5 x 5 _ zaki khan

Download 5 x 5 _ Zaki Khan

Post on 16-Nov-2015

53 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

gym routine

TRANSCRIPT

  • 2/18/13 5 x 5 | Zaki Khan

    1/26zakikhan.net/5-x-5/

    Siapa

    Penafian

    Perkhidmatan

    Kedai

    Pautan

    Hubungi

    Search

    Entri

    Cara Bersenam

    Kelas KaloriVideo Senaman

    E-Buku

    Tanya ZK!

    5 x 5

    Latihan 102 Comments

    5 x 5 adalah salah satu lagi program yang terbukti berkesan untuk menambah otot dan kekuatan disampingmembakar lemak. Ia tidak mengambil kira umur, genetik atau jenis badan. Hanya 3 kali seminggu, 45 minit setiap

    kali.

    Kenapa 5 x 5?

    1. Kekuatan

    http://zakikhan.net/siapa/http://zakikhan.net/siapa/penafian/http://zakikhan.net/perkhidmatan/http://kedai.zakikhan.net/http://zakikhan.net/pautan-2/http://zakikhan.net/hubungi/http://zakikhan.net/http://zakikhan.net/data/entri/http://zakikhan.net/data/cara-bersenam/http://zakikhan.net/category/kelas-kalori/http://zakikhan.net/data/video-senaman/http://zakikhan.net/e-buku/http://zakikhan.net/tanya-zk/http://zakikhan.net/category/latihan/http://zakikhan.net/5-x-5/#comments

  • 2/18/13 5 x 5 | Zaki Khan

    2/26zakikhan.net/5-x-5/

    Anda akan tambah kekuatan yang ketara dan menjadi lebih kuat daripada kebanyakan mereka di gym, termasuk

    mereka yang mengambil steroid.

    2. Bina Otot

    Anda akan tambah sekitar 25 lbs otot solid pada tahun pertama, tidak kira anda seorang hardgainer.

    3. Bakar Lemak

    Dalam masa sama, program ini menyasarkan bakar lemak.

    4. Meningkatkan Kecergasan

    Anda akan meningkatkan tahap kecergasan dan stamina anda. Disamping itu, memperbaik tahap kesihatan.

    5. Jimat Masa dan Wang

    Disebabkan hanya 3 kali seminggu dan tidak melibatkan penggunaan mana-mana supplement, ia ternyata jimat

    masa dan wang ringgit.

    Rutin

    Latihan A

    Squat 5 x 5Bench Press 5 x 5

    Barbell Rows 5 x 5

    Latihan B

    Squat 5 x 5Overhead Press 5 x 5Deadlift 5 x 5

    Itu sahaja? YA. Anda cuma perlu tukar-tukar Latihan A dan Latihan B. Dapatkan berat yang hanya mampu

    diangkat 5 kali, dan paksa diri tambah berat setiap kali pertukaran latihan. Jangan terus mula dengan berat 5RMitu, tapi panaskan badan dulu. Sebagai contoh, katakan 5RM adalah 135 lbs. Rehat diantara set cuma 1 minit.

    Squat

    2 x 5 45lbs Bar kosong3 x 90 lbs Bar + plate 22.5 lbs

    5 x 135 lbs5 x 135 lbs

    5 x 135 lbs5 x 135 lbs

    5 x 135 lbs

    Berapa laju? Buat selaju yang boleh tetapi dalam keadaan terkawal. Sasarannya bukan untuk rasa letih.Sasaranya adalah kekuatan. Memang terasa seperti tak puas. Tetapi itu sahaja latihannya. Latihannya akan jadi

    http://www.nuffnangx.com/referral?domain=zakikhan.net&utm_source=nnmy&utm_medium=button&utm_campaign=default

  • 2/18/13 5 x 5 | Zaki Khan

    3/26zakikhan.net/5-x-5/

    Program X-Rep 5 KesilapanUmum

    Latihan Kuasa Borak-borak ZakiKhan Siri 5

    Suka 130 TweetTweet 2

    sebegini

    Hari 1: Latihan A

    Hari 2: RehatHari 3: Latihan B

    Hari 4: RehatHari 5: Latihan A

    Hari 6: Rehat

    Terdapat beberapa variasi dalam program 5 x 5 ditulis oleh beberapa orang yang berbeza. Saya rasa ini yangpaling mudah dan berkesan.

    Anda mungkin juga meminati:

    LinkWithin

    102 Responses to 5 x 5

    1. alif says:at

    salam dato..

    nk tanya barbell rows buat mcm mn?n kt mn leh beli barbell nie,sya cri x jmpa lg ar..workout kt umh jengan dumbell

    Reply

    Zaki Khan says:at

    kat sini pun ada. tp kalau post 1 cam mahal. dgn fitness concpet pun ada

    Reply

    http://zakikhan.net/program-x-rep/http://zakikhan.net/5-kesilapan-umum/http://zakikhan.net/latihan-kuasa/http://zakikhan.net/borak-borak-zaki-khan-siri-5/https://twitter.com/intent/tweet?original_referer=http%3A%2F%2Fzakikhan.net%2F5-x-5%2F&text=5%20x%205&tw_p=tweetbutton&url=http%3A%2F%2Fzakikhan.net%2F5-x-5%2Fhttp://twitter.com/search?q=http%3A%2F%2Fzakikhan.net%2F5-x-5%2Fhttp://www.linkwithin.com/learn?ref=widgethttp://www.linkwithin.com/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21807http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21807#respondhttp://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21855http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21855#respond

  • 2/18/13 5 x 5 | Zaki Khan

    4/26zakikhan.net/5-x-5/

    angan2 says:

    at

    owhh dato ade jual brg skali ke.adjustable bench ade ke.harge brp.kalo kt luastendet hage brape kot..

    Reply

    Zaki Khan says:

    at

    ada. tp utk commercial used. ada different home use ngan commercial, harga pun

    berbeza. kat kedai biasa yg jual homeuse lebih murah.

    http://zakikhan.net/kedai/peralatan-gymnasium/

    Reply

    angan2 says:

    at

    trimas datomacam power2 sgala bagai yg dato bagi tusy skadar dapat

    bench smata2 pn cukup dah, pasal w.out jejarangkomitmen separa je

    haha.

    Zaki Khan says:at

    komitmen separa, hasil pun separa

    angan2 says:at

    sy dh try svey bench..kat giant ader tp nampak cam lopek sgt laa.kot x brp

    nk lasak sgt.die pny lapik pun nipis je..fitness pn da pegixde ponbench..kat mane senar nye market bench ni yexkan order kilang kot

    Zaki Khan says:

    at

    kat ZK pun ada jual. tp utk commercial used sahaja. jd harga pun agak tinggi

    2. daus says:

    at

    http://-/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22025http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=22025#respondhttp://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22082http://zakikhan.net/kedai/peralatan-gymnasium/http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=22082#respondhttp://-/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22125http://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22210http://-/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22859http://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-23025http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21818

  • 5 x 5 | Zaki Khan

    5/26zakikhan.net/5-x-5/

    salam dato..

    rasanya 5X5 ni lebih senang kalau di gym kan? sebab saya xrasa ramai yg

    ada equipment utk buat 5X5 di rumah.atau dato ada cara alternatif lain utk buat 5X5 dirumah?

    Reply

    Zaki Khan says:

    at

    yg ni lebih sesuai buat dgn weight yg cukup. kalau dirumah, boleh, tp takut limit berat yg ada. ada

    pelbagai lg corak, mcm dgn kettlebell dll.

    Reply

    3. sosek says:

    at

    salam saya ada gak baca 55 dekat web stronglift saya kurang faham dengan 5 sets x 5 repsadakah 1 set 5 kali reps dan kita kena ulang sebanyak 5 kali (set) betul tak? saya ada daftar and diberi

    workout program schedule yang perlu kita ikut semua telah ditetapkan and kita cuma ikut jer. kena

    tunggu 3 bulan gi baru leh saya komen adakah program ini bagus or sebaliknya.

    Reply

    Zaki Khan says:

    at

    ya, 5 set dengan 5 ulangan. stronglift antara web yg senang faham pasal 55. ada beberapa lg web.

    Reply

    4. Bonn says:

    at

    Salam dato.. Boleh ke gbungkan program latihan len mse buat program 55 nih?

    Cntohnye, dlm 1 sesi latihan, sy buat 55 bench press dan overhead press, Pas abes tu sy buat cablecrossover 7 set (fst-7).. leh ke?

    Reply

    portege says:

    at

    kalau diikutkan penulis tidak mengalakkan isolation, saya dah try tapi tak sampai 12 m. memang

    terbukit kekuatan dan size bertambah (kawan yang judge).

    Reply

    http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21818#respondhttp://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21856http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21856#respondhttp://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21879http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21879#respondhttp://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21888http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21888#respondhttp://zakikhan.net/5-x-5/#comment-21935http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=21935#respondhttp://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22001http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=22001#respond

  • 2/18/13 5 x 5 | Zaki Khan

    6/26zakikhan.net/5-x-5/

    Zaki Khan says:

    at

    ya, sy sendiri sukakan program ni dari segi strenght gain

    Reply

    Zaki Khan says:

    at

    jgn

    Reply

    5. Ken512 says:

    at

    salam dato,saya harap dapat buat 5x5nih.. 1st week masuk gym trainer suruh saya try smua alatan yg ada

    kt dlm gym.. dgn 1 set kiraan 12-8-8-8. yang sedihnya saya tak kuat nak angkat berat.. mcm 5kg angkt

    berat pn dah terketar2.. trainer pn cakap saya lemah sgt.. kalau minum whey protein dpt membantu tak?sekarang saya tumpu kat kardio dlu tredmill 25 minit,bicyle 15minit..lepas tu yg senaman perot mcm sit up

    dengn kerusi yg ade beban kat belakang tu.. dumbel 3.5kg 1set..saya berat 75kg dn 169cm.. skrg dh

    msuk 2nd week..ad penurunan..tpi skit sgt..dlm 300gm..dan cara pemakanan saya kelam kabut skit.. mcm pagi mkn quacker oat,kdg2 kuih/roti..dan tghri saya

    mkn bihun sup,oleh kerana kerja..agak susah nak plan mkn ap yg ad kt restoran..petang sya mkn roti skit

    utk bgi tnaga masa workout..so mlm sya cuma minum air kosong je..

    Reply

    Zaki Khan says:

    at

    awal2 masuk gym pengenalan lg. jgn sedih x dpt angkat. trainer x sepatutnya ckp begitu. sbagai

    trainer yang baik, dia perlu ada konsep t-up, menaikkan org lain utk naikkan semangat. bukan

    semua org dilahirkan terus kuat. kekuatan mungkin amik masa utk develope. whey bukan direct

    tambah kekuatan tu. ikut proper program. jgn hanya tumpu pada cardio dan perut. cuba try tgk

    program org baru

    http://zakikhan.net/orang-baru/pemakanan pun x btul lg tu

    cuba tgk entri

    http://zakikhan.net/pelan-pemakanan/

    http://zakikhan.net/diet-sihat/

    Reply

    pawana says:

    at

    http://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22069http://zakikhan.net/5-x-5/?replytocom=22069#respondhttp://www.zakikhan.net/http://zakikhan.net/5-x-5/#comment-22068http://zakikhan.net/5-x-5/?rep

Recommended

View more >