6 kemalangan industri

Download 6 Kemalangan Industri

Post on 13-Dec-2014

261 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kemalangan Industri - Badan Pertolongan Cemas- OSHA-Kemalangan di tempat kerja.

TRANSCRIPT

Definisi Kemalangan Industri Kejadian yang berlaku tanpa sebab yang boleh diduga ( Dewan Bahasa & Pustaka)

kemalangan

industri

perusahaan ( yang biasanya secara besar- besaran) untuk membuat, menghasilkan, mengeluarkan barangan ( Dewan Bahasa & Pustaka)

Suasana Kerja yang Selamat Susun atur yang kemas. Ruang kerja yang selesa.

Suasana Kerja yang Selamat Pencahayaan yang mencukupi bagi kerja yang dilakukan. Pengalihan udara yang baik.

Bunyi bising yang terkawal.

Suasana Kerja yang Selamat Peralatan yang berfungsi dengan baik dan sesuai. Peranti keselamatan pada mesin yang sesuai.

Bahan kimia berbahaya disimpan di tempat yang selamat.

Sistem pencegah kebakaran yang lengkap dan berfungsi. Tanda-tanda amaran bahaya yang jelas dan mencukupi. Tanda-tanda arahan keselamatan yang jelas dan mencukupi.

Kategori kemalangan dalam Industri Kecil Dan SederhanaKATEGORIKEMALANGAN KECIL

KEMALANGANTIDAK HILANG UPAYA KEKAL

KETERANGANSebarang kemalangan industri yang tidak menjejaskan keaslian tubuh badan anggota manusia atau tiada kehilangan anggota badan. Sebarang kemalangan yang melibatkan tubuh anggota manusia sehingga menjejaskan carakerja atau kehilangan tubuh anggota manusia Sebarang kemalangan yang menyebabkan kematian

KEMALANGAN BESAR

HILANG UPAYA KEKAL

MAUT

Sumber : Jabatan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Johor (1998)

Jenis-jenis kemalangan yang melibatkan pelbagai aspek Melibatkan putaran atau pusingan sesuatu peralatanjentera. (Contoh : Tali kipas, gergaji pemotong kayu)

Melibatkan arus elektrik. (Contoh : Litar pintas)

Melibatkan haba yang panas. (Contoh : Air panas,pemeluwapan)

Melibatkan bahan buangan atau bahan lebihan. (Contoh : Pembuatan plastik)

Melibatkan penggunaan peralatan tangan. (Contoh : Pemotong (cutter), grinder) Melibatkan penggunaan kenderaan beroda. (Contoh : Trak angsun, jentolak) 25 Disebabkan terhempap oleh objek yang jatuh. (Contoh : Bum kerin terjatuh)

Melibatkan kebakaran. (Contoh : Percikan api ke atas bahan mudah terbakar) Disebabkan oleh terhiris pisau atau tercocok jarum.

(Contoh : Kilang pakaian, makanan) Disebabkan tersepit hingga remuk atau patah anggota

badan. (Contoh : Industri kejuruteraan iaitu pencetakbahan)

Melibatkan jentera-jentera atau mesin bertekanantinggi. (Contoh : Dandang, kompresor)Sumber : Jabatan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Johor (2000)

Perkara yang Mempengaruhi Kemalangan Industri Latihan di tempat kerja (pekerja tidak diberi latihan dan keterangan yang cukup ) Umur pekerja ( pekerja yang lebih berumur mudah mengalami kecederaan ) Penyelenggaraan jentera ( jentera tidak dikendalikan dengan berhati-hati ) Alat perlindungan diri ( tidak mempraktikkan penggunaan alat perlindungan diri sehingga menyebabkan masalah seperti masalah pernafasan )

LANGKAH BERJAGA-JAGA Sentiasa mengikut protokol kerja selamat. Menumpukan sepenuh perhatian semasa bekerja. Mematuhi arahan keselamatan sepanjang masa. Tidak makan, minum atau merokok semasa bekerja.

Tidak dipengaruhi alkohol atau dadah semasa bekerja. Menghadiri latihan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja dari masa ke semasa. Menggunakan kelengkapan atau pakaian perlindungan peribadi yang sesuai dengan betul. Menyelenggara mesin dan peralatan secara sistematik.

Kecuaian seperti mengelamun semasa kerja, reaksi psiko-motor yang lambat, kurang koordinasi serta kelesuan Kurang pengetahuan mengenai kerja yang dilakukan . mengenai langkah- langkah keselamatan Tidak berdisiplin seperti bergurau, tidak mematuhi peraturan dan mengambil jalan pintas

Kemanusiaan

Persekitaran seperti permukaan licin, berselerak, serta pencahayaan yang kurang

Puncapunca kemalangan IndustriFizikal Pentadbiran

Penguatkuasaan peraturan keselamataan yang longgar

Peralatan dan mesin spt yang tidak diselenggara dan susun atur yang tidak sesuai

Tiada latihan berkaitan pencegahan keselamatan kerja

Sistem pendawaian. Cthnya berlaku kecacatan yang menyebabkan kebocoran arus elekktrik , overload, dan pendawaian yang salah

Tiada prosedur kerja yang ditetapkan

Pengurusan Kemalangan IndustriTindakan Pengurusan KeselamatanKeadaan Fizikal Pekerja

Memastikan arahan lengkap. Memastikan peraturan dikuatkuasakan. Menjadikan keselamatan merupakan sebahagian dari tatacara kerja. Memastikan hazard yang ada dikawal dengan baik. Meningkatkan interaksi antara pihak pengurusan keselamatan dan kesihatan dengan pekerja. Membekalkan kelengkapan atau pakaian perlindungan peribadi yang sesuai.

Tingkatkan kecergasan. Mengenalpasti pekerja yang kurang upaya.Keadaan Mental Pekerja

Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Meningkatkan koordinasi dan reaksi psiko-motor. Menanamkan sikap yang baik. Meningkatkan daya tumpuan. Memastikan emosi stabil. Jangan mudah panik dan mengawal kemarahan.

Langkah- Langkah KawalanMelakukan Kawalan Melalui Hirarki mengenal pasti hazard dan menaksir risiko. proses: Mengenal pasti hazardhazard yang terdapat di tempat kerja. Menaksir risiko setiap hazard. Menentu dan menyusun risiko hazard tersebut mengikut arasnya (risk acceptable, acceptable with control, not acceptable)

Penghapusan (elimination Penggantian Kejuruteraan Pentadbiran Kelengkapan/ Pakaian Perlindungan Peribadi

Untuk memastikan risiko hazard sentiasa berada di tahap yang boleh diterima, maka semakan semula perancangan dan langkah keselamatan dan kesihatan hendaklah dilakukan. Semakan semula didorong oleh sikap pengaturan kendiri (self regulation) dan penambahbaikan secara berperingkat

Melakukan HIRA( Hazard Identification andRisk Assesment

Semakan Semula

Recommended

View more >