1.1 jenis penghawa dingin

of 20 /20
PENYAMAN UDARA DOMESTIK

Author: amit-preve

Post on 29-Nov-2014

5.798 views

Category:

Technology


13 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

 • 1. Penyaman udara adalah satu proses pengawalan dan perawatan udara di dalam satu tempat yang tertutup. I. Keselesaan. II. Prestasi pekerja dan bahan pengeluaran. III.Kesihatan. IV.Peralatan yang sensitive. V. Syarikat(Cth:Hotel,klinik,dll.)
 • 2. TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU: 1. Penyaman Udara Domestik. 2. Penyaman Udara Komersial.
 • 3. Kebaikkan Window unit 1.salur udara tidak diperlukan 2.Menjimatkan perbelanjaan 3.Kerja-kerja pemaipan tidak diperlukan 4.Pemasangan mudah 5.Pemasangan bersifat kekal/ tidak boleh diubah Keburukan Window unit 1.Memerlukan ruang yang besar untuk pemasangannya 2.Dinding terpaksa dipecah 3.Bising 4.Kuantiti udara tidak dapat dikawal.
 • 4. Penyaman udara jenis ini dipasang pada bahagian lantai. Penyamanan udara ini sesuai digunakan didalam bilik bersaiz sederhana, pentas dan ruang bilik seminar. Ruang lantai diperlukan untuk menempatkan unit tersebut.
 • 5. KEBAIKAN 1.Pemasangan diatas lantai (memudahkan kerja pemasangan) 2.Mudah untuk diselenggara dan baikpulih KEBURUKAN 1.memerlukan ruang yang banyak. 2.Tidak boleh meletakkan lain-lain barang seperti almari, meja dan sebagainya dihadapan unit. 3.Mudah dimasuki habuk/kekotoran. 4.Bising 5.Saiz lebih besar dan berat
 • 6. Penyaman udara jenis ini dipasang dipepenjuru atas ruang bilik. Unit indoor dipasang pada siling samada menggunakan wall plug atau sebagainya. Unit ini sangat biasa digunakan dibilik kuliah, pejabat, dewan makan dan banyak lagi..
 • 7. KEBAIKAN 1.Kawasan sebaran yang luas 2.Kecekapan lebih tinggi 3.Terdapat banyak saiz kapasiti penyejukan. KEBURUKAN 1.Bising 2.Pemasangan yang sukar 3.Sukar untuk menjalankankerja-kerja selenggara dan baikpulih. 4.Saiz besar dan sangat berat.
 • 8. Penyaman udara jenis ini dipasang pada bahagian dinding. Penyamanan udara ini sesuai digunakan didalam bilik bersaiz pertengahan seperti ruang pejabat,pentas dan ruang bilik seminar. Pemasangan unit indoor pada dinding.
 • 9. KEBAIKAN 1.Kawasan sebaran yang luas 2.Kecekapan lebih tinggi 3.Terdapat banyak saiz kapasiti penyejukan. 4.Senyap 5.Daya penyerapan haba yang baik KEBURUKAN 1.Pemasangan yang sukar 2.Sukar untuk menjalankankerja-kerja selenggara dan baikpulih. 3.Saiz besar dan sangat berat.
 • 10. Penyaman udara jenis ini dipasang pada bahagian atas siling. Penyamanan udara ini sesuai digunakan didalam bilik bersaiz pertengahan seperti ruang pejabat,pentas dan ruang bilik seminar.
 • 11. KEBAIKAN 1.Kawasan sebaran yang luas 2.Kecekapan lebih tinggi 3.Terdapat banyak saiz kapasiti penyejukan. 4.Senyap 5.Daya penyerapan haba yang baik 6.Pemasangan memperlihatkan kekemasan KEBURUKAN 1.Pemasangan yang sukar dijalankan 2.Sukar untuk menjalankan kerja-kerja selenggara dan baikpulih. 3.Saiz besar dan sangat berat.
 • 12. Cassete Unit Window Unit Cassete type Ceiling hanging type Ceiling Type Wall hanging type Window type Wall Hanging Type Pair Type Multi-type Floor Type Floor type Vertical window type Crt:hashim