

212 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

81310 UTM Johor Bahru, Johortel : +607.553 1559 Attn : Asmafarhanaemail : asmafarhana@ibd.utm.my

INSTITUTE OF BIOPRODUCT DEVELOPMENTUNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

Jalan Sultan Yahya Petra, 54100 Kuala Lumpurtel : +603.2615 4406 Attn : Yatie email : nikyati@ibd.utm.my

pengenalanOleh kerana peningkatan jumlah penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan ke atas produk halal menjadi sangat tinggi dan telah berkembang di segmen pasaran global. Banyak syarikat mula memberi tumpuan untuk menghasilkan produk yang mematuhi syariah Islam. Oleh itu, kursus ini dijalankan untuk membantu meningkatkan kefaha-man orang ramai dan industri tentang konsep halal dari pespektif toyyiban, sains dan kualiti. Isu-isu yang berkaitan dengan halal, kelayakan dan prosedur memperolehi sijil halal juga akan diterangkan dalam kursus ini. Selain itu, ia juga akan memberikan pengenalan kepada peserta tentang agensi-agensi yang berkaitan dengan halal. Sesi perkongsian bersama pihak industri tentang produk halal dapat membantu peluang meningkatkan pasaran samada di dalam dan diluar negara.

objektif

silibus

Memberi kesedaran berkaitan halal kepada orang ramai dan industri Memberi pengetahuan berkaitan halal dari persepektif toyyiban, sains , pengurusan dan kualiti Menjelaskan isu-isu serta cabaran yang berkaitan dengan halalMenerangkan cara permohonan halal dan maklumat yang diperlukan.Memberi gambaran jelas tentang pasaran produk halal dalam dan luar negara.

Pengenalan kepada konsep halal , toyyib dan pensijilan HalalDr. Harisun Yaakob

Pengurusan kualiti dan Jaminan Halal Dr. Harisun Yaakob

Kelayakan permohonan sijil halal JAKIMDr Iskandar Ilyas Tan

Syarat dan proses permohonan sijil halalDr Iskandar Ilyas Tan

A 2 Day Course on

10 - 12 June 2019IBD, UTM Johor Bahru, Johor

PENGENALAN KEPADA KONSEP HALAL

Institute ofBioproduct Development

YES! I would like to register the following participants Fee is inclusive of lunch, refreshments and course materials.

Accommodation is not included.

Local Participant

RM 760

Name 1Job Title

Name 2

Job Title

COMPANY INFORMATION

Company

Address

Town

State

Tel Fax

EmailAuthorised Signatory (*This registration is invalid without signaturefrom an authorised officer)

Name

Job Title

Tel Fax

Email

Signature

10 - 12 June 2019 | IBD UTM Johor Bahru, Johor

F6 | A 2 Day Course on Pengenalan Kepada Konsep HALAL

penceramah

yuran

Dr Harisun binti Yaakob merupakan pensyarah kanan di Sekolah Kejuruteraan Kimia dan Tenaga dan juga Felo penyelidik di Institut Pembangunan Bioproduk, Universiti Teknologi Malaysia. Bekelulusan Sarjana muda (1999) dan Sarjana (2006) dalam bidang Kejuruteraan Bioproses di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai serta Doktor Falsafah (2010) dalam bidang Sains Biologi di University of East Anglia, Norwich, United Kingdom. Kepakaran profesional beliau ialah dalam bidang teknologi dan pembangunan produk makanan, kualiti makanan , nutraseutikal, herba dan sel kultur . Beliau merupakan tenaga pengajar bagi melatih jurulatih Halal ( Train of Trainer). Sepanjang 18 tahun berkhidmat dengan UTM, beliau telah mengetuai lebih 50 projek penyelidikan dan lebih dari 70 penyelidikan bersama. Beliau juga mengetuai projek konsultansi Halal dengan beberapa syarikat tempatan dan luar negara seperti ADABI Consumer Industries Sdn Bhd dan Altan Co.Ltd ( Jepun). Hasil kajian beliau telah dikongsikan untuk masyarakat menerusi penghasilan pelbagai jenis penerbitan seperti jurnal dan bab buku bertaraf tempatan dan antarabangsa. Beliau telah menghasilkan lebih daripada 40 penerbitan jurnal dan lebih 6 bab buku. Mempunyai sifat sebagai seorang penyelidik yang berkaliber melayakkan beliau menerima pelbagai anugerah berprestij antaranya adalah Anugerah Saintis Cemerlang pada tahun 2005 daripada Perdana Menteri Malaysia dan memenangi lebih daripada 10 pingat emas dalam pertandingan penyelidikan diperingkat tempatan dan antara-bangsa.

Dr Mohd Iskandar bin Illyas Tan adalah seorang pensyarah kanan di Sekolah Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim (AHIBS). Beliau juga memegang jawatan sebagai Timbalan Pengarah Konsotium Halal UTM (UTM-HC), sebuah entiti yang menguruskan dan menjalankan aktiviti penyelidikan dan pembangunan dalam sains dan teknologi halal di Universiti Teknologi Malaysia. Beliau memegang Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Sains Informasi dari Fakulti Pengkomputan, UTM yang mana kajian beliau berfokus dalam subjek Penguru-san Ilmu dan Modal Insan. Di sebabkan minat beliau lebih kepada bidang keusahawanan dan kerap melibatkan diri dengan aktiviti sedemikian, beliau telah mengasaskan bersama sebuah syarikat bernama HOLISTICS Lab Sdn Bhd. Syarikat hiliran UTM ini memberi tumpuan kepada aspek pengkomersilan teknologi yang membantu industri Halal. Salah satu inovasi yang telah dibangunkan ialah QuikHalal, aplikasi pengauditan halal berasaskan awan yang pertama di dunia. QuikHalal dapat mempercepat proses pengauditan halal dan meningkatkan produktiviti dan kecekapan juruaudit halal dalaman dan luaran serta mempercepat proses pensijilan halal. HOLISTICS Lab juga merupakan penyedia latihan yang diikhtiraf oleh Lembaga Profesional Halal JAKIM untuk menjalankan program latihan halal. Dr Iskandar telah menerima pelbagai anugerah termasuk Challenge Halal Hi-Tech 2015 dan menerima geran dari UTM dan PlatCOM Venture. Di samping itu, beliau telah diiktiraf oleh pelbagai agensi di Malaysia dan mendapat sokongan dari Bahagian Hub Halal, JAKIM, Jabatan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang, Hab Halal Antara-bangsa Pulau Pinang, Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC), Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia untuk Teknologi Tinggi (MiGHT) dan Kementerian Pengajian Tinggi, Malaysia untuk membangunkan lagi QuikHalal.

Account name Bendahari UTM Bank CIMB Bank Berhad Account No 8006053536

Method of Payment

Cancellation & Substitutions

A) The organiser has the right to make any amendments that they deem to be in the best interest of the course and to cancel the course if insufficient registrations are received a week before course commencements date.

B) CERTIFICATE OF ATTENDANCE will be awarded at the end of the course.

A full refund will be promptly made for all written cancellations 2 weeks before the course. 50% refund will be made for written cancellations received 7 days before the course. A substitute may be made at any time.Note

Please kindly complete and return thereply form together with : By cheque / Bank Draft which are madepayable to BENDAHARI UTMPayment direct to account